ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σήμερα οι αντιδράσεις των Πρυτάνεων στα οικονομικά-νόμο για ΑΕΙ-Εθνικό Διάλογο - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις των προέδρων των ΤΕΙ

Συνεδριάζουν παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας
Δημοσίευση: 18/12/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις   των Πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ ως προς  μεγάλα θέματα: τα οικονομικά των Ιδρυμάτων, τον Εθνικό Διάλογο και το νέο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ.

Οι Πρυτάνεις συνεδριάζουν για δεύτερη ημέρα σήμερα Σάββατο, ενώ οι πρόεδροι των ΤΕΙ τη Δευτέρα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Στους μεν Πρυτάνεις θα παραστεί σήμερα ο υπουργός Ν. Φίλης και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Πανδής, στους δε προέδρους των ΤΕΙ η Σία Αναγνωστοπούλου με τον Γενικό Γραμματέα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  αναμένεται να παρουσιάσει:

Α. Το υπό επεξεργασία  Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ το οποίο δημοσίευσε το esos προ ημερών (Δείτε εδώ)

Β. Την εξέλιξη ως προς τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΙ για τα ΑΕΙ καθώς και την απαλλαγή των δημοτικών τελών ως προς τα ενοικιαζόμενα κτήρια από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Γ. Το “πλάνο” του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία

Τη Σύνοδο Πρυτάνεων θα απασχολήσουν, κυρίως, δύο θέματα:

ΠΡΩΤΟΝ: Η αδυναμία να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια μέσα στο 2016 εάν δεν βρεθεί λύση ως προς τα οικονομικά, καθώς μειώθηκε δραστικά η χρηματοδότηση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η θέση ως προς τον Εθνικό Διάλογο για την παιδεία.

Σημειώνεται ότι ως προς τα οικονομικά ο Πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκόλιας έχει ήδη προτείνει στα Πανεπιστήμια αναστολή των μαθημάτων για μια ημέρα (Δείτε εδώ).

Στη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ θα συζητηθούν:

ΠΡΩΤΟΝ: Τα οικονομικά όπου κι εκεί οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων έχουν δηλώσει αδυναμία λειτουργίας μέσα στο 2016 , λόγω δραστικής μείωσης των προϋπολογισμών.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η θέση ως προς των Εθνικό Διάλογο. Εδώ απ ότι φαίνεται οι πρόεδροι θα αντιδράσουν δυναμικά καθώς στην 36 μελή Επιτροπή Διαλόγου συμμετέχει μόνο ένας καθηγητής των ΤΕΙ ο κ. Μιαούλης του ΤΕΙ Αθήνας, γεγονός που έχει εξοργίσει την κοινότητα των Ιδρυμάτων .

ΤΡΙΤΟΝ: Το υπό επεξεργασία  Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, όπου στο αρχικό είχε αφαιρεθεί από τα ΤΕΙ η ορολογία ΑΕΙ , αλλά και στη δεύτερη διορθωμενη έκδοση του τα ΤΕΙ δεν δεν ονομάζονται ΑΤΕΙ, αλλά ΤΕΙ.

Το esos θα σας μεταφέρει  άμεσα ρεπορτάζ και από τις δύο Συνόδους.

 

Σχόλια (8)

 
Γιαννης
19 Δεκ 2015 15:52

Η συνοδος των ΤΕΙ και ο καθηγητής τουΤει Αθήνας κ. Μιαούλης που εκπροσωπει να μην κάνουν πίσω ως προς τη μετονομασία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια και στην ενδυνάμωση αυτών.

 
ΝΣ
19 Δεκ 2015 08:29

Καλά είναι δυνατόν να μιλάμε συνέχεια για τους όρους ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΑΤΕΙ-ΑΕΙ ΤΤ κλπ; Σημαντικότατα δεν λέω και μπορεί να υποκρύβουν πολλά περισσότερα από αυτά που φαίνονται αλλά μάλλον είναι και μια καλή ευκαιρία να φεύγει η κουβέντα από την ουσία η οποία δεν είναι άλλη από την υποχρηματοδότηση και την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών. Θυμίζω ότι φέτος έκτακτοι καθηγητές δεν δόθηκαν στα ΤΕΙ παρά μόνο τέλη Νοεμβρίου και προσπαθούν τώρα τα τμήματα να βρουν τρόπους να μην χαθεί το εξάμηνο. Ένα εξάμηνο που έχει επί της ουσίας χαθεί όπως έχει χαθεί προ πολλού η αξιοπρέπεια μας και το δικαίωμα των νέων συνανθρώπων μας να έχουν σπουδές πραγματικά "τριτοβάθμιας εκπαίδευσης". Αλλά τι λέμε πάλι; Αντί να αντιδρούμε για αυτά τα χάλια που φτάσαμε, εμείς κάνουμε διάλογο για το πως πρέπει να είναι η εκπαίδευση στη χώρα μας... με φωστήρες που αναπολούν τη παλαιολιθική εποχή. Βλέπετε όσοι είναι καταξιωμένοι διεθνώς δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της πάνσοφης χώρας μας και είναι δέσμιοι των αγορών και του καπιταλισμού...... όχι των φοιτητών και των κομματικών στρατών. Καληνύχτα Ελλάδα για άλλη μια φορά...

 
Μηχανικος
18 Δεκ 2015 22:23

Άρθρο 9
Μισθολογικά κλιµάκια και κατάταξη των υπαλλήλων
1. Τα µισθολογικά κλιµάκια (Μ.Κ.) των υπαλλήλων των
κατηγοριών:
- Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) µε πτυχίο ή δί-
πλωµα Πανεπιστηµίου ηµεδαπής ή ισότιµο Σχολών αλ-
λοδαπής,
-Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) µε πτυχίο ή δίπλω-
µα Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος (Τ.Ε.Ι.) της η-
µεδαπής ή ισότιµο Σχολών ηµεδαπής ή αλλοδαπής,
- Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) και
- Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.)

 
Μηχανικος
18 Δεκ 2015 18:32

Δειτε το φεκ το διορθωσαν το αρθρο 9 4354\2015 ΦΕΚ 176 Α' η κατηγορια ΤΕ εγινε πτυχιο διπλωμα ΤΕΙ

 
No_Name
18 Δεκ 2015 14:13

@Νίκος Παχούλης

Δεν υπάρχουν "Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.) αλλά ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα που είναι τα ΤΕΙ.

Κάποια στιγμή θα το καταλάβουν και στο Υπουργείο...

 
Νίκος Παχούλης
18 Δεκ 2015 13:29

Παραθέτω κείμενο από τον πρόσφατο (15/12/2015) νόμο της Βουλής των Ελλήνων. Εδώ οι αρμόδιοι νομοθέτες τα γράφουν σωστά !!.
Είναι καλά ενημερωμένοι και διαβασμένοι. Από την πολιτεία πρέπει να υπάρχει κοινή / ίδια αναφορά, γραφή και έκφραση των όρων της Ανώτατης
Εκπαίδευσης.
Άρθρο 9
Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων
1. Τα μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.) των υπαλλήλων τωνκατηγοριών :
- Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) με πτυχίο ή δίπλωμα Πανεπιστημίου ημεδαπής ή ισότιμο Σχολών αλλοδαπής,
-Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) με πτυχίο ή δίπλωμα Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμο Σχολών ημεδαπής ήαλλοδαπής,

 
ΘΠ
18 Δεκ 2015 13:13

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι φοιτητές των ΤΕΙ είναι να κλείσουν επ αόριστο τα ιδρύματα μέχρι να δοθεί οριστική λύση και να σταματήσει επιτέλους να υπάρχει ο αυτός ο διαχωρισμός.

 
Giorgos
18 Δεκ 2015 12:14

Δεν υπάρχει ο όρος ΑΤΕΙ. Η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελείτε από δύο παράλληλους τομείς: Τον Πανεπιστημιακό και τον Τεχνολογικό.
Τέλος να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή φοιτούν στα ΤΕΙ της χώρας περισσότεροι από 100.000 φοιτητές - ψηφοφόροι οι οποίοι περιμένουν αναβάθμιση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ