Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ προς μαθητές: Ο Τ. Κουράκης δεν έδιωξε (από το γραφείο του) τους άθεους όταν ζήτησαν να κοπούν τα Θρησκευτικά και οι λειτουργίες

Δημοσίευση: 11/09/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Βολές” κατά του πρώην Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη εξαπέλυσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τέλεση του αγιασμού σε δύο σχολεία ( 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλλιθέας και στο Δημοτικό Σχολείο της ενορίας Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Άνω Βριλησσίων) .

“Μία ομάδα σοφών, αξιόλογων ανθρώπων στην κοινωνία, αλλά αθέων, που δεν θέλουν να έχουν σχέση με τον Θεό και καμία επικοινωνία με την Εκκλησία, πήραν το θράσος και ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας να κοπούν όλα τα θρησκευτικά, οι προσευχές και οι λειτουργίες και ο υπουργός δεν τους έδιωξε λέγοντας πως η πατρίδα μας έχει Σύνταγμα και δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και ότι το Σύνταγμα της πατρίδας λέει πως αυτά τα παιδιά έχουμε υποχρέωση να τα μορφώσουμε σύμφωνα με τις παραδόσεις, για να αποκτήσουν εθνική συνείδηση και χριστιανική αγωγή” είπε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε τα εξής:

Α. Η δική μου απάντηση είναι αν θέλουν να τα καταργήσουν ας αλλάξουν το Σύνταγμα, αλλά πρώτα να ρωτήσουν τους γονείς των παιδιών.

Β. Αν όλοι οι Έλληνες έχουν αυτήν την σκέψη, ότι δηλαδή, πρέπει να καταργηθούν, ας το κάνουν, αλλά οι γονείς έχουν την αγωνία που έχετε εσείς εδώ και θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν προσωπικότητες ακέραιες με μόρφωση, με προσόντα, αλλά και με φωτισμό του Θεού, της χάριτος της δικής του.

Ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας αναφέρθηκε την αξία της παιδείας και της εκπαίδευσης κι επισήμανε τη σημαντική προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στις διδαχές του, λέογοντας τα εξής:

 • Ο Άγιος Κοσμάς θεωρούσε πως η ζημιά και η καταστροφή θα ρθει από τους γραμματισμένους αυτό μπορεί να φαίνεται παράλογο, διότι από τη μια φτιάχνουμε σχολεία και από την άλλη θεωρούμε ότι η μόρφωση μπορεί να φέρει την καταστροφή.
 • Στο Ευαγγέλιο, όμως, διαβάζουμε πως εκτός από την σοφία των γραμμάτων, υπάρχει μία ακόμη Σοφία, που καλλιεργεί και μορφώνει ψυχικά τον άνθρωπο.
 • Εκεί λοιπόν, που συναντώνται αυτές οι δύο Σοφίες, εκεί είναι το χάρισμα, εκεί είναι η ευτυχία και η επιτυχία, ενώ εκεί που υπάρχουν μόνο τα γράμματα και ο Θεός απομακρύνεται και αποκλείεται, εκεί έρχεται η καταστροφή.
 • Αυτό είχε υπόψη του ο Άγιος Κοσμάς, όταν έλεγε ότι από τα γράμματα θα καταστραφούμε, αυτού του είδους τα γράμματα εννοεί.
 • Και αυτό αποδείχθηκε σήμερα, όταν μία ομάδα σοφών, αξιόλογων ανθρώπων στην κοινωνία, αλλά αθέων, που δεν θέλουν να έχουν σχέση με τον Θεό και καμία επικοινωνία με την Εκκλησία, πήραν το θράσος και ζήτησαν από τον Υπουργό Παιδείας να κοπούν όλα τα θρησκευτικά, οι προσευχές και οι λειτουργίες και ο Υπουργός δεν τους έδιωξε λέγοντας πως η πατρίδα μας έχει Σύνταγμα και δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και ότι το Σύνταγμα της πατρίδας λέει πως αυτά τα παιδιά έχουμε υποχρέωση να τα μορφώσουμε σύμφωνα με τις παραδόσεις, για να αποκτήσουν εθνική συνείδηση και χριστιανική αγωγή.
 • Η δική μου απάντηση", επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, "είναι αν θέλουν να τα καταργήσουν ας αλλάξουν το Σύνταγμα, αλλά πρώτα να ρωτήσουν τους γονείς των παιδιών.
 • Αν όλοι οι Έλληνες έχουν αυτήν την σκέψη, ότι δηλαδή, πρέπει να καταργηθούν, ας το κάνουν, αλλά οι γονείς έχουν την αγωνία που έχετε εσείς εδώ και θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν προσωπικότητες ακέραιες με μόρφωση, με προσόντα, αλλά και με φωτισμό του Θεού, της χάριτος της δικής του.
 • Αρκετή ζημιά έγινε στην παιδεία, στην ιστορία, στην γλώσσα, στις παραδόσεις.
 • Το πλούσιο λεξιλόγιο της πατρίδας έχει καταντήσει 700 λέξεις.
 • Τόσες χρησιμοποιούν τα παιδιά σήμερα με αποτέλεσμα έτσι να κόβονται οι ρίζες μας. Ιδανικό θα ήταν αν πενήντα από τις ενορίες της Αθήνας, μπορούσαν να κάνουν από ένα σχολείο με αυτόν τον τρόπο, που θα συμμετέχουν οι γονείς, που θα ακούγεται η γνώμη τους, που θα διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά με αυτούς τους δύο τρόπους, τις περισσότερες γνώσεις και τα εφόδια, αλλά και τη διάπλαση του χαρακτήρα.
 • Οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται τα εμπόδια και τις δυσκολίες, απλώς να μάθουμε να τις περνάμε όλοι μαζί.
 • Από τους πιστούς με μόρφωση και σεβασμό Θεού υπάρχει ελπίδα να υπάρξουν άνθρωποι να μας καθοδηγούν.
 • Αν έχουμε όμως ανθρώπους σαν αυτούς που ναι μεν είναι μορφωμένοι, αλλά ζητούν να κόψουμε τις ρίζες, πιστεύοντας πως όλα θα τα διορθώσουν οι ξένοι και θα έχουμε βοήθεια, τότε οδηγούμαστε σε στραβό και λανθασμένο δρόμο.
 • Αυτός ο τόπος είναι ένα ωραίο οικόπεδο που όλοι θέλουν να το πάρουν και κόβουν λίγο κάθε φορά, αλλά μένει μια μαγιά και η μαγιά αυτή είναι που ζυμώνει το ψωμί και γίνεται νόστιμο και η μαγιά αυτής της ενορίας να ευχηθούμε να γίνει πολύ ζυμάρι σε όλη την Ελλάδα.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκαν στο σχολείο της Καλλιθέας ο Γυμνασιάρχης  Αριστείδης Αντωνόπουλος και ο Δήμαρχος Καλλιθέας και στο Δημοτικό Σχολείο της Ενορίας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Άνω Βριλησσίων ο προϊστάμενος του ναού π. Σπυρίδων Ράπτης, ο Δήμαρχος της πόλης και η Διευθύντρια του σχολείου.

Σχόλια (5)

 
πληροφορικος
15 Σεπ 2015 15:43

Παιδια χαλαρωστε.μια πατριδα ενα σπιτι και μια παραδοση μας εμεινε.

 
Μάκης
13 Σεπ 2015 18:02

εδώ είναι Ελλάδα, όποιος δεν θέλει ας αλλάξει χώρα

 
Μαριάνθη
13 Σεπ 2015 03:10

Το Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 13 παράγραφος 2 απαγορεύει τον προσηλυτισμό χωρίς να εξαιρεί τον χριστιανισμό και την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δια της βίας εξαναγκασμού σε συμμετοχή θρησκευτικών μυστηρίων είναι η βάφτιση.
Κανείς δεν έχει ποτέ ρωτηθεί εάν θέλει να βαφτιστεί ούτε έχει ποτέ συναινέσει για την συμμετοχή του σε θρησκευτικό μυστήριο στην ηλικία του ενός έτους.

 
Ελεύθερος
12 Σεπ 2015 14:44

@Ελεύθερος άνθρωπος:

Σύνταγμα της Ελλάδας
Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος [ΣΗΜ: Η φράση προτάσσεται παντός άρθρου.]

Άρθρο 3

1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. ...

Άρθρο 16

2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, για ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

 
Ελεύθερος άνθρωπος
12 Σεπ 2015 02:35

Σύνταγμα της Ελλάδος:

Άρθρο 13

1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. ...

2. .... Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ