Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σ. Αναγνωστοπούλου: Μετονομάζονται τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών-Διδακτορικά και από τα ΤΕΙ

Τι είπαν στο esos η Αν. υπουργός και οι πρόεδροι των ΤΕΙ
Δημοσίευση: 22/12/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ , είπε πως

Α.  Προσωπική της άποψη  είναι, ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου βλέπει θετικά τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή την Ενοποίηση του Ανώτατου Χώρου Εκπαίδευσης.

Β. Με  άμεση νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να προβλεφθεί  η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συν-διοργάνωση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Σχετικά με το θέμα μίλησε στο esos  η Αναπληρλώτρια υπουργός Παιδείας, καθώς και οι πρόεδροι των ΤΕΙ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ESOS

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (Τ.Ε.Ι.)

 ΔΕΥΤΕΡΑ 21η  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015,Αθήνα

------------------------------------------------------------------------------------------------

 Κοινή διαπίστωση όλων των μελών της Συνόδου είναι, ότι το 2016 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά για τη λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, η οποία ξεπέρασε σε περικοπή το 75% των προϋπολογισμών του 2010.

Τη στιγμή που τα ιδρύματά μας αγωνίζονται να επιβιώσουν σε αυτό το δύσκολο χρηματοδοτικό περιβάλλον, η Κυβέρνηση μας καλεί σε διάλογο για την Παιδεία, με εκπροσώπηση για τα ΤΕΙ ενός μόνο ατόμου.

Η συμμετοχή μας στο Εθνικό Διάλογο, ενώ δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εκπροσώπων των ΤΕΙ, θα είναι θετική, διότι έχει ως στόχο τη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ παρά τον γεγονός ότι ένα νέο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση τίθεται αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει σημεία των προτάσεων της Συνόδου του Οκτωβρίου 2015.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν το συμπέρασμα της αναλυτικής διεξοδικής συζήτησης της Συνόδου Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των ΤΕΙ της χώρας.

Μετά από τις προαναφερθείσες διαπιστώσεις της Έκτακτης Συνόδου μας, παρέστη σ΄ αυτήν η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία προέβη σε μια σειρά σ η μ α ν τ ι κ ώ ν   δ η λ ώ σ ε ω ν, από τις οποίες σταχυολογούμε τις ακόλουθες :

1ον)  ότι από «παράβλεψη» δε συμπεριελήφθησαν στην Επιτροπή του Εθνικού Διαλόγου και άλλα μέλη ΤΕΙ και ζήτησε από τη Σύνοδο α) να προτείνει προς τούτοις 5-6 επιπλέον ονόματα Καθηγητών ΤΕΙ για συμπλήρωσή της και β) επιπροσθέτως, ότι θα υπάρξουν πολλά μέλη-Καθηγητές ΤΕΙ στις Ειδικές Θεματικές Επιτροπές που θα δημιουργηθούν για το διάλογο αυτό.

2ον) ότι έχει κάνει προσωπικό αίτημα πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια σε δύο φάσεις, όπου η πρώτη θα αφορά 500 άτομα και η δεύτερη περί τα τέλη του 2016, 1000 άτομα.

3ον)  ότι προσωπική της άποψη  είναι, ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου βλέπει θετικά τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή την Ενοποίηση του Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

4Ο) ότι με άμεση νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να κατοχυρωθεί η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία Πανεπιστημιακών  τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ.

5ον) ότι – τέλος – με παρέμβασή της προωθούνται οικονομικές διευκολύνσεις  για τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια αφ΄ ενός μεν από την Δ.Ε.Η. για τα τιμολόγια της και αφ΄ ετέρου δε της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) για τη μείωση των δημοτικών τελών τους.

6ον) με την πρώτη αναθεώρηση  του προϋπολογισμού θα θέσει ως προτεραιότητάς την οικονομική ενίσχυση των ΤΕΙ.

Η Σύνοδος ομόφωνα επικρότησε τις προαναφερόμενες δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, κας Σίας Αναγνωστοπούλου και αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών.

Σχόλια (23)

 
Γιαννης
28 Δεκ 2015 23:34

Με εξαίρεση του ότι το ΕΑΠ δίνει διπλώματα, που ήταν δικό μου λάθος και το αναγνωρίζω καθώς μπερδεύτηκα με εδάφιο που αναφερόταν σε μεταπτυχιακά διπλώματα το παραπάνω post αποτελεί τη τελευταία ανοησία του 2015.
Συγκεκριμένα:
1. λάθος δικό μου όπως προείπα
2. Το ΕΠΠ είναι πλέον επίσημο καθώς έχει πάρει την έγκριση της Ε.Ε.
3. Το έγγραφο που επικαλείσε με xyz πρωτόκολλα και ημερομηνίες μπορεί να λέει ότι το νερό βράζει στους 100°C ή οτιδήποτε άλλο. Ή βάλε linκ για να διαβάσουμε όλοι τι λέει ή μην το επικαλείσε.
4. Κανείς δε λέει ότι "Διπλωματούχοι μηχανικοί=Πτυχιούχοι μηχανικοί" αυτή είναι δική σου ανοησία. Αυτό που αναφέρουν όλοι είναι ότι διπλωματούχοι μηχανικοί και πτυχιουχοι μηχανικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον επαγγελματικό τίτλο "Διπλωματούχος Μηχανικός' όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ.

 
Μηχανικος
28 Δεκ 2015 22:23

Η εποχη Λαλιωτη ( που χρεωκοπησε ) που με ενα FAX καταργουσαν νομους ΤΕΛΕΙΩΣΕ......

 
Ελεος
28 Δεκ 2015 22:07

ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ
Στο σχέδιο νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομικών επέρχονται οι κάτωθι νομοτεχνικές βελτιώσεις:
1. Στο στοιχείο 1 της υποπαραγράφου ΙΓ.12 της παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του σχεδίου νόμου οι φράσεις «των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών σχολών» και «του Πανεπιστημιακού Τομέα» διαγράφονται και από τα τρία (3), τροποποιούμενα με το παρόν άρθρα 1, 2, και 3 του ν.4663/1930 «Περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου».
2. Στο στοιχείο 1 της υποπαραγράφου ΙΓ.12 της παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του σχεδίου νόμου η εντός παρενθέσεως φράση «των Πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής» διαγράφεται από το τροποποιούμενο με το παρόν άρθρο 4 του ν.4663/1930 «Περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου».
3. Στην αιτιολογική έκθεση της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του σχεδίου νόμου η φράση «ΠΥΣ 38/2012» αντικαθίσταται επί το ορθό με τη φράση «ΠΥΣ 6/2012».
Αθήνα, 30 Μαρτίου 2014
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

 
Spyro
28 Δεκ 2015 15:26

Τα τελευταία μαργαριτάρια του χρόνου

1) Το ΕΑΠ απονέμει διπλώματα και όχι πτυχία
2) Το έγγραφο του υπουργείου παιδείας με α.π. 49945/Ζ1 δημοσιεύθηκε πριν το ΕΠΠ και γι αυτό δεν έχει ισχύ (ακόμα και ο πιο άσχετος ξέρει ότι το ΕΠΠ δημοσιεύεται σε ΠΔ που δεν έχει εκδοθεί ακόμα)
3) Δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο (OMG)
4) Διπλωματούχοι μηχανικοί=Πτυχιούχοι μηχανικοί

Ρε παιδιά. ΕΛΕΟΣ! Λυπηθείτε μας λιγάκι. Έχετε αρπάξει την στοιχειώδη λογική και τη βαράτε αλύπητα. Δείξτε λίγη ανθρωπιά. Το ξέρουμε ότι έχετε διακαείς πόθους αλλά όχι κι έτσι. Άντε και του χρόνου.

 
Δημητρης
28 Δεκ 2015 14:15

Oλα τα τμήματα Πανεπιστημίων 4 ετή , 5 ετή , 6 ετή στα ΦΕΚ ίδρυσης τους αναφερουν τη λεξη πτυχιο. ΟΛΕΣ οι πολυτεχνικές σχολές στα ΕΠΙΣΗΜΑ ΦΕΚ ίδρυσης τους αναφέρουν τον όρο πτυχίο. Δεν υπάρχει πουθενα θεσμοθετημενος ο όρος δίπλωμα στην Ελληνική νομοθεσία και οτι ειναι κατι διαφορετικό από τα υπόλοιπα πτυχία η διπλώματα ΑΕΙ. Χαρακτηριστικό ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ο πρόσφατος νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο Αρ. ΦΕΚ 176 16 Δεκεμβρίου 2015 NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4354 αρθρο 9 .... που λεει αυτο λεξή κατηγορία ΠΕ πτυχιο η διπλωμα πανεπιστημιου και η κατηγορία ΤΕ πτυχίο η δίπλωμα ΤΕΙ.....

 
Γιωργος
28 Δεκ 2015 13:54

Το δίπλωμα σημαίνει απλά τιτλος... όπως και το πτυχίο... Τετοια παραθυράκια που προσπαθούν να ανοίξουν, δε θα ανοίξουν απλά.
Αλλωστε φάνηκε και στο ΕΠΠ που ο τίτλος σε ΟΛΑ τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης αναφέρεται ως "ΠΤΥΧΙΟ/ΔΙΠΛΩΜΑ", όπως παρόμοια αναφέρεται και στο ΝΕΟ ΝΟΜΟ των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.... μάλιστα εκεί λεει:
"πτυχίο δίπλωμα πανεπιστημίου, πτυχίο δίπλωμα ΤΕΙ"

Τώρα ήρθε η σείρα αλλων να τρέξουν και να μη φτάνουν, όπως έτρεχαν επί 30 χρόνια οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Και για να μην παρεξηγηθώ, ΔΕΝ αναφέρομαι στους συναδέλφους του Πανεπιστημιακού τομέα....

 
Δημητρης
27 Δεκ 2015 23:50

Δεν υπαρχει τετοιο εγγραφο ......ακομα και αν το συντεχνικο βαθυ κρατος καταφερει να βγαλει δεν μπορει να παρακαμψει την νομοθεσια που λεει οτι τα ΤΕΙ ειναι ΑΕΙ

 
Geo
27 Δεκ 2015 21:00

Συμφωνα με το ΕΠΠ το πτυχίο είναι το ίδιο με το δίπλωμα. Το έγγραφο της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας με αριθμό πρωτοκόλλου 49945/Ζ1 και ημερομηνία πρωτοκόλλησης 26/03/2015 στο οποίο αναφέρεται ότι οι πτυχιούχοι ΤΕΙ ΔΕΝ περιλαμβάνονται στους διπλωματούχους ΑΕΙ έχει πρωτοκολληθεί ΠΡΙΝ το ΕΠΠ.

 
Τοτός
26 Δεκ 2015 22:29

Έφτασε η ώρα να καταργηθούν όλα τα Πολυτεχνεία και τις 17 Νοέμβρη να φωνάζουμε "εδώ ΤΕΙ, εδώ ΤΕΙ"!

 
Γιαννης
26 Δεκ 2015 20:03

Βλέπω πολλούς άσχετους να γράφουν για διπλώματα, πτυχία κτλ Καταρχήν επειδή το νομικό πλαίσιο προβλέπει μόνο τίτλο σπουδών, δεν υπάρχει καμία νομική διαφοροποίηση μεταξύ πτυχίου και διπλώματος. Καμία .- Αλλιώς θα έπρεπε στο νόμο να περιγράφεται επίσης και με ποιο τρόπο διαφέρουν. Και μη ξεχνάμε πως μερικά τμήματα Πολυτεχνείων απονέμουν πτυχία και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο διπλώματα. Ο νόμος λοιπόν αναφέρεται σε διπλωματούχους που στα Ελληνικά σημαίνει κάτοχο τίτλου σπουδών, που περιλαμβάνονται τα πτυχία. Οποιοδήποτε λεξικό, online και μη φτάνει για να το εξακριβώσει κανείς. Και εκτός του ότι νομικά δεσμεύεται η διοίκηση να συμπεριλάβει τα ΤΕΙ, η ΔΙΑΓΡΑΦΗ του "πανεπιστημιακός τομέας των ΑΕΙ" δείχνει και τη σαφή βούληση του νομοθέτη προς τον ίδιο σκοπό.

 
Νίκος
25 Δεκ 2015 13:11

Ο νόμος αναφέρεται σε κατόχους διπλώματος μηχανικού από ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμης σχολής από ΑΕΙ της αλλοδαπής (δηλαδή σχολής από ΑΕΙ της αλλοδαπής που απονέμει τίτλο σπουδών ισότιμο με το δίπλωμα μηχανικού από ΑΕΙ της ημεδαπής). Αυτή είναι και η άποψη του υπουργείου παιδείας σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο.

Ο Ν 4663/1934 πριν την τροποποίησή του από το Ν 4254/2014 αναφερόταν μόνο σε διπλωματούχους μηχανικούς ΕΜΠ. Ορθά λοιπόν τροποποιήθηκε καθώς διπλωματούχους μηχανικούς δεν παράγει μόνο το ΕΜΠ αλλά και άλλα ΑΕΙ (ΑΠΘ, ΔΠΘ κλπ). Επίσης υπάρχουν οι νέες ειδικότητες των Μηχανικών Πολεοδομίας & Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που πλέον εντάσσονται στο Ν 4663/1934 (μετά την τροποποίηση από το Ν 4254/2014).

Τα δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕ των ΤΕΙ θα καθορισθούν με προεδρικά διατάγματα του Ν 1404/1983 και του Ν 3794/2009.

Έτσι λοιπόν δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικών ΠΕ & ΤΕ. Τα προεδρικά διατάγματα που θα εκδοθούν κατ' εφαρμογή του Ν 4663/1934 (όπως τροποποιήθηκε από το Ν 4254/2014), του Ν 1404/1983 και του Ν 3794/2009 μπορούν να είναι κοινά (δηλαδή όχι άλλο προεδρικό διάταγμα για τους μηχανικούς ΠΕ και άλλο για τους μηχανικούς ΤΕ) και στα οποία θα γίνεται διαβάθμιση των δικαιωμάτων. Μάλλον έτσι το έβλεπε τότε η κυβέρνηση . Απλά άφησε το πλαίσιο ασαφές για να μην κακοκαρδίσει κανένα και να κερδίσει όσες περισσότερες ψήφους μπορούσε στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

 
Agelos
25 Δεκ 2015 11:40

Καλά, πάλι με τις λέξεις θέλετε να παίξουμε;
Για αρχή αν διαχωριστεί (χα χα χα) το πτυχίο από το δίπλωμα θα πρέπει να αποκλειστούν τα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου που απονέμουν πτυχία και όχι διπλώματα.
Α, να τους πείτε να το αλλάξουν σε δίπλωμα γιατί θέλετε να αποκλείσετε τους αποφοίτους των ΤΕΙ.

 
Νίκος
25 Δεκ 2015 06:50

Ο ν. 4254/2014 δεν αναφέρεται γενικά και αόριστα σε αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά σε κατόχους διπλώματος ΑΕΙ. Έτσι λοιπόν πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ορισμός του πτυχίου ΑΕΙ και ο ορισμός του διπλώματος ΑΕΙ για να μην γίνει αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου. Στο forum των μηχανικών έχει αναρτηθεί έγγραφο της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας με αριθμό πρωτοκόλλου 49945/Ζ1 και ημερομηνία πρωτοκόλλησης 26/03/2015 στο οποίο αναφέρεται ότι οι πτυχιούχοι ΤΕΙ ΔΕΝ περιλαμβάνονται στους διπλωματούχους ΑΕΙ. Επίσης στις 02/05/2014 η ΕΕΤΕΜ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι στους διπλωματούχους μηχανικούς δεν συγκαταλέγονται οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕ.

Καλά Χριστούγεννα!

 
Δημητρης
23 Δεκ 2015 17:48

"Αν το κάνουν για να διαχωρίσουν τους αποφοίτους σε " προ και μετα" να τους ενημερώσω ότι ακόμα και αν γίνει αυτό, η καούρα τους δε θα επιτευχθει. Και αυτή ειναι η αποφυγη του 4254 για τους Μηχανικούς ή ο αποκλεισμός των μηχανικών ΤΕΙ. Ο νόμος δίνει πρόσβαση σε αποφοίτους ΑΝΩΤΑΤΗΣ εκπαίδευσης. Η διαγραφή του όρου "πανεπιστημιακης" δεν αφήνει περιθώρια. Είτε πανεπιστοποιηθούν τα ιδρύματα είτε καταργηθούν, είτε εξωστρακιστούν στο πυρ το εξώτερον. Ακομα και αν γίνουν ΙΕΚ, οι υφιστάμενοι απόφοιτοι ειναι μετά το 1983 και ειναι ενιαίοι και ανήκουν στο επίπεδο 6 καθώς το εθνικό πλαίσο προσόντων που κατατάσσει τα ΤΕΙ στο ίδιο επίπεδο με τα πανεπιστήμια (άρα και τα πολυτεχνεία), εχει μία και ενιαία περιγραφή ικανοτητών κλπ. Όπως οι τοπογράφοι απόφοιτοι 3ετούς φοίτησης στο πολυτεχνείο πήραν τα ίδια δικαιώματα με τους 5ετούς, έτσι και ακόμα περισσότερο δικαιούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Τα ιδρύματα είναι αξιολογημένα, είναι 4ετή, και πολλοί απόφοιτοι έχουν μεταπτυχιακά και κάποιοι διδακτορικά. Οι απόφοιτοι παρανόμως δεν έχουν αυτά που ΗΔΗ τους ανήκουν.
Αυτά τα ala greca που επιχειρούνται ειναι απλά θεαματικοί ελιγμοί για χαρη των συντεχνιών. Προβλέπω να συμμορφώνονται και σε αυτόν τον τομέα, κλαίγοντας. "Υπογραφοντας" μια ακόμα διεθνή "ακραια φιλελεύθερη παρακτική" .

 
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
23 Δεκ 2015 12:06

Όσα ΤΕΙ δεν έχουν τις υλικοτεχνικές υποδομές και το προσωπικό να γίνουν Πανεπιστήμια, να απορροφηθούν από τα Πανεπιστήμια της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Όσα έχουν τις προδιαγραφές (π.χ. ΤΕΙ Αθήνας, ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ κλπ) να συγχωνευτούν μεταξύ τους και να προκύψει ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών ανά περιφέρεια.
Όσον αφορά τα διδακτορικά βεβαίως και να ανοίξουν, αλλά με ενιαία κριτήρια για όλους (π.χ. για να πάρεις διδακτορικό σε θετική επιστήμη θα πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 2 δημοσιεύσεις σε περιοδικά ISI).
Ούτως ή άλλως μόνο κέρδος μπορούν να προσφέρουν:
(α) Όσοι δεν έχουν χρήματα για Master, μπορούν να κάνουν διδακτορικό (ή να πάρουν Master εάν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν το διδακτορικό),
(β) Περισσότερα διδακτορικά, περισσότερη μόρφωση,
(γ) Περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις από Ελλάδα,
(δ) Μεγαλύτερη προσέλκυση χρηματοδότησης από τα ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ.

Επιμύθιο:
(1) Αυτή η μετονομασία απλά θα διευκολύνει την απορρόφηση των Πανεπιστημίων Τεχνολογικού Τομέα από τα Πανεπιστήμια. Οπότε με έμμεσο τρόπο θα κλείσουν τελικά τα ΤΕΙ (αν όχι όλα, το 90%).
(2) Στα ΤΕΙ σπουδάζουν περισσότεροι από 100.000 φοιτητές => μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων. Πρέπει να γίνει ομαλά το κλείσιμο των ΤΕΙ ...

 
Σπύρος
22 Δεκ 2015 19:49

Η ενοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης συνεπάγεται τα εξής:

(1) Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 4009/2011 τροποποιείται ως εξής:
"Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα περιλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
(2) Καταργείται η παράγραφος 3 του άρθρου 1 του ν. 4009/2011
(3) Καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν. 4009/2011

Αν δεν γίνουν συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν αλλάζει επί της ουσίας τίποτα.

Η ενοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης δεν συνεπάγεται απαραίτητα την κατάργηση του διαχωρισμού των θέσεων σε ΠΕ και ΤΕ στον δημόσιο τομέα.

 
Gmas
22 Δεκ 2015 18:45

MakisP η κατάσταση που περιγράφεις οφείλεται στην διαδοχή ιδρυμάτων με διαφορετική νομοθετική καταγωγή και διαφορετικό πεδίο. Η σημερινή κατάσταση δεν διαπραγματεύεται την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ μιας που με τον νόμο του 2001 αυτό έγινε. Αυτό που δεν έγινε είναι η ουσιαστική εφαρμογή του νόμου και η θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ. Δηλαδή ως ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να έχουν το δικαίωμα να διευθύνουν διδακτορικά προγράμματα. Δηλαδή το σημερινό πρόβλημα δεν είναι οι τίτλοι και τα ε.δ. των τει αλλά το δικαίωμα τους σε ζητήματα που είναι αυτονόητα για ανώτατα ιδρύματα.

 
pako
22 Δεκ 2015 17:02

Μια χαρά είναι τα ΤΕΙ πτυχία δίνουν μεταπτυχιακά δίνουν διδακτορικά θα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα όμως με τίποτα...... Πλάκα θα έχει να έχεις διδακτορικό στην αντισεισμική μηχανική και ως απόφοιτος του ΤΕΙ να μην μπορείς να υπογράψεις ούτε παράγκα. Ακόμα καλύτερα... να είσαι καθηγητής σε Πολυτεχνείο με διδακτορικό από ΤΕΙ και να πετύχεις φοιτητή σου στην πολεοδομία υπάλληλο και να σου πει δεν μπορείς να υπογράψεις την μελέτη κύριε.

 
jimmys
22 Δεκ 2015 17:00

@teacher, εισαι σε συγχιση και ελπιζω να μην εισαι teacher. Τι σχεση εχει η δευτεροβαθμια επαγγελματικη εκπαιδευση με τα Ανωτατα Τεχνολογικα εκσπδευτικα ιδρυματα; Οι εργοδηγοι εβγαιναν τη δεκαετια του 70 απο τεχνικες σχολες,ΤΕΣ, λυκειακες η μεταγυμνασιακες και εξελιχθηκαν στη πορεια του χρονου στα σημερινα ΕΠΑΛ. Ομως τα ΕΠΑΛ εχασαν το χαρακτηρα των τεχικων σχολων για μετατραπηκαν σε γενικα σχολεια με ολιγη ειδικοτητα απο καποιους teacher της ΟΛΜΕ!

 
Γράφουμε ότι μας κατέβει
22 Δεκ 2015 16:08

@Αντώνης Αναρωτιέμαι τι νόημα έχει το σχόλιο σου χωρίς τη διατύπωση του οποιαδήποτε επιχειρήματος.

 
Teacher
22 Δεκ 2015 14:43

H μέση τεχνική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ) καταρρέει, πνέει τα λοίσθια, η χώρα μένει από μεσαία στελέχη εφαρμογής, από εργοδηγούς και η απάντηση ποιά είναι; Nα ιδρύονται νέα "Πανεπιστήμια", ενώ τα υπάρχοντα (ΑΕΙ) είναι ήδη (πάμ-) πολλά;.... Ποιός θα λυπηθεί αυτή τη χώρα;...

 
MakisP
22 Δεκ 2015 14:21

Πρός τους πτυχιούχους των ΤΕΙ: Μεγάλη προσοχή στις αλλαγές τίτλου των ΤΕΙ. Ενδέχεται να κατηγοριοποιηθούν οι απόφοιτοι σε "πριν" και "μετά", κάτι που προσπάθησαν να κάνουν ξανά , μετά τον 4009/01 και δεν τους βγήκε. Οι παλαιοί απόφοιτοι θα εγκλωβιστούν χωρίς μεταβατικές διατάξεις σε αδιαβάθμητα ιδρύματα και στους νέους θα ξεκινήσει ένας νεος γύρος πολιτικών εμπαιγμων, αντίστοιχος με αυτόν που υποστήκαμε μεείς 30 χρόνια τώρα. Αποτέλεσμα; Πάλι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα ΟΛΟΙ.

 
Αντώνης
22 Δεκ 2015 13:57

Το ¨βλακόμετρο¨ στη διαπασών... Έλεος πια!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ