Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κατάργηση πρωινής προσευχής στα σχολεία προτείνει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία με δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από αυτό.
Δημοσίευση: 14/12/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την κατάργηση της πρωινής προσευχής και τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία με δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από αυτό, προτείνει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα η εισήγηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως εξής::

1. Θεσμοθέτηση διετούς προσχολικής δημόσιας εκπαίδευσης, που θα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα, σε κτίρια με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό.

2. Θεσμοθέτηση της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θέσπιση ενιαίου λυκείου θεωρίας και πράξης (με κατάργηση του σημερινού διασπασμένου σε Γενικό Λύκειο- Επαγγελματικό Λύκειο- Επαγγελματική Σχολή).

3. Θεσμοθέτηση ενός αναβαθμισμένου κύκλου μεταλυκειακής δημόσιας και δωρεάν τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως βασικού συστατικού στοιχεί- ου της δημόσιας εκπαίδευσης, που να καλύπτει επαρκώς το σύνολο των τεχνολογικών ειδικοτήτων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και ενδιαφέρουν τους νέους ανθρώπους.

4. Μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα και λήψη εκπαιδευτικών και κοινωνικών μέτρων υπέρ των πιο οικονομικά καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και της σχολικής εγκατάλειψης.

5. Ενίσχυση-∆ιεύρυνση αποτελεσματικών προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας συμβάλλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

6. Κατάργηση της παραπαιδείας μέσα από την ανασύνταξη των σχολικών προγραμμάτων και βιβλίων και την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθητών. Αξιοποίηση διδακτικών μεθόδων που δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, στην εξασφάλιση της γνώσης με χρήση της σχολικής βιβλιοθήκης και των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Στροφή του μαθησιακού ενδιαφέροντος των μαθητών στις σπουδές τους στο Λύκειο και όχι στην φροντιστηριακή προετοιμασία για τις εξετάσεις.

7. Αναβάθμιση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου με απελευθέρωση από τις εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσεται και η οικογένεια από τις δυσβάσταχτες δαπάνες για τις εξετάσεις. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να καταργηθεί ο σημερινός χαρακτήρας του Λυκείου ως μηχανισμού «προγύμνασης» των νέων στην πρόσβαση τους στα ΑΕΙ/ΤΕΙ

8. Πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων και εξοπλισμός όλων των σχολικών μονάδων με βιβλιοθήκες, επαρκείς εγκαταστάσεις, εργαστήρια και υποδομές πληροφορικής.

9.  Καθιέρωση δημόσιας δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης των παιδιών με αναπηρία στα γε- νικά ή σε ειδικά σχολεία, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.

10. Ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού όλων των βαθμίδων. Στελέχωση από υπεύθυνα εκπαιδευτικά στελέχη με κατάλληλες επιστημονικές – παιδαγωγικές γνώσεις, συνεχή επιμόρφωση και δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών, εξασφάλιση αξιοκρατίας, ικανοποιητικών αποδοχών και ευνοϊκών συνθηκών εργασίας. Κατάργηση όλων των ευέλικτων σχέσεων εργασίας στην εκπα δευση και κάλυψη όλων των κενών, αύξηση των θέσεων εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού με μόνιμους εκπαιδευτικούς, με σταθερές εργασιακές σχέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

11. Αναδιάρθρωση και εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα και δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί να κατανοήσει με πληρότητα το κοινωνικό περιβάλλον: περιβαλλοντική εκπαίδευση, εκπαίδευση στην ισότητα των φύλων, αγωγή υγείας, μουσική, άθληση, εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη.

12. Κατάργηση της πρωινής προσευχής, μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία με δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από αυτό.

13. Απογευματινή λειτουργία του σχολείου όπου ο χώρος θα διατίθεται για προγράμματα παράλληλης στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες καθώς και προγράμματα εμπλουτισμού της παιδείας που λαμβάνει ο μαθητής (καλλιτεχνικά μαθήματα, ξένες γλώσσες, αθλητισμός). Παράλληλα ο χώρος πρέπει να αποτελεί χώρο έκφρασης όλων των μαθητών και να δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από αυτούς για ψυχαγωγικούς σκοπούς (πχ προβολές ταινιών, παιχνίδι και εν γένει δημιουργική απασχόληση).

14. Καθιέρωση δωρεάν προληπτικού υγειονομικού ελέγχου των παιδιών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη.

 

Σχόλια (7)

 
marty
15 Δεκ 2015 17:40

@Μητρόπουλος
Δεν βλέπω κύριε να σας ενοχλεί η πλήρης αναξιοκρατία και η κομματικοποίηση της εκπαίδευσης στον χειρότερό της μέχρι σήμερα βαθμό . Ωστόσο σας ενοχλεί η πρωινή προσευχή στα σχολεία! Θα ήθελα πολύ να σας ρωτήσω: Τι εκπαίδευση για τα ελληνόπουλα φαντάζεστε; Ανιστόρητη; Άθρησκη; Απολίτιστη; Και μη μου πείτε το παραμύθι της πολυπολιτισμικότητας διότι αν μη τι άλλο οι μαθητές μας διδάσκονται κυρίως μέσα από τη θρησκειολογία της β΄Λυκείου αλλά και τα θρησκευτικά της γ΄ λυκείου το σεβασμό σε κάθε ετερότητα, αν αυτό το τελευταίο γνωρίζετε τι σημαίνει.

 
George
14 Δεκ 2015 21:45

@μητρόπουλος
όποιος δεν θέλει να παρακολουθήσει το μάθημα των θρησκευτικών μπορεί να το κάνει, όπως είναι νομοθετημένο, εδώ και χρόνια!!!

 
Δημήτρης Κ
14 Δεκ 2015 18:02

Οι περισσότερες προτάσεις αποτελούν αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου εδώ και δεκαετίες.
Μακάρι να εφαρμοστούν ΟΛΕΣ

 
Lia
14 Δεκ 2015 16:10

Λεφτά υπάρχουν για όλα αυτά;

 
μητρόπουλος
14 Δεκ 2015 14:15

Οποιος δεν θέλει να μην παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών , απόλυτο δικαίωμα του βάσει συντάγματος. Το βρίσκω απολύτως ορθό. Επρεπε να είχε γίνει χρόνια πρίν.
Το ενιαίο μισθολόγιο γιατι είναι σημείο και τέρας?
Οι πλειστηριασμοί ανθρώπων που πήραν δάνεια εκατομμυρίων μένουν σε σπιταρώνες και ποτέ δεν τα επέστρεψαν γιατί ειναι σημείο και τέρας..που μοιράζουν σπίτια να πάρω και εγω ..το τέρας!!
Ο αποκλεισμός απο την αγορά εργασίας με κλειστά επαγγέλματα και τριών ταχυτήτων πτυχία τι είναι? Κοινωνική πολιτική?
ποιοι αλήθεια ασχολούνται με την προσευχή?

 
George
14 Δεκ 2015 13:01

μάλλον για προσπάθεια αποπροσανατολισμού γίνεται.
Αύριο στη βουλή ψηφίζονται σημεία και τέρατα: πλειστηριασμοί, ενιαίο μισθολόγιο και αυτοί δήθεν ασχολούνται με την πρωινή προσευχή!!!

 
μητρόπουλος
14 Δεκ 2015 11:10

Απο όλα τα παραπάνω μόνο την προσευχή συγκρατήσαμε?
Η 3 παράγραφος :
3. Θεσμοθέτηση ενός αναβαθμισμένου κύκλου μεταλυκειακής δημόσιας και δωρεάν τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως βασικού συστατικού στοιχεί- ου της δημόσιας εκπαίδευσης, που να καλύπτει επαρκώς το σύνολο των τεχνολογικών ειδικοτήτων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και ενδιαφέρουν τους νέους ανθρώπους.
Σε εμένα που δεν είμαι του Συριζα φαίνεται να καλύπτει χιλιάδες κόσμο ομηρο των συντεχνιών που δεν θέλουν την τριτοβαθμια κατάρτιση με επαγγελματικά δικαιώματα.
τα βρίσκω όλα σωστά

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.