ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ερώτημα στο ΣΤΕ για τις Μετεγγραφές φοιτητών από τις Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ

Δημοσίευση: 07/09/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτημα αν ο νόμος που ψηφίστηκε  για τις Μετεγγραφές (άρθρο 22 που αφορά αποκλειστικά τις Αρχιτεκτονικές)  είναι σύμφωνος με την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί μετεγγραφών, κατέθεσαν οι Αρχιτεκτονικές Σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε, τις Αρχιτεκτονικές Σχολές το EΜΠ και του ΑΠΘ, οι οποίες είχαν προσφύγει κατά των Μετεγγραφών προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία τους, την οποία συνεπάγεται η καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών τους δυνατοτήτων «μεταφορά θέσεων» μεγάλου αριθμού φοιτητών από άλλα ΑΕΙ της χώρας.

Οι περσινοί δικαιούχοι μετεγγραφών στις δύο Σχολές  που δεν τους επετράπη να κάνουν τη μετεγγραφή τους , μετά την απόφαση του ΣΤΕ, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη στη Βουλή, τους έδωσε αυτό το δικαίωμα και κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις στις αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο οι αιτήσεις των φοιτητών βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών για τη σχετική διασταύρωση των δηλώσεων.

 

Σχόλια (7)

 
Σ.Κ
10 Σεπ 2015 22:22

Υπάρχουν πόλλα παιδιά που έχουμε κάνει το 10% φέτος έστω για πόλεις κοντά στη μόνιμη κατοικία μας. Οι εγγραφές ξεκίνησαν και αν γραφτούμε χάνουμε το δικαίωμα μετεγγραφής. Πέρασαν τόσες εβδομάδες και δεν μας έχει δοθεί μια απάντηση για το τι θα γίνει με τις μετεγγραφές. Ένα χρόνο τώρα έχουμε ταλαιπωρηθεί παιδιά και οικογένειες καθώς τα κριτηρία αποτελούν σοβαρό λόγο να μην μπορέσουμε πολλοί να σπουδάσουμε. Μιλώντας από την πλευρά όλων μας πιστεύω ότι πρέπει να δώσετε μία απάντηση γρήγορα τουλάχιστον να τελειώσει αυτό το θέμα. Είναι άδικο 11.000 παιδιά με τα ίδια κριτήρια να σπουδάζουν κανονικά και 100 παιδιά και οικογένειες να ταλαιπωρούνται.

 
Γ.Κ
09 Σεπ 2015 12:04

Οι πανεπιστημιακοί θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα ήθελαν οι μετέγραφες να γίνονται με βάση κοινωνικά κριτήρια και όχι οικονομικά γνωρίζοντας την φοροδιαφυγή που υπάρχει στον τόπο μας. Για αυτό θα έπρεπε να καταθέτουν ερωτήσεις. Και κατά πόσο βοηθάει και τους φοιτητές που μπαίνουν στις σχολές και τις ίδιες τις σχολές να υπάρχουν τόσο χαμηλές βάσεις, να εισάγονται δηλαδή φοιτητές με λευκές κόλλες.

 
Δημήτρης
09 Σεπ 2015 08:17

Κυρία Μαΐστρου και κε Καλογήρου,
στο σχόλιο σας ισχυρίζεστε ότι το υπουργείο «προβλέπει μετεγγραφές για «πολλούς λόγους’, ενώ η υπ. αρ. 1251/2015 απόφαση του ΣτΕ προβλέπει μόνο για οικονομικούς λόγους και λόγους υγείας.».
Θέλω να σας πληροφορήσω ότι πέραν των εισοδημάτων που ο καθένας μας δηλώνει κατά βούληση στην εφορία, οι «πολλοί λόγοι» που λέτε είναι οι εξής:
Πολύτεκνος, Τρίτεκνος, Πολύδυμα τέκνα, Με αδερφό/ή που σπουδάζει αλλού και Ορφανός.
Ποιο ακριβώς από αυτά τα κριτήρια δεν έχει σοβαρό αντίκτυπο στα οικονομικά μιας οικογένειας;

 
petros
08 Σεπ 2015 02:20

Απορώ με τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ΣτΕ και το Υπουργείο Παιδείας, άραγε, δεν γνωρίζουν ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που φοροδιαφεύγουν και έχουν χαμηλά εισοδήματα εικονικά ; Ή ανθρώπους που δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα ή δηλώνουν άνεργοι ( έχοντας επιχειρήσεις και έσοδα από το εξωτερικό ) και μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους μεταγραφή, με εικονικά μικρά εισοδήματα ; Το ΣτΕ, λοιπόν,και το Υπουργείο Παιδείας επιβραβεύουν τους "επαγγελματίες φοροφυγάδες" και δίνει μόνο 2 μόρια στους Πολύτεκνους είτε έχουν 4,είτε 8 είτε 10 παιδιά ! Αυτή είναι η Ελλάδα της Δικαιοσύνης ;

Και πως μπορεί ένας μισθωτός Πολύτεκνος με 5 παιδιά να ξοδέψει λεφτά σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα για να μπορέσουν τα παιδιά του να συναγωνιστούν τα παιδιά όσων έχουν φανερή ή κρυφή οικονομική άνεση ; Δεν πειράζει. Φέτος οι γεννήσεις έχουν πέσει κάτω από 80.000... Κλείνουν σχολεία, η ανεργία εκπαιδευτικών στα ύψη... Ο πόλεμος κατά των Πολυτέκνων έφερε αποτελέσματα...

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
07 Σεπ 2015 17:06

Προχτες στο μετρο, ολως τυχαιως, συνεπιβατης παρακαθημενος μου μου ειπε: Του χρονου που δινει το κοριτσι μου Πανελληνιες, θα δηλωσω 5-6 χιλιαδες ευρω εισοδημα - το εισοδημα του, οπως μου ειπε, ειναι μεγαλο. Τον ρωτησα γιατι αυτο, και μου απαντα: ΄΄Κι αν το παιδι πετυχει εξω; Και αφου παρει τη μετεγγραφη, παω, κανω μια τροποποιητικη, πληρωνω και το προστιμακι, και...ουτε γατα ουτε ζημια΄΄. Και διερωτωμαι: Πως σκέπτεται το Υπουργειο Παιδείας να λειτουργησει σε τετοιες περιπτωσεις; Οπου νανε περιμενουμε την εγκυκλιο για τις μετεγγραφες. Δεν πρεπει να προβλεφτουν οι περιπτωσεις αυτες;

 
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
07 Σεπ 2015 16:42

Η μεταβατική διάταξη που αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών Αρχιτεκτονικής (άρθρο 14: 3.12.α,β,γ: Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση) συνιστά παραβίαση της υπ’ αρ. 1251/2015 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ σε βαθμό απαγορευτικό, και εισάγει νομικό πλαίσιο που προβλέπει μετεγγραφές για «πολλούς λόγους’, ενώ η υπ. αρ. 1251/2015 απόφαση του ΣτΕ προβλέπει μόνο για οικονομικούς λόγους και λόγους υγείας.

Ελένη Μαΐστρου, Κοσμήτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. –
Νίκος Καλογήρου, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Σ. Α.Π.Θ.

 
Μ.Χ
07 Σεπ 2015 15:47

Επιτέλους υπάρχει Κυβέρνηση, Υπουργός Παιδείας, Πρυτάνεις.., Σκέφτεται αυτά τα παιδιά ή τις οικογένειες των κανένας;
Ας μας γνωρίσουν οι κ. καθηγητές πότε έκαναν αντίστοιχη ερώτηση στο ΣτΕ, για κάποιους που εισάγονται με 9.229 μόρια στις σχολές των... ή μόνο οι πολύτεκνοι τους ενοχλούν;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.