Ο Τ. Κουράκης συναντήθηκε με την Ενωση Αθέων για τα Θρησκευτικά

Συζήτησαν την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών

12/08/2015

Άκουσε το άρθρο

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας  Τάσο Κουράκη, συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αθέων Φώτης Φραγκόπουλος και ο ταμίας Αντώνης Μαρκουΐζος.
Οπως ανακοινώθηκε από την Ενωση Αθέων, στη συνάντηση:

Α. Διατυπώθηκαν και συζητήθηκαν τα αιτήματα της Ένωσης που αφορούν την εκκοσμίκευση της παιδείας, τα οποία και επιδόθηκαν στον υπουργό.

Β. την τελευταία εγκύκλιο για απαλλαγή από το ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών καθώς και από την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια και στα δελτία μαθητών, η οποία εξακολουθεί να γίνεται λόγω άρνησης συμμόρφωσης με τη σχετική (ΑΡ. 77Α / 2002 – ΑΠ: 1143Α 25/06/2002) Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θέματα για τα οποία ο Υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η Ένωση Αθέων με την ανακοίνωση που εξέδωσε διτυπώνει τις ευχαριστίες προς τον  Τάσο Κουράκη “για τη συνάντηση και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και είναι στην διάθεσή του για περαιτέρω συνεργασία και προώθηση των παρακάτω αναγκαίων βελτιώσεων στην Παιδεία”.

Αιτήματα Ένωσης Αθέων προς Υπουργείο Παιδείας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

1. Απαλλαγή από τα θρησκευτικά για όλους
– Εγκύκλιος που να εξασφαλίζει χορήγηση απαλλαγής χωρίς υποχρέωση δήλωσης θρησκευτικών πεποιθήσεων, ούτε θετική ούτε αρνητική (ότι δεν είναι Χ.Ο.) και χωρίς έλεγχο των πεποιθήσεων (από αναγραφή σε απολυτήριο, δελτίο μαθητών, πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης, άλλο αρχείο ή έγγραφο).
– Ρητή οδηγία προς τις σχολικές μονάδες να ενημερώνουν επαρκώς τους γονείς για τη δυνατότητα απαλλαγής από τα θρησκευτικά, συγκεκριμένα με τους εξής τρόπους: προφορική ανακοίνωση την ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, γραπτή ανακοίνωση αναρτημένη στο σχολείο σε εμφανές σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, γραπτή ατομική ενημέρωση με φυλλάδια που θα διανέμονται σε όλους τους μαθητές την ημέρα έναρξης ή την πρώτη ημέρα που θα προσέλθουν στο σχολείο για τη νέα χρονιά.
– Επαρκής προθεσμία υποβολής της αίτησης απαλλαγής (τουλάχιστον ένας μήνας) ή κατάργηση προθεσμίας (η μεταστροφή πεποιθήσεων μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και η διακοπή παρακολούθησης δεν προκαλεί αναστάτωση στο πρόγραμμα του σχολείου).
– Εξασφάλιση της τήρησης της εγκυκλίου (έχουν παρατηρηθεί συχνά φαινόμενα διευθυντών που αρνούνται να χορηγήσουν απαλλαγή οδηγώντας σε μεγάλη ταλαιπωρία γονέων και μαθητών). Δυνατότητα προσφυγής των γονέων σε κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου για άμεση χορήγηση της απαλλαγής σε περίπτωση αρνήσεως του διευθυντή (άμεση επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε όσους διευθυντές δεν συμμορφώνονται).

2. Κατάργηση καταγραφής θρησκεύματος σε δελτία μαθητών και σε απολυτήρια
– Τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να πάψει η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης. Ενημέρωση όλων των σχολικών μονάδων για το γεγονός ότι δεν πρέπει να καταγράφεται το θρήσκευμα στα δελτία μαθητών.
– Ρητή οδηγία στις σχολικές μονάδες να μην παραλαμβάνονται έγγραφα κανενός είδους με αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή ή των γονέων του.
– Επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης) με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι ληξίαρχοι για την απόφαση 134/2001 ΑΠΔΠΧ, σύμφωνα με την οποία το απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης δεν πρέπει να αναγράφει θρήσκευμα παρά μόνον αν το ζητά ρητά ο ενδιαφερόμενος (ρητή οδηγία σε όλους τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στη χορήγηση τέτοιων εγγράφων για τήρηση αυτής της προϋπόθεσης και ενημέρωση των πολιτών) και για το δικαίωμα των πολιτών να διαγράψουν το θρήσκευμά τους καθώς και εκείνο των παιδιών τους με απλή υπεύθυνη δήλωση (εφόσον δεν δηλώνεται νέο θρήσκευμα αλλά παραμένουν άνευ θρησκεύματος).

3. Διευκρίνιση τρόπου αίτησης για απαλλαγή από συμμετοχή σε εκκλησιασμούς
Πρόβλεψη απαλλαγής για όλους τους εκκλησιασμούς του σχολικού έτους με αίτηση στην αρχή της χρονιάς. Γραπτή ενημέρωση όλων, τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, με δυνατότητα μη συμμετοχής και με πρόβλεψη απασχόλησης στη σχολική μονάδα σε περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο σπίτι.

4. Διευκρίνιση τρόπου διεξαγωγής πρωινής προσευχής.
Κατάργηση απαγγελίας και τήρηση σιγής, ώστε καθένας που θέλει πραγματικά να προσευχηθεί να μπορεί να το κάνει. Διαφορετικά η απαγγελία να γίνεται από μέλος του διδακτικού προσωπικού και όχι από μαθητή, ούτως ώστε να μην υπάρχει περιθώριο άσκησης έμμεσης ή άμεσης πίεσης για συμμετοχή.

Σχόλια (5)

Θανάσης
|

"να παίρνουν χιλιάδες πτυχία ξένων γλωσσών που δεν έχουν σοβαρό αντίκρισμα και γενικά ξεχνόντας το που βρίσκεται και την όποια παράδοση της χώρας"

Ομιλείτε Ελληνικά;

ΚΑΛΦ. Γ.
|

Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές. Δεν είναι κατηχητικό σχολείο το Γυμνάσιο- Λύκειο. Θεολόγος δεν είμαι, φυσικός είμαι,αλλά αναρωτιέμαι γιατί η ένωση Θεολόγων δεν είναι κάθετη σε αυτό. Με την ίδια λογική να διαλέξουμε αν θέλουμε την ελληνική ιστορία κλπ. Άλλωστε, διδάσκονται όλα τα Θρησκεύματα.

Γιάννης
|

Μα αν είναι δυνατόν οι Νόμοι του κράτους να γίνονται με βάση το ποσοστό του λαού που τους αποδέχεται! Αν ήταν έτσι κανείς δεν θα πλήρωνε φόρους και το κάπνισμα θα επιτρεπόταν παντού! Υπάρχει και η κοινή λογική.

μαρια
|

Nα αρχίσουμε να επιλέγουμε και τι μαθήματα θελουμε να έχουν τα παιδιά μας Οχι τα δύσκολα, να μαθαίνουν πολλές ξένες γλώσσες για να βρουν δουλειά, να παίρνουν χιλιάδες πτυχία ξένων γλωσσών που δεν έχουν σοβαρό αντίκρισμα και γενικά ξεχνόντας το που βρίσκεται και την όποια παράδοση της χώρας
Ε δεν πάμε καθόλου καλά
Δυο οικογένειες κατάφεραν να καταστρέψουν τη χώρα και αντί να εξοριστούν για πάντα και η περιουσία τους να δημευτεί το πανηγύρι συνεχίζεται ..
Τα καημένα τα παιδάκια μας ... τι αφήνουμε στις ερχόμενες γενιές Θα τρίζουν ΤΑ κόκαλα των προγόνων μας

Αντώνης
|

... τι ποσοστό του πληθυσμού εκφράζουν;;;
Οι πολύτεκνοι έχουν στείλει 10 επιστολές στον υπουργό παιδείας και ζητούν συνάντηση και τους αρνείται συνεχώς, με την δικαιολογία ότι είναι απασχολημένος...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ