Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός για το bullying στα σχολεία:Εχουμε εξάρσεις μέχρι και αυτοκτονίες

Δημοσίευση: 25/10/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το bullying στα ελληνικά σχολεία ως γενικός κανόνας είναι - ας μου επιτραπεί η έκφραση - ήπιο, αλλά έχουμε εξάρσεις μέχρι και αυτοκτονίες, όπως ξέρετε, που αμέσως ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και βγάζουν αυτήν την «ηπιότητα» επάνω, είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας σε  σχετική παρέμβαση Βουλευτή, και σημείωσε τα εξής:

Α. Για το πρόβλημα του bullying στα σχολεία υπάρχουν πολλές αιτίες, αλλά φαίνεται ότι ένα πράγμα που είναι πολύ ισχυρό, είναι ο ρατσισμός. Θα πω, βέβαια, ότι στο ρατσισμό έχουμε και μια νέα έκφραση, που είναι η νεοναζιστική δραστηριότητα.

Β. Με όλα τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε, είχε συγκροτηθεί μια Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας με επικεφαλής την κυρία Αρτινοπούλου, της οποίας τελείωσε το έργο της.

Γ.  Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ  θα συνεχίσουμε, γιατί το έργο και η δράση αυτή είναι πολύ σημαντική, μορφώθηκαν, περίπου, 5000 εκπαιδευτικοί και αναδείχθηκαν πολύ σοβαρές πλευρές σε συνεργασία με άλλους φορείς, δημόσιους και μη κυβερνητικός.

Δ. Είναι ένα μοντέλο αντιμετώπισης του bullying, βεβαίως, που δεν δημιουργεί κινδυνολογία.

 

Σχόλια (2)

 
Ηλίας Ράπτης,
25 Οκτ 2015 22:38

Καλά, δεν βρέθηκε ένας ανθρωπος να ενημερώσει τον κ. Υπουργό ότι η αποτελεσματικότητα αυτού του προγράμματος ήταν σχεδόν ανύπαρκτη; Πού ήταν ο κ. Χασάπης, ο οποίος σημειωτέον υπέγραψε τις βεβαιώσεις μας, να παρακολουθήσει έστω για λίγο το σεμινάριο τον περασμένο Απρίλιο καθώς και το πρόσφατο απολογιστικό συνέδριο και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ποιότητα , την απήχηση και κυρίως την πρακτική χρησιμότητα του προγράμματος; Τα όσα ισχυρίστηκε η εγκηματολόγος κ. Αρτινοπούλου την περασμένη Παρασκευή, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Αποτελεί δε πρόκληση και μεγάλη σπατάλη να καλούνται 500 και πλέον άτομα απ΄όλη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν ένα μονοήμερο συνέδριο που θα άρχιζε στις 9:00 και θα τελείωνε στις 17:00 (άρχισε κατά τις 11:00 και στις 16:00 είχαν μείνει περίπου 30 - 40 άτομα). Τα ίδια και σε μεγαλύτερη έκταση έλαβαν χώρα τον περασμένο Απρίλιο... Δηλ. χάριν του τεχνικού δελτίου έπρεπε όλοι εμείς να απτελέσουμε το αναγκαίο σκηνικό και μια και δυο φορές !
Εάν θέλει όντως να ενημερωθεί ο κ. Υπουργός για το αν και σε ποιο βαθμό ωφελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί από τη συμμετοχή τους στο σχετικό πρόγραμμα
δεν έχει παρά να δώσει εντολή για την αξιολόγησή του από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς! Πέραν αυτού καλό θα ήταν να μάθουμε κι εμείς πόσοι - ποιοι συγκεκριμένα και ποιες ειδικότητες έχουν όλοι οι συντελεστές του προγράμματος αυτού, ποιοι πληρώθηκαν και με ποια ποσά. Όλα τα παραπάνω, μαζί με την αξιολόγηση του Προγράμματος από ανεξάρτητη ομάδα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πραγματικό και ουσιαστικό απολογισμό, "λόγον διδόναι" όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!
Εμείς ως Ομάδα για την Αντιμετώπιση και Πρόληψη Βίας και Εκφοβισμού στα Σχολεία της Β΄ Αθήνας ( Ράπτης / κ. Σιαφαρίκα) την τελευταία διετία χρειάστηκε να παρέμβουμε και να αντιμετωπίσουμε δεκάδες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα μετά την τραγική κατάληξη του Γιακουμάκη τέτοια φαινόμενα "έσκαγαν" το ένα μετά το άλλο. Όλα αντιμετωπίστηκαν άμεσα, με τη δέουσα σοβαρότητα, αποτελεσματικά και πάντα σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, τους γονείς, την Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Σπουδών, το Διευθυντή Εκπαίδευσης στη Β΄Αθήνας και τους διάφορους φορείς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην επίλυσή τους (Χαμόγελο του Παιδιού κ.λπ.). Η εμπειρία μας ιδιαίτερα σημαντική και σε πολλαπλά επίπεδα πολύτιμη. Πέρα από την ενασχόλησή μας με τα διάφορα περιστατικά αυτά καθαυτά, συχνά έπρεπε διακριτικά να διαχειριστούμε “χτυπητές” αδυναμίες και προκαταλήψεις απέναντι στους γονείς τόσο διευθυντών σχολικών μονάδων όσο και στελεχών... Μέ βάση αυτήν την εμπειρία μας έχουμε καταλήξει σ΄ορισμένα συμπεράσματα και είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ευελπίστούμε ότι από την πλευρά του Υπ.Π.Ε.Θ. θα υπάρξουν ευήκοα ώτα να τις ακούσουν και να τις αξιολογήσουν αν κάποιες, ποιες απ’ αυτές και σε ποιο βαθμό είναι υλοποιήσιμες και πρακτικά χρήσιμες. Εξυπακούεται χωρίς χρήματα ! Και δεν χρειάζεται να κουβαλιουνται οι άνθρωποι από την Κρήτη, τη Ρόδο ή τη Βέροια στην Αθήνα. ΄Ελεος !

 
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
25 Οκτ 2015 14:59

Απ΄ό,τι φαίνεται κανένας δεν ενημέρωσε τον Υπουργό ότι αυτό το έργο του ΕΣΠΑ, όπως έγινε, χωρίς παιδαγωγική εποπτεία και καθοδήγηση ΕΛΑΧΙΣΤΑ βοήθησε τη σχολική μονάδα και την εκπαίδευση. Έργο διαχείρισης και γραφειοκρατικής λειτουργίας...ΚΡΙΜΑ!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ