Έρευνα για την κατάθλιψη κάνει το υπ. Παιδείας

31/08/2015

Άκουσε το άρθρο

Την ένταξη της Πράξης «Εκτιμώντας και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα στην κατάθλιψη ατόμων με χρόνια σωματικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα  », αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

 ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΗΣ, με αναφορά στα βασικά τεχνικά / λειτουργικά κ.α. χαρακτηριστικά της.

Σημερινό Επίπεδο Γνώσεων

Η οικονομική ανασφάλεια και οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα της κρίσης έχουν συσχετισθεί με αύξηση της μείζονος κατάθλιψης και των αυτοκτονιών.

Οι ασθενείς με χρόνια σωματικά νοσήματα θεωρούνται ευάλωτη ομάδα, καθώς περίπου 25-30% παρουσιάζουν επίσης υψηλό άγχος και κατάθλιψη, που συνδέονται με επιδείνωση της υγείας και αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας.

Συχνά, δεν δίνεται η αρμόζουσα προσοχή στις συναισθηματικές αυτές δυσκολίες.

Προγενέστερες μελέτες της ερευνητικής μας ομάδας έχουν δείξει ότι ένα τέταρτο από το σύνολο των ασθενών με χρόνια σωματικά νοσήματα παρουσιάζουν συνυπάρχον άγχος και κατάθλιψη που σχετίζονται με την αυξημένη χρήση των υπηρεσιών υγείας και φτωχότερη υγεία.

Επίσης, έχει υποστηριχθεί ότι η επικράτηση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (ΜΚΔ) σε Έλληνες ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα που είναι σε συνεχή κλινική παρακολούθηση εκτιμάται σε 25.4%, ενώ η επικράτηση της ΜΚΔ σε ασθενείς με χρόνιες σωματικές νόσους που επισκέπτονται τα ΤΕΠ ανέρχεται σε 28.0%. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα τείνουν να είναι ευάλωτοι στην ΜΚΔ, αλλά εάν αυτή η ευαισθησία και η συσχέτισή της με την τρέχουσα κρίση ποικίλει για υπο-ομάδες σθενών μένει να εξακριβωθεί.

Οι ασθενείς με χρόνιες σωματικές νόσους και συναφή ψυχολογικά προβλήματα έχουν μια σειρά από ανικανοποίητες ανάγκες (unmet needs).

Τα πρόσφατα ευρήματα προηγούμενης έρευνας μας (ΑΡΙΣΤΕΙΑ- ABREVIATE) έχουν δείξει ότι οι αντιλήψεις που έχουν οι ασθενείς με χρόνιες σωματικές νόσους για τη νόσο τους συνδέονται με συχνή χρήση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ενώ ποιοτικές μελέτες έχουν δείξει ιδιαίτερα έντονο άγχος σε περιόδους κρίσης, που οδηγεί σε συχνή χρήση των ΤΕΠ.

Το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα συνδυάζει εργασία που έχει γίνει από την ερευνητική μας ομάδα σε ψυχοκοινωνικές πλευρές της χρόνιας σωματικής νόσου, έρευνα στις υπηρεσίες υγείας και αλληλεπίδραση μεταξύ του στρες, της γενετικής προδιάθεσης, των ψυχοκοινωνικών παραμέτρων και την ψυχική νόσο.

Στόχος και προσδοκώμενα αποτελέσματα

Πολλοί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες έχουν συνδυαστεί με την κατάθλιψη, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται επίσης μια γενετική προδιάθεση. Σκοπός του προγράμματος είναι να προτείνει ψυχοκοινωνικές στρατηγικές παρέμβασης με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κατάθλιψη των ευάλωτων ασθενών που πλήτονται περισσότερο από την πρόσφατη οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, μέσω ενός προγράμματος βασικής και εφαρμοσμένης κλινικής έρευνας.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

1. Να εκτιμηθεί ο επιπολασμός (prevalence) της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής (ΜΚΔ) και οι προγνωστικοί της παράγοντες σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ρευματολογικά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που αναζητούν φροντίδα σε δυο θεραπευτικά πλαίσια, στα ΤΕΠ αλλά και σε φροντίδα ρουτίνας-συνέχεια στη φροντίδα, καθώς και σε υποτιθέμενους υγιείς συμμετέχοντες.

2. Να αναπτυχθεί ένας «κανόνας κλινικής πρόγνωσης» που θα προσδιορίσει τους ασθενείς με χρόνια σωματικά νοσήματα (ΧΣΝ) οι οποίοι είναι ευάλωτοι στην τρέχουσα Ελληνική κρίση αναφορικά με την ανάπτυξη ΜΚΔ.

3. Να προσδιοριστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα της ΜΚΔ, και

4. Να αναπτυχθεί μια μορφή χαμηλής έντασης παρέμβασης, η οποία θα μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και να αποτρέπει την εμφάνιση ΜΚΔ στην περίοδο της τρέχουσας ύφεσης.

Η  έρευνα έχει σχεδιαστεί να εφαρμοστεί σε τρείς φάσεις:

Στη Φάση Ι θα γίνει συλλογή πληροφοριών από 450 συμμετέχοντες, 300 ασθενείς με 3 χρόνια νοσήματα: διαβήτη, ρευματικά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και 150 θεωρούμενους υγιείς. Η φάση αυτή περιλαμβάνει επίσης ανάλυση του σχετικού με την κατάθλιψη γενετικού υποστρώματος.

Στη Φάση ΙΙ θα αναπτυχθεί ένας κανόνα κλινικής πρόγνωσης για την ταυτοποίηση εκείνων που είναι ανθεκτικοί ή αυξημένου κινδύνου για μείζονα κατάθλιψη. Η φάση αυτή θα εστιάσει στην επίδραση της πρόσφατης κρίσης στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής ευάλωτων υπο-πληθυσμών, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της μελέτης του γενετικού υποστρώματος.

Στην Φάση ΙΙΙ θα αναπτυχθεί πιλοτικά μια χαμηλής έντασης παρέμβαση, σχεδιασμένης ειδικά για χρήση σε συνδυασμό με τον κλινικό κανόνα πρόβλεψης, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τη νόσο τους και την κρίση καλύτερα.
 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ