Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Είναι λυπηρό να έχουμε και δεύτερη παράταση θητείας Σχολικών Συμβούλων

Δημοσίευση: 05/11/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη διαφωνία του για τη νέα παράταση της θητείας των Σχολικών Συμβούλων μέχρι και 31-8-16, διατύπωσε σήμερα στη Βουλή ο τομεάρχης της ΝΔ Θ. Φορτσάκης, τονίζοντας τα εξής:

  • Είναι η δεύτερη παράταση.
  •  Είναι λυπηρό το ότι έχουμε άλλη μία παράταση.
  • Και θα ήταν πολύ καλύτερα να πούμε ότι δεν υπάρχει η έννοια της θητείας πλέον, η οποία έχει χάσει το νόημά της.
  • Νομίζω ότι θα πρέπει να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι Σχολικοί Σύμβουλοι και να σταματήσουμε να έχουμε παρατάσεις, οι οποίες δημιουργούν την υποψία ότι η Κυβέρνηση αναζητεί ένα σύστημα ελέγχου και των σχολικών συμβούλων.

Σχόλια (10)

 
sim
06 Νοε 2015 09:37

Σωστή η απόφαση του Υπουργείου να δοθεί παράταση στη θητεία των σχολικών συμβούλων. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους που παραμένουν στους πίνακες και μάλιστα με υψηλά προσόντα (τουλάχιστον στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική) να καλύψουν τα πολλά κενά που υπάρχουν. Άλλωστε καλό είναι να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος ότι πέρσι το Συμβούλιο Επιλογής είχε τοποθετήσει σε κενά σχολικών συμβούλων εν ενεργεία Διευθυντές σχολείων παρά την απαγόρευση του νόμου...Όσοι παραμένουν ακόμα στους πίνακες το γνωρίζουν πολύ καλά...

 
kostas
06 Νοε 2015 11:59

Δύο παρατηρήσεις: 1. Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Φορτσάκη που είπε μεγάλες αλήθειες. Να τελειώσει επιτέλους η ιστορία με τις παρατάσεις. Κρίσεις πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα!
2. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον/την sim να μας αναφέρει το νόμο, που απαγορεύει σε εν ενεργεία διευθυντές σχολείων να γίνουν σχολικοί σύμβουλοι.

 
vasiliki
06 Νοε 2015 14:22

κατά την διαδικασία επιλογής των Σ.Σ. και στο χώρο που θα περνούσαμε την διαδικασία της συνέντευξης όλοι οι υποψήφιοι υπογράψαμε υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν είχαμε αναλάβει θέση διευθυντή....αν λέει κάτι αυτό....

 
Κώστας
06 Νοε 2015 18:12

Επί Υπουργίας κ. Διαμαντοπούλου, είχε συμβεί το εξής: Όσοι ήταν στον πίνακα των Διευθυντών Σχολείων και των Σχολικών Συμβούλων έπρεπε να επιλέξουν σε ποιον πίνακα θα παραμείνουν. Όσοι επέλεξαν τον πίνακα των Δ/ντών διαγράφτηκαν από τον πίνακα των Σχολικών Συμβούλων. Στη συνέχεια συνέβη το εξής οξύμωρο: Όσοι επέλεξαν τον πίνακα των Σχολικών Συμβούλων και δεν τοποθετήθηκαν ως Σχολικοί Σύμβουλοι, γίνονταν διευθυντές σε κενές θέσεις διευθυντών (π.χ λόγω συνταξιοδοτήσεων), παρέμεναν στον πίνακα των Συμβούλων και στη συνέχεια τοποθετούνταν και Σχολικοί Σύμβουλοι σε αντίστοιχες κενές θέσεις.

 
Daskalos
07 Νοε 2015 08:31

ΚΥΡΙΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ.... ΕΙΣΤΕ ΟΛΙΓΟΝ ΑΣΧΕΤΟΙ. ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΤΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΟΧΙ ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ. ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΝΑΙ.ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΣΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ . ΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΕΡΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ.ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΡΤΕ ΑΜΕΣΑ ......ΧΘΕΣ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΤΙ ΒΟΛΕΥΕΙ ΣΤΟΥΣ .....ΛΙΓΟΥΣ ΣΕ ΟΛΛΑ

 
Ηλίας Ράπτης,
07 Νοε 2015 15:14

"Νομίζω ότι θα πρέπει να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι Σχολικοί Σύμβουλοι και να σταματήσουμε να έχουμε παρατάσεις, οι οποίες δημιουργούν την υποψία ότι η Κυβέρνηση αναζητεί ένα σύστημα ελέγχου και των σχολικών συμβούλων." Αυτά στη Βουλή από τον κ. Φορτσάκη με αφορμή τη δεύτερη - ελπίζω και τελευταία, παράταση της θητείας των σχολικών συμβούλων. Πριν όμως από το Πώς της επιλογής προηγείται το Τι και το Γιατί των σχολικών συμβούλων. Με άλλα λόγια, αποσαφήνιση και λεπτομερή περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεών τους και βέβαια επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων επιλογής. Οι παροικούντες εις την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αυτά - για τα κριτήρια μιλάμε πάντα, άλλαζαν κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση... Το ίδιο και οι μοριοδότηση των τυπικών προσόντων, ενώ τα ουσιαστιοκά προσόντα που δεν είναι άλλο παρά η ποσότητα και κυρίως η ποιότητα της δουλειάς ενός εκάστου σχολικού συμβούλου στα σχολεία της περιφέρειας αρμοδιότητάς του, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ελήφθη υπόψη. Τώρα ο υπαινιγμός περί ...υποψίας ότι δήθεν "... η κυβέρνηση αναζητεί ένα σύστημα ελέγχου και των σχολικών συμβούλων", μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί... Κι αυτό γιατί οι "πράσινοι" και οι "βένετοι" έχουν στήσει τέτοιους μηχανισμούς ελέγχου στο συγκεκριμένο χώρο που η τωρινή κυβέρνηση - μακάρι! - αλλά δύσκολα θα μπορέσει να ξηλώσει...Τα πάντα λοιπόν από την αρχή και επί της ουσίας αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά !

 
Μαρία Μ.
07 Νοε 2015 19:51

Πριν σκεφτούμε το πως θα πρέπει να γίνει η επιλογή των σχολικών συμβούλων ας σκεφτούμε πρώτα αν πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται αυτός ο θεσμός!
Είναι δύσκολο να ερωτηθούν Διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί για το αν και πόσο έχουν μέχρι σήμερα βοηθηθεί από τους σχολικούς συμβούλους στο έργο τους;;;

 
Ηλίας Ράπτης
08 Νοε 2015 11:27

Η Μαρία Μ. θέτει το ερώτημα : "...Είναι δύσκολο να ερωτηθούν Διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί για το αν και πόσο έχουν μέχρι σήμερα βοηθηθεί από τους σχολικούς συμβούλους στο έργο τους;;;"
Απαντώ : Πανεύκολο !!! Επί μία 12ετία και πλέον υπήρξα σχολικός σύμβολος. Όταν με ....έφυγαν από τον Πειραιά το 2012 με τα "αξιοκρατικά τους κριτήρια" που πιο αναξιοκρατικά δεν υπήρξαν στις μέχρι τώρα διενεργηθείσες κρίσεις των σχολικών συμβούλων, ρωτήθηκαν μέσω ερωτηματολογίου οι εκπαιδευτικοί των σχολείων (διευθυντές - δάσκαλοι και ειδικότητες) της Περιφέρειας ευθύνης μου να αξιολογήσουν τη δουλειά μου. Τα δε αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στους σχολικούς συμβούλους της Αττικής και έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση! Αλλά πέραν αυτό ουδέν νεότερον από το μέτωπο! Η Περιφερειακή Διεύθυνση και ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης και μέσω αυτών το Υπ.Παιδείας δεν θέλησαν να τα αξιοποιήσουν προκειμένου να έχουν στα χέρια τους απτά στοιχεία για "τα έργα και τις ημέρες" ενός εκάστου σχολικού συμβούλου στα σχολεία της Περιφέρειας ευθύνης του και με βάση αυτά να τεθεί επί τάπητος όλο το πλέγμα : ρόλος, αρμοδιότητες, τομείς δράσεις, υποχρεώσεις, λογοδοσία, παρουσία στο σχολεία, κριτήρια ( τυπικά και ουσιαστικά ), μοριοδοτήσεις κ.ά.. Το ερωτηματολόγιο που εκπόνησα και χρησιμοποίησα - εύκολα μπορεί να συμπληρωθεί και προσαρμοστεί στις ιδιαίτερότητες και στους τομείς δράσης του καθενός, είναι στη διάθεση του καθενός. ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΙ ΛΕΕΙ!!!

 
sim
08 Νοε 2015 12:32

@Κώστας...Ο νόμος δεν ισχύει επιλεκτικά για ορισμένους και απαγορεύει την ανάληψη θέσης σχολικού συμβούλου σε εν ενεργεία διευθυντές από το 2011. Διευθυντές έγιναν σχολικοί σύμβουλοι στην πορεία μέχρι και σήμερα. Φυσικά και με τις ευλογίες και των αιρετών μας στα συμβούλια επιλογής. Ασφαλώς έγιναν ενστάσεις και θα περιμένουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Δεν δηλώσαμε για διευθυντές σχολείων, που θα γινόμασταν σίγουρα, για να μείνουμε στους πίνακες σχολικών συμβούλων και τελικά πήραν τις θέσεις διευθυντές σχολείων. Εμείς οι δημοκρατικοί εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ισότητα και δημοκρατική μεταχείριση όλων των εκπαιδευτικών.

 
Εκπαιδευτικός
08 Νοε 2015 15:00

@Daskalos
Μπράβο, δάσκαλε. Οδοστρωτήρας! Επί δικαίων αδίκων. Με ωραία φωνακλάδικα ελληνικά και εξόφθαλμες ανορθογραφίες! Πειστικότατος. Συνέχισε να φωνάζεις...

@Μαρία Μ.
Όχι, Μαρία μου. Δεν είναι σωστό έτσι που το θέτεις. Δεν είναι θέμα στατιστικής, αλλά ουσίας. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας η θέση του σχολικού συμβούλου είναι πολύ σημαντική. Αρκεί φυσικά να ασκείται όπως πρέπει. Είναι πάντα θέμα ευσυνειδησίας. Μπορεί να έχεις υπόψη σου περιπτώσεις ανεύθυνων σχολικών συμβούλων, αλλά δεν είναι δίκαιο να τις γενικεύεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ