Σε ξαφνικό “θάνατο” οδηγούνται τα Ιδιωτικά Σχολεία, εξαιτίας ΦΠΑ

13/08/2015

Άκουσε το άρθρο

Tο μέτρο της ξαφνικής επιβολής ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο σχολικών μονάδων, εργαζομένους (εκπαιδευτικούς και όχι μόνο) στην ανεργία, ενώ το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά πιθανόν να προκύψει αρνητικό, λόγω της επιβάρυνσης από τη φοίτηση χιλιάδων μαθητών στα Δημόσια σχολεία, αλλά και τις απώλειες φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Τα παραπάνω επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων και υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Στην πραγματικότητα η επιβολή ΦΠΑ 23% οδηγεί στη διάλυση ενός κλάδου που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, χωρίς όμως να συνεπάγεται για τη χώρα κάποιο δημοσιονομικό όφελος.

Β. Η απόφαση της Κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία θα πλήξει τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης επιφέροντας πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Συνέπειες που αφορούν όχι μόνο τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους γονείς και κυρίως τα παιδιά.

Γ. Πιο αναλυτικά, είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω πριν την τελική ψήφιση του μέτρου:

1.    Τα δίδακτρα έχουν καθοριστεί, οι εγγραφές έχουν γίνει, τα κόστη των σχολείων είναι επίσης δεδομένα. Με βάση τα νέα δεδομένα, καλούνται τα σχολεία να προσαρμοστούν εκ των υστέρων, σε μία τεράστια αλλαγή, ουσιαστικά ανέφικτη. Αυτό σημαίνει, ότι οι οικογένειες των μαθητών, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν υποστεί σημαντικές πιέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και με δυσκολίες προσπαθούν να προσφέρουν το καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης στα παιδιά τους, θα στερηθούν αυτό το δικαίωμα.

2.     Τα σχολεία έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια συμπιέσει κόστη και δίδακτρα, άρα αδυνατούν να απορροφήσουν μία αύξηση 23% επί του τζίρου τους (άλλωστε, όποιος έχει την παραμικρή γνώση και αίσθηση της αγοράς, θα γνωρίζει ότι δεν υπάρχει επιχείρηση ή οικονομικός οργανισμός που να μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια αλλαγή). Πολλές σχολικές μονάδες δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν.

3.     Είναι δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός μαθητών θα αλλάξει τελευταία στιγμή σχολικό περιβάλλον. Μικρά παιδιά θα αναγκαστούν να βρεθούν σε άλλο σχολείο βίαια και χωρίς προετοιμασία. Έφηβοι που προετοιμάζονται για εξετάσεις, θα αλλάξουν αναγκαστικά τον προγραμματισμό τους. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές για αυτά τα παιδιά.

4.    Τα ιδιωτικά σχολεία, όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, πρωτοπορούν, καινοτομούν, προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, συμπαρασύροντας και το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα. Συνεπώς είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαλυθεί ένα ποιοτικό κομμάτι εκπαίδευσης;

5.    Το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης έχει ήδη ελλείψεις. Μπορεί να υποδεχτεί μερικές χιλιάδες μαθητές ακόμα;

Δ. Ακόμα και αν κάποιος αγνοήσει τις παραπάνω προφανείς συνέπειες του μέτρου,  έχει υπολογίσει κανείς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα;  Πιο συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί ότι:

1.    Κάθε μαθητής που φεύγει από ιδιωτικό σχολείο και πηγαίνει στο Δημόσιο, έχει κόστος φοίτησης που επιβαρύνει το κράτος. Ουσιαστικά, αν φύγει ένα ποσοστό μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία ενώ οι υπόλοιποι πληρώνουν ΦΠΑ, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

2.    Θα χαθούν έσοδα για το κράτος από τις σχολικές μονάδες που θα κλείσουν ή θα περιορίσουν τμήματα και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού; Έσοδα που προέρχονται από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές;

3.    Θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα;

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ