ΒΟΥΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Παράδοση της Ορθοδοξίας θα έχει κεντρική θέση στο μάθημα των Θρησκευτικών

Το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί ένα από τα ζητήματα του δημόσιου διαλόγου και αρκετοί είναι οι θεσμικοί φορείς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι που καταθέτουν τις ποικίλες θέσεις και απόψεις τους.
Δημοσίευση: 04/12/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το πολιτισμικό κλίμα και η Παράδοση της Ορθοδοξίας θα έχει ασφαλώς κεντρική θέση στο μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο θα διευρυνθεί σε σχέση και αναφορά με τα άλλα παγόσμια θρησκεύματα και το θρησκευτικό φαινόμενο εν γένει.

Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης , απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Ο υπουργός Παιδείας τονίζει στην απάντηση ότι:

Α. Το μάθημα  των Θρησκευτικών αποτελεί ένα από τα ζητήματα του δημόσιου διαλόγου και αρκετοί είναι οι θεσμικοί φορείς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι που καταθέτουν τις ποικίλες θέσεις και απόψεις τους.

Β. Το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί και λαμβάνει υπόψη του τον δημόσιο αυτό διάλογο για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Γ. Σε πρόσφατη σύσκεψη κορυφής μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας, αποφασίσθηκε η δημιουργία ειδικής επιτροπής για την εξέταση του περιεχομένου και την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Δ. Ακολούθως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως αρμόδιος συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός φορέας του υπουργείου και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα κληθεί να εισηγηθεί σχετικά με το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, ώστε να ανανεωθεί και να εμπλουτισθεί με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής εκπαίδευσης.

Ε. Σε μια ευρύτερη αλλαγή, η οποία αφορά όλα τα γνωστικά αντικείμενα του Λυκείου, εκπονήθηκε το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα θρησκευτικά Λυκείου (2015).

Ζ. Βασικό χαρακτηριστικό των νέων αυτών παρεμβάσεων  στην εκπαίδευση είναι ο παιδαγωγικός  αναπροσανατολισμός της διδακτικής διεργασίας όλων των μαθημάτων  στην κατεύθυνση της διερευνητικής, βιωματικής και συνεργατικής μάθησης.

Η. Για την προετοιμασία των νέων ΠΣ εργάστηκαν Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων που συστήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ύστερα από ανοικτή δημόσια προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αξιολόγηση όσων υπέβαλαν αίτηση.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.