ΒΟΥΛΗ

Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Γεωπόνου

Δημοσίευση: 03/12/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο νόμος δεν προβλέπει τη δυνατότητα εγγραφής αποφοίτων ΤΕΙ στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτοί διαθέτουν Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, απάντηση στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε σχετική αναφορά του Βουλευτή Σ. Δανέλλη.

Οι απόφοιτοι τμημάτων Σχολών Τεχνολογίας Γεωπονίας των ΤΕΙ (κάτοχοι ή μη   Μεταπτυχιακών) δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Γεωπόνου, καθόσον δεν κατέχουν τον απαιτούμενο βασικό τίτλο σπουδών, σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σχόλια (19)

 
ΘΠ
31 Αυγ 2016 12:26

«Σε κάθε περίπτωση η απουσία του εν λόγω απαιτούμενου τίτλου δεν καλύπτεται από την κατοχή άλλου τίτλου, ο οποίος μάλιστα, δεν είναι ισότιμος και αντίστοιχος με τον προβλεπόμενο, ακόμη και εάν ο ενδιαφερόμενος έχει, επιπλέον, έναν ή περισσότερους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών».
Ο κ Υπουργός καταφανέστατα ψεύδεται για τη συγκεκριμένη φράση διότι στα τριετής διάρκειας προγράμματα των Βρετανικών πανεπιστημίων συνεκτιμώνται οι μεταπτυχιακοί τίτλοι για την ισοτιμία.

 
Γιαννης
16 Δεκ 2015 14:44

Νομικά υπάρχει μόνο ο όρος "τίτλος σπουδών". Το πτυχίο και το δίπλωμα αποτελούν τίτλο σπουδών. Για να διαφοροποιούνται ποιοτικά θα πρέπει να υπάρχουν 2 βαθμίδες τίτλων σπουδών σαφώς ορισμένα στο νόμο, αλλιώς γιατί πχ τα πτυχία να μην είναι ανώτερα από τα διπλώματα;! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πολυτεχνικά τμήματα σπουδών στο ΦΕΚ τους αναφέρει ότι αποδίδουν πτυχίο. Είναι λοιπόν το ίδιο πράγμα με άλλο όνομα. Για αυτό και στο λεξικό οι λέξεις διπλωματούχος και πτυχιουχος έχουν ακριβώς την ίδια έννοια.

 
Γεώργιος
10 Δεκ 2015 10:25

@Γιωργος
Δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Για παράδειγμα όλοι όσοι τελειώνουν τη νομική σχολή λέγονται “νομικοί”. Δηλαδή το “νομικός” είναι ο ακαδημαϊκός τους τίτλος. Από εκεί και πέρα αν κάποιος δώσει εξετάσεις στο δικηγορικό σύλλογο γίνεται δικηγόρος (και φέρει τον τίτλο του “δικηγόρου”), αν δώσει εξετάσεις στο συμβολαιογραφικό σύλλογο γίνεται συμβολαιογράφος (και φέρει τον τίτλο του “συμβολαιογράφου”) κλπ. Οι τίτλοι “συμβολαιογράφος”, “δικηγόρος” είναι επαγγελματικοί. Άρα σε αυτήν την περίπτωση έχουμε όντως διαφορά ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και στον επαγγελματικό τίτλο.
Στην περίπτωση των μηχανικών δεν ισχύει κάτι τέτοιο, διότι όλοι έχουν τον τίτλο του μηχανικού. Το επάγγελμα είναι ένα. Αυτό του μηχανικού. Στην περίπτωση αυτή (κατά τη γνώμη μου πάντα) ο ακαδημαϊκός και ο επαγγελματικός τίτλος ταυτίζονται.
Το ίδιο νομίζω συμβαίνει και με τους γιατρούς. Όλοι γιατροί είναι και όπως και οι μηχανικοί ο καθένας έχει την ειδικότητα του, αλλά πάντα κάτω από την “ομπρέλα” του γιατρού.
Λες επίσης ότι «ο πτυχιούχος ΤΕΙ ειναι ίδιο με τον φέροντα δίπλωμα ΤΕΙ». Ποιο τμήμα των ΤΕΙ (από οποιαδήποτε σχολή, όχι μόνο την ΣΤΕφ) χορηγεί δίπλωμα;

 
Γιωργος
07 Δεκ 2015 11:26

@Γεωργιος
" δίπλωμα = πτυχιο" εννοώ ότι ειναι και τα δυο υπο την έννοια του "τίτλου", και η ακαδημαικη ονομασία τους δεν τεκμηριώνει ειδική μερίδα αποφοίτων. Π.χ. ο διπλωματούχος του πολυτεχνείου ειναι ο φέρον τον τίτλο ή πτυχιούχος. Επίσης ο πτυχιούχος ΤΕΙ ειναι ίδιο με τον φέροντα δίπλωμα ΤΕΙ.
Αντιθέτος ο τίτλος στον οποίο αναφέρεται ο 4254 "Διπλ. Μηχ." ειναι επαγγελματικός και έχουν δικαίωμα να τον φέρουν οι απόφοιτοι ΑΝΩΤΑΤΗΣ Εκπαίδευσης (ολόκληρης)

 
Γεώργιος
07 Δεκ 2015 10:31

@Γιωργος
φίλε Γιωργο μπορείς να μας πεις σε ποιο ακριβώς σημείο ο ν4009/11 αναφέρει (και μάλιστα ξεκάθαρα όπως λες) δίπλωμα = πτυχιο.
Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι στο άρθρο 2 (Ορισμοί) στην τελευταία παράγραφο αναφέρει: "ια) «Τίτλος σπουδών»: το πτυχίο ή δίπλωμα που απονέμεται ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση οποιουδήποτε από τους τρεις κύκλους σπουδών."
Διαβάζοντας αυτή την παράγραφο καταλαβαίνει κανείς ότι τα πτυχία και τα διπλώματα είναι και τα δυο τίτλοι σπουδών, όχι ότι " δίπλωμα = πτυχιο".

 
Γιωργος
05 Δεκ 2015 20:21

@Φοιτητης ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά

Το Μηχανικός ΤΕ δεν ειναι ίδιο με το "Τεχνολόγος". Ο "ΠΕ" δηλαδή ειναι "Πανεπιστημιολόγος"?
Υπάρχουν 2 ειδών ακαδημαικοί τίτλοι. Μηχανικός ΤΕ και Μηχανικός ΠΕ (είτε δίπλωμα είτε πτυχίο)
Ο επαγγελματικός τίτλος (Διπλ. Μηχανικός), πλέον προβλέπεται από τον 4254.

 
Φοιτητης ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά
05 Δεκ 2015 18:52

@Γιωργος
Είχα την εντύπωση ότι ο τίτλος μας είναι Μηχανικός ΤΕ.. Γι αυτό και χρησιμοποιησα τον όρο Τεχνολογος. Μακάρι να ισχύει όπως το λες και να έχουμε τον ίδιο τίτλο με τους μηχανικούς πανεπιστημιακου τομέα.
@Konstantinos
Απ όλα όσα είπα τον εσφαλμενο όρο (εστω) Τεχνολογος κράτησες;
ΟΚ.. No comment

 
Γιωργος
05 Δεκ 2015 15:31

@Φοιτητης ΑΕΙ Τ Πειραιά

Δεν υπάρχουν τεχνολόγοι μηχανικοί. Το πτυχίου σου θα γράφει Μηχανικός. Ο τίτλος "τεχνολόγος μηχανικός" ανήκε στους πτυχιούχους ΚΑΤΕΕ που είναι ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, και έχουν κατηγοριοποιηθεί στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Τα ΤΕΙ ανήκουν στο επίπεδο 6 μαζί με τα πολυτεχνία και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Οι απόφοιτοι των ΣΤΕΓ, θεσμοθέτησαν τον τίτλο του "τεχνολόγου γεωπόνου" ο οποίος τωρα γυρνάει μπουμεραγκ καθώς απόφοιτοι 3ετων σχολών, πανεπιστημίων, κολεγίων πιθανότατα θα φέρουν τον τίτλο κανονικού γεωπόνου, ενώ οι ΤΕ θα παραμένουν σε παγκόσμιας πατέντας κλίμακα μόνοι τους ακόμα και με μαστερ και PhD. Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει...
Στο κομμάτι των μηχανικών, οι ΤΕ μπορούν βάσει του 4254 να φέρουν τον τίτλο του "Διπλ. Μηχανικου" ο οποίος ειναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ τιτλος. Απλά ονόμαζαν και τον ακαδημαικο τιτλο ως "διπλωμα", για να φαίνεται ίδιο. Ο νόμος 4009/11 αναφέρει ξεκάθαρα οτι ακαδιμαικά ο τίλτος ειναι δίπλωμα = πτυχιο.

 
Konstantinos G.
05 Δεκ 2015 14:59

@φοιτ. ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Μονο που αποκαλεις τους Μηχανικους ΤΕΙ, 'τεχνολογους' λεει πολλα.
Ας σε κρινουν οι συναδερφοι Μηχανικοι ΤΕΙ.

 
Φοιτητης ΑΕΙ Τ Πειραιά
05 Δεκ 2015 10:46

@konstantinos G.
Από τα δικά σου λεγόμενα φαίνεται ότι δεν μιλάς πότε με τους καθηγητές σου για θέματα σχετικά με το θεσμό των ΤΕΙ και τα προβλήματα μας /τους...
Τι σχέση έχει ότι οι περισσότεροι στις σχολές τεχνολογικών εφαρμογών είναι μέλη ΤΕΕ με την άποψη τους σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα μας;;
Δηλαδή για να καταλάβω επειδή είναι Διπλωματουχοι είναι εναντίον μας εξ'ορισμού! Εγώ θα πρότεινα καθηγητές ΤΕΙ να γίνονται μόνο όσοι είναι τεχνολογοι μηχανικοί άσχετα με τα προσόντα που απαιτεί ο νόμος (διδακτορικό, δημοσιεύσεις κτλ) γιατί εάν είναι Διπλωματουχοι είναι εναντίον μας!
Συνάδελφε κάπου τα έχεις μπερδέψει, προφανώς δεν έχεις καμία επικοινωνία με τους καθηγητές μας πέρα από την ελάχιστη για το μάθημα...
Με την ίδια λογική τα σχόλια του να Ε παραπάνω που είναι μέλος ΓΕΩΤΕΕ είναι ψεύτικα και υποκριτικα.. Αφού είναι μέλος μας υποστηρίζει;;;

 
Konstantinos G.
04 Δεκ 2015 20:48

@ φοιτητης ΑΕΙ Πειραια. ΤΤ
Απο τα γραφομενα σου μαλλον δεν εισαι φοιτητης. Το μονο βλεπω που σ απασχολει ειναι το ωραριο και η αμοιβες του ΕΠ των ΤΕΙ. Ολα αυτα τα χρονια τι αποψη εχουν οι καθηγητες των σχολων μηχανικων για τα επαγγελματικα δικαιωματα των μηχανικων ΤΕΙ; (Η συντριπτικη πλειοψηφια ειναι Διπλωματουχοι μηχανικοι και μελη του ΤΕΕ). Η ιδια ερωτηση απευθυνεται και για τη ΣΤΕΓ που τα μελη ΕΠ ειναι Γεωπονοι και μελη του ΓΕΩΤΕΕ. Το ΤΕΙ Πειραια εχει ΣΤΕΓ;

 
Γιώργος
04 Δεκ 2015 20:23

Φυσικά ο κος Υπουργός δεν γνωρίζει ακριβώς (θα πρέπει να τον ενημερώσουν.....), ότι τα επαγγελματικά δικαιωμάτων των Τεχνολόγων Γεωπόνων, είναι ήδη κατοχυρωμένα, βάσει του Π.Δ. υπ'αριθμ. 109/10-2-89.
Συνεπώς η "Πολιτεία", έχει ήδη δώσει επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους των Γεωπονικών Τμημάτων των ΤΕΙ.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με την άδεια άσκησης επαγγέλματος που παρέχει, ασκεί καθαρά μόνο "εισοδηματική" πολιτική.

πτυχιούχος

 
Γιώργος
04 Δεκ 2015 09:53

Τώρα θα καταλάβουν κάποιοι πόσο σημαντικός είναι για τα ΤΕΙ ο 4254 για τους μηχανικούς που διεγράφησαν οι οροι "πανεπιστημιακης".

Όσον αφορά στους γεωπόνος ΤΕΙ. Απλά την πατήσατε. Είχατε καλουτσικα ΕΔ από το 1989. Χωρίς μελέτη όμως. Ο νόμος της τρόικας για τους γεωπομους που επικαλείται ακόμα και ο συριζοπασοκ υπουργός ως καλό, εχει οριοθέτηση μόνο στον πανεπιστήμιο τομέα. Άρα γιατί βγηκε; μα για τα κολέγια βέβαια! !!! Πχ ο απόφοιτος της αμερικανικής γεωργικης σχολής θα είναι γεωπόνος. Σιγά μη γραφτει στην ΠΕΠΥΤΕΓ. Αντίθετα ο 4254 για τους μηχανικους ολης της ανωτατης εκπαιδευσης ειναι για τις συντεχνιες και το συριζα "φιλελευθερη απορρυθμιση"...

 
Φοιτητης ΑΕΙ Τ.Τ. Πειραιά
04 Δεκ 2015 09:06

@Konstantinos G.
Τι σχέση έχουν οι "καθηγητές" ΤΕΙ (όπως τους αναφέρεις) με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων? (λες και το υπουργείο τους ακούει τόσα χρόνια για οποιοδήποτε θέμα..) Δεν φτάνει ότι έχουνε ακριβώς τα ίδια προσόντα με τους καθηγητές στα πανεπιστήμια αλλά με λιγότερο μισθό και πολύ περισσότερες ώρες διδασκαλίας, ας τους κατηγορούμε και για τα επαγγελματικά δικαιώματα μας..! Ετσι και αλλιώς οι περισότεροι φεύγουνε για εξωτερικό-όταν τα ΤΕΙ θα μείνουνε μόνο με εκτάκτους (πριν κλείσουνε) φαντάζομαι θα είσαι ευχαριστημένος...

 
Ε
04 Δεκ 2015 07:56

Ασφαλώς και πρέπει να αλλάξει ο νόμος ώστε μέλη του ΓΕΩΤΕΕ να μπορούν να είναι και οι απόφοιτοι ΤΕΙ. Σήμερα είναι Πτυχιούχοι Ανώτατης Εκπαίδευσης και αυτοί.
Ναι, να πάρουν θέση όλα τα ΤΕΙ, ιδιαίτερα απένταντι στην καθαρά 'υπηρεσιακή' απάντηση του Υπουργού, που προφανέστατα συντάχθηκε από Μέλος της Διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ, με μένος εναντίον των ΤΕΙ και των αποφοίτων τους.
Όμως ας πάρουν θέση και ας καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την απόδοση δικαίου και οι οργανώσεις των Πτυχιούχων των Σχολών Γεωπονίας ΤΕΙ.
Είμαι για 40 χρόνια Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, προσπαθώ μέσα και έξω από αυτό να αλλάξει , ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών, αλλά δεν βλέπω καμμιά τέτοια διάθεση. Πώς είναι σύμβουλος της Πολιτείας; Η Πολιτεία το απαξιώνει, μέσα στην ευρύτερη απραξία του, και αυτό περιορίζεται στη συνδικαλιστική άμυνα των Μελών του, Πτυχιούχων μόνο των Πανεπιπιστημιακών Σχολών.
Ναι, αγαπητοί Κύριοι στη Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ, και οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ Γεωτεχνικό Έργο επιτελούν στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα σε τεράστια έκταση. Προσγειωθείτε στον καλύτερο κόσμο των μη αποκλεισμών και αμυνθείτε έναντι άλλων π.

 
Konstantinos G.
03 Δεκ 2015 21:07

Κλειστε ολα τα ΤΕΙ, μην κοροϊδευετε τον κοσμο.
Ας παρουν θεση και οι 'καθηγητες' των ΤΕΙ .

 
defi
03 Δεκ 2015 20:27

και ο Υπουργός Γεωτεχνικός (σ.σ.δασολόγος) είναι...τι περιμένατε να απαντήσει

 
paparis
03 Δεκ 2015 20:23

δείτε απάντηση...αφού δε το επιτρέπει ο νόμος. ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ..........

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ