ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου -Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ-ΤΑ ΦΕΚ

Δημοσίευση: 20/11/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου   και τις αναθέσεις μαθημάτων Γενικής Παιδείας Επαγγελματικού Λυκείου.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Α. Με τα μαθήματα πρώτης (Α ́) ανάθεσης οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, ενώ με τα μαθήματα δεύτερης (Β ́) ανάθεσης συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο ή καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες.

Όταν ένας εκπαιδευτικός διδάσκει μαθήματα δεύτερης ανάθεσης, είτε από τη βασική του ειδικότητα είτε από τη δεύτερη ειδικότητα που του έχει αποδοθεί, οι ώρες των μαθημάτων δεύτερης ανάθεσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των δέκα (10) διδακτικών ωρών.

Β. Στην κάλυψη των ωρών των μαθημάτων α ́ ανάθεσης, μεταξύ εκπαιδευτικών του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας, προηγείται ο παλαιότερος οργανικά τοποθετηθείς στη σχολική μονάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών διαφορετικών κλάδων ή ειδικοτήτων με οργανική τοποθέτηση στην ίδια σχολική μονάδα, οι οποίοι έχουν ώρες μαθημάτων σε κοινή α ́ ανάθεση.

1. Σε περίπτωση που υπηρετούν στο ίδιο σχολείο εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων ΠΕ04.01 και ΠΕ12.10, προηγείται στην επιλογή του μαθήματος της Φυσικής ο εκπαιδευτικός ειδικότητας ΠΕ04.01.

2. Οι «Βιωματικές δράσεις» ανατίθενται, αφού ανατεθούν στους εκπαιδευτικούς τα διδασκόμενα μαθήματα της ειδικότητάς τους.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο Τμημάτων Βιωματικών Δράσεων ανά τρίμηνο.

Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο Τμημάτων Βιωματικών Δράσεων ανά τρίμηνο, εφόσον

α. απαιτείται για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου και

β. δεν απαιτείται η μετακίνησή τους σε άλλη σχολική μονάδα για κάλυψη ωρών της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω ανώτατα όρια των Τμημάτων Βιωματικών Δράσεων που μπορεί να αναλάβει ο κάθε εκπαιδευτικός
ισχύουν είτε ο εκπαιδευτικός υπηρετεί σε μία είτε σε περισσότερες σχολικές μονάδες.

3. Το μάθημα «Ερευνητική Εργασία» διδάσκεται από έναν εκπαιδευτικό και ανατίθεται, αφού ανατεθούν στους εκπαιδευτικούς τα διδασκόμενα μαθήματα της ειδικότητάς τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο Τμημάτων Ερευνητικής Εργασίας ανά τετράμηνο. Οι εκπαιδευτικοί των κλά− δων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο Τμημάτων Ερευνητικής
Εργασίας ανά τετράμηνο, εφόσον:

α. απαιτείται για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου και

β. δεν απαιτείται η μετακίνησή τους σε άλλη σχολική μονάδα για κάλυψη ωρών της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων−ειδικοτήτων ΠΕ12 (εκτός ΠΕ12.13), ΠΕ14.04 και ΠΕ17 (εκτός ΠΕ17.09) μπορούν να
αναλάβουν μέχρι τέσσερα Τμήματα Ερευνητικής Εργασίας ανά τετράμηνο.

Τα παραπάνω ανώτατα όρια των Τμημάτων Ερευνητικής Εργασίας που μπορεί να αναλάβει ο κάθε εκπαιδευτικός ισχύουν είτε ο εκπαιδευτικός υπηρετεί σε μία είτε σε περισσότερες σχολικές μονάδες.

 

Σχόλια (8)

 
Βασίλης Γ.
23 Νοε 2015 16:34

Και εχεις δίκαιο. Έχει ξεφύγει τόσο πολύ η κατάσταση σε αυτό που το ζητούμενο είχε γινει..... μην έρθει και τρίτος! Στις οργανικές τοποθετήσεις ομως ( αφού δεν εχει γίνει ανάθεση ωρών ακόμη) τουλάχιστον δεν μπορουν να συνεχίζουν να τοποθετούν ενιάια. Μια μικρή πόρτα έκλεισε. Υπάρχουν και άλλες.

 
tas
23 Νοε 2015 14:37

και πάλι όμως φίλε Βασίλη 10 ώρες β΄ανάθεση είναι αρκετές για να έχουμε το ίδιο φαινόμενο. Αν είναι δύο συνάδελφοι τοποθετημένοι πριν απο σένα στο σχολείο το πήραν το μάθημα σου και το ωράριο σου...

 
Βασίλης Γ.
23 Νοε 2015 10:06

Αυτό που λες tas ισχύει σε ορισμένες περιοχές, αρκετές ομως, στις λειτουργικές τοποθετήσεις. Με το φεκ αυτο υπάρχει περιορισμός αυστηρά με χρι 10 ώρες β ανάθεση ΚΑΙ στα γυμνάσια, όπως ήταν και πριν δήλαδή και το καταστρατηγουσαν με "εξαιρετικές περιπτώσεις" σαν αυτην που περιγράφεις. Τώρα ομως δεν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις........ Προς το παρόν.

 
tas
23 Νοε 2015 07:10

και πάλι δεν ξεκαθαρίζει/αλλάζει κάτι στην ειδικότητα ΠΕ04.

Ο Φυσικός πρέπει να παίρνει τις ώρες της Φυσικής, ο Χημικός της Χημείας, ο Βιολόγος της Βιολογίας κ.ο.κ. Αντί για αυτό απλά αθροίζονται όλες οι ώρες των μαθημάτων (Φυσική,Χημεία,Βιολογία,Γεωγραφία) και μοιράζονται σε όλον τον κλάδο ΠΕ04 κατά σειρά τοποθέτησης στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό βλέπουμε για παράδειγμα Βιολόγο να μην έχει ούτε μια ώρα (γιατί είναι τοποθετημένος στο σχολείο τελευταίος) και το μάθημα της Βιολογίας να το διδάσκουν Φυσικοί,Χημικοί και Γεωλόγοι......

 
Εκπαιδευτικός
21 Νοε 2015 13:54

Mr Νίκος
Όχι, Νίκο. Δε συμβαίνει αυτό που λες. Ίσως να υπάρξει αναστάτωση αν εφαρμοστεί τώρα η υπουργική απόφαση, γιατί ίσως ανατρέψει σε κάποιο βαθμό τον προγραμματισμό των σχολείων, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία απολύτως αναστάτωση και δεν ξέρω γιατί το λες. Υπήρχε η παλιότερη απόφαση για τις αναθέσεις κι αυτή εξακολουθεί σταθερά να εφαρμόζεται από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Αιρετός ΠΥΣΔΕ είμαι και γνωρίζω τι σού λέω. Για το θέμα των Ερευνητικών Εργασιών επίσης είναι ανακριβές αυτό που λες σχετικά με τις ειδικότητες ΠΕ02/3/4. Οι συγκεκριμένες ειδικότητες είχαν δικαίωμα για μία Ερευνητική Εργασία αντί για δύο των υπολοίπων κι αυτό ήδη εφαρμόζεται στα σχολεία. Με την καινούργια απόφαση ρυθμίζεται πολύ πιο ορθολογικά αυτό το σημείο, καθώς δίνεται και σ' αυτές τις ειδικότητες το δικαίωμα για δύο project, υπό τις εύλογες προϋποθέσεις που αναφέρει. Γιατί ήταν παράλογος ο γενικευμένος περιορισμός τη στιγμή που σε πολλές περιοχές άνετα οι ειδικότητες αυτές μπορούσαν να καλύψουν το υποχρεωτικό τους ωράριο μ' αυτό το μάθημα! Σκέψου, ας πούμε, ότι στην περιοχή μου έχουν καλυφθεί πλήρως τα μαθήματα ειδικότητας ΠΕ02 κι έμειναν 5-6 φιλόλογοι με ελλιπές ωράριο, αλλά δεν μπορούσαν να πάρουν 2ο project, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε απεγνωσμένα μέχρι και πριν από λίγες ημέρες να βρούμε εκπαιδευτικούς να τα διδάξουν, ενώ αυτοί οι φιλόλογοι περιμένουν ακόμη την απόφαση για συμπλήρωση του ωραρίου τους με γραμματειακή στήριξη!!!

 
Mr Νίκος
21 Νοε 2015 12:05

Πριν ένα μήνα ο υπουργός έβγαλε απόφαση που, μεταξύ άλλων, απαγόρευε την ανάληψη κάθε είδους προτζεκτ σε εκπαιδευτικούς ΠΕ02, 03, 04. Δύο μέρες μετά και αφού διαμαρτύρονται οι φιλόλογοι επειδή χάνουν την τοπική ιστορία, έβγαλε ανακοίνωση να μην εφαρμοστεί η δική του απόφαση αν δεν βγει το σχετικό ΦΕΚ. Φυσικά στα σχολεία έχει γίνει μύλος με τις κατανομές.
Τώρα βγάζει το ΦΕΚ, που λέει άλλα πράγματα, αυτά που ίσχυαν πέρυσι, πριν βγάλει την υπουργική του απόφαση.
Δηλαδή, με νομικίστικο τρόπο λέει ότι βγάζω αποφάσεις που τις ακυρώνω και δεν θέλω να το πω.

 
stelios
20 Νοε 2015 15:57

αυτοί οι νομικοί και οι θεολόγοι, πανεπιστήμονες, ρε, παιδί μου!

 
Εκπαιδευτικός
20 Νοε 2015 15:09

Παρά τις πληροφορίες ότι δεν επρόκειτο να εφαρμοστεί για το τρέχον σχολικό έτος η σχετική υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί προ μηνός κι επικυρώθηκε πλέον με το απαραίτητο ΦΕΚ, φαίνεται τελικά ότι επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή της. Εδώ υπάρχει ένα καλό κι ένα κακό. Το καλό είναι ότι η απόφαση διορθώνει σε ικανοποιητικό βαθμό κάποιες στρεβλώσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα, ειδικά στο μοίρασμα κοινών μαθημάτων μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων με α' ανάθεση (π.χ. ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ13). Το κακό είναι ότι η εφαρμογή αυτής της απόφασης δυόμιση μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων θα φέρει ξαφνικά μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία και στους άμοιρους τους προγραμματιστές που φέτος ανεβαίνουν ένα Γολγοθά, για να συντάξουν το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ