Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι εξηγήσεις του υπ. Παιδείας για την ανάκληση της Πρόσκλησης «Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ»

Δημοσίευση: 19/11/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναφορικά με την ανάκληση της Πρόσκλησης (κωδ. 184) με τίτλο «Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ», η Διχειριστική Αρχή του υπουργείου Παιδείας δίνει τις ακόλουθες εξηγήσεις:

Η εν λόγω πρόσκληση εκδόθηκε από την ΕΥΔ του ΕΠ ΕΚΔΒΜ στις 24.9.2014. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι δυνητικοί δικαιούχοι καλούταν να καταθέσουν ερευνητικές προτάσεις έως τις 24.10.2014. Εν συνεχεία, στις 17.10.2014, με απόφαση του τότε Ειδικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Πόρων, παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων έως τις 10.11.2014.

Στην ΕΥΔ κατατέθηκαν 258 αιτήσεις χρηματοδότησης που αφορούσαν ερευνητικές προτάσεις με ευρύ επιστημονικό περιεχόμενο και σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Σύμφωνα με το ισχύον Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, μετά το πέρας της υποβολής αιτήσεων και προκειμένου να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα απαιτούταν:

(α) να γίνει εξέταση των υποβληθέντων φακέλων ως προς την πληρότητά τους,

(β) να εκδοθεί οδηγός αξιολόγησης του περιεχομένου των προτάσεων και να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των προτάσεων βάσει αυτού του οδηγού, καθώς και

(γ) να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης και ενστάσεων.

Επισημαίνεται ότι:

(α) σύμφωνα με την Πρόσκληση το φυσικό αντικείμενο των προτάσεων, διάρκειας 10 μηνών, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 31.10.2015, δηλαδή μόλις 11 μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους,

(β) δεν υπήρχε δυνατότητα επέκτασης της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου για λόγους που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αυτής.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο σχεδιασμός της τότε πολιτικής ηγεσίας έγινε στη βάση ενός μη ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τους 2 μήνες που απαιτούνται κατ’ ελάχιστο, προκειμένου η Διαχειριστική Αρχή να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προτάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η Διαχειριστική Αρχή, αμέσως μετά το πέρας της ημερομηνίας υποβολής προτάσεων προχώρησε στο πρώτο στάδιο της αξιολόγησης και προέβη στις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δεύτερη φάση (οδηγός αξιολόγησης, επικοινωνία και συνεργασία με τη ΓΓΕΤ για αξιοποίηση του μητρώου αξιολογητών κ.λπ.).

Ενδιαμέσως, προέκυψαν νέα δεδομένα διοικητικής φύσης. Ειδικότερα, (α) εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (Ε.Π. ΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ) της περιόδου 2014-2020 και (β) υπήρξαν ανακατατάξεις στην διοίκηση με την ψήφιση του ν. 4314/2014 (υπαγωγή της ΕΥΔ στον Υπουργείο Οικονομίας). Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις εκλογές, δημιούργησαν εύλογες καθυστερήσεις οι οποίες κατέστησαν το ήδη πιεσμένο χρονοδιάγραμμα μη εφικτό.

Το στοιχείο αυτό δημιουργούσε σημαντικό κίνδυνο εάν τα έργα εντασσόταν, να μην προλάβαιναν να ολοκληρωθούν και επομένως οι δαπάνες που θα είχαν πραγματοποιήσει ενδιαμέσως να χαρακτηριστούν –βάσει του Κανονισμού– ως μη επιλέξιμες.

Η δυνατότητα τμηματοποίησης των έργων αυτών έτσι ώστε ένα τμήμα να ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 και ένα άλλο στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω μη επιλεξιμότητας αυτής της κατηγορίας (ερευνητικά) στο νέο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π. ΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ).

Κατόπιν τούτου, κρίθηκε σκόπιμη η ανάκληση της Πρόσκλησης και η ενημέρωση των υποψηφίων δικαιούχων. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση ανάλογης πρόσκλησης με την Πρόσκλησης 184 στο πλαίσιο του Ε.Π. ΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.