ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Η διαδικασία εγγραφών των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Στις 26 ή 27 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα τμήματα των ΑΕΙ
Δημοσίευση: 19/08/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το νέο καινοτόμο σύστημα εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές επιτυχίας που θα εγκαινιαστεί για πρώτη φορά φέτος, προβλέπει εγγραφές επιτυχόντων από το σπίτι τους, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 50.000 επιτυχόντες (σ.σ. τόσοι είναι οι πρωτοετείς που συνήθως πετυχαίνουν σε διαφορετική πόλη από τον τόπο κατοικίας τους), δεν χρειάζεται μετακινηθούν στη σχολή επιτυχίας για να εγγραφούν , αλλά θα ακολουθήσουν , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, την εξής διαδικασία:

Α. Το υπουργείο Παιδείας ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των βάσεων στις 26 ή 27 Αυγούστου (σ.σ. πέρσι ανακοινώθηκαν στις 28 Αυγούστου) θα καλέσει του επιτυχόντες να εισέλθουν σε συγκεκριμένο ιστότοπο για να κάνουν την αίτηση εγγραφής.

Β. Στην αίτηση θα υπάρχει το ερώτημα με το ΝΑΙ ή ΟΧΙ εάν οι επιτυχόντες επιθυμούν την εγγραφή τους .

Γ. Εάν οι επιτυχόντες δηλώσουν ότι επιθυμούν την εγγραφή, τότε θα πρέπει να συμπληρώσου και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα τους ζητηθούν.

Δ. Στη συνέχεια οι επιτυχόντες θα πρέπει να εκτυπώσουν την αίτηση προεγγραφής και μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που θα υποδειχθούν από το υπουργείο -σε μορφή φωτοτυπίας-θα πρέπει, ταχυδρομικά, να τα αποστείλουν στην Γραμματεία τς Σχολής προς ολοκλήρωη της εγγραφής.

Ε. Στο νέο σύστημα των εγγραφών δεν θα περιλαμβάνεται διαδικασία μετεγγραφών, καθώς ο νόμος ορίζει ότι πρώτα κάποιος πρέπει να είναι φοιτητής και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει αίτηση μετεγγραφής.

Τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που θα κληθούν να στείλουν-ταχυδρομικά- οι πρωτοετείς στη Γραμματεία της Σχολής επιτυχίας μαζί με την συμπληρωμένη αίτηση θα είναι- μάλλον , βάσει της περσινής εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας- τα εξής :

-Τίτλο απόλυσης: ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης . -Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και ευκρινές φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (όχι την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης). Αν η βεβαίωση πρόσβασης έχει εκδοθεί από ιδιωτικό σχολείο, τότε αυτή θα πρέπει να φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από τη Δ/νση Δ.Ε. στην οποία υπάγεται το σχολείο.

Ημερομηνίες

Πέρσι οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ έγιναν από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και 26 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πότε θα γίνουν φέτος. Πάντως επισημαίνεται προς τους πρωτοετείς ότι οι προθεσμίες για την εγγραφή είναι αποκλειστικές και σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν κάνει την εγγραφή του χάνει αυτό το δικαίωμα οριστικά.

Τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα αυτού στου νέου συστήματος είναι τα εξής:

1. Δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν 50.000 περίπου υποψήφιοι- μαζί με τους γονείς τους συνήθως-από το σπίτι τους στην πόλη που εισήχθησαν, που σημαίνει ότι απαλλάσονται από τα έξοδα της μετακίνησης και διαμονής, καθώς και του άγχους της ενοικίασης σπιτιού.

2. Θα σταματήσει το φαινόμενο να σχηματίζονται ουρές πρωτοετών με τους γονείς τους έξω από τις Γραμματείες των τμημάτων.

3. Οι Σχολές θα γνωρίζουν ποιο νωρίς από προηγούμενες χρονιές τον αριθμό εγγραφών πρωτοετών, προκειμένου να κάνουν πιο έγκαιρα τον προγραμματισμό τους.

Σχόλια (7)

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
21 Αυγ 2016 21:32

Αφού κάνουμε την εγγραφή στη σχολή απο τον υπολογιστή και στείλουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταχυδρομικά, πώς μπορούμε να παραλάβουμε μια βεβαίωση απο την σχολή ότι φοιτουμε σε αυτή???

 
Χρήστος Σπυρίδης
04 Σεπ 2015 19:13

Σπουδαία καινοτομία! Την εποχή που στα υπόλοιπα κράτη της ανεπτυγμένης Δύσης η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση είναι πια δεδομένη, εδώ συνυπάρχει η εκτρωτική μορφή της με την αιώνια γραφειοκρατία. Και φυσικά, ούτε λόγος για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης των κατά τόπους υπαλλήλων, μιας και το Παιδείας κοιμάται σύσσωμο με τρίμηνες διακοπούλες. Γιατί και στην Παιδεία είμαστε θεωρώ, για κλάματα.

 
ΡΕΝΟΣ
29 Αυγ 2015 17:24

Πέρασα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορώ να γραφτώ από την γραμματεία μένω Αθηνά

 
XRYSA
26 Αυγ 2015 20:26

όσοι φοιτούν (εγγεγραμμένοι) σε άλλη σχολή και επιθυμούν τη νέα σχολή πως θα το δηλώσουν με ΥΔ? θα πάρουν βεβαίωση διαγραφής ή δεν θα εγγραφούν την νέα περίοδο?

 
Κώστας
24 Αυγ 2015 16:04

@Ε.ΚΟΥΤΣΙΚΑΣ
Το πάσο τα τελευταία χρόνια δεν εκδίδεται από τις γραμματείες. Ο φοιτητής συμπληρώνει μία αίτηση με κωδικό σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και το παραλαμβάνει από εξουσιοδοτημένο κατάστημα της περιοχής του (συνήθως τα έχουν αναλάβει καταστήματα κινητής τηλεφωνίας).

 
Ε ΚΟΥΤΣΙΚΑΣ
24 Αυγ 2015 14:28

Και το πάσσο πως θα παραδοθεί στον φοιτητή;Θα το παραλάβει απ τη σχολή του με την παρουσία του κατά την έναρξη ή κάπως αλλιώς;Επίσεις μήπως ξέρετε εαν οι φοιτητές εγγραφονται σε 1 ή 2 εξάμηνο΄,είναι επιλογή της σχολής διότι κάτι τέτοιο άκουσα ενα δεν υπάρχουν χώροι;
ευχαριστώ.

 
dp
23 Αυγ 2015 23:08

Η εγγραφή για τις παραχές σιτισης στέγασης με ποιόν τρόπο θα γίνει;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.