Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τα κοινά σημεία των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης Διαμαντοπούλου-Φίλη

Δημοσίευση: 11/12/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΣΗΜΕΡΑ: Τα 13 5μελή Συμβούλια που θα επιλέξουν τους νέους Διευθυντές, τα 3 πρόσωπα (σ.σ. οι δύο είναι αιρετοί) τα διορίζει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μετά από πρόταση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Στην έδρα κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης συνιστάται συμβούλιο για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα συμβούλια αυτά είναι τα περιφερειακά συμβούλια επιλογής διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα κατά την προηγούμενη παράγραφο περιφερειακά συμβούλια επιλογής διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πενταμελή και αποτελούνται από:

α) τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ως Πρόεδρο, ο οποίος αναπληρώνεται σύμφωνα με την περίπτωση ιγ΄ της παρ. 29 του άρθρου 14 του ν. 2817/2000, όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει,

β) ένα μέλος Διδακτικού − Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Πανεπιστημίου με τον αναπληρωτή του που ανήκουν σε Τμήματα, οι απόφοιτοι των οποίων έχουν δικαίωμα διορισμού η πρόσληψης στη δημόσια εκπαίδευση χωρίς την κατοχή πρόσθετης βεβαίωσης περί παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας,

γ) έναν Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αντίστοιχης βαθμίδας με τον αναπληρωτή του,

δ) τους δύο αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα ανώτερα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια της αντίστοιχης βαθμίδας που αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.

Η συγκρότηση των εν λόγω συμβουλίων επιλογής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται και ο γραμματέας με τον αναπληρωτή του. Ως γραμματέας ορίζεται διοικητικός υπάλληλος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή αποσπασμένος σε αυτήν εκπαιδευτικός.

Προκειμένου για τη συγκρότηση των ανωτέρω συμβουλίων οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να αποστείλουν στην Υπηρεσία μας έως την Τρίτη 15-12-2015 τις προτάσεις τους.

ΤΟ  2010  ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Το  7μελές  Συμβούλιο (σ.σ. ήταν 7μελές  τότε και ένα όχι 13 όπως σήμερα) η τότε υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου το διόρισε η ίδια με την ακόλουθη διαδικασία:

α) Έναν πρόεδρο ή διατελέσαντα πρόεδρο παιδαγωγικού τμήματος ή καθηγητικής σχολής Α.Ε.Ι. με αναγνωρισμένη συμβολή στα θέματα παιδείας ή εκπαιδευτικό με αναγνωρισμένη εμπειρία στη διοίκηση και συμβολή στα θέματα παιδείας, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας κατά τον Κανονισμό της Βουλής Επιτροπής.

β) ∆ύο μέλη ∆ιδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (∆.Ε.Π.) βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή με εμπειρία στην άσκηση διοίκησης που ανήκουν σε παιδαγωγικά τμήματα ή καθηγητικές σχολές των Α.Ε.Ι. ή, στην περίπτωση των συμβουλίων υπό στοιχεία γ` και δ` της προηγούμενης παραγράφου, και σε τμήματα διοικητικής επιστήμης των Α.Ε.Ι.. Τα μέλη προτείνονται με τους αναπληρωτές
τους από τα πρυτανικά συμβούλια των πανεπιστημίων, στα οποία απευθύνεται εγγράφως ο Υπουργός Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στο συμβούλιο κατά προτεραιότητα επιλέγονται μέλη ∆.Ε.Π. πανεπιστημίων τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης. Από τα προτεινόμενα μέλη, ο Υπουργός επιλέγει δύο ως τακτικά και δύο ως αναπληρωματικά.

γ) αα) ∆ύο συμβούλους ή μόνιμους παρέδρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που προτείνονται με τους αναπληρωτές τους από τα αρμόδια όργανα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στην περίπτωση των συμβουλίων υπό στοιχεία α` και β` της προηγούμενης παραγράφου και ββ) ένα σύμβουλο ή μόνιμο πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από τα ίδια
πιο πάνω όργανα, καθώς και ένα μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου ∆ημόσιας ∆ιοίκησης και Αυτοδιοίκησης που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το ∆ιοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου στην περίπτωση των συμβουλίων υπό στοιχεία γ` και δ` της προηγούμενης παραγράφου.

δ) Τους δύο αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια της αντίστοιχης βαθμίδας, που αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.
 

Σχόλια (5)

 
EPANASTATIS
11 Δεκ 2015 21:13

ΠΡΟΤΑΣΗ ...Κατάργηση των πάνω από 150 ΔΝΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ των Δντων Εκπαίδευσης ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ. Διατήρηση μόνο των 13 Περιφερειακών Δντων και των 13 Περιφερειακών Δνσεων. ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΕΛΕΧΩΝ . ΛΙΑΚΟ ΒΡΕΣ.... ΤΗΝ ΛΥΣΗ ...υπάρχει. ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΝΕΙΣ.

 
Αξιοκρατία-Μεταρρύθμιση
11 Δεκ 2015 13:32

Αξιοκρατία και μεταρρύθμιση είναι έννοιες που έχουν βρει τη θέση τους στις σύγχρονες κοινωνίες.

Πάντως αξιοκρατία και μεταρρύθμιση δεν ότι μας βολεύει... Αυτό είναι σίγουρο

 
loyky
11 Δεκ 2015 12:47

loyk@
O Φίλης 50 χρόνια, ε δεν ειναι και τα 150 χρόνια πίσω της Γιαννάκου ουτε τα 100 του αρβανιτοπουλου... μην ειμαστε και υπερβολικοι....

 
loyk
11 Δεκ 2015 12:01

ενω πρεπει να θυμομαστε τη θητεια Φιλη που μας γυριζει 50 χρονια πισω. Τουλαχιστον δεν εχουν το πολιτικο θαρρος να τους διοριζουν με Υ.Α

 
Τζίμμυ
11 Δεκ 2015 11:06

Καλύτερα να μη θυμόμαστε καθόλου τις ημέρες της θητείας της κας Διαμαντοπούλου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ