Εθνικός Διάλογος

Το ΠΑΣΟΚ για τον εθνικό διάλογο για την παιδεία

Δημοσίευση: 24/11/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την στιγμή που η χώρα μας χρειάζεται να αναμορφώσει την δημόσια παιδεία, να την κάνει σύγχρονη και ισχυρή.

Την στιγμή που ο Πρωθυπουργός καλεί σε εθνική συνεννόηση τώρα που βιώνει τις δυσκολίες της πραγματικότητας των τελευταίων 5 ετών και τις αντιφάσεις των υποσχέσεών του.

Την στιγμή που χρειάζεται να μιλήσουμε θετικά για τις αλλαγές που ξεκίνησαν αλλά κυρίως για όσες χρειάζονται να γίνουν ώστε να αλλάξουμε τη μοίρα μας ως χώρα.

Αυτήν την στιγμή επέλεξε ο Υπουργός Παιδείας και συνεχίζει δυστυχώς να δοκιμάζει ανερμάτιστες πολιτικές και τακτικές που καταδικάζονται από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

Με αιφνιδιαστική τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδια για τις «βοσκήσιμες γαίες» ο κος Φϊλης αλλάζει το Νόμο του κου Κουράκη που δεν κατάφερε να επιβάλλει τα στελέχη του Σύριζα στις διοικητικές θέσεις της ΑΒάθμιας και ΒΒάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα από μια πλήρη απουσία πολιτικής πρότασης και εκπαιδευτικής πολιτικής ο Σύριζα στροβιλίζεται μεταξύ κατάργησης της συνέντευξης, εκλογών για τους διευθυντές σχολείων, τοποθετήσεις από ανώτερα όργανα και τελικά επαναφορά της συνέντευξης.

Μέσα από αυτές τις παλινωδίες προσγειώνονται στην πρόταση για αξιοκρατία, αντικειμενικότητα και επιλογή των κατάλληλων στελεχών που από το 2010 είχαμε εφαρμόσει αλλά ο τότε Συριζα καταψήφιζε μετά μανίας. Γιατί όμως με την τροπολογία απαλείφονται όλα τα εχέγγυα αντικειμενικότητας που επίσης είχαν προβλεφθεί ;

Καλούμε τον Υπουργό σε πραγματικό διάλογο. Να εφαρμόσει τον Νόμο 3848/2010. Να μην προχωρήσει σε αδικαιολόγητες αλλαγές στη μέση της χρονιάς ενώ την ίδια ώρα, εξαιτίας της πολιτικής του Σύριζα, για πρώτη φορά τέλη Νοεμβρίου, τα κενά στα σχολεία παραμένουν, λείπουν ειδικότητες από τα σχολεία, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, αναπληρωτές από τα ολοήμερα ενώ γίνονται υπεράριθμες αποσπάσεις σε μη εκπαιδευτικούς φορείς που είχαν περιορισθεί.

Επιπλεόν στην ίδια τροπολογία διαφημίζεται και προβάλλεται η αντισταθμιστική εκπαίδευση, αυτήν δηλαδή που ποτέ ο Σύριζα δεν πίστεψε, δεν την στήριξε και σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία την καταψήφισε.

Το όψιμο ενδιαφέρον του Υπουργού για την ενίσχυση των Υποστηρικτών Δομών στην Εκπαίδευση μας αναγκάζει να αναφωνήσουμε «καλώς ορίσατε» στις θέσεις, στις δράσεις και στην πολιτική που εφαρμόσε το ΠΑΣΟΚ με τα πιλοτικά και τα Ολοήμερα Σχολεία, τα ΕΑΕΠ, την Ενισχυτική Διδασκαλία, τα Τμήματα Ένταξης, το Κοινωνικό Σχολείο, τις Καινοτόμες Δράσεις, την Πρόληψη της Ενδοσχολικής Βίας. Μια πολιτική που στήριξε την οικογένεια, ενίσχυσε τους μαθητές και οδήγησε στην άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και τις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση.

Άραγε ο κος Υπουργός δεν οφείλει να ανοίξει το διάλογο για να καταθέσουμε προτάσεις για τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες; Μπορεί ακόμη να προβάλλεται ως λύση μια πολιτική εν είδη κρατικού φροντιστηρίου ή μήπως να δούμε σύγχρονες μορφές προετοιμασίας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης; Γιατί δεν συζητούμε για την εισαγωγή προγραμμάτων για τη βελτίωση του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, για τις νέες δεξιότητες, για την μη τυπική εκπαίδευση, για σύγχρονα μαθήματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας, για κατευθύνσεις ενίσχυσης της ανάγκης παραγωγικής αναδιάταξης της Ελλάδας; Με την αντισταθμιστική εκπαίδευση συμφωνούμε. Την κάναμε πράξη. Αλλά να συζητήσουμε ποιοι έχουν ανάγκη σήμερα μετά από 5 χρόνια κρίσης που έχουν μεταβληθεί όλα τα δεδομένα.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεσα την απόσυρση της τροπολογίας για την επιλογή Διευθυντών και το πάγωμα όλων των μέχρι τώρα άστοχων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας.

Ζητούμε να ισχύσουν οι νόμοι και οι αποφάσεις που κατοχυρώνουν το σεβασμό στην αξιοκρατία, στους εκπαιδευτικούς και την ελληνική κοινωνία.

Να ενεργοποιηθούν οι εθνικές δομές διαλόγου και σχετικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν για τα ζητήματα της εκπαίδευσης που έχει ανάγκη τη συναίνεση και την προοδευτική συμπόρευση, πέρα από αγκυλώσεις, εμμονές και ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Σε αυτόν τον διάλογο θα προσέλθουμε με αφετηρία τις γνώσεις, τις πρωτοβουλίες, την εμπειρία, το έργο και υπευθυνότητα ετών αλλά και με νέες, σύγχρονες προτάσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

 

Σχόλια (1)

 
Δημήτρης Κ.
25 Νοε 2015 09:09

Ελλάς το Μεγαλείο σου…!!!
Ο κ. Φίλης και οι περί αυτόν, επαναφέρουν μεν τη συνέντευξη (της διαπλοκής σύμφωνα με τις δικές τους καταγγελίες), σε συνδυασμό με την παγκόσμια πρωτοτυπία της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα διατηρούν την ισοπέδωση των αντικειμενικών προσόντων (διδακτορικά, μεταπτυχιακά, δεύτερα πτυχία, ξένες γλώσσες, ερευνητικές και καινοτόμες δράσεις) σε σχέση με την προϋπηρεσία που προτάσσεται ως κυρίαρχο μοριοδοτούμενο προσόν
Η κυβέρνηση των Συριζο-Ανελ, για ακόμη μία φορά αποδεικνύει ότι επιβραβεύει την «ήσσονα προσπάθεια» και τιμωρεί αυτούς που φρόντισαν με προσωπικό και οικογενειακό κόστος για την προσωπική τους βελτίωση και επιμόρφωση.
Δυστυχώς για ακόμη μία φορά, το ΥΠΠΕΘ δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο που μόνο θετικό παράδειγμα δεν μπορεί να θεωρηθεί για τους μαθητές μας και τα παιδιά μας που φροντίζουν να μάθουν ξένες γλώσσες, να μετεκπαιδευτούν.
Η επαναφορά του Ν.3848/2010, με κάποιες μικρές βελτιώσεις που θα αφορούν την αντικειμενοποίηση της συνέντευξης ή την αλλαγή της με γραπτό διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ, τελικά είναι ίσως η μοναδική λύση

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.