Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Η μοναδική Κυβέρνηση που σεβάστηκε τη θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων είναι του ΣΥΡΙΖΑ

Το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών ΠΕ & ΔΕ επί Κυβέρνησης ΝΔ ήταν καλοστημένο συγκεντρωτικό Αθηνοκεντρικό μηχανισμό επιβολής του κομματικού κράτους
Δημοσίευση: 03/12/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

1. Η μοναδική κυβέρνηση, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, που σεβάστηκε τη θητεία των επιλεγέντων Διευθυντών ΠΕ και ΔΕ, οι οποίοι είχαν επιλεγεί επί υπουργίας της κ.  Διαμαντοπούλου το 2010, είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

2. Η κυβέρνηση της Αριστεράς όχι μόνο δεν διέκοψε τη θητεία τους αλλά την παρέτεινε και μετά τη λήξη της στις 31-7-2015, παρατείνοντας ταυτόχρονα και τη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

3. Επίσης, η κυβέρνηση της Αριστεράς σεβάστηκε και προσφάτως παρέτεινε μέχρι 31 Αυγούστου 2016 τη θητεία των Σχολικών Συμβούλων. 

4. Αυτό αποδεικνύει ποιο ακριβώς είναι το ηθικό πλεονέκτημα της σημερινής κυβέρνησης έναντι όλων των προηγουμένων και στο χώρο της Παιδείας.  

Τα παραπάνω αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν στη Βουλή κατά της συγκεκριμένης διάταξης κυρίως από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Το υπουργείο Παιδείας  τονίζει στην ανακοίνωση ότι:

Α. Το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών ΠΕ & ΔΕ αποτελούνταν από 7 μέλη.  

Β. Επρόκειτο για έναν καλοστημένο συγκεντρωτικό Αθηνοκεντρικό μηχανισμό επιβολής του κομματικού κράτους της ΝΔ που οδήγησε 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 2007 σε επερώτηση προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ.  Στυλιανίδη που καταγγέλλεται ότι: «Η εκπαίδευση κομματικό λάφυρο της Νέας Δημοκρατίας! - Πρωτοφανής επιχείρηση κομματικού ελέγχου του συνόλου των 10. 000 θέσεων ευθύνης, από τους προϊσταμένους διευθύνσεων και γραφείων μέχρι την πιο μικρή σχολική μονάδα! - Αναξιοκρατία, σωρεία παρανομιών, παραβίαση κάθε έννοιας αξιολόγησης και ουδετερότητας! - Κομματικοί αξιωματούχοι κρίνουν και προάγουν εαυτούς και αλλήλους!» και συνεχίζουν οι επερωτώντες βουλευτές: «Οι επιλογές των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γραφείων Εκπαίδευσης στις αρχές Οκτωβρίου 2007, έδωσαν το πρώτο δείγμα γραφής: από τους 58 Διευθυντές εκπαίδευσης μόνο οι 5 δεν ανήκουν στη γαλάζια παράταξη και από τους 158 Προϊσταμένους Γραφείων περίπου οι 25 !!! Ακολούθησαν πριν από ένα δεκαπενθήμερο στο ίδιο ακριβώς σχέδιο οι επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων».    

Γ. Η διοικητική δομή της εκπαίδευσης είχε υποστεί πολλαπλές αρνητικές παρεμβάσεις κατά το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν.  Τα τελευταία 40 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μόλις αναλάμβαναν, διέκοπταν εντός ημερών (ούτε καν εβδομάδων) τη θητεία των στελεχών της εκπαίδευσης (Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ), έληγαν άμεσα τη θητεία των υπηρεσιακών συμβουλίων, τοποθετούσαν «Προσωρινούς Αναπληρωτές Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ», δεσμεύονταν για άμεσες νέες κρίσεις και νέες επιλογές και «ξεχνούσαν» τους «Προσωρινούς Αναπληρωτές Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ» για 2 και 3 χρόνια.  Για παράδειγμα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2004 αμέσως μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, είχαμε διακοπή της θητείας και αντικατάσταση των Διευθυντών Εκπαίδευσης με «Προσωρινούς Αναπληρωτές  Διευθυντές ΠΕ & ΔΕ» με την υπόσχεση ότι σύντομα θα ξεκινούσαν κανονικές κρίσεις.  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κράτησε τους «Προσωρινούς Αναπληρωτές Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ» μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 (για τρία ολόκληρα χρόνια), οπότε, οργάνωσε επιτέλους τη διαδικασία κρίσεων-επιλογών η οποία μάλιστα προέβλεπε συνέντευξη με 20 μόρια.  

Τι ισχύει με τη νέα τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή

Ψηφίστηκε χθες με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία, η τροπολογία για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Με την συγκεκριμένη διάταξη, τονίζει το υπουργείο Παιδείας, καθιερώνεται για πρώτη φορά ένα σύστημα επιλογής βασισμένο στη διαφάνεια, τερματίζοντας ένα καθεστώς  αναξιοκρατίας και άκρατου κομματισμού στο χώρο της εκπαίδευσης.  

Συγκροτούνται 13 περιφερειακά αποκεντρωμένα συμβούλια επιλογής και δίνεται , σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουγείου Παιδείας, για πρώτη φορά η δυνατότητα να επιλέξουν τους καλύτερους υποψήφιους με κριτήρια αξιοκρατίας, ισονομίας, διαφάνειας και γνώσης της τοπικής πραγματικότητας.   

Στην διαδικασία της επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης διατηρείται η ίδια μοριοδότηση σε σχέση με την επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (11 μόρια κατά ανώτατο όριο). 

Διατηρείται επίσης η μοριοδότηση της υπηρεσιακής κατάστασης-καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας (15 μόρια κατά ανώτατο όριο).  

Στο κριτήριο της συμβολής του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο διατηρείται η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας (12 μόρια κατά ανώτατο όριο).

Οι υποψήφιοι που δεν συγκεντρώνουν το 20% των έγκυρων ψήφων μπορούν να συμμετέχουν στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής χωρίς να προσμετράται  η μοριοδότηση των ψήφων επί των 12 μορίων. 

Κατά τη ψηφοφορία αν δεν συμπληρωθεί το ποσοστό του 65 % του εκλογικού σώματος οι υποψήφιοι συνεχίζουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας χωρίς την προσμέτρηση της μοριοδότησης του ποσοστού επί των 12 μορίων. 

Στο ίδιο κριτήριο προστίθεται η διαδικασία της προφορικής συνέντευξης η οποία θα διενεργείται από τα περιφερειακά συμβούλια, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας,  με πλήρη διαφάνεια  (15 μονάδες κατά ανώτατο όριο).  

Τα αρμόδια συμβούλια καταρτίζουν κατά αξιολογική σειρά πίνακες των υποψηφίων ανά διεύθυνση εκπαίδευσης, σύμφωνα με την συνολική μοριοδότηση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων.  

 

Σχόλια (29)

 
Sp
03 Δεκ 2015 13:10

Οι άνθρωποι μας δουλεύουν!!!!! ή είναι "ψεκασμένοι"!!!!

 
Γιώργος
03 Δεκ 2015 13:16

"Όσα δε φτάνει η αλεπού ...". Η θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων παρετάθη γιατί το Υπουργείο "αισθάνεται ανέτοιμο" να κάνει αυτά που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θέλει.... Πήγαν να εφαρμόσουν αυτά που ήθελαν με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και δεν τους βγήκαν. Τα πρόβατα έχουν χορτάσει "κουτόχορτο" και δε "μασάνε"....

 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
03 Δεκ 2015 15:15

ΑΠΟ ΨΕΥΤΙΕΣ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΣΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΓΑΙΝΑΝΕ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΜΗΠΩΣ ΠΕΣΕΤΕ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ

ΑΣΧΕΤΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΡΕΒΑΣΙΝΣΤΕΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

 
Πέτρος
03 Δεκ 2015 16:14

Πραγματικά είναι να απορεί και να θλίβεται κανείς για όσα διαβάζει από το Υ.Π. Αφού έβαλαν, έβγαλαν και ξανάβαλαν τις τροπολογίες στις «βοσκήσιμες γαίες», έρχονται τώρα και κάνουν μικροπολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης, παριστάνοντας τους «μεγαλόψυχους».Πολύ σύντομα ελπίζουμε όλοι, το ΣτΕ, να ακυρώσει όλες αυτές τις αθλιότητες, που προωθούν το μέγιστο κομματισμό στο χώρο της εκπαίδευσης και βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο. Αν αυτή είναι η πρακτική «αριστερής κυβέρνησης», τότε αλλοίμονό μας...Νομίζω ότι πλέον γελοιοποιούνται!

 
Ηλίας
03 Δεκ 2015 16:26

Όχι άλλο κάρβουνο! Καιρός να γίνουν κρίσεις και να αφήσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

 
Aristos Aristofanis
03 Δεκ 2015 18:30

Ο Βοσκός Ψευτοφίλης
Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας αρχιψευταράς κτηνοτρόφος που τον έλεγαν Αλεξέγιεφ και είχε πολλούς βοσκούς. Ανάμεσά τους και ο Ψευτοφίλης. Είπε ο Ψευτοφίλης:
Η κυβέρνηση της Αριστεράς όχι μόνο δεν διέκοψε τη θητεία τους(Διευθυντών Εκπαίδευσης) αλλά την παρέτεινε και μετά τη λήξη της στις 31-7-2015, παρατείνοντας ταυτόχρονα και τη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Ο Κουρακώφ είπε ότι δεν κάναμε αμέσως την αλλαγή των Διευθυντών ( Φεβρουάριο του 2015) διότι έπρεπε να προετοιμαστούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.
Το δε Ιούλιο και τον Αύγουστο ο Αλεξέγιεφ έκανε εκλογές.
Άρα, όχι διότι ήταν επιλογή τους, αλλά διότι δεν τους επέτρεψαν τα γεγονότα.
Ο ίδιος, ο Ψευτοφίλης, μίλησε στη βουλή για αντισυνταγματικότητα της ψηφοφορίας που προέβλεπε ο Νόμος του Κουρακώφ και γι΄αυτό προτείνει την αλλαγή του.
Τέλος Ο Βερναδακόπουλος μίλησε στο Μεγάλο κανάλι για επιλογές στελεχών του δημοσίου που δε θα έχουν ψηφοφορία, διότι αυτό αποτελεί απίστευτη πελατειακή διαδικασία.
Έτσι πρόβατα άρχισαν να γαβγίζουν και τα σκυλιά να βελάζουν και το καραβάνι έπεσε στο γκρεμό.
Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα.

 
Π.Τ.
03 Δεκ 2015 18:34

Η κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς, είναι συγκυβέρνηση Σύριζα-Ανελ, και σύντομα θα διευρυνθεί

 
teos
03 Δεκ 2015 18:37

Το θράσος τους περισσεύει! Ο σύριζα ξαναγράφει το νεοελληνικό λεξικό! Και η λέξη σεβασμός, όπως και οι λέξεις αξιοκρατία, αριστεία, προσόντα και πόσες άλλες έχουν χάσει το νόημά τους. Η αδυναμία τους να εφαρμόσουν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν τον ονομάζουν σεβασμό. Είμαι περίεργος να δω πώς ονομάζουν τη μη ολοκλήρωση της θητείας των προηγούμενων διευθυντών σχολικών μονάδων που έληγε στις 31 Ιουλίου 2015 και την "έκοψαν με δημοκρατικό τρόπο" στις 30 Ιουνίου 2015; Τότε γιατί δεν σεβάστηκαν; Όπου λοιπόν τους βολεύει. Ξυπνήστε μην παρασύρεστε από τα "βοσκοτόπια".

 
s.o.s
03 Δεκ 2015 19:23

Πολύ μεγαλοψυχία ή καλό μαγείρεμα !!!!!!!!!!!
Καλά τέτοιο δούλεμα δεν έχει ξαναγίνει, πάνε τα προσόντα , πάει η αξιοκρατία, έρχονται οι συνεντεύξεις σε Περιφερειακό επίπεδο από τους διορισμένους Περιφερειακούς και θέλουν να μας πείσουν πως δεν στήνουν κομματική εκπαίδευση; Τι άλλο θα δούμε ;

 
Εκπαιδευτικός (8)
03 Δεκ 2015 19:41

@teos
Δύο μικρές ερωτήσεις, φίλε teos:
α) Γιατί δε σχολιάζει κανείς τις αναφορές που γίνονται στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ ή και το αντίστροφο για το παλιό σύστημα επιλογής που τώρα ξαφνικά και οι δυο το βλέπουν ως απολύτως δίκαιο και αξιοκρατικό;
β) Η κατά ένα μόλις μήνα (αδικαιολόγητη φυσικά) πρόωρη λήξη της θητείας των διευθυντών το περασμένο καλοκαίρι συγκρίνεται με τη μεταχείριση που είχαν οι διευθυντές εκπ/σης στο παρελθόν;

 
PE19
03 Δεκ 2015 19:42

@Aristos Aristofanis
Σωστός !!!!!!
πάμε στο γκρεμό χωρίς φρένα !!!!

 
Πέτρος
03 Δεκ 2015 20:48

Αρκετοί συνάδελφοι συγχέουν τι πρέπει να αποτιμάται στις κρίσεις και επιλογές στελεχών εκπαίδευσης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές και όχι μόνον χώρες, μετρούν τα προσόντα των υποψηφίων, επιστημονικά και υπηρεσιακά, τα οποία δεν τα αποκτά κανείς χωρίς θυσίες. Η συνέντευξη έχει την έννοια της παρουσίασης του υποψηφίου και σε πολλές χώρες χωρίς καμία μοριοδότηση. Τα προσόντα αποτιμώνται σε ποσοστό 90-95% και η συνέντευξη κατά το υπόλοιπο. Έτσι κάνουν οι χώρες που θέλουν διευθυντές με προσόντα και προσωπικότητα και όχι χειραγωγημένους με μόνο προσόν την πελατειακή αρεστότητα. Τα υπόλοιπα περί εργατικότητας, εντιμότητας, μερακιού κ.λ.π. , ειναι το περιτύλιγμα για μία διαδικασία παράνομη, αντισυνταγματική, προδήλως κομματοκρατούμενη, που οδηγεί τη χώρα στο ίδιο επίπεδο με τις πιό υποανάπτυκτες χώρες. Νομίζω ότι πρέπει όλα αυτά τα καραγκιοζλίκια άμεσα να σταματήσουν με δικαστικές αποφάσεις. Οφείλει η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 
Εκπαιδευτικός (8)
03 Δεκ 2015 21:24

@Πέτρος
Δεν είναι έτσι ακριβώς, φίλε Πέτρο. Ίσως μάλιστα να είναι κι εντελώς ανάποδα! Στην Αμερική, ας πούμε, όπου αποδεδειγμένα επιλέγονται οι ικανότεροι, η συνέντευξη μετράει σχεδόν απόλυτα, ενώ μετρούν ελάχιστα αυτά που εδώ ονομάζουμε "αντικειμενικά" προσόντα. Ρώτα και θα δεις. Το ζήτημα όμως είναι πώς εννοούν εκεί τη συνέντευξη. Γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ικανούς κι όχι για τους τιτλοφόρους. Γιαυτό και η σχετική διαδικασία είναι επώδυνη κι εξαντλητική, αλλά αδιάβλητη και απολύτως σεβαστή, ενώ εδώ ξέρουμε όλοι τι ρόλο παίζει. Εκεί ξέρουν ότι κάθε δουλειά πρέπει να συνδυάζει τη θεωρία ως ένα βαθμό (δηλαδή τους τίτλους) και την πράξη στο μέγιστο βαθμό. Εμείς εδώ ακόμα συζητάμε τι είναι πιο σημαντικό κι εν τέλει καταλήγουμε ότι σημαντικότερο είναι το κομματικό! Είτε τώρα με τον Σύριζα, είτε πριν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας πασχίζοντας να εξαγνίσουμε το παρελθόν. Καληνύχτα λοιπόν, Κεμάλ! Αυτός ο τόπος δε θ' αλλάξει ποτέ! Καληνύχτα...

 
Μαρία
03 Δεκ 2015 21:43

Σήμερα είδα δύο αποφάσεις για συγκρότηση δύο νέων ΠΥΣΔΕ. Τι αμεροληψία !! τι σεβασμός!!, ο κομματισμός στο μεγαλείο του.

Εκτός των αιρετών από άλλες παρατάξεις που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς όλοι οι άλλοι ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΦΙΛΗ.

 
Πέτρος
03 Δεκ 2015 21:58

Για το φίλο εκπαιδευτικό (8). Στις Η.Π.Α. δε γίνεσαι διευθυντής αν δεν έχεις master ή διδακτορικό. Εκεί μάλιστα υπάρχει αξιολόγηση, η οποία είναι ιδιαίτερα σκληρή. Εδώ; Αν δεν τηρείς τους νόμους του κράτους, δηλαδή δεν συμμετέχεις στην αυτοαξιολόγηση ή στην αξιολόγηση, γίνεσαι και περιφερειακός διευθυντής. Αν αυτό δεν είναι ευτελισμός των εννοιών νομιμότητα και αξιοκρατία τότε τι είναι; Νομίζω ότι αυτά που συμβαίνουν τελευταία εδώ, δεν έχουν προηγούμενο. Κανείς φίλε εκπαιδευτικέ(8), δεν εξαγνίζει κανένα παρελθόν.Όμως αυτά που γίνονται τώρα δεν αντέχουν σε καμία κριτική. εγώ ξέρω ότι η αριστερά είχε αξίες και ανέδειξε σημαντικότατους διανοητές και παιδαγωγούς. Εδώ έχουμε ευτελισμό όλων των αξιών που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πρεσβεύει η πραγματική αριστερά και όχι αυτό το συνοθύλευμα λαϊκισμού και ακροδεξιάς.Και κάτι τελευταίο. Υπάρχει περίπτωση σε σοβαρή χώρα να προΐσταται του Υπουργείου Παιδείας πρόσωπο που στερείται των βασικών στοιχείων που παρέχει η εκπαίδευση;

 
Γιώργος
03 Δεκ 2015 22:14

Για να είμαστε ειλικρινείς σαν σάπια κοινωνία που είμαστε, τέτοιοι μας ταιριάζουν! Η διαφορά με δαύτους είναι ότι ξεπέρασαν τους δασκάλους τους σε χρόνο d.t. Δεν παίζονται με τίποτα! Είναι όμως εύστροφοι, αυτό δεν μπορούμε να τους το αρνηθούμε! Μόλις διαπίστωσαν ότι τα δικά τους κομματικά παιδιά του σωλήνα ούτε το 20% δεν μπορούν να αποσπάσουν με τις ψηφοφορίες, κατέβασαν το υπερόπλο της συναλλαγής, τη συνέντευξη!!! Τόσο μετράνε στην εκπαιδευτική κοινότητα... Έχει άραγε καμμιά σημασία ότι μέχρι χθες τη ολιγωρούσαν και την έβριζαν; Σε σοβαρούς, έντιμους και αξιοπρεπείς, προφανώς έχει. Σε αυτούς δε νομίζω...
Υ.Γ. Άλλωστε έχουν απωλέσει το πλεονέκτημα της ηθικής υπεροχής πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις! Ήδη μάχονται στην τελευταία γραμμής άμυνάς τους. Όταν τους στριμώχνεις το μόνο που έχουν να απαντήσουν είναι "και οι προηγούμενοι τι έκαναν;" Λίγα τα ψωμάκια τους και δυστυχώς δεν υπάρχει πάγκος. Πάμε subito για Β΄ εθνική σαν χώρα σε όλους τους τομείς!

 
aa
03 Δεκ 2015 22:14

Βρε κάντε ότι θέλετε, έπαψα να ασχολούμαι μαζί σας απο καιρό, φτιάξτε μια κοινωνία όπως στην Αλβανία το Χότζα, τους πιστωτές τους ενδιαφέρει να πάρουν τα χρήματά τους σε είδος και ότι άλλο. Εσείς θέλετε εξουσία, οι ικανοί έλληνες φύγανε εξωτερικό και φεύγουν, καλά κάνουν, διώξτε τα παιδιά σας τους χαλάνε τη συνείδηση.

 
Εκπαιδευτικός (8)
03 Δεκ 2015 23:00

@Μαρία
Εάν αληθεύει (που είναι το πιθανότερο), καταδικαστέο. Ωστόσο, γιατί εκπλήσσεσαι; Το βρίσκεις πρωτοφανές; Έχεις υπόψη σου τη μέχρι τώρα συγκρότηση των περιφερειακών συμβουλίων; Αντιγράφω λοιπόν παραλλάσσοντας ελαφρά τη δική σου φράση: "Εκτός των αιρετών από άλλες παρατάξεις που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, όλοι οι άλλοι ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΝΔ/ΠΑΣΟΚ" (διαλέγεις αναλόγως). Σαν τα ρούχα του Μανωλιού ένα πράμα...

 
PE19
03 Δεκ 2015 23:23

@Εκπαιδευτικός (8)
Νομίζω ότι φίλε μου δε με καταλαβαίνεις
Το αμερικάνικο μοντέλο άλλα και σε πολλές χώρες του κόσμου δίνει μεγάλη αυτονομία σε σχολικές μονάδες αλλά και λογοδοσία (Σκληρή Αξιολόγηση όχι χάδια του 152) πρόσληψη Δ/ντη σε σχολείο μετά από συνέντευξη από επιτροπή του δήμου η και κάποιων εκπαιδευτικών του σχολείου, ο Δ/ντης έχει λόγο στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών και κρίνεται με κίνδυνο να χάσει την δουλεία του καθημερινά. Εκεί φυσικά παίζει αποκλειστικό ρόλο η συνέντευξη γιατί αυτοί που κρίνουν, δίνουν λόγο και έχουν κόστος άρα δεν έχει κλαδικές και κομματικές οργανώσεις. Αν ζηλεύεις τέτοια συστήματα υιοθέτησέ τα αλλά σαν σύνολο όχι a'la cart, μας συμφέρει η ψήφος τη δεχόμαστε δεν μας συμφέρει την αλλάζουμε, μας συμφέρει η συνέντευξη την δεχόμαστε, δεν μας συμφέρει την απορρίπτουμε.
Αν δεχόμαστε το συγκεντρωτικό ελληνικό μοντέλο που τα πάντα προβλέπονται από νόμους και εγκύκλιους νομίζω ότι ένα αξιοκρατικό σύστημα που στηρίζεται στα αντικειμενικά (μετρήσιμα) προσόντα ενός υποψηφίου είναι το ενδεδειγμένο, εξάλλου (ερμηνεύω το ελληνικό σύστημα) ένα σχολείο έχει λιγότερο από 5% αυτονομία. Αν τώρα δεχτούμε σύστημα με μεγαλύτερη αυτονομία αλλά και λογοδοσία να επιλέγεις (Δ/ντης εκπαίδευσης, σύλλογος συμβούλιο δήμου) τον καλύτερο κατά τη γνώμη σου αλλά και να δέχεσαι τις συνέπειες των πράξεών σου (την θέση σου αν είσαι Δ/ντης εκπαίδευσης ή συμβούλιο ή το μισθό σου αν είσαι μέλος συλλόγου διδασκόντων). Έχω ξαναγράψει δεν διαφωνώ με σύστημα ψηφοφορίας Σ.Δ αλλά ο Δ/ντης να έχει την πλήρη διαχείριση των οικονομικών του σχολείου ακόμα και των μισθών των καθηγητών οπότε ότι ψηφίζεις το νιώθεις στην τσέπη σου. Δεν διαφωνώ με το να επιλέγει η κυβέρνηση όλους τους Δ/ντες αλλά να κρίνεται για της επιλογές της. ΟΚ επέλεξε 13 Π.Δ να επιλέξουν αυτοί του Δ/ντες Εκ/σης αυτοί τους Δ/ντες σχολείων αλλά και οι τελευταίοι τους καθηγητές τους και μετά από εύλογο χρονικό διάστημα να αξιολογηθούν όλοι για τα πεπραγμένα τους.
Νομίζω ότι σε ότι λέω είμαι απόλυτα συνεπής. Επειδή λοιπόν τα αμερικάνικα-αγγλοθατσερικά συστήματα μάλλον δεν έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα και αφού καλώς ή κακώς έχουμε συγκεντρωτικό σύστημα τουλάχιστον να μην επανέλθει ( που ήρθε) το ΠΑΣΟΚικό σύστημα της δεκαετίας του 80 που μας έφερε εδώ δηλαδή μοιράζω υποσχέσεις, εκλέγομαι και μετά μοιράζω θέσεις σε δικούς μου χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανένα.

 
Κώστας2
03 Δεκ 2015 23:52

τι πάει να πει «σεβαστήκατε;»
Το αληθές, είναι ότι δεν σεβαστήκατε έναν προϋπάρχοντα αρκετά καλό νόμο επιλογής που επιδέχετο βελτιώσεως και αντ΄αυτού φέρατε ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΥΡΙΟΙ!
ΝΤΡΟΠΗ!

 
ΠΠ
04 Δεκ 2015 02:10

Μελέτη Περίπτωσης: υποψήφιοι Διευθυντές σε Δ.Σ., τυπικά προσόντα: ο ένας σχεδόν μηδέν...μόνο ΤΠΕ Α΄ επιπέδου και Β2 Αγγλικά, ο άλλος 2ο Πτυχίο, Μεταπτυχιακό, Διδασκαλείο, ξένες γλώσσες, Υποψήφιος Διδάκτορας Παν/μίου, Επιμορφωτής Β΄ επιπέδου κ.ά.
Ψηφοφορία του «αντικειμενικού», «δημοκρατικού» «αμερόληπτου» Συλλόγου Διδασκόντων 10-0 υπέρ του πρώτου, σημείωση ο υψηλών προσόντων υποψήφιος δ/ντής δεν υπηρετούσε στο ίδιο σχολείο για να «μαυριστεί» λόγω του έργου του...ενώ είχε σπουδαίο να επιδείξει έργο σε μακρινό από το σπίτι διαμονής του σχολείο, για το οποίο δεν ενδιαφέρθηκε να θέσει ξανά υποψηφιότητα λόγω του κόστους μετακίνησης. Αλλά, «ουδείς προφήτης εις τον τόπο του»!
Αυτόματα μια χαιρέκακη ομάδα 10 «εκπαιδευτικών» ακυρώνει τις επενδύσεις του ελληνικού κράτους σε πρόσωπα, μόρφωση, επιμόρφωση, μεταπτυχιακά, εκπαιδευτική άδεια διδασκαλείου και επιλέγει για το «τιμόνι» του σχολείου έναν καπετάνιο της αρεσκείας της!!!
Αποτέλεσμα: η ομάδα επιλογής έχει του χεριού της τον δύσμοιρο διευθυντή, και παράλληλα, με την ανοχή του, εφαρμόζει ένα τύπο mobbing στον υποψήφιο που καταψήφισε και υπηρετεί στο ίδιο σχολείο, αφού εκεί έχει οργανική»
Συμπέρασμα: δεν υπήρξε χειρότερη πολιτική ηγεσία στο ΥΠΑΙΘ από την πρώην και τρέχουσα των «προοδευτικών» του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω να βάλουν μυαλό και να μην κάνουν τα ίδια για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους!!!

 
Πέτρος
04 Δεκ 2015 07:51

Αξίζει να πούμε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης, με την τελευταία τροπολογία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα καταπέσει δικαστικά, ως αντισυνταγματική και παράνομη, θα υπάρχει και συνέντευξη από τους διορισμένους Περιφερειακούς Διευθυντές, ως προέδρους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους στερούνται επιστημονικών και υπηρεσιακών προσόντων. Δεν δόθηκαν ούτε τα βιογραφικά τους ,τα οποία είναι πάνφτωχα σε προσόντα. Στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων, ορισμένοι από αυτούς ήταν στις τελευταίες θέσεις των αξιολογικών πινάκων από άποψη αντικειμενικών προσόντων. Θα αξιολογήσει λοιπόν αυτός ο Π.Δ., που έχει μόνο το βασικό πτυχίο διορισμού, κάποιον που έχει διδακτορικό, μεταπτυχιακό, ξένες γλώσσες, επιμορφώσεις, πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία; Επειδή οι διορισμένοι Π.Δ., αντλούν την εξουσία τους δια αντανακλάσεως από την κυβέρνηση; Αν αυτό δεν είναι αναξιοκρατία και φαυλότητα τότε τι άλλο είναι;
Κάτι τελευταίο για την αντισυνταγματικότητα και του 4327/2015, που έγιναν οι«κρίσεις διευθυντών» και οι τελευταίες τροπολογίες για τις επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης. Το βασικό νομικό επιχείρημα είναι ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν έχει νομική εξουσιοδότηση να επιλέγει προϊσταμένους, ούτε από το Σύνταγμα ούτε, από τον καταστατικό χάρτη της εκπαίδευσης που είναι ο νόμος 1566/1985. Εκτός βέβαια και όλων των άλλων παρανομιών. Με την τελευταία τροπολογία δίνεται τέτοια αρμοδιότητα σε ένα εφεύρημα που ονομάστηκε « σώμα Διευθυντών και Υποδιευθυντών σχ.μονάδων». Αυτό το άϋλο σώμα δεν έχει καμία νομική και συνταγματική υπόσταση. Πολύ δε περισσότερο αρμοδιότητες όπως ο σύλλογος διδασκόντων. Είναι λοιπόν ηλίου φαενότερον, ότι αν γίνουν τέτοιες κρίσεις θα καταπέσουν σαν χάρτινος πύργος από οποιοδήποτε δικαστήριο. Προχειρότητα, ερασιτεχνισμός και μπόλικη συνδικαλιστική -κομματική κουτοπονηριά. Κρίμα και ντροπή...

 
Μαρία
04 Δεκ 2015 09:16

Φίλε @Εκπαιδευτικός (8) δεν εκπλήσσομαι καθόλου.!!!

Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύω.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε 10 μήνες και γίνεται ήδη φανερό ότι προσπαθούν από τη πρώτη μέρα να εγκαταστήσουν κομματικό κράτος με ψέματα…

Η δικαιολογία ότι τα ίδια έκαναν και οι άλλοι μας έχει φέρει σε αυτή τη κατάντια… Η ιδεολογική καθαρότητα της «αριστερής» πολιτικής γίνεται κάθε μέρα όλο και ποιο φανερή.

Το άσχημο είναι ότι όταν γκρεμίζονται οι πολιτικές, στην ηθική τους διάσταση, τότε κάποιες άλλες είτε άκρως αριστερές ή άκρως δεξιές θα πάρουν τη θέση τους για να δοκιμασθούν…

 
KOMOL
04 Δεκ 2015 09:45

Σχολιάζετε, σχολιάζετε και διαφαίνεται απλά μια εμπάθεια που προέρχεται από παλιούς ξεθυμασμένους πασκίτες και δακίτες. Τι να γίνει θα το υποστείτε, σίγουρα πιο δημοκρατικό είναι αυτό το σύστημα αλλά απλά δεν βολεύει κάποιους. Δηλαδή τι σας ενοχλεί να γίνει στις περφερειακές διευθύνσεις περισσότερα αποκεντρωμένα και πιο γρήγορα. Στα συμβούλια θα υπάρχουν και οι αιρετοί για την "προστασία" των υποψηφίων. Εξάλλου θυμηθείτε το 2004 επί Γιαννάκου, εν μια νυκτί άλλαξαν οι διευθυντές εκπαίδευσης.
Όπως και νάναι πρέπει επιτέλους να σταματούν να κυβερνούν και να διοικούν παλιοί, ριζωμένοι μηχανισμοί της εκπαίδευσης. Σώνει πια που θα έλεγε και η γιαγιά μου........

 
teos
04 Δεκ 2015 10:24

@Εκπαιδευτικός(8) Ούτε εγώ εκπλήσσομαι, αγαπητέ μου, με τη μόνιμη δικαιολογία σου πως τα ίδια έκαναν και οι άλλοι. Αν θεωρείς πως αυτό αποτελεί το σοβαρότερο επιχείρημα για να δικαιολογήσεις την ανικανότητα της κυβέρνησης να φέρει ένα σύστημα επιλογής στελεχών πιο αξιοκρατικό από το προηγούμενο, τότε μετά συγχωρήσεως, έχεις το σύνδρομο της "κομματικής μυωπίας". Εξάλλου αν βλέπεις τα σχόλια, εσύ και το πολύ άλλος ένας ή ενίοτε δύο υποστηρίζετε μανικά το νόμο έκτρωμα. Εκτός αν υπάρχουν κι άλλοι με την ίδια άποψη σε άλλη εκπαιδευτική ιστοσελίδα. Εγώ πάντως προτιμώ το esos, διότι το θεωρώ περισσότερο αντικειμενικό και δεν εκφράζει κομματικές γραμμές, απλά μεταδίδει την πληροφορία και αυτό κατά την άποψή μου είναι η πραγματική ενημέρωση.

 
Εκπαιδευτικός (8)
04 Δεκ 2015 14:55

@teos
Eντάξει, δε νομίζω πως αξίζει να το γυρίσουμε πάλι στα κακεντρεχή σχόλια. Δε λέω πως έχεις άδικο να με επιτιμάς για τις αναφορές μου στο παρελθόν, αλλά πάλι δε γίνεται να κρίνουμε κάτι αποκομμένο από τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, ώστε η κρίση να προκύπτει από τη σύν-κριση (σύγκριση). Κι εν πάση περιπτώσει εγώ τουλάχιστον προσπαθώ να μην εκφράζομαι μονολιθικά και γιαυτό αρκετές φορές στέκομαι κριτικά και απέναντι στη νυν κατάσταση, ενώ δε βλέπω το ίδιο από την πλευρά όσων ασκούν πολεμική κριτική στα κακώς κείμενα, οι οποίοι συχνά σπεύδουν να δηλώσουν κατηγορηματικά ότι στο παρελθόν λειτουργούσε η αξιοκρατία και άλλα γραφικά, τα οποία - επίτρεψέ μου - δείχνουν ακριβώς αυτό που βλέπεις εσύ σε μένα, δηλαδή την κομματική μυωπία. Νομίζω πως έχω αναπτύξει εξαντλητικά πια τις θέσεις μου για το νέο σύστημα και τις ουκ ολίγες αντιρρήσεις μου, ώστε να μη θεωρώ δίκαιη τη μομφή σου ότι υποστηρίζω "μανικά το νόμο έκτρωμα". Επειδή λοιπόν όλα έχουν τη σχετικότητά τους, θεωρώ χρήσιμο να έχουμε πάντα στην άκρη του μυαλού μας το πρόσφατο τουλάχιστον παρελθόν, ώστε να μην καλλιεργούμε μαξιμαλιστικές προσδοκίες από τους διχειριστές της εξουσίας, η λογική των οποίων λίγο πολύ είναι παρόμοια, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

 
sim
04 Δεκ 2015 18:28

Ασφαλώς και έχει δίκιο το Υπουργείο όταν αναφέρεται στις αναξιοκρατικές επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...Μάλιστα, συγκεκριμένη Υπουργός το δικαιολογούσε λέγοντας πως είναι πολιτικές θέσεις και έπρεπε να οριστούν από το Υπουργείο χωρίς καμιά διαδικασία επιλογής. Ωστόσο, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ περιμέναμε κάτι το διαφορετικό, δηλ. αξιοκρατία, διαφάνεια, ίση μεταχείριση. Δυστυχώς λέξεις άγνωστες στο λεξιλόγιό τους. Αυτό που επιδιώκουν και αυτοί είναι ένα κομματικό κράτος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς που διαθέτουμε υψηλά προσόντα είναι να υποβάλλουμε αιτήσεις για Διευθυντές Εκπαίδευσης και να δει ο κόσμος πόσο αξιόπιστο και αξιοκρατικό είναι το νέο τους σύστημα επιλογής. Καλή προεκλογική εκστρατεία...

 
ΠΕ19
04 Δεκ 2015 23:30

@Komol
Αγαπητέ μου, προτιμώ κάποιο να αποφασίζει και να παίρνει την ευθύνη των πράξεων του. Κύριε εγώ κάνω κουμάντο και θέλω αυτόν, γιατί αυτός μου κάνει τη δουλειά, δε μπα να είναι και του δημοτικού σκασίλα μου, «Άσπρη γάτα, µαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια» αλλά αν δεν πιάσει τα ποντίκια (δεν κάνει τη δουλεία που πρέπει να κάνει) να αναλάβει κάποιος και την ευθύνη. !!! Αυτά που μου τη σπάνε και είναι και πολύ επικίνδυνα είναι με το μανδύα της δημοκρατίας (δικτατορίας του συνδικαλισμού ) να περνάνε διάφοροι τακτικισμοί.

 
troikanos
05 Δεκ 2015 09:06

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ . ΜΑΣ ΑΗΔΙΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΔΕΣ . ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΚΟΥΝ. ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ . 1985-2015 ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΛΑΞΤΕ ΚΑΤΙ .ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean