Η αρμόδια υπουργός για τα ΑΕΙ δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στα Πανεπιστήμια

Ούτε η ίδια δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο Πανεπιστήμιο, ομολόγησε η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο mega .
Σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές, τόνισε:
Α. Τα χρόνια των σπουδών είναι 4+2, από εκεί και πέρα κανένας φοιτητής μένει ή δεν μένει, δεν έχει κανένα προνόμιο, δεν απασχολεί το πανεπιστήμιο".
Β. Αυτό λέμε αιώνιοι είναι εάν έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σε εξεταστικές ή δεν έχουν. Εάν δηλαδή τον διαγράφεις οριστικά από το πανεπιστήμιο ή δεν τον διαγράφεις; Είχε επανέλθει με τον Μπαλτά. Θα το δούμε και στον εθνικό διάλογο. Κάποτε πρέπει να δούμε και τα νούμερα των αιώνιων φοιτητών. Δεν με ενόχλησαν ποτέ οι αιώνιοι φοιτητές", πρόσθεσε.
Η Αν. υπουργός τόνισε πως “η έννοια Παιδεία ταλαιπωρείται όταν ο καθένας από εμάς έχει στο μυαλό του κάτι και λέει εγώ θα το κάνω, χωρίς να βλέπει τι παράδοση έχει αυτό το πράγμα" και πρόσθεσε:
"Να αλλάξω αυτό που έχει κακοφορμίσει αλλά να μην αποδομίσω ένα πράγμα το οποίο έχει λειτουργήσει. Γιατί κακά τα ψέματα όσα προβλήματα και να έχει το ελληνικό πανεπιστήμιο, ακόμη κρατιέται όρθιο. Αυτό κάτι δείχνει",
Νόμος 4009/11
Η κ.Αναγνωστοπούλου σχετικά με το νόμο 4009/11 της Α. Διαμαντοπούλου, ανέφερε τα εξής:
-Μια μεταρρύθμιση έχει νόημα όταν κινητοποιεί ομάδες της κοινωνίας, όταν δηλαδή συνομιλεί με ένα πραγματικό πρόβλημα της κοινωνίας. Αυτή η μεταρρύθμιση με ποιες ομάδες της κοινωνίας συνομίλησε.
-Εχει εγκλωβιστεί όλη η συζήτηση για την Παιδεία και ειδικά για την τριτοβάθμια, με το νόμο Διαμαντοπούλου.
-Συναλλαγή έγινε όλα αυτά τα 40 χρόνια σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής.
-Μια χώρα όπως η Ελλάδα που στο κάτω κάτω είναι δυο αιώνες κράτος, έχει μια παράδοση αυτή η τριτοβάθμια εκπαίδευση, μια παράδοση που έβγαλε και άσχημα πράγματα αλλά έβγαλε και καταπληκτικά πράγματα.
-Το πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι η εξωστρέφειά του, οι περισσότεροι καθηγητές και οι φοιτητές μας είναι μονίμως σε συνομιλία με τη διεθνή κοινότητα. Το πρόβλημα είναι ότι είχαμε ένα κράτος πελατειακών σχέσεων. Οι σπουδές δεν υστερούσαν", εκτίμησε η υπουργός.
Για τα ΤΕΙ
Για τα ΤΕΙ η Αν υπουργός είπε τα εξής:
1. Η πρόταση της κυβέρνησης "είναι να γίνουν πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών”. Είμαστε από τις σπάνιες χώρες που δεν έχουν αναδείξει την τεχνολογική εκπαίδευση".
2. Παρ' όλα αυτά μπορεί να γίνει ένα μεγάλος κορμός που θα ξεκινάει από το λύκειο και θα πηγαίνει στα ΤΕΙ. Θέλει άλλη συστηματοποίηση. Έτσι και αλλιώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση θέλουν προσωπικό, χωρίς γενναίες προσλήψεις δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την εκπαίδευση", παραδέχθηκε.
3. Υπάρχει η πρόθεση στα ΤΕΙ να κάνουν διδακτορικό. Οι συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι πάρα πολύ καλές, έχουν ειδικότητες τα ΤΕΙ που είναι πολύ σημαντικές", δηλαδή όπως πρόσθεσε "τμήματα βιβλιοθοικονομίας, λογοθεραπείας είναι πάρα πολύ σημαντικά".
4. Είναι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά ο τίτλος πανεπιστήμια έχει την πρωτοκαθεδρία, τα ΤΕΙ τα αφήσαμε ως παράλληλο αλλά χαμηλότερο από τα πανεπιστήμια. Στο εθνικό διάλογο θα λυθούν αυτά.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Στο Λονδίνο η υφ. Παιδείας
- Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΕΚΠΑ θα αναγορευθεί ο Οδ. Ζώρας
- Εξηγήσεις από Δ.Μιχαηλίδου προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. ΝΙΚΗ
- Υφ. Παιδείας: 204 Δημοτικά λειτουργούν με λιγότερο από 15 μαθητές
- Μετονομασία του 3ου Γυμνασίου Νάουσας
- Άρση αναστολής λειτουργίας Δημοτικού Σχολείου
- Προσθήκη προσωνυμίας σχολικής μονάδας
- Ζ. Μακρή: «Θεαματική αύξηση στους αριθμούς των προσφερόμενων θέσεων Μαθητείας στην επικράτεια»
- Επιτυχόντες/Πολύτροπη Αρμονία: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους?
- O Καθηγητής R. Schafer αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας ΕΜΠ
Σχόλια (4)
Αναφερθηκα σε αξιολογιση που εχει ολοκληρωθει , 2013-2014 και απανταει και στο ζητημα που εθεσες π.χ. μονιμοι καθηγητες. www.esos.gr/arthra/tritovathmia/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/dhmosiey... Μπορει να τη διαβασει οποιος ενδιαφερεται: http://www.esos.gr/arthra/tritovathmia/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/d...
Δημήτρη οι αξιολογήσεις που ξεκίνησαν το 2015 δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Επιπρόσθετα η ΑΔΙΠ δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τα φετινά (2015) αποτελέσματα. Ας περιμένουμε να δούμε. Επιπρόσθετα ορισμένα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) δεν έχουν μόνιμους καθηγητές. Μπορεί ένα ΑΕΙ να σταθεί π.χ. με 50 καθηγητές ; Γι' αυτό η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε και για Ενοποίηση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης = Συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων (άποψή μου)
Αξιολογηση εγινε σχεδον σε ολα τα ΤΕΙ και σε αρκετα Πανεπισημια. Τα αποτελεσματα της ΑΔΙΠ ειναι γνωστα και συνηγορουν στις παραπανω προτασεις.
Δεν είναι όλα τα ΤΕΙ υψηλού επιπέδου.
Ούτε όλα τα Πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου.
Υπάρχουν ορισμένα ΤΕΙ που είναι καλύτερα από ορισμένα Πανεπιστήμια.
Υπάρχουν και Πανεπιστήμια τα οποία είναι τα καλύτερα ΑΕΙ της χώρας.
Ας γίνει αξιολόγηση σε όλα τα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Όσα αξίζουν, να γίνουν ή να παραμείνουν Πανεπιστήμια. Όσα δεν αξίζουν, ας συγχωνευτούν με όσα θα απομείνουν ή ας ενισχυθούν για να γίνουν και εκείνα υψηλού επιπέδου.