Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Γνωμοδότηση για Διδακτορικά από τα ΤΕΙ:Η στέρηση από τα ΤΕΙ του δικαιώματος να παρέχουν Διδακτορικές Σπουδές αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος

Τα ΤΕΙ δικαιούνται να χρησιμοποιούν , στις διεθνείς σχέσεις τους, τον όρο University, Universitat κλπ,
Δημοσίευση: 07/01/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α.  Η συνδιοργάνωση προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών με Πανεπιστήμιο της ημεδαπής  ή ΑΕΙ της αλλοδαπής κατά τους όρους των άρθρων 41 και 42 του νόμου 4009/11 γίνεται , από μέρους του ΤΕΙ, σε επίπεδο Σχολής.

Είναι αυτονόητο ότι στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μπορεί να συμφωνηθεί, δια των αρμοδίων οργάνων της Σχολής, η ανάθεση συνδιοργάνωσης συγκεκριμένου προγράμματος σε εργαστήριο της Σχολής.

Β. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ έχει τη δυνατότητα, αφήνοντας ανεφάρμοστη ως αντισυνατγματική την περί (αποκλειστικής) αρμοδιότητας διάταξη της παρ 1 του άρθρου 39 του νόμου 4009/11, να εγκρίνει την αυτοδύναμη οργάνωση προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών, ύστερα από εισήγηση της Διέυθυνσης της Σχολής και σλυμφωνη γνώμη της  Συνέλευσης του ΤΕΙ.

Σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η νομιμότητα των ενεργειών των οργάνων του ΤΕΙ, χωρεί η άσκηση των κατάλληλων ένδικων βοηθημάτων.

Γ. Συμπερασματικά τα ΤΕΙ έχουν εξομοιωθεί πλήρως με τα Πανεπιστήμια, ως φορείς της  ακαδημαικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, με πλήρως κατοχυρωμένη ακαδημαική ελευθερία .

Η στέρηση από τα ΤΕΙ του δικαιώματος, το οποίο αντιθέτως διαθέτουν τα λοιπά (Πανεπιστήμια) ΑΕΙ, να παρέχουν αυτοδυνάμως Διδακτορικές Σπουδές  και να απονέμουν διδακτορικό τίτλο, δηλαδή ο αποκλεισμός τους από ορισμένο διδακτικό και ερευνητικό έργο που συνιστά μείζονα εγγύηση της ακαδημαικής ελευθερίας, αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 16 παρ 1,5 και 6, τόσο αυτοτελώς όσο και σε συνδυσμό με την αρχή της ιδιότητας κατά το άρθρο 4 παρ 1 του Συντάγματος.

Δ. Τα ΤΕΙ δικαιούνται να χρησιμοποιούν , στις διεθνείς σχέσεις τους, τον όρο University, Universitat κλπ, όχι όμως αυτοτελώς (προκειμένου να μη συγχέονται με τα Ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα), αλλά με τον κατά περίπτωση καθιερωμένο στην οικεία γλώσσα διακριτικό προσδιορισμό, όπως University of Technical Studiew, Techniche Universitat, University of Applied Studies ή άλλο αντίστοιχο.

Την παραπάνω Γνωμοδότηση εξέδωσε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κώστας Χρυσογόνος, ύστερα από σχετικά ερωτήματα που έθεσε το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Για το θέμα μίλησε στο esos ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Σχόλια (6)

 
Δίκαιος
07 Ιαν 2016 10:58

Μπράβο στον κ. Χρυσόγονο για την "ευστοχότατη" γνωμοδότηση του (η οποία ΔΕΝ υπέχει θέση ΝΟΜΟΥ όπου οι ονομασίες κανονίζονται με ΦΕΚ) την οποία προτείνω να την κοινοποιήσει και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, γιατί ο όρος Τεχνολογικό Ινστιτούτο, δεν αποδίδει το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Αγγλική στο βαθμό που πρέπει και μπορεί να χάσει σε κύρος ή ακόμα και σε φοιτητικό δυναμικό που μπορεί να το μπερδέψουν με Ινστιτούτο αδυνατίσματος.

 
Έκτακτος σε ΤΕΙ
07 Ιαν 2016 13:23

@Δίκαιος
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο μένος απέναντι στα ΑΝΩΤΑΤΑ Τεχνολογικά Ιδρύματα.
Το προσωπικό τους έχει τα ίδια προσόντα με τα πανεπιστήμια πλέον (εδώ και χρόνια), αξιολογούνται από τον ίδιο φορέα με τα πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ) και με τα ίδια κριτήρια αν και δεν λειτουργούνε με τους ίδιους όρους (βλ. διπλάσιο + ωράριο καθηγητών, μη ύπαρξη διδακτορικών φοιτητών κτλ).
Επομένως, προς τι όλη αυτή η εμμονή να μην ονομαστούνε "πανεπιστήμια" άραγε? (Έστω και πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών ή όπως αλλιώς θέλετε..)

Κύριοι, ελεύθερη αγορά εργασίας έχουμε, ο κάθε απόφοιτος αποδεικνύει τις γνώσεις του και το ζήλο του στην επαγγελματικό στίβο και δεν προσπαθεί να πάρει αξία υποβιβάζοντας το συναδεlφό του επειδή τελείωσε πχ "ΤΕΙ" και όχι 'Πανεπιστήμιο" ούτε κρύβεται πίσω από παράλογα επαγγελματικά δικαιώματα που κατέχει με τη λήψη του πτυχίου του! (πχ οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί έχουνε όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγων Μηχανικών και αντίστροφά! - σαφώς περισσότερα από Ηλεκτρολόγους / Μηχανολόγους Μηχανικούς ΤΕ για όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής τους..)

Εάν πραγματικά πιστεύετε -έστω και τελείως αυθαίρετα ότι το επίπεδο των ΤΕΙ είναι τόσο χαμηλό (πιο χαμηλό προφανώς και από άλλα "πανεπιστήμια" όπως Πάντειο, Χαροκόπειο κτλ) και δεν αξίζει να ονομάζονται πανεπιστήμια (κάτι που δεν ψάχνει κανένας για ιδρύματα της αλλοδαπής, ιδιωτικά κτλ..) τότε γιατί όλη αυτή η αντίδραση? Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το αποδείξετε με την επιτυχημένη σταδιοδρομία σας!
Προσωπικά, ως διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός θεωρώ απαράδεκτο πχ το να κατέχω και τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανολόγου Μηχανικού (πολλά περισσότερα από ενός Μηχανολόγου Μηχανικού ΤΕ) με τη λήψη του πτυχίου μου όταν πχ στο ΕΜΠ δεν έχουμε διδαχθεί ένα μάθημα για Στοιχεία μηχανών/Μηχανές εσωτερικής καύσης..
Για οποιοδήποτε λογικό απόφοιτο που σέβεται τις σπουδές του, το παραπάνω δεν αποτελεί πλεονέκτημα αλλά υπόλειμμα μιας παλαιάς εποχής που προφανώς είχε κάποιο σκοπό αλλά πλέον ακούγεται αστείο. Στην ίδια λογική τα ΤΕΙ πλέον δεν είναι τα παλαιά ΚΑΤΕΕ (όσο και να κάποιοι προσπαθούν να μη το δουν ή να μη φανεί αυτό) και πραγματικά αξίζουν -σίγουρα η πλειοψηφία τους αν όχι όλα, να μετονομασθούν σε πανεπιστήμια με τους ίδιους όρους λειτουργίας με τα υπάρχοντα.

 
Γιάννης
07 Ιαν 2016 14:28

Μην μπερδεύεις το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ με της Ε.Ε. Στην Ε.Ε. όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα μετονομάστηκαν σε πανεπιστήμια πχ Polytechnics του Η.Β. μετονομάστηκαν σε Universities, Fachhochschule της Γερμανίας σε Universities of Applied Science

 
KT
07 Ιαν 2016 18:41

"Δικαιο"-λογιμένος ο τρόμος που υπάρχει εάν τα ΤΕΙ αποκτήσουν το δικαίωμα των Διδακτορικών. Τότε πολλοί βλέπουν ότι θα πέσει "πείνα" και έτσι θα υπάρξει πραγματικό "μπέρδεμα" με τα Ινστιστούτα Αδυνατίσματος...

 
ΤΕΙτζής
07 Ιαν 2016 18:49

Οι αξιολογήσεις των ΤΕΙ δίνουν απτές αποδείξεις ότι έχουν το έμψυχο υλικό για να καταφέρουν πολλά περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνει η γνωμοδότηση του έγκριτου νομικού καθ. Κ. Χρυσόγονου.
Ο πραγματικά "Δίκαιος" θα έδινε έστω και μία ευκαιρία να δοκιμαστούν τα Ιδρύματα και δεν θα χρησιμοποιούσε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για να στραγγαλίσει κάθε κίνηση προόδου και βελτίωσης.

 
Άδικος
07 Ιαν 2016 19:50

@Δίκαιος
ας κάνει ο '' Δίκαιος''' το κόπο να διαβάσει καμιά έκθεση της ΑΔΙΠ για τα ιδρύματα...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ