Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αποφασίσαμε την κατάργηση της κλήρωσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

ΕΑΠ: Ελληνική εφεύρεση η διαδικασία της κλήρωσης- Σπουδάζουν ... οι τυχεροί, γεγονός πρωτόγνωρο!
Δημοσίευση: 26/11/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την απόφαση κατάργηση της κλήρωσης βάσει της οποίας εγγράφονται οι υποψήφιοι στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την αντικατάσταση αυτού του συστήματος με μετρήσιμα μόρια, ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου-για τον Εθνικό Διάλογο για την παιδεία- η Αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

«Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ανοιχτό Πανεπιστήμιο και χάρις στη νέα Διοικούσα, ο Πρόεδρος της οποίας είναι εδώ, ο κ. Βασίλης Καρδάσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διαβουλευθήκαμε και  αποφασίσαμε τη με μη κλήρωση εισαγωγή των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο. Διάφορα άλλα μέτρα θα παρθούν τα οποία θα εξαγγελθούν νομίζω στη συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά η κ. υπουργός και πρόσθεσε:.

 Α. Το άλλο που θέλω να τονίσω στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Ανώτατων Ιδρυμάτων ήταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις προεγγραφές, όπου οι φοιτητές δε χρειάζεται πλέον –και εγκαινιάστηκε από φέτος, το κάναμε δηλαδή στην πράξη, είχε μελετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, τον κ. Μπαλτά- να έρθουν για να κάνουν την προεγγραφή τους στις περιοχές, στα Πανεπιστήμια ή τα ΤΕΙ στα οποία έχουν εισαχθεί, αλλά από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται να κάνουν την προεγγραφή τους ηλεκτρονικά.

Β. Αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα επεκτείνεται πια στα πάντα. Δηλαδή η φιλοδοξία του Υπουργείου είναι τελειώνοντας αυτή η σχολική χρονιά, να έχουμε φτιάξει ένα τέτοιο ηλεκτρονικό σύστημα που τα πάντα που αφορούν το φοιτητή να μπορούν να παίρνονται κατευθείαν απ’ αυτό το σύστημα.

Γ. Η φορολογική ενημερότητα, σύνδεση δηλαδή του φοιτητή με το taxis, με τη στρατολογία, με οτιδήποτε για να μην έχουμε αυτό το παράδοξο και το χρονοβόρο και σε ανθρωποώρες και σε κόπο, του να πρέπει κανείς ν’ ανανεώνει κάθε τρεις και λίγο για οτιδήποτε θέλει, για εγγραφή, για μετεγγραφή, για σίτιση να πηγαίνει και να ξαναπηγαίνει να κάνει τα χαρτιά του.

Δ. Τώρα αυτά  θα γίνονται από την πρώτη στιγμή, άπαξ δια παντός, δε θα χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο. Θα υπάρχει δηλαδή ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό μητρώο των φοιτητών. Το άλλο που κάναμε με τις μετεγγραφές που είναι και το μεγάλο θέμα γιατί ακουμπάει, είναι πια και κοινωνικό ζήτημα οι μετεγγραφές, είναι με το ηλεκτρονικό σύστημα, την ηλεκτρονική πλατφόρμα  που έχουμε.

Ε.  Φιλοδοξούμε ότι κανένας άλλος δεν έχει πρόσβαση και ο κατάλογος που δημιουργείται από εκεί δε μπορεί αν πειραχτεί από κανέναν άλλον.  Η μοριοδότηση έγινε κατ’ εξοχήν με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

ΕΑΠ: Ελληνική εφεύρεση η διαδικασία της κλήρωσης- Σπουδάζουν   ... οι τυχεροί, γεγονός πρωτόγνωρο!

Το Ελληνικό Ανοικτά Πανεπιστήμιο με ανακοίνωση που εξέδωσε,   εξαιτίας της παρερμηνείας που χαρακτηρίζει ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπο,υ σχετικά με τις δηλώσεις της Σ. Αναγνωστοπούλου,,   αποσαφηνίζει  τα παρακάτω:

Α. Στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στις διατάξεις που αφορούν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ύστερα από πρότασή μας η οποία και έγινε αποδεκτή, εμπεριέχεται ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στη Διοίκηση του Ιδρύματος να καταργήσει την κλήρωση.Είναι προφανές ότι η Διοίκηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν διασφαλίσει την επάρκεια σε διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και τα συναφή τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν σε τέτοια περίπτωση.

Β. Επισημαίνουμε ότι «Ανοικτό» Πανεπιστήμιο σημαίνει πρωτίστως την ανοικτή, συνεπώς και απρόσκοπτη, πρόσβαση εκείνων που επιθυμούν να σπουδάσουν στα Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ. Η διαδικασία της κλήρωσης των φοιτητών αποτελεί ελληνική εφεύρεση και συνεπώς ιδιοτυπία σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα στον ακαδημαϊκό χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καταλήγει επιπλέον στο να μπορούν να σπουδάζουν ... οι τυχεροί, γεγονός πρωτόγνωρο!

Γ. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η σχετική πρόθεση της κατάργησης της κλήρωσης περιλαμβάνει αποκλειστικά σε αυτή τη φάση τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, και τούτο διότι στα Προπτυχιακά δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, παρά μόνο η κατοχή απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης. Άρα όλη η αμφισβήτηση που εγείρεται εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας περί κινδύνου υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών, αποτελεί το λιγότερο παρανόηση και άγνοια των κανόνων που ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στο Ίδρυμα.

Δ. εκχώρησε τη δυνατότητα κατάργησης της κλήρωσης, αυτού του προδήλως άδικου συστήματος επιλογής των εισακτέων φοιτητών μας, στο Ίδρυμα. Από την πλευρά της η Διοίκηση δεσμεύεται να μελετήσει εξαντλητικά, να συνομιλήσει με τις θεσμικές ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος, να σχεδιάσει με σαφήνεια, και τότε μόνο θα προχωρήσει στη νέα εποχή της Ανοικτής Πρόσβασης. Που συνεπάγεται ευλόγως, ότι οποιαδήποτε σχετική απόφαση δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί πριν από την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-2018.   

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ