Οι Έλληνες “διψούν” για διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό

Ο αριθμός Ελλήνων που μετακινούνται σε μια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ για διδακτορικές σπουδές, σε σχέση με τους υποψήφιους διδάκτορες της χώρας τους, είναι ο μεγαλύτερος μετά την Ιρλανδία, ο υψηλός όμως αριθμός Ελλήνων που σπουδάζει στο εξωτερικό, σταδιακά μειώνεται.
Αυτή η διαπίστωση καταγράφεται σε έκθεση του υπουργείου Παιδείας, ενώ καταγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία:
Α. Το ερευνητικό προσωπικό σε σχέση με το σύνολο του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ-27 (το 2011 το ποσοστό του προσωπικού Ε&Α σε ΙΠΑ στη συνολική απασχόληση ήταν στην Ελλάδα 0.9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της ΕΕ-27 ήταν 1.2%).
Β. Ωστόσο, τόσο ο αριθμός των ερευνητών, όσο και οι νέοι αποκτήσαντες διδακτορικό δίπλωμα ανά 1.000 νέους ηλικίας 25-34 ετών αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2000-08 με ταχύτερο ρυθμό από τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς ΜΟ.
Γ. Οι περισσότεροι διδάκτορες ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα και μόνον μικρό ποσοστό απασχολείται στις επιχειρήσεις, γεγονός που αντανακλά τη γενική και χρόνια έλλειψη «ερευνητικής κουλτούρας» στις ελληνικές επιχειρήσεις και τη χαμηλή εκ μέρους τους ζήτηση για ερευνητές.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Επαγγελματικά δικαιώματα: Τροπολογία υπ. Γεωργίας στη Βουλή για τα νέα Γεωπονικά τμήματα εφόσον συμφωνήσουν τα κόμματα...
- Ρύθμιση ανώτατου ορίου φοίτησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Ρύθμιση θεμάτων για τη διαδικασία αξιολόγησης των φοιτητών του Παν. Θεσσαλίας
- Μεταθέσεις στα Μουσικά Σχολεία χωρίς γνωστοποίηση των μορίων
- Πανελλαδικές 2023: Αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικών Μαθημάτων
- Το ΕΚΠΑ ιδρύει δύο παραρτήματα του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στα Ψαχνά και στη Μυτιλήνη
- ΕΑΠ: Ανοικτή επιστολή της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως
- Ερώτηση 45 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούν "κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης"
- Στο αστυνομική τμήμα ο ΔΔΕ Πειραιά για υποβολή μήνυσης- Ομάδα διαδηλωτών διέκοψε την ημερίδα για τα Ιδιωτικά Σχολεία
- Διευθυντές Σχολείων: Εντολή υπ. Παιδείας να "παγώσουν" οι διπλές Συνεντεύξεις των υποψηφίων στην ΔΠΕ Ξάνθης
Σχόλια (5)
@Δημήτρης
Δημήτρη μη στεναχωριέσαι, με τον Μπαλτά στο Παιδείας και τον Σπίρτζη στο Υποδομών τα Ε.Δ των ΤΕΙτζήδων είναι εγγυημένα....
Ξεκινάω σπουδές για διδακτορικό σε 1μιση μήνα. Δεν το "φυσάω". Δεκτός με υποτροφία, σε ένα από τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας σύμφωνα με τα league tables, κατόπιν αριστείας στο μεταπτυχιακό μου. Μετά από κόπο και αγώνα 6 μηνών για να την εξασφαλίσω. Εδώ στην Ελλάδα όμως, δεν έχω ούτε επαγγελματικά δικαιώματα ως μηχανικός ΤΕΙ. Ούτε και να γυρνούσα πίσω με το διδακτορικό δε θα γινόμουν δεκτός να δουλέψω λόγω της γνωστής συντεχνίας. Αθάνατη Ελλαδάρα. Μόνο για διακοπές.
γνωρίζω συνάδελφο που έγινε δεκτός με υποτροφία σε ενα απο τα καλυτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας για διδακτορικό και εδω στο ελλάδα τον απέρριπταν ολοι γιατι λέει δεν μπορούσαν να τον δεχτούν (μετάφραση...δεν είχε μέσο)....... .....και μετα σου λέει θα προκόψουμε εμείς ποτε.....
Παλιά, όποιος είχε Λοουερ ήξερε αγγλικά και όποιος είχε Προφίσιενσυ, δίδασκε σε φροντιστήριο. Τώρα, όταν κάποιος τελειώσει τις σπουδές, ...τις συνεχίζει, τι άλλο να κάνει άλλωστε; Και γιατί να το κάνει αυτό στην Ελλάδα που έχει ένα σωρό προαπαιτούμενα και κόστος; Βρίσκει μια βολική χώρα και κάνει εκεί, οργανωμένα και σωστά το διδακτορικό του και ελπίζει να μην ξαναγυρίσει.
και υστερα λεει δεν εχουμε money (εχουν)