Placeholder

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Το υπουργείο ζητά καταγραφή περιστατικών σχολικής βίας στα σχολεία

Ερωτηματολόγιο στους μαθητές
Δημοσίευση: 01/09/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (ΕΥΕ ΕΔ) του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ) στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω Πράξεων
καλεί:

1. Τα μέλη των ομάδων εργασίας ΕΣΥΔΠ (Επιτροπής Συντονιστών Δράσεων Πρόληψης),

2. Τα μέλη των ΠΟΔΠ (Περιφερειακές Ομάδες Δράσεων Πρόληψης),  και,

3. Τα μέλη των ΟΔΠ (Ομάδες Δράσεων Πρόληψης) των Δημόσιων Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας,

Να προχωρήσουν στην καταγραφή περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού μέσω της ειδικής φόρμας η οποία έχει αναρτηθεί στη σχετική ιστοσελίδα .

Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα http://stop-bullying.sch.gr λειτουργεί φόρμα καταχώρησης περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού στην οποία οι εκπαιδευτικοί (μέλη ΟΔΠ) έχουν τη δυνατότητα καταγραφής ανάλογων περιστατικών τα οποία έλαβαν χώρα στη σχολική μονάδα που υπηρετούν.

Τα μέλη ΠΟΔΠ και ΕΣΥΔΠ έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταγεγραμμένων περιστατικών τόσο στα σχολεία ευθύνης τους όσο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση που ανήκουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας απώτερος στόχος είναι η επίτευξη καταγραφής από τους εκπαιδευτικούς/διευθυντές σχολικών μονάδων της συχνότητας του φαινόμενου της σχολικής βίας, του τρόπου και του τόπου εμφάνισής του, καθώς και του τρόπου αλληλεπίδρασης των μαθητών και των ενηλίκων (εκπαιδευτικοί, γονείς κλπ).

Επίσης η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (ΕΥΕ ΕΔ) του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας, καλεί:

Τους Διευθυντές των δημόσιων σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της επικράτειας να ενημερώσουν το σύνολο των μαθητών της σχολικής μονάδας τους, για το ερωτηματολόγιο το οποίο θα βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της πράξης (http://stop-bullying.sch.gr) από την 1η Σεπτεμβρίου, 2015.

Οι μαθητές, θα έχουν πρόσβαση στο σχετικό ερωτηματολόγιο, μέσω ενός κλειδαρίθμου ο οποίος θα εκδίδεται από το διευθυντή της σχολικής μονάδας. Συγκεκριμένα ο διευθυντής, μέσα από την ιστοσελίδα της πράξης, μετά την επιτυχή σύνδεσή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα έχει τη δυνατότητα να εκδώσει τους παραπάνω κλειδαρίθμους (βλ. παράρτημα Α).

Οι μαθητές/τριες θα συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγια ηλεκτρονικά (βλ. παράρτημα Β).

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους μαθητές/τριες είναι προαιρετική και αποσκοπεί στην αποτύπωση μιας σαφέστερης και αντικειμενικότερης εικόνας σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου της σχολικής βίας καθώς θα βασίζεται στις μαρτυρίες των μελών της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς κλπ).

Σημειώνεται πως οι προαναφερθείσες ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, 2015.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η έναρξη του Β’ κύκλου επιμόρφωσης για τα μέλη των ομάδων δράσεων πρόληψης (ΟΔΠ) έχει οριστεί την 1η Σεπτεμβρίου, 2015 και η λήξη την 25η Σεπτεμβρίου, 2015.

Το υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζει   πως λόγω ανελαστικού χρονοδιαγράμματος, δεν υπάρχει ουδεμία δυνατότητα παράτασης.

 

Ετικέτες: 
Σχολική Βία

Σχόλια (5)

 
pd
02 Σεπ 2015 08:30

Poyet ζεις στον κοσμο σου φανταζομαι.....

 
Spiros
01 Σεπ 2015 18:56

Αμάν με τα σχόλιά σας. Δεν βλέπετε ότι επιτέλους κάτι κινείται στην κατεύθυνση αυτή; Γιατί να μη συμπληρώνουμε ερωτηματολόγια και εμείς και οι μαθητές και οι γονείς; Αφού δεν έχει κόστος. (για το υπουργείο βέβαια). Ηλεκτρονικά είναι, τζάμπα πράμα.
Είμαστε και πλεονέκτες. Θέλουμε και μέτρα. Ουσιαστικά. Γιατί; Για να ξοδευόμαστε;
Εξάλλου, αν πάρουμε μέτρα μάλλον για την κατεύθυνση των οικογενειών θα κατευθύνονται. Τι θέλετε; Εκτός από χρήματα να χάσουμε και ψηφοφόρους;
Άσε που θα πρέπει να προσλάβουμε και κοινωνικούς λειτουργούς, να στελεχώσουμε τα ΚΕΔΔΥ, να... να... να...
Οπότε, μια ηλεκτρονική καταγραφή, άρα κάτι κάνουμε, και αφήνουμε τους εκπαιδευτικούς ακάλυπτους και εδώ, άρα βρήκαμε και ποιος φταίει, και όλα καλά.

 
Poyet
01 Σεπ 2015 17:07

Μας έχετε ταράξει με τη σχολική βία. Εντάξει, φαινόμενο που δυστυχώς παραουσιάζεται είναι, αλλά το εμφανίζεται κάθε λίγο και λιγάκι λες και όλη μέρα στα σχολεία δερνόμαστε. Αμάν πια! Αβέρτα συμπληρώνουμε χαρτιά!

 
geo
01 Σεπ 2015 14:37

Για τη βια των γονεων στην οικογενεια τους θα βγει κανενα ερωτηματολογιο; Για τη βια των γονεων (οχι κατ αναγκη φυσικη, χειρωνακτικη) εναντιον των εκπαιδευτικων, εναντιον των αλλων παιδιων, εναντιον των γονεων των αλλων παιδιων; Θα κανετε κανενα ερωτηματολογιο; Θα στοχευσετε στη γενεσιουργο αιτια ή θα συνεχισετε να ριχνετε στο γαμο του Καραγκιοζη;

 
Μαριάννα Στείρου
01 Σεπ 2015 12:53

Καταγραφή περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές πρωτοβάθμιας :
"Στο διάλειμμα στην μπάλα με έβγαλαν έξω με χέρι ενώ δεν ήταν. Το είπα στους δασκάλους και αδιαφόρησαν. Μετά πήγα στο κυλικείο και με έσπρωξαν για να προλάβουν τα σάντουιτς. Πάλι δεν έκαναν τίποτα οι δάσκαλοι μου. Το είπα στην μητέρα μου κι έγινε έξαλλη. Θα έρθει στο σχολείο με την αστυνομία και θα πάει και στο υπουργείο να μάθουν να μην αδιαφορούν για τέτοια σαφέστατα περιστατικά σχολικής βίας".

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.