Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ : Προτιθέμεθα να αντικαταστήσουμε τις διοικήσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ΙΕΠ και ΙΚΥ

Ο Διευθυντής του υπ. Παιδείας διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ ότι διορίζεται πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Δημοσίευση: 25/08/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την περασμένη Παρασκευή , σύμφωνα με πληροφορίες μας, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη διοίκηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ)και την ενημέρωσε ότι ο υπουργός θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ θα κάνει αλλαγές και στις διοικήσεις άλλων οργανισμών, όπως ΙΕΠ και ΙΚΥ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως  το καταγγέλλει  ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, στο νέο ΔΣ φέρεται να τοποθετείται ο νυν Διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Παιδείας, Αρ. Μπαλτά. Δημήτρης Ζέρβας (Μαθηματικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Ο Διευθυντής του υπ. Παιδείας διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ ότι διορίζεται πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Ο Διευθυντής του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, Δημήτρης Ζέρβας, σε επικοινωνία με το esos, διέψευσε την ανακοίνωση του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ ότι διορίζεται πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Ο κ. Ζέρβας δήλωσε ότι “ Εμείς δεν χρησιμοποιούμε στελέχη του γραφείου του υπουργού για θέσεις διοικήσεων Οργανισμών”.

Ο Διευθυντής του υπουργού Παιδείας υπενθύμισε ότι “ο πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος τοποθέτησε το στέλεχος του γραφείου του  και συνώνυμό μου στην διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ”.

 

Το γεγονός έχει προκαλέσει τις  αντιδράσεις των δύο κομμάτων της προηγούμενης  Κυβέρνησης   ΝΔ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και ΠΑΣΟΚ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Κόντρα

Η διοίκηση  του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είχε πρόσφατα σκληρή κόντρα σχετικά με τους ελέγχους στον Οργανισμό.

Το  Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης  , με μια δισέλιδη ανακοίνωση διέψευσε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο σε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ”, κάνει λόγο για:

Α. Οικονομικό  έλεγχο  που πραγματοποιείται με εντατικούς ρυθμούς από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Β. Αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ

ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ  ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ  ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Απάντηση στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ καθ. Δημήτρη Χασάπη με αξιωματούχους της της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ για τη Νεολαία στην Ελλάδα».

Σε απάντηση του από 29/6/2015 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ καθ. Δημήτρη Χασάπη με αξιωματούχους της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ για τη Νεολαία στην Ελλάδα», το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, δηλώνει τα εξής:

1.Αναληθώς αναφέρεται στο ανωτέρω Δελτίο Τύπου «οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιείται με εντατικούς ρυθμούς από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ»:

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο έλεγχος στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το έτος 2014, ούτε καν έχει αρχίσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί πολύ απλά ο έλεγχος έχει ήδη ολοκληρωθεί, με βάση την Υπουργική Απόφαση με αρ. πρωτ. ΕΜΠ/664/23.01.2015, από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές και τα αποτελέσματα του τα έχει ήδη στα χέρια του ο κύριος Χασάπης από 3.6.2015.

Θα πρέπει δε, να σημειωθεί η κακόβουλη αναφορά σε «αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ», γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν έχουν καν μεριμνήσει να διαβάσουν τα αποτελέσματα του ελέγχου που ήδη πραγματοποιήθηκε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση τους από 3.6.2015.

Το ΙΚΥ όντως βρίσκεται σε έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Προεξοφλείται δε ότι εκεί δε θα υπάρξουν προβλήματα, ενώ έχει δημοσίως αναδειχθεί ο σφικτός εναγκαλισμός (σύγκρουση συμφερόντων) μεταξύ Εθνικής Αρχής και Εθνικής Μονάδας Συντονισμού.

Παράλληλα, θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, να γνωρίζουν ότι η με Α.Π. ΕΜΠ/664/23.01.2015 Υπουργική Απόφαση ουδέποτε ανακλήθηκε, ενώ επιπλέον, τίθεται θέμα διπλής χρηματοδότησης, εφόσον η σχετική δαπάνη για το ίδιο αντικείμενο θα καλυφθεί δύο φορές από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, γεγονός που έχει τεθεί σε γνώση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2.Όπως πολύ καλά επίσης γνωρίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, το βασικό ζήτημα σχετικά με την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία, είναι  η αναστολή της χρηματοδότησης του προγράμματος στη χώρα μας, γεγονός το οποίο οφείλεται στη μη αποστολή των απαραίτητων εγγράφων από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημάναμε δε, την ευθύνη της Εθνικής Αρχής, για τη δεινή θέση στη οποία περιήλθε η Εθνική Μονάδα, η οποία ήταν καθ’ όλα έτοιμη για δεχθεί τον απαιτούμενο έλεγχο, έχοντας υποβάλλει την ετησία έκθεση αναφοράς  2013, εντός του μηνός Ιουλίου. Βεβαίως, ήταν σε γνώση της Εθνικής Αρχής ότι, η καθυστέρηση αυτή καθιστούσε επισφαλή τόσο την εκκρεμούσα χρηματοδότηση του φορέα μας όσο και την συνέχιση υλοποίησης του Προγράμματος.

3.Το Ίδρυμα με την παράδοση της έκθεσης ελέγχου από τους Ορκωτούς Ελεγκτές, απέστειλε την με Α.Π. 604/2/754/9.1.2015 επιστολή του νόμιμου εκπροσώπου της ΕΜΣ στην Εθνική Αρχή, με επισυναπτόμενη την ετήσια αναφορά δράσης του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση, καθώς και την έκθεση των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι διενήργησαν τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο 2013.

Η Εθνική Αρχή όφειλε να προβεί στην άμεση αποστολή της Ετήσιας Δήλωσης Διασφάλισης Ποιότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως δεσμεύτηκε κατά την διάρκεια επίσκεψης ελέγχου, από το κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε  στα γραφεία μας  και στα γραφεία της Εθνικής Αρχής, από 2 έως 4 Δεκεμβρίου 2014,  για την υλοποίηση των Προγραμμάτων  του Erasmus + (Youth) και Youth In Action στην Ελλάδα.

4.Η παράλειψη αυτή, επισημαίνεται και από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε παρατηρήσεις που έχουν καταγραφεί σε βάρος της Εθνικής Αρχής. Η παρατήρηση αυτή, καθώς και η έλλειψη εθνικής συγχρηματοδότησης του Προγράμματος Erasmus+ (Youth), από το Υπουργείο Παιδείας, αποτελούν άλλωστε και τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην αναστολή της χρηματοδότησης του προγράμματος. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν αναλυτικά και εγκαίρως ενημερωθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, σχετικά με τις εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν από το γεγονός ότι, η Μονάδα του προγράμματος είναι σε καθεστώς αναστολής χρηματοδότησης, καθώς και για την αδυναμία υπογραφής συμβάσεων στους εγκεκριμένους φορείς R3/2014 αλλά και την αδυναμία καταβολής προκαταβολών στα προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

5.Προκαλεί τεράστια έκπληξη αλλά και απογοήτευση το γεγονός ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, αντί να επιλύσουν τα ανωτέρω εξαιρετικής σημασίας ζητήματα, προκαλούν νέες καθυστερήσεις και σύγχυση, με την -άνευ ουδεμίας προειδοποίησης, αιτιολόγησης ή πρότερης ενημέρωσης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ- αυθαίρετη αναφορά σε απόφαση για τη μεταφορά του προγράμματος ERASMUS+ Νεολαία, στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι ο μόνος φορέας που καταστατικά έχει την αρμοδιότητα να διαχειρίζεται προγράμματα για τη Νέα Γενιά, με βάση το ν. 4115/2013, είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

6.Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, παραβλέποντας όλα τα ανωτέρω και μάλιστα ελλείψει νέας Υπουργικής Απόφασης ορισμού Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία, προχώρησαν την 1η.7.2015 στον ορισμό μελών ειδικής ομάδας έργου για τη μεταφορά του προγράμματος στο ΙΚΥ, πράξη διοικητικά αυθαίρετη.

Για όλα τα ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει επανειλημμένα εγγράφως και αρμοδίως ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας άμεση και υπεύθυνη παρέμβαση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΝΕΔΙΒΙΜ  

 

Σχόλια (2)

 
EX_SYRIZA
25 Αυγ 2015 12:48

Ο Μπαλτάς, δεν κατάλαβε ότι παραιτήθηκε η κυβέρνηση???

Οτι θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό?

Επτά μήνες τι έκανε???

 
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
25 Αυγ 2015 11:24

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΤΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.