ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για τα ΤΕΙ με αφορμή ρεπορτάζ του esos

Για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των ΤΕΙ της χώρας υπέβαλε ερώτηση η Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κ. Κεραμέως στον υπουργό Παιδείας
Δημοσίευση: 20/11/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των ΤΕΙ επεσήμανε με ερώτησή της- στη Βουλή- προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νικόλαο Φίλη, η Βουλευτής Επικρατείας και Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ,  Νίκη Κ. Κεραμέως, με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ του esos.

Η κ. Κεραμέως, στην ερώτησή της προς τον υπουργό, επικαλείται δηλώσεις του Προέδρου της Συνόδου των ΤΕΙ, Καθηγητή Μιχάλη Μπρατάκου, σύμφωνα με τις οποίες τα ΤΕΙ θα εξαναγκασθούν να εισηγηθούν την αναστολή της λειτουργίας τους, δεδομένου ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες τους σε προσωπικό. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και ως εκ τούτου ερωτάται ο Υπουργός για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νικόλαο Φίλη

Θέμα: «Σε αναστολή λειτουργίας οδηγούνται τα ΤΕΙ, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού»

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2015

Σε χθεσινή (18/11) συνέντευξή του στην καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα ESOS, ο Προεδρεύων της Συνόδου των ΤΕΙ της χώρας Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος δήλωσε ότι τα ΤΕΙ θα εξαναγκασθούν σε εισήγηση αναστολής λειτουργίας τους, δεδομένου ότι η έκδοση των δύο υπουργικών αποφάσεών σας για την κατανομή εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού (Φ11/185044/Ζ2/17-11-2015 και Φ.125.5/7/185052/Ζ2/17-11-2015) δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ΤΕΙ.

Ο κ. Μπρατάκος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο λόγους που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση:

Α. Στη μειωμένη πρόσληψη του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για το ακαδημαϊκό έτος 2015/16: εγκρίθηκαν συνολικά 701 θέσεις (54 θέσεις χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό και 647 θέσεις από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων) έναντι συνολικά 846 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2014/15.

Β. Στην αθρόα έξοδο μονίμων εκπαιδευτικών προς συνταξιοδότηση, ενώ παραμένει ίδιος ο αριθμός των φοιτητών, γεγονός που οδηγεί στην ταχύτατη υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ανωτέρω συνέντευξη, αναγκαίες ενέργειες στις οποίες θα κληθεί το Υπουργείο σας από τη Σύνοδο των ΤΕΙ να προβεί άμεσα είναι αφ’ ενός η αύξηση του αριθμού του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού τουλάχιστον στα επίπεδα του περυσινού ακαδημαϊκού έτους, αφ’ ετέρου η ταυτόχρονη μέριμνα για την πρόσληψη τουλάχιστον 300 μελών μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΤΕΙ της χώρας το 2016.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να αυξήσετε τον αριθμό του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού τουλάχιστον στα επίπεδα του περυσινού ακαδημαϊκού έτους, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση της Τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ με την Αναπληρώτρια Υπουργό, κα. Σία Αναγνωστοπούλου;
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016;
3. Γνωρίζοντας την αδυναμία των ΤΕΙ να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δεδομένης της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, με π

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ