ΒΟΥΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν προβλέπεται μετάταξη διοικητικών υπαλλήλων σε θέσεις κλάδων εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 24/11/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν παρέχεται δυνατότητα μετάταξης διοικητικών υπαλλήλων σε θέσεις κλάδων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αυτό τονίζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας , στη Βουλή, σε  ερώτηση του Βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, ενώ δεν απαντά στο ερώτημα εάν προτίθεται να εξετάσει  τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων διοικητικού κλάδου σε εκπαιδευτικούς κλάδους.
 
Άλλωστε, υπενθυμίζει ο κ. Φίλης,  και με την αριθμ. 1832/2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, απορρίπτεται αίτημα μετάταξης διοικητικού υπαλλήλου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Β/θμια Εκπ/ση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των άρθρων 71-74 του Ν.3528/2007.

Ο υπουργός Παιδείας κένει  σαφές ότι και με τον προηγούμενο υπαλληλικό κώδικα δεν υπήρχε η δυνατότητα μετάταξης διοικητικών υπαλλήλων σε κλάδου εκπαιδευτικών Δ/θμιας και τούτο αποδεικνύεται με το υπ΄αριθμ. Φ.342/39/5099/17-6-1986 έγγραφο – απάντηση του τότε υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης σε σχετικό ερώτημα του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο αναφέρεται εκτός των άλλων ότι, «δεν είναι δυνατή η μετάταξη των διοικητικών υπαλλήλων σε κλάδους εκπαιδευτικών ΜΕ με πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, Φιλολογίας κλπ, διότι ο ΥΚ εφαρμόζεται στους εκπαιδευτικούς για εκείνα μόνο τα θέματα που δε ρυθμίζονται από ειδικές διατάξεις».  

Ο κ. Φίλης επικαλούμενος τη σχετική ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει τα εξής:

Αντιθέτως  υφίσταται νομοθετική πρόβλεψη για τη δυνατότητα μετάταξης εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 5, του Ν.1824/1988 (ΦΕΚ 296/Α/1988), όπως συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 31 του Ν.3848/2010:

Επιτρέπεται η μετάταξη εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε Ν.Π.Δ.Δ., εφ’ όσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη των διοικούντων αυτά οργάνων. Οι μετατασσόμενοι πρέπει να κατέχουν τα προσόντα του κλάδου στον οποίο μετατάσσονται.

Η μετάταξη γίνεται σε κενή θέση ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων και κοινή απόφαση των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Η μετάταξη γίνεται με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει.

Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις τους άρθρου 16 παρ.3, περ Δ του Ν1566/85 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 17, παρ.14, εδαφ. στ του Ν1566/86 (ΦΕΚ 37 τ.Α) και του άρθρου 8 παρ.11 του Ν2158/93 σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του άρθρου 12, παρ.5 του Ν.3260/2004, μετατάξεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας σε κενές οργανικές θέσεις άλλου κλάδου, του οποίου έχουν αποκτήσει τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού, είναι επιτρεπτές εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν συμπληρώσει 5 έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας στον κλάδο που υπηρετούν και στον κλάδο που επιθυμούν να μεταταγούν έχουν διοριστεί οι προσωρινοί αναπληρωτές που έχουν την ίδια με αυτούς συνολική υπηρεσία στην εκπαίδευση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ.15 του Ν.2909/2001 (ΦΕΚ 90 τ.Α/2-5-2001) επιτρέπονται οι μετατάξεις μονίμων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων (ΣΔΣΤΕ) και αντίστροφα, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΔΣΤΕ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Σχόλια (4)

 
ΠΕ19
24 Νοε 2015 21:57

ΑΣΕΠ όχι αλλά να αλλάζουν σχολείο στην περιοχή συμφερόντων τους αν αυτό είναι δυνατό το θεωρώ απόλυτα υγιές. Το ίδιο φυσικά πρέπει να ισχύει για τους διευθυντές σχολικών μονάδων. Ένα σενάριο για 8-10 χρόνια στο ίδιο σχολείο ο εκπαιδευτικός και 6-8 ( Δύο θητείες) το πολύ ο Δ/ντής νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο. Φυσικά αν αυτό είναι δυνατόν ( σε πρωτεύουσες νομών πχ τώρα να το κάνεις αυτό σε περιοχές όπως το Καστελόριζο φυσικά είναι αδύνατον αλλά σε πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα νομίζω ότι είναι απόλυτα υγιές.

 
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
24 Νοε 2015 19:47

ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΘΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣΤ ..
ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΓΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ

 
Τeacher
24 Νοε 2015 18:24

Aν πιστεύει αυτά που λέει ο κ.Φίλης (μετατάξεις εκπ/κών από κλάδο σε κλάδο μόνο αν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, κ.λ.π.), τότε πώς έγιναν επί Κουράκη οι μετατάξεις εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ που επανήλθαν κανονικά από τη διαθεσιμότητα σε κλάδους των δεύτερων πτυχίων τους, σε περιοχές και ειδικότητες χωρίς οργανικά κενά, αλλά με υπερπλεονάσματα.

 
Νικος
24 Νοε 2015 15:25

Δεν μπορεί να γίνει αυτό με τίποτα. Είναι γνωστό σε όλη την επικράτεια πως οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, με όποιο τρόπο και αν έγιναν( επετηρίδα , πίνακα αναπληρωτών , γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ) ήταν οι μόνοι διορισμοί σε όλη την Ελλάδα που δεν έγιναν κάτω από το τραπέζι. Πως μπορεί λοιπόν να πάρει κάποιος θέση εκπαιδευτικού από άλλη δημόσια υπηρεσία; Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Όλοι καταλαβαίνουμε τι θέλω να πω. Ας γίνει γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ και ας συμμετάσχει όποιος άλλος θέλει αν έχει το κατάλληλο πτυχίο. Μόνο έτσι... Όχι με μετάταξη , αν είναι δυνατόν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ