ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η θέση της ΟΛΜΕ για τα Θρησκευτικά

Δημοσίευση: 25/09/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να προβεί σε άμεση τροποποίηση της εγκυκλίου ώστε, εφεξής, από τους γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών να μην ζητείται να δηλώνουν αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ΄ επίκληση των πεποιθήσεών τους και της θρησκευτικής τους συνείδησης καθώς και να δωθεί παράταση στο δικαίωμα δηλώσεων των απαλλαγών, ζητά η ΟΛΜΕ  από τον υπ. Παιδείας , με ανακοίνωσή της.Σχετικά με το θέμα η πρέοδρος Ελ. Ζωγραφάκη μας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ESOS Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε συνεδρίασή του, συζήτησε το ζήτημα απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών και τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την εφαρμογή της τελευταίας εγκυκλίου 12773/Δ2/23.01.2015 και αποφάσισε ότι είναι απολύτως επαρκής η αιτιολόγηση απαλλαγής «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», χωρίς να απαιτείται περαιτέρω διευκρίνιση,  κατά την αίτηση του κηδεμόνα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους οικείους νόμους.

 

 

Σχόλια (13)

 
κατια
28 Σεπ 2015 18:34

Αν οι μαθητές αυτοί υποχρεώνονταν να παρακολουθούν και να βαθμολογούνται σε άλλο μάθημα την ώρα των θρησκευτικών και δεν τους επιτρεπόταν να κάνουν κενό, το πρόβλημα θα έβρισκε από μόνο του λύση.

 
Δεσποινα
28 Σεπ 2015 14:31

Η υπαρξη του ΜτΘ δεν καταργει την ανεξιθρησκεια φιλε. Ισα ισα που ανοιγει οριζοντες προς αυτην.

 
Κάνεις λάθος
28 Σεπ 2015 14:19

κ. Ρενιέρη, στις περισσότερες χώρες υπάρχουν μαθήματα θρησκευτικών ακόμα και στις λεγόμενες θεωρητικώς "άθρησκες".

 
Μάρκος Ρενιέρης
28 Σεπ 2015 12:41

Όλοι εσείς που διαμαρτύρεστε υπέρ τού μαθήματος τών θρησκευτικών, υποθέτω πώς το καλοκαίρι "μένατε Ευρώπη". Ε λοιπόν στην Ευρώπη, ανατολική ή δυτική, ΔΕΝ υπάρχει μάθημα θρησκευτικών στα σχολεία. Η ανεξιθρησκία είναι κανόνας, σας αρέσει δεν σας αρέσει...

 
Σχόλια
28 Σεπ 2015 10:04

1) Μόνο για αυτό μιλησε η ΟΛΜΕ ύστερα από μήνες σιωπής; Και μίλησε για κάτι που θίγει μέλη της; Μήπως τελικά πρέπει να πάμε σε ΟΛΜΕ 2.0;...

2) Και τι πάει να πει "για λόγους θρησκευτικής συνείδησης"; Δεν πρέπει ο γονιός να δώσει περισσότερες εξηγήσεις; Γιατί να μην υποψιαστούμε ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα παραπάνω μάθημα για το παιδί του;

3) Και κάτι τελευταίο και σημαντικό: όσοι μαθητές δεν κάνουν Θρησκευτικά πρέπει να κάνουν κάτι άλλο εκείνη την ώρα. Ε ας τους βάλουμε να κάνουν π.χ. φροντιστήριο μαθηματικά (και να βαθμολογούνται σε αυτό)... να δούμε τότε πόσοι θα εξακολουθούν να έχουν "προβλήματα θρησκευτικής συνείδησης"...

 
Δεσποινα
27 Σεπ 2015 23:37

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΟΛΜΕ!!! ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΜΕ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ.

 
Σταύρος Πήλιουρας
27 Σεπ 2015 00:41

Με αφορμή το θέμα της απαλλαγής των μαθητών απο το μαθημα των θρησκευτικών θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια-επισημάνσεις σε αυτούς που άκριτα κάνουν εισηγήσεις για σοβαρά θέματα της Παιδείας:
1.Όλα τα μαθήματα που διδάσκονται τα παιδιά μας έχουν κάποιο σκοπό. Στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά 3 πράγματα: α)να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο που τους περιβάλλει, β) να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και γ) να μάθουν πως θα φτιάξουν αρμονικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.
Αυτό είναι το περίγραμμα του σκοπού της Παιδείας με λίγα και απλά λόγια.
Κάθε μάθημα υπηρετεί κάποιον από τους ανωτέρω σκοπούς. Δεν πρέπει να προσφέρει μόνο πληροφόρηση-στείρα γνώση αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βοηθάει το νέο άνθρωπο να γίνει κοινωνός εκείνων των αξιών του πολιτισμού που θα τον βοηθήσουν να ζήσει μια ζωή καλύτερη.
Στο μάθημα των Θρησκευτικών με την αναφορά που γίνεται σε πρόσωπα, γεγονότα ένας είναι ο στόχος: Να γίνει, η αγάπη, η ειρήνη, η μακροθυμία, η αγαθοσύνη, η πραότητα, η αλληλεγγύη, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, ο σεβασμός, βίωμα - τρόπος ζωής για να ζήσουν σαν άνθρωποι καλύτερα. Θα τολμούσα να πω με μία λέξη πως σκοπός του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι να εμπνεύσει στα νέα παιδιά την ΑΝΘΡΩΠΙΑ.
Θα μπορούσα να καταχωρήσω άπειρα παραδείγματα από την ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων και τα μηνύματα που θέλουμε να κατανοήσουν τα παιδιά, για να επιβεβαιώσω την αλήθεια των λεγομένων μου. Θα αναφέρω μόνο δύο:
1) Οι εισηγητές του Σοσιαλισμού και του Κομμουνισμού όταν διατύπωναν τις πολιτικοοικονομικές θεωρίες τους είχαν υπ`όψιν τους την ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΣΥΝΗ των πρώτων Χριστιανών όπου είχαν όλα τα αγαθά κοινά και καθένας έπαιρνε ανάλογα με τις ανάγκες του. Ο Μ.Βασίλειος και η Εκκλησία μέχρι σήμερα αυτή την πρακτική την εφαρμόζει για να επουλώσει τις πληγές των αναγκεμένων ανθρώπων χωρίς διάκριση.
2.Ο μεγάλος υπαρξιστής φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ γράφει κάπου, "Αφού ο Θεός πέθανε άρα όλα επιτρέπονται".Πίσω απο την έννοια "ΘΕΟΣ" να εννοήσουμε αυτό που λέμε Ανθρωπιά, με ότι σημαίνει η λέξη, για να καταλαβαινόμαστε.
Λοιπόν αυτό θέλουμε; να πεθάνει η ανθρωπιά; Καταργείστε τα!!! Να μη μείνει τίποτε όρθιο!!! Αυτό θέλει και ο Καπιταλισμός για να μπορεί να αλωνίζει και να επιβάλλει την κυριαρχία του!!! Δείτε πως τα κατάφερε με το "Δούρειο ίππο" της Παγκοσμιοποίησης και μας γύρισε 100 χρόνια πίσω!!!

Σταύρος Πήλιουρας

 
Ευσταθιος Μπαθρελλος
26 Σεπ 2015 22:47

Ευτυχώς που υπάρχει ήδη νομολογία, μέσω δικαστικών αποφάσεων, η οποία διευκρινίζει αρκούντως τα περι διδασκαλίας των θρησκευτικών. Βάσει αυτής, τα ανίερα σχέδια της κ. Υπουργού δεν δύνανται να προχωρήσουν. Εξ' άλλου, υπάρχει το Σύνταγμα της Ελλάδας με σαφείς σχετικές διατάξεις. Δεν περιμέναμε πια τόση αχαριστία προς την Ορθοδοξία μας και τέτοιο "ευνουχισμό" των Ιδανικών του Γένους μας!!!

 
Σ.Π.
26 Σεπ 2015 21:10

Είναι κι αυτό ένα σοβαρό πρόβλημα που η φύση του είναι παρόμοια με το ζήτημα των ταυτοτήτων που είχε προκύψει επί αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η ομολογία της πίστεως είναι Θεμελιώδης στην Ορθόδοξη πίστη μας. Μη ξεχνάμε ότι εκατομμύρια μάρτυρες λόγω αυτής ακριβώς της Ομολογίας εμαρτύρησαν (γι' αυτό και ονομάστηκαν μάρτυρες εξάλλου). Ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός οδηγήθηκε στο Σταυρό λόγω της ομολογίας Του ότι είναι ο Υιός του Θεού. Υπάρχει χωρίο στο Ευαγγέλιο που καθορίζει πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η ομολογία της Πίστεως για έναν βσπτισμένο Ορθόδοξο Χριστιανό: "...όποιος Με ομολογήσει ενώπιον των ανθρώπων θα τον ομολογήσω κι Εγώ ενώπιον των αγγέλων, ενώ όποιος Με αρνηθεί ενώπιον των ανθρώπων θα τον αρνηθώ κι Εγώ ενώπιον των αγγέλων... ". Άρα είναι πολύ κρίσιμης σημασίας η ομολογία της Πίστεως για την πίστη μας και κάνουν Μέγα σφάλμα οι γονείς που τα παιδιά τους είναι βσπτισμένο και πάνε και τα δηλώνουν για να πάρουν αυτή την απαλλαγή. Απ' την άλλη πάλι πλευρά το να ζητάμε απαλλαγή χωρίς να δηλώνουμε τίποτα, έτσι αφηρημένα για λόγους συνείδησης όπως λέει η ΟΛΜΕ, εκφράζει τη θολοκουλτούρα των αθέων και υπάρχει και πάλι χωρίο στο Ευαγγέλιο που μας ζητάει να είμαστε ή θερμοί ή ψυχροί στην Πίστη. Όχι χλιαροί. Ούτε ναι δηλαδή ούτε όχι. Αν είσαι λέει χλιαρός θα σε "εμέσω"!

 
Μάκης
26 Σεπ 2015 00:18

αν δεν θέλετε θρησκευτικά να αλλάξετε χώρα
εδω είναι ελλάδα

 
αδιοριστη
25 Σεπ 2015 22:33

η ολμε, η ωραια κοιμωμενη, μιλησε για ενα ησσονος σημασιας θεμα που ακουμπα τις αγκυλωσεις της αριστερας ζητωντας η επιθυμια τους να γινει νομος με καθολικη ισχυ. που ειναι η ολμε αυτο το διαστημα που τα σχολεια υπολειτουργουν , που ηταν ολο το προηγουμενο διαστημα που το υπουργειο λειτουργουσε πιο αργα και απο την καθυστερηση; αναπαυονταν στις δαφνες του ωραιου αγωνα για την επαναπροσληψη των απολυμενων. εκει εκπληρωθηκαν οι στοχοι και εξαντληθηκε η αγωνιστικοτητα του. οταν ομως τα σχολεια δεν ειχαν βιβλια ηταν στα καγκελα, τωρα που δεν εχουν δασκαλους απλα σιωπουν. ευτυχως υπαρχει και η αδεδυ.

 
Δέσποινα
25 Σεπ 2015 11:53

Λυθηκαν ολα τα προβληματα με τα κενα, την αδιοριστια και το γενικο μπαχαλο και η προεδρος ειπε να ασχοληθει και με αυτο;;; Με τις απαλλαγες θελησε να βγει απο τη χειμερια της ναρκη η ΟΛΜΕ;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ