Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δ. ΧΑΣΑΠΗΣ στο esos:Οι κανόνες θα εφαρμοστούν για τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό

Δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέκκλιση
Δημοσίευση: 12/08/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Οι κανόνες έχουν καθοριστεί και επικαιροποιηθεί με το τελευταίο Δελτίο Τύπου. Τυχόν κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν με τους κανόνες που ορίζει το Δελτίο Τύπου, Δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέκκλιση ”.

Την παραπάνω δήλωση έκανε στο esos ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χασάπης, απαντώντας σε ερώτησή μας για τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που υπάρχουν στα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία, σήμερα πρώτη ημέρα του σχολικού έτους,καθώς και για τις καταγγελίες που έγιναν από εκπαιδευτικούς (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείο παιδείας στο οποίο αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι:

 Σε συνέχεια του από 30/07/2015 Δελτίου Τύπου με θέμα «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικές μονάδες της αλλοδαπής», σας ενημερώνουμε ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. έχει υπογράψει αποφάσεις παράτασης απόσπασης εκπαιδευτικών, ως εξής:

    Παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών προς συμπλήρωση πενταετίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.4027/2011.
    Παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών για ένα έτος με επιμίσθιο, προς συμπλήρωση τριετίας.
    Παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών για ένα έτος, που δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία, χωρίς επιμίσθιο.
    Παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών, πέραν της πενταετίας, για ένα σχολικό έτος, λόγω τέκνων που θα φοιτήσουν στη Γ’ Γυμνασίου ή Γ’ Λυκείου.
    Παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών, χωρίς τακτικές αποδοχές και χωρίς το ειδικό επιμίσθιο.
    Παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών οι σύζυγοι των οποίων είναι είτε μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν σε αρχή υπηρεσίας του εξωτερικού, είτε μόνιμοι υπάλληλοι άλλων Υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, που υπηρετούν ή είναι διαπιστευμένοι σε αρχή υπηρεσίας του εξωτερικού, είτε στρατιωτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό με μετάθεση ή απόσπαση.

Αναφορικά στις λοιπές παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στα σχολεία, σας ενημερώνουμε ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας είναι αυτές να γίνουν με την ακόλουθη σειρά:

α) παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν συνάψει γάμο με ομογενείς ή αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού και δεν έχουν συμπληρώσει πενταετή απόσπαση σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού.

β) Παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν συνάψει γάμο με ομογενή ή αλλοδαπό μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού σε χρόνο προηγούμενο της πρώτης απόσπασής τους στο εξωτερικό (που θα αποδεικνύεται με βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για όλα τα έτη εργασίας με την οποία θα βεβαιώνεται η καταβολή εισφορών για συνταξιοδότηση, καθώς και βεβαίωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων από την οικεία εφορία).

Τα τυχόν εναπομείναντα κενά των σχολικών μονάδων, έπειτα από τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών με την ως άνω σειρά, θα καλυφθούν με νέες αποσπάσεις της με αρ. πρωτ. Φ.821/62723/Η2/22-4-2015 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό από το σχολικό έτος 2015-2016 (ΑΔΑ:6ΘΒΦ465ΦΘ3-8ΟΨ).

Υπηρεσιακοί λόγοι που τυχόν προκύψουν αναφορικά με κενά έπειτα από την τοποθέτηση όλων των εκπαιδευτικών των ως άνω κατηγοριών θα καλυφθούν με την έκδοση νέας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Διευκρινίζουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18, παρ. β) «Δυνατότητα νέας απόσπασης στο εξωτερικό δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει πέντε συνολικά έτη απόσπασης».

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Υπόψιν      Γενικού Γραμματέα  κο Χασάπη

Σήμερα 12 Αυγούστου 2015 στο δημοτικό μας σχολείο χτύπησε το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Μαθητές και γονείς με λαχτάρα, προσδωκώντας  την έναρξή της, φτάσαμε στο προάυλιο  του σχολείου με χαρά και λίγο αργότερα επιστρέψαμε σπίτια μας γεμάτοι θλίψη και στεναχώρια.Προσποιούμενοι οι γονείς, πως σε λίγες μέρες οι δάσκαλοι θα βρίσκονται στις αίθουσες, τα παιδιά μας πιστέψανε και χαμογελάσανε ξανά. Γνωρίζετε προσωπικά, ως εκπαιδευτικός ,πως τα παιδιά μπορεί να τα ξεγελάσεις για λίγο μα όχι για πολύ διότι το τάξιμο δε το ξεχνούν.

   Ως ύψιστη διοικητική αρχή, αδιαφορήσατε σήμερα για τις προυποθέσεις λειτουργίας του σχολείου μας, αγνοώντας τόσο την αγωνία των γονέων αλλά προπάντων γυρίσατε την πλάτη σας στο σχολικό μέλλον των παιδιών μας. Ο διευθυντής και το μισό διδασκαλικό προσωπικό δεν ήταν στις θέσεις τους, διότι μαθαίνουμε πως δεν υπογράψατε τις παρατάσεις τους. Προφανώς εσείς γνωρίζετε τους λόγους και μεριμνάτε ανάλογα. Εμείς όμως δε γνωρίζουμε πότε θα αναπληρωθούν οι κενές θέσεις που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του. Το σημαντικό είναι πως ουδείς γνωρίζει πότε θα έχουμε δασκάλους και διευθυντή. Μήπως εσείς γνωρίζετε?

Δύο χρόνια τώρα, ο σύλλογος γονέων συνείσφερε περί τις 20,000 ευρώ για την πλήρη υλικοτεχνική τεχνολογική αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου. Χρήματα που προέρχονται από το υστέρημα του Έλληνα ομογενή και την ελπίδα  βελτίωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Συνεργαζόμαστε με τοπικούς γερμανικούς φορείς ώστε το ελληνικό σχολείο να αναδεικνύεται καθημερινώς και να διακρίνεται. Είναι λυπηρή και αποκαρδιωτική  η εικόνα μιας σφύζουσας ,από  Έλληνες  μαθητές, σχολικής αυλής στο κέντρο της Ευρώπης, δίχως δασκάλους.

Εμείς ως σύλλογος γονέων του Ελληνικού δημοτικού σχολείου Ντίσελντορφ, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να  προσδοκάμε ελληνικά σχολεία που θα διακρίνονται  στην τοπική γερμανική κοινωνία. Σε συνεργασία με την υπεύθυνη στάση της ελληνικής  πολιτείας σε θέματα οργάνωσης θα πετύχουμε σίγουρα  περισσότερα.

Με σχολικούς χαιρετισμούς

Ο πρόεδρος                                                                Ο γραμματέας

Στέφανος Γκούγκλιας                                                  Χαράλαμπος Αντωνίου

 

Σχόλια (6)

 
χρίστος
25 Αυγ 2015 21:41

ψευδεται ασυστολα ο κ. Γενικός και το υπουργειο που εκπροσωπει όταν λεει «Δυνατότητα νέας απόσπασης στο εξωτερικό δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει πέντε συνολικά έτη απόσπασης».

Στις 31/7, μια μόλις ημερα μετα το δελτιο τυπου που επικαλειται -λες και ειναι άρθρο από την εφημεριδα της κυβερνησης και το οποιο αντιβαινει ρητα στην εγκυκλιο απσοπασεων που οι ίδιοι υπεγραψαν- υπογραφτηκε απο τον υπουργο απόσπαση συναδέλφου για 12ο έτος απόσπασης ,χωρίς να υπαρχει καμια άλλη προϋποθεση περα απο την αιτηση ενδιαφεροντος (γάμος κτλ)

 
Mark
20 Αυγ 2015 21:15

Το θέμα πάντως είναι πως τα ελληνικά σχολεία του Εξωτερικού ανοίγουν σχεδόν χωρίς προσωπικό και ο Σύριζα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα στο τι θα κάνει με τον Νόμο Ταφόπλακα 4027/2011 του αμαρτωλού Πασόκ. Η ΝΔ απλά είχε δώσει κάτι χρονιές παράτασης και δεν κατέθεσε Νομοσχέδιο. Η παράταση όμως πλησιάζει να τελειώσει. Ας αποφασίσουν επιτέλους αν ακυρώσουν τον Νόμο με καλύτερο ή όχι. Άσε που τα σχολεία όλο και γεμίζουν λόγω μεταναστών, δεν θα φτάνουν σε λίγο.

 
νεφελη
13 Αυγ 2015 10:54

Νόμος 4027/11. Άρθρο 18 παρ. 3 β

β) Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, που υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο ακόμη έτη, χωρίς επιμίσθιο, κατόπιν εισήγησης του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού. Περαιτέρω παράταση της απόσπασης αποκλείεται. Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει τρία συνολικά έτη απόσπασης μπορούν να αποσπαστούν μέχρι τη συμπλήρωση αυτών. Δυνατότητα νέας απόσπασης στο εξωτερικό δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει πέντε συνολικά έτη απόσπασης.

Νόμος 4076/12 από 10.08.2012

4. Η περίπτωση β ́ της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του ν. 4027/2011, (Α ́ 233) αντικαθίσταται ως εξής:
«Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, για δύο ακόμη έτη, κατόπιν εισήγησης του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού, χωρίς επιμίσθιο και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει τρία (3) συνολικά έτη απόσπα− σης μπορούν να αποσπαστούν μέχρι τη συμπλήρωση αυτών.»

Για να μη ψάχνεται. Παρακαλώ τους συντονιστές της ιστοσελίδας αφού τελικά μόνο σε σας απαντά ο κος γ.γ. ρωτήστε τον κύριο Χασάπη να απαντήσει για το παραπάνω.
Ευχαριστώ.

 
Νεφελη
13 Αυγ 2015 00:53

Συνάδελφε διάβασε στο νομo 4027/11 το άρθρο 18 παρ. 3 Β
Μετα ξαναδιάβασε το ιδιο τροποποιημένο άρθρο στο νομό 4076/10.08.2012 . Θα το βρεις στο άρθρο 8 διατάξεις για την ελληνόγλωσσης εκπαίδευση . Θα δεις οτι λείπει μια πολύ σημαντική φράση . Τα συμπεράσματα δικά σου πλέον και για τα παραπάνω αλλά και για όλα τα παραπάνω που αναφέρει το δελτίο τύπου αναφορικά με τους γάμους με μόνιμο κάτοικο .

 
Μια εκαπιδευτικός
12 Αυγ 2015 22:17

Με αφορμή την παραπάνω δήλωση θα ήθελα να θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα προς συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα για νέα απόσπαση πέραν της πενταετίας:
-Τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου ( άρθρο 18, παρ.β του ν.427/2011) σχετικά με τη δυνατότητα απόσπασης πέραν της πενταετίας θα εφαρμοστούν κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νόμου (ν.4076/12, άρθρο 8, παρ 4) που αναφέρει ότι το παραπάνω άρθρο αντικαθίσταται και ως εκ τούτου δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς για εκ νέου απόσπαση πέραν της πενταετίας;
- Αφού σύμφωνα με το δελτίο τύπου η απόσπαση πέραν της πενταετίας δεν επιτρέπεται ,γιατί για τη διαμόρφωση του τελικού αξιολογικού πίνακα των προς απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό λαμβάνεται υπόψη η Κανονιστική Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει τις αποσπάσεις πέραν της πενταετίας (Φ.821/1786Α/109053/Ζ1/18-09-2012 (ΦΕΚ2622, τ.Β’/25-09-2012)
-Γιατί από τη στιγμή που σύμφωνα με το δελτίο τύπου δεν δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς για απόσπαση πέραν της πενταετίας δεν αναφέρεται αυτό στη σχετική εγκύκλιο (Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος-Φ.821/62723/Η2/22-04-2015 (ΑΔΑ:6ΘΒΦ465ΦΘ3-8ΟΨ), όπου ρητά γίνεται αναφορά σε αυτούς που δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση;
-Από πότε η ισχύς ενός δελτίου τύπου είναι μεγαλύτερη από τον ίδιο το νόμο;
- Γιατί γίνεται προσπάθεια να καταστρατηγηθεί από το ίδιο το Υπουργείο μια καθ’ όλα νόμιμη , αδιάβλητη και ανοιχτή σε όλους τους εκπαιδευτικούς για συμμετοχή διαδικασία με όρους και αντικειμενικά κριτήρια που το ίδιο έθεσε , αυτή της επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού για τις εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού; Υπενθυμίζεται ότι τα μόρια που προσμετρώνται για τη σύνταξη του πίνακα των προς απόσπαση εκπαιδευτικών είναι απόλυτα μετρήσιμα
( Διδακτορικό και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, Δεύτερο Πτυχίο, Άριστη Γνώση της Γλώσσας της χώρας υποδοχής, Δεύτερη Ξένη Γλώσσα ).
Οι όποιες διαφωτιστικές απαντήσεις θα μπορούσαν να δοθούν στα παραπάνω ερωτήματα θα ήταν πραγματικά χρήσιμες.

 
Μικες
12 Αυγ 2015 15:59

Δε μας λες πως θα καλυψεις και τα κενα στη Ελλαδα κ. Γενικε? χιλιαδες ειναι το ξερεις πιστευω...με 12000 πιστωσεις ΕΣΠΑ??

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.