Placeholder

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα κριτήρια για τη χορήγηση συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ)

Τα κριτήρια θα ισχύουν για το σχολικό έτος 2016-17 και μετά- Δεν θίγονται οι κάτοχοι τίτλων που έχουν κριθεί και ενταχθεί στους πίνακες αναπληρωτών μέχρι το σχολικό έτος 2015-16.
Δημοσίευση: 07/01/2016
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το  esos δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα τη νέα  απόφαση για τον ορισμό κριτηρίων για τη χορήγηση συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), η οποία είναι σαφώς πιο ελαστική σε σχέση με την ανακληθείσα υπουργική απόφαση του του Τάσου Κουράκη.

Ειδικότερα η εισήγηση του προέδρου της  Επιστημονικής Επιτροπής Βασίλη Κουρμπέτη, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , σύμφωνα με την οποία

Α. Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Παιδαγωγικό Τμήμα ή Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή και  από άλλα Τμήματα και  να έχει εκπαιδευτική ή παιδαγωγική εφαρμογή στην ΕΑΕ.

Β. Ο χρόνος σπουδών πλήρους φοίτησης να είναι τουλάχιστον 3 εξάμηνα δηλαδή να έχει 90 πιστωτικές μονάδες ECTS. Το πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Στο χρόνο σπουδών να περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση τουλάχιστον 20  πιστωτικών μονάδων ECTS.

Γ.  Η πρακτική άσκηση να έχει υλοποιηθεί σε  σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ή/και σχολικές μονάδες γενικής αγωγής όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος που απονέμει τον μεταπτυχιακό τίτλο.. Η πρακτική άσκηση να είναι  βεβαιωμένη από τον επόπτη καθηγητή και τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας και να συνοδεύεται από ημερολόγιο/παρουσιολόγιο. Η πρακτική άσκηση να περιλαμβάνει παρατήρηση, σχεδιασμό μαθημάτων ή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, συμμετοχή στη διδασκαλία και απαραιτήτως εποπτευόμενη αυτόνομη διδασκαλία ή εκπαιδευτική παρέμβαση όπως αυτή ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Δεν γίνονται δεκτές: πρακτικές ασκήσεις εξ αποστάσεως, μελέτες περίπτωσης, ιδιωτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Η προϋπηρεσία να μην θεωρείται πρακτική άσκηση.

Δ. Τα 6/9 των μαθημάτων (συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής εργασίας και της πρακτικής άσκησης) ή οι 60 από τις 90 απαιτούμενες πιστωτικές μονάδες ECTS του Προγράμματος Σπουδών  να είναι σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών όπως αυτές ορίζονται στο νόμο 3699/2008, Άρθρο 3 ή στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.

Ε. Τα κριτήρια  θα  ισχύουν για το σχολικό έτος 2016-17 και μετά.

Ζ. Δεν θίγονται οι κάτοχοι τίτλων που έχουν κριθεί και ενταχθεί στους πίνακες αναπληρωτών μέχρι το σχολικό έτος 2015-16.

 

Σχόλια (15)

 
Στέλα
21 Φεβ 2016 00:21

Το σωστό ειναι να μην ισχύσει για όσους ήδη φοιτουμε. Εγω ξεκίνησα το μεταπτυχιακό τον Σεπτέμβρη του 14 όταν αναγνωριζόταν κανονικά. Δηλαδή αν μετα απο λίγο καιρό αποφασίσουν να βάλουν κ αλλα κριτήρια τι θα γίνει; Πιστεύω να επικρατήσει η λογική και για λόγους ισονομίας τα κριτήρια αν ψηφιστούν να ισχύσουν για όσους εγγραφούν απο την ψήφιση τους και μετά.

 
Νικος
20 Φεβ 2016 18:52

Είναι άδικο γι αυτούς που είδη έχουν ξεκινήσει το μεταπτυχιακό.Εχει ανακοινωθεί κάτι οριστικο;

 
Στέλλα
06 Φεβ 2016 23:18

εμείς που τελειώνουμε τα μεταπτυχιακά τώρα τα χαρτιά για ανσπληρωτές που γίνονται το καλοκαίρι θα είναι για το έτος 2016-2017. Άρα γιατί δεν μας πιάνει;

 
Χριστίνα
20 Ιαν 2016 01:13

Αφού ρε παιδιά λέει ότι θα ισχύουν τα κριτήρια απτο σχολικό έτος 16-17 κ μετά! Άρα όσοι έχετε ξεκινήσει μεταπτυχιακά δεν επηρεάζεστε..

 
Στέλλα
18 Ιαν 2016 14:47

Είναι συνταγματικό και δίκαιο να εργάζονται στην Ειδική Αγωγή κάποιοι που τελείωσαν σεμινάρια 500 ωρών πριν το 2010; Αυτοί που μπήκαν στους πίνακες αναπληρωτών το 2015; Εμείς που ήδη τελειώνουμε το μεταπτυχιακό μας τι; Επιτέλους αν δεν ισχύουν τα Μεταπτυχιακά 1 έτους να είναι για όλους. Αλλιώς αυτά που ήδη είναι σε εξέληξη πρέπει να ένουν την δυνατότητα της συνάφειας. Ξεσηκωθήτε !!!! Η ημερομηνία εγγραφής στο μεταπτυχιακό πρέπει να μετράει και όχι αν είσαι στον πίνακα αναπληρωτών του 2015-6

 
Στέλλα
15 Ιαν 2016 19:35

απαράδεκτο!!!! Αυτό είναι οριστικό ή απλώς πρόταση; Μήπως πρέπει να ξεσηκωθούμε; Μπορούν οι αλλαγές να αφορούν μεταπτυχιακά που ήδη ξεκινήσει; Πρέπει άμεσα να το πάρουν πίσω !!!!

 
ΜΙΧΑΛΗΣ
11 Ιαν 2016 17:51

όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω δεν είναι έτσι κύριοι?????
Σε χώρες που σέβονται τον πολίτη πρώτα τον ενημερώνουν και μετά του λένε τώρα εσύ αποφασίζεις και εσύ διαλέγεις.
Θέλω να πιστεύω σύντροφοι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και όσοι βρίσκονται στο στάδιο σπουδών ή σε απόκτηση τίτλου δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτή την εισήγηση του ΙΕΠ. Επίσης ποια είναι η υπουργική απόφαση αριθμός και ημερομηνία γνωρίζει κανείς.

 
penny
10 Ιαν 2016 00:41

Καλησπέρα και από μένα...
Δουλεύω 4 χρόνια στην ειδική αγωγή αλλά για να θεωρείται το μεταπτυχιακό μου έγκυρο χρειάζεται πρακτική!!! Να κάνω πρακτική πάνω σε αυτά που ήδη έχω εφαρμόσει στην τάξη μου;;;
Και επιπλέον σε ποιά χώρα στην Κύπρο; Είμαι αναπληρώτρια...οπότε να αφήσω τη δουλειά μου για να πάω στην Κύπρο ή σε όποια άλλη πόλη για να κάνω πρακτική για ένα μεταπτυχιακό αξιοπρεπέστατο που όταν το ξεκίνησα δε με ενημέρωσε κανένας από το ΙΕΠ ότι δε θα μετράει;;;;
Να ξεκινήσουν τα νέα κριτήρια για όσους θα εγγραφούν από εδώ και πέρα γιατί είμαστε άνθρωποι με δουλειές και οικογένειες που δε μπορούν να μας ταλαιπωρούν έτσι χωρίς να μας υπολογίζουν καθόλου...
Τι διαφορά έχει το πτυχίο που θα πάρω σε 1 μήνα από το πτυχίο συναδέλφου μου που είναι ακριβώς ίδιο και πρόλαβε να το καταθέσει στους πίνακες αναπληρωτών;
Ελπίζω να επικρατήσει η λογική και ο σεβασμός στον κόπο και στα χρήματά μας που τα πληρώσαμε στερούμενοι και δε μας τα πλήρωσε κανείς...

 
ΚΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
09 Ιαν 2016 19:36

Παρακολουθώ το θεμα δύο χρόνια τώρα αφού η κόρη μου δασκάλα γενικής Παιδειας τελείωσε το μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής ΚΥΠΡΟΥ τον Σεπτέμβριο του 2015.Αυτή τη στιγμή περιμένει την αναγνώρηση από το ΔΟΑΤΑΠ.Με το δεδμένο ότι και εγώ είμαι εκπαιδευτικός 33 χρόνια στην δημόσια εκπαίδευση γνωρίζω ότι ο νέος εκπαιδευτικός αποκτά ουσιαστικά προσόντα μόνο μέσα στην τάξη και όχι μέσα από την πρακτική άσκηση την οποία έχω παρακολουθήσει ώς Διευθυντής ΙΕΚ και γνωρίζω πως γίνεται. .Επιπλέον όλοι οι συνάδελφοι που αυτή τη στιγμή έχουν το μεταπτυχιακό στα χέρια τους δεν αντέχουυν άλλο οικονομικά και δεν μπορούν διαθέσουν και άλλο χρόνο καθότι οι περισσότεροι είναι μεγάλοι σε ηλικία με οικογενειακές υποχρώσεις.Τα δεδομένα ήταν άλλα όταν ξεκίνησαν.Ευχαριστώ για την κατανοησή σας.

 
ηλεκτρα
09 Ιαν 2016 19:17

Αυτό με τις αλλαγές στην εκπαίδευση! Πάλι τα ίδια. Αιφνιδιασμός.Αποφαζίζουν κάτι χωρίς μεταβατικό σταδιο. Όσοι τελειώνουν το μεταπτυχιακό τους τώρα ή όσοι έχουν τώρα ξεκινήσει τι θα κάνουν? Οκ να μπουν κριτήρια, προδιαγραφές πιο αυστηρά αλλά με εφαρμοφή από την απόφαση και μετα και αν συνειδητά κάποιοι θέλουν να επιλέξουν τέτοια μεταπτυχιακά οκ. Τι φταίνε όμως όλοι αυτοί που με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική συγκοιρία έκαναν μια προσπάθεια μήπως και δουλέψουν?

 
Dimitra
09 Ιαν 2016 18:36

Αυτά τα κριτήρια αποκλείουν σωρεία μεταπτυχιακών αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ' αυτό. Οι φοιτητές/τριες που ήδη φοιτούν δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται. Αν το ξέραμε εξ αρχής δε θα ξεκινούσαμε μεταπτυχιακά προγράμματα που δε θα αναγνωρίζονταν.
Αυτή η απόφαση πρέπει να αφορά φοιτητές/τριες που σκοπεύουν να μπουν σε ένα μεταπτυχιακό, ώστε να έχουν και επίγνωση της απόφασής τους, και όχι σε όσους/ες ήδη είναι σε αυτό. Προσωπικά, φέτος τελειώνω το μεταπτυχιακό μου και ξαφνικά βλέπω μια τέτοια απόφαση από το πουθενά. Έχει μεσολαβήσει μεγάλος κόπος και έξοδα και δε γίνεται να ακυρώνονται έτσι απλά. Και, δυστυχώς, αυτό αφορά πληθώρα φοιτητών/τριών στην Ελλάδα.
Αυτό το κράτος πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτεί.

 
Ντόλιος Χρήστος
09 Ιαν 2016 17:44

Κ. Κουρμπέτη ,και με όλους αυτούς που εδώ και ένα και πλέον χρόνο περιμένουν το ρημάδι το ΣΑΕΠ να λειτουργήσει και να αποφανθεί τι θα γίνει;
Υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι αυτούς:

 
Μαρία Παπαδοπούλου
09 Ιαν 2016 16:42

Συμφωνώ και με τους δύο προλαλήσαντες. Δεν είχε καταργηθεί αυτή η κατάπτυστη και αυθαίρετη υπουργική απόφαση το Σεπτέμβριο;
Ποιος ο λόγος να ξαναέρθει στο προσκήνιο;
Κατανοούμε ότι έχει επέλθει κορεσμός στην Ειδική Αγωγή, όπως και σε άλλους κλάδους, λόγω οικονομικής κρίσης, όμως τι φταίνε αυτοί που ξεκίνησαν το μεταπτυχιακό τους υπό άλλες συνθήκες; Τόσος κόπος, τόσα χρήματα, τόσα όνειρα..ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! Η ΕΛΠΙΔΑ ΗΡΘΕ.
Καλό θα ήταν να ανακληθεί αυτή η απόφαση το συντομότερο δυνατόν. Αλλιώς, θα μας βρείτε μπροστά σας.

 
Maria
08 Ιαν 2016 20:33

Γιατί δεν ισχύει αυτή η απόφαση για τους φοιτητές που πρόκειται να ξεκινήσουν τώρα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ σε αυτή την κυβέρνηση για αυτούς που ξεκίνησαν μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή ΥΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ; Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Κουρμπέτης και αυτή η κυβέρνηση, που βγήκε με δικές μας ψήφους, σε αυτό το απλό ερώτημα; Τα λάθη, όμως, μια φορά γίνονται.

 
Dionisis
08 Ιαν 2016 13:45

Τη συνάφεια τη δική τους με τον χώρο της εκπαίδευσης την έχουν εξετάσει;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ