Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι εκπαιδευτικοί απαντούν στο όσα είπε ο Δ. Χασάπης για τα Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού

Δημοσίευση: 18/08/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γραπτή απάντηση στα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου παιδείας, Καθηγητής Δημήτρης Χασάπης, για τα Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού σε συνέντευξη που παραχώργσε στο esos, (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)  εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπ/κών Α/θμιας Ντύσσελντορφ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ενώ η πρόεδρος Μαριάννα Ζορμπά, μίλησε για το θέμα στο esos/tv. Πατήστε στο βελάκι της φωτό για να ακούσετε τι μας είπε:

Η ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με έκπληξη, αγανάκτηση και θυμό παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη Γερμανία περιμένοντας την υπογραφή των παρατάσεών τους, τη γεμάτη από ανακρίβειες και αντιφάσεις  συνέντευξη του κ. Χασάπη Γεν. Γραμματέα του υπουργείου παιδείας.

Συγκεκριμένα στην συνέντευξη του  ο κ. Γ. Γ ανέφερε χαρακτηριστικά:

 Στέλνουμε εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία

Ο κ Γ.Γ. δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία της Αμερικής πολλά από τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς και μάλιστα εισπράττουν δίδακτρα.

Στη Γερμανία υπάρχουν μόνο αμιγώς ελληνικά σχολεία, δίγλωσσα, καθώς και  τμήματα ελληνικής γλώσσας τα οποία έχουν δημόσιο χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν εισπράττονται δίδακτρα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει επίσης να ενημερώσουμε τον κ. Χασάπη  ότι για να λειτουργήσουν αυτά τα σχολεία οι Έλληνες Γερμανίας έδωσαν σκληρούς αγώνες και σε μερικές περιπτώσεις έκαναν μέχρι και απεργία πείνας.

 Το σχολικό έτος αρχίζει στις 12 Αυγούστου στην Άνω Βάδη Βυτεμβέργη

Προφανώς εκ παραδρομής,  ο κ. γενικός Γραμματέας αναφερόμενος  στο κρατίδιο της «Άνω Βάδης Βυτεμβέργης»  το οποίο δεν υφίσταται, εννοούσε το κρατίδιο της Βάδης Βυτεμβέργης του οποίου το σχολικό έτος όμως αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το κρατίδιο της  Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι αυτό  του οποίου το σχολικό έτος 2015 – 16 ξεκίνησε πράγματι στις 12 Αυγούστου.

 Περί συνέπειας στην εκτέλεση καθηκόντων- Οι εκπαιδευτικοί δεν παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους

Η δήλωση αυτή είναι ανακριβής. Οι εκπαιδευτικοί συνεπείς στα καθήκοντα τους  παρουσιάστηκαν στα σχολεία ή στο αρμόδιο συντονιστικό γραφείο δηλώνοντας εγγράφως την ετοιμότητα τους να αναλάβουν υπηρεσία.

Μάλιστα επειδή, όλοι οι εκπαιδευτικοί πέραν πάσης αμφιβολίας νοιάζονται για τα σχολεία του εξωτερικού και αγωνιούν αλλά ταυτόχρονα θέλουν να είναι σύννομοι, έστειλαν στην ΔΙΠΟΔΕΞΜΣ ερώτημα, διαμέσου του συντονιστικού γραφείου, ζητώντας εγγράφως οδηγίες  για το τι πρέπει να πράξουν. Βεβαίως ο κ. Γεν. Γραμματέας δεν προέβη σε καμία μέχρι τώρα έγγραφη απάντηση.

Αναφέρθηκε ακόμη  στο ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα κενό στη Γερμανία αφού οι περσινές αποσπάσεις ισχύουν όπως υποστηρίζει μέχρι τις 31-8.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι ειδικά για τη Γερμανία το σχολικό και διδακτικό έτος είναι διαφορετικό ανά κρατίδιο. Συγκεκριμένα το σχολικό και διδακτικό έτος 2014-15 τελείωσε για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στις 26 -6-2015. Ένα νέο διδακτικό και σχολικό έτος για το παραπάνω κρατίδιο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου (Παραπέμπουμε στην υπουργική απόφαση ΦΕΚ 538/16-4-2007 άρθ. 3 παρ. 2 σχετικά με καθορισμό των αργιών και σχολικών διακοπών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού).

Δηλαδή ο κ. Γ.Γ. εννοεί πως οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμα παράταση για το νέο σχολικό έτος θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους στα σχολεία της Γερμανίας έως τις 31.08 ημέρα Δευτέρα και στη 01.09 ημέρα Τρίτη την επόμενη ημέρα δηλαδή αν δεν παραταθεί η απόσπασή τους θα πρέπει να εμφανιστούν στα σχολεία ή τις διευθύνσεις τους στην Ελλάδα;

Αν ναι, τότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να διακτινιστούν!!! Σύμφωνα επίσης με τα παραπάνω, εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν αποσπαστεί με επιμίσθιο και έληξε η απόσπασή τους το σχολικό έτος 2014-15

θα έπρεπε σύμφωνα με τη λογική του κ. Γ.Γ. να λαμβάνουν το επιμίσθιο αυτό μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Η χορήγηση του σταματά με τη λήξη του σχολικού έτους ανάλογα με το κρατίδιο στο οποίο είναι αποσπασμένοι.

Το να θεωρούν δεδομένη την ανανέωση της απόσπασής τους το βρίσκω παράλογο πόσο μάλλον που οι ανανεώσεις που κόβουμε είναι πολύχρονες.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 9 του Ν.4076/2012, όπως αυτό προστέθηκε στο άρθρο 18 του ν. 4027/2011, (Α΄ 233) «….μπορεί να αποσπώνται σε εκπαιδευτικές μονάδες της ίδιας χώρας του εξωτερικού με τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και χωρίς το εκάστοτε ισχύον επιμίσθιο. Η απόσπαση των εκπαιδευτικών αυτών παρατείνεται για κάθε σχολικό έτος, εφόσον συντρέχουν υπηρεσιακοί λόγοι και υπάρχει θετική αξιολόγηση για την καταλληλόλητα του εκπαιδευτικού…».

 Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν δεδομένη την απόσπασή τους γιατί βασίζονται στους παραπάνω νόμους. Αν η πολιτική ηγεσία είχε πρόθεση να μην παρατείνει τις αποσπάσεις τους, για ποιο λόγο τους έδωσε το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις σύμφωνα με την εγκύκλιο (Φ. 821/62590/Η2/22-4-15);

 Η κατάσταση αυτή πρέπει να αξιολογηθεί και να δούμε τι ανάγκες καλύπτονται.

Σχετικά με τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τουλάχιστον για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο κ. Γ.Γ. έχει ήδη ενημερωθεί από το αντίστοιχο συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης αλλά αρνείται να λειτουργήσει όπως ορίζει ο νόμος ερμηνεύοντας τον κατά το δοκούν, κωλυσιεργώντας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αναστάτωση και ανασφάλεια σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης πληροφορηθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου που εκδόθηκε στις 7-8-2015 ότι βούληση του Υπουργείου είναι να διαχωρίσει τους εκπαιδευτικούς παρατείνοντας τις παρατάσεις μόνο αυτών που έχουν συνάψει γάμο με μόνιμα εγκατεστημένο στο εξωτερικό πριν την πρώτη τους απόσπαση. Κάτι τέτοιο θα είναι όμως απολύτως παράτυπο αφού ο νόμος δεν αναφέρει κάτι τέτοιο σε κανένα σημείο.

Αν πράγματι υπάρχει η πρόθεση να αξιολογηθεί η κατάσταση και να υπάρξει ένα «νοικοκύρεμα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συνεχώς ο κ. Γ.Γ. θα έπρεπε να το επιχειρήσει νωρίτερα ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να προγραμματίσουν την οικογενειακή τους ζωή.

Με παλιότερη υπουργική απόφαση έχει προβλεφθεί ότι μπορούν να προσλαμβάνονται για να καλύπτουν ανάγκες, αναπληρωτές που είναι γηγενείς.

Πράγματι ο νόμος 4027/2011 κάνει αναφορά στη δυνατότητα προσλήψεων αναπληρωτών ομογενών εκπαιδευτικών εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες. Δεν υπάρχει όμως μέχρι αυτή τη στιγμή κανονιστική απόφαση η οποία να ορίζει με ποιο τρόπο και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις αυτές.

Αν μη τι άλλο μήπως είναι λίγο αργά να προβεί σε μια τέτοια ανακοίνωση ο κ. Γ.Γ. τη στιγμή που έχει ήδη αρχίσει το σχολικό έτος στο Κρατίδιο της ΒΡΒ;

Ακόμη κι έτσι όμως πως θα ανταποκριθεί οικονομικά το Υπουργείο πληρώνοντας αναπληρωτές σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία (Μισθό και ασφαλιστική κάλυψη) τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Μήπως η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων και την κάλυψη πελατειακών σκοπών;

 Το 2017 θα σταματήσει η λειτουργία των αμιγώς ελληνικών λυκείων

Δεδομένου του αυξημένου νεομεταναστευτικού ρεύματος η απόφαση για το κλείσιμο των ελληνικών λυκείων το 2017 θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ομογένεια ενώ θα προκαλέσει σταδιακή αποδυνάμωση και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων.

Μήπως τελικά αυτό επιδιώκει ο κ. Γ.Γ. να διακοπεί δηλ. κάθε μορφή ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Ας το ανακοινώσει πλέον επισήμως για να προετοιμαστούν αναλόγως γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Με  τιμή

Η Πρόεδρος

Μαριάννα Ζορμπά

 

Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας                                                                          

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι εκπροσωπούμε συναδέλφους μόνο από τα αμιγή Ελληνόγλωσσα σχολεία του Ντίσελντορφ, της Κολωνίας, του Βούπερταλ, του Ντόρτμουντ, του Μπίλεφελντ και του Αννοβέρου.

Στις 20/5/2015 ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας, επισκέφτηκαν το υπουργείο συνοδευόμενοι από τα μέλη (τότε) του Δ.Σ της ΟΛΜΕ κα Ζωγραφάκη  και κ. Κωνσταντίνου και είχαν συνάντηση διάρκειας μεγαλύτερης των τεσσάρων ωρών με την ειδική σύμβουλο σε θέματα Ελληνόγλωσσης εκπ/σης εξωτερικού κ. Κιάου και υπηρεσιακούς παράγοντες.  Μετά το πέρας της συζήτησης, έμεινε σε όλους η εντύπωση πως έγιναν, ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, κατανοητά τα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία μας και πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση τουλάχιστον των περισσοτέρων.

Αντί γι αυτό, εδώ και αρκετές ημέρες δεχόμαστε μια επίθεση κατασυκοφάντησης ,με ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ευαίσθητη ψυχολογία των σχολικών μας κοινοτήτων με επίκεντρο την ξαφνική και αναίτια άρνηση του Γ.Γ του Υπουργείου να υπογράψει τις παρατάσεις των συναδέλφων που υπηρετούν στα σχολεία μας χωρίς επιμίσθιο, πέραν της πενταετίας έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα (έναρξη μαθημάτων 12-8-2015) χωρίς προβλήματα.

Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε ιδιαίτερα προνομιούχοι έναντι των συναδέλφων μας που υπηρετούν στη Ελλάδα και επιχειρούν όπως λένε να «σπάσουν το απόστημα των παράνομων παρατάσεων των αποσπάσεων». Προφανώς είτε δεν έχουν σωστή πληροφόρηση είτε η πληροφόρησή τους προέρχεται από μη αξιόπιστες πηγές.

Δε χρειάζεται να προσπαθήσουμε να σας πείσουμε ότι έναs εκπαιδευτικός που αμείβεται με 850 ευρώ δεν μπορεί να θεωρείται προνομιούχος, ζώντας σε μια από τις προαναφερθείσες πόλεις.

Απλά παραθέτουμε μερικές απορίες που μας προέκυψαν μετά και από τη συνέντευξη του κ. Χασάπη στο διαδικτυακό    esos.gr.

•    Η λήξη του σχολικού έτους 2014-15, άρα και η λήξη των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, για τα σχολεία μας είναι η 31/8 και πως αυτό συνδυάζεται με το ότι στις 12/8  άρχισε το νέο σχ. έτος 2015-16;
•    Νομιμοποιείται ένας εκπ/κός να συμμετέχει στις διαδικασίες του νέου σχολικού έτους (επαναληπτικές εξετάσεις κλπ) χωρίς να έχει πάρει απόσπαση για το σχ. έτος αυτό; Αν ναι τότε γιατί όσοι συνάδελφοι αμείβονται με επιμίσθιο, δεν πληρώνονται με τη λήξη της απόσπασης τους μέχρι 31/8;
•    Οι εκπ/κοί που δεν θα πάρουν παράταση στην απόσπασή τους, υποχρεούνται να είναι στη Γερμανία μέχρι τις 31/8 και ξαφνικά την 1/9 να παρουσιαστούν στα σχολεία τους στη Ελλάδα ή προτίθεστε να τους δώσετε 10ήμερη προθεσμία, όπως όταν αποσπώνται εδώ;
•    Με ποιο κριτήριο και βάση ποιού νόμου ένας γάμος με αλλοδαπό/ή (ομογενή) που έχει γίνει μετά την απόσπαση του εκπ/κού είναι λιγότερο σημαντικός για την Πολιτεία  από τον γάμο που έχει συντελεστεί  πριν την απόσπαση;
•    Πότε και με ποια διαδικασία πάρθηκε η απόφαση να προσλαμβάνονται αναπληρωτές από την ομογένεια και ποιοι και με ποια κριτήρια θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις; Θα αμείβονται από το Ελληνικό κράτος;
•    Μήπως στο βάθος του μυαλού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι το κλείσιμο των αμιγώς Ελληνόγλωσσων σχολείων; Γιατί αν σκοπεύετε κάτι τέτοιο σας καλούμε να δείτε το συνωστισμό στους προθαλάμους των διευθυντών των σχολείων μας, από νεομετανάστες που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους. Αναλάβετε την ευθύνη να τους ενημερώσετε για τις προθέσεις σας.

Κύριε Υπουργέ,
κουραστήκαμε να δεχόμαστε επιθέσεις και λοιδορίες από διάφορους κύκλους όταν το μοναδικό μας μέλημα είναι η σωστή και ανεμπόδιστη λειτουργία των σχολείων μας. Δεν είδαμε οι ίδιοι κύκλοι «να θορυβούνται» όταν μέχρι πριν λίγες ημέρες οι συνάδελφοί μας που παίρνουν επιμίσθιο είχαν να πληρωθούν από τον Μάρτιο!!! Ούτε από το γεγονός ότι τα χρήματά μας που κατατίθενται στην Ελλάδα δεν μπορούμε (λόγω capital controls) να τα μεταφέρουμε στον τόπο εργασίας μας (γιατί άραγε;), ενώ οι υποχρεώσεις μας εδώ τρέχουν αμείλικτα.

Επειδή γνωρίζουμε ότι και σεις έχετε μοναδικό σας μέλημα την απρόσκοπτη  λειτουργία των σχολείων μας, σας καλούμε να δώσετε, έστω και τώρα την ύστατη στιγμή, λύση,  να ανανεώσετε τις παρατάσεις των εκπαιδευτικών για ένα ακόμη χρόνο και να κληθούμε σε ένα διάλογο για το μέλλον της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των αμιγώς Ελληνόγλωσσων σχολείων του εξωτερικού.
              
                      Με ιδιαίτερη τιμή
                          Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                Η Γ. Γραμματέας
Σπ. Μπουνιάς                               Ι. Κληροπούλου

 

Σχόλια (4)

 
geo
20 Αυγ 2015 09:32

@manolis
Σε περιμενουμε αγαπητε μου και παλι στην Ελλαδα για να διορθωσεις το λαθος σου στις επερχομενες εκλογες.

 
Vicky
19 Αυγ 2015 07:08

ΟΙ τελικοι πινακες με τις παρατασεις των αποσπασεων ειναι απολύτως αδιαφανεις.
Εκπαιδευτικοι παίρνουν παραταση περαν της πενταετιας με επιμισθιο μεχρι και 13` έτος. Γιατί; Γιατί άλλοι αποσπώνται περαν της πενταετιας (ετος παρατασης από 5 έως 10 έτη) ενω άλλοι συναδελφοι έχουν λαβει ήδη τη διαπιστωτικη πραξη ληξης της απόσπασης τους;
Ανήκουν όλοι αυτοί στην εγκύκλιο Φ.821/71122/Η2/06/05/2015 που δινει τη δυνατοτητα παρατασης περαν της πενταετιας σε οσους εχουν τεκνα που φοιτουν στη Γ Γυμνασιου ή Γ΄Λυκείου "κατα περεκκλιση των κειμενων διαταξεων" των οποιων οι αιτησεις εξεταστηκαν "πριν τηνκαλυψη των κενών από τις νέες αποσπασεις"; Ας το διευκρινίσει καποιος για να ξέρουμε.
Το δελτιο τυπο του Υπουργειου παιδείας ανεφερε ότι

"Το μέτρο –που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φωτογραφική διάταξη και δεν αφορά «αρεστούς», αλλά ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς της αλλοδαπής- κρίθηκε και φέτος απαραίτητο, καθώς για το υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει ισχυρότερο αγαθό από το αγαθό της προστασίας των παιδιών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία βρίσκονται"

Αφου αφορά λοιπόν όλους τους εκπαιδευτικους, και για το Υπουργειο δεν υπαρχει ισχυρότερο αγαθό απο το αγαθο της προστασιας των παιδιων να ολοκληρωσουν τις σπουδες τους, γιατί δε ρωτήθηκαν και οσοι ανηκουν στην κατηγορία με γαμο με μονιμο κατοικο εξωτερικου να υποβαλουν κι αυτοι τα σχετικά δικαιολογητικά και αναγκαζονται να επιστερψουν κακην κακώς στην Ελλάδα ενω τα παιδια τους φοιτουν τα περισσότερα σε ξενα σχολεία.

Ειναι ισχυρότερη μία εγκύκλιος από το νόμο;

Στις 24/6/2015 ανακοινωθηκε η παραταση αποσπασης εκπαιδευτικών σε πανεπιστήμια εξωτερικου για διδασκαλια Νεας Ελληνικής

Ανω ο νόμος προβλεπει το ανώτερο πενταετία,
στην περιπτωση αυτή γίνονται αποσπασεις από 8 έως 14 έτη, ίσως και περισσότερο). Εδώ γιατί δεν τηρηθηκε ο νόμος;

Επίσης ας μας πει το Υπουργειο. Αφου σκοπευει συμφωνα με το δελτιο τυπου
να τοποθετησει στο τελος αυτους που εχον γαμο με μονιμο κατοικο εξωτερικου στα κενα που ισως περισσεψουν, μεχρι ποσο μακρια απο τον τοπο κατοικιας τους θα τους τοποθετήσει; 300, 400, 500 χιλιόμετρα, περισσότερο ακόμη;

Για κάποιον που παιρνει μισθό 850 Ευρώ ποιο έιναι κατα την αποψη του Υπουργείου το όριο επιβίωσης; Γνωρίσει ότι μία μετακίνηση με το τρενο στη Γερμανία σε απόσταση 350 χιλ. κοστίζει περί τα 170 Ευρώ ημερησίως;

Διαφορετικά : στους εκπαιδευτικους που θα παραμείνουν στο εξωτερικό θα περισσέυει κατι απο το μισθό τους ή θα πρέπει να δανέιζονται κιόλας για να πληρώνουν τα εξοδα μετακίνησης;

 
Νίκος
19 Αυγ 2015 01:40

Το πρόβλημα είναι ότι η διοίκηση ασκείται με αποφάσεις, αποφάσεις που έχουν συνέπειες και όχι με πολιτικές δηλώσεις.

 
Μανολης
18 Αυγ 2015 19:54

Επιτελους οι εκπαιδευτικη κοινοτητα ξυπναει μετα από τοσες εβδομαδες
διαδοχικών δελτιων τυπου και φωτογραφικών εγκυκλίων που ερμηνευουν κατα το δοκουν νομοθεσια.

Στο στοχαστρο του Υπουργειου βρισκεται πλεον η ιδια η ελληνική ομογενεια. Οι εκπαιδευτικοι που ειναι παντρεμενοι με ομογενεις ειναι και οι ιδιοι ομογενεις και απομακρυνονται αδικα και αιφνιδιαστικά απο τις οικογενειες τους. Τα παιδια τους φοιτουν σε ξενα σχολεια. Καταστραφηκε το μελλον τους μια φορα με τη μεταγραφη τους στο γερμανικο συστημα λογω καταργησης των ελληνικων λυκειων και τωρα πρεπει να ξανααλλαξουν συστημα για να ακολουθησουν τους γονεις που θα επιστρεψουν στην Ελλαδα!
Λυπαμαι που κατέβηκα στην Ελλάδα να ψηφισω το ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.