ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Νέα Κεντρική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας

Δημοσίευση: 14/01/2016
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας με το διακριτικό τίτλο «Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή» (Κ.Ε.Ε.), αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης  ως εξής:
 
i. Αρτινοπούλου Βασιλική του Αναστασίου, Καθηγήτρια εγκληματολογίας Παντείου.

ii. Νικολόπουλος Βασίλειος του Ιωάννη, με ΑΔΤ ΑΚ 754915, Διδάκτωρ, Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ03, ως μέλος.

iii. Μπαμπάλης Θωμάς του Κωνσταντίνου, με  Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, ως μέλος.

iν. Καραγιάννη Ελένη του Γεωργίου, Εισηγήτρια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ως
μέλος.

ν. Κουτσούκου Ηλέκτρα του Ιωάννη, ,

Δικηγόρος, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ως μέλος.

Ως πρόεδρος της Κ.Ε.Ε. ορίστηκε η Αρτινοπούλου Βασιλική του Αναστασίου.

Καθήκοντα γραμματέως ασκεί η Χρυσάνθη Τσελήκη του Βασιλείου στέλεχος της Μονάδας B1 EYE ΕΔ/ΥΠ.Π.Ε.Ο.

Τα μέλη της Κ.Ε.Ε. έχουν διακριτή κατανομή του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους, κατανεμημένων σύμφωνα με τις ανάγκες των επιμέρους δράσεων, η οποία θα καθοριστεί κατά την πρώτη συνεδρίαση της.

Η Κ.Ε.Ε. υποστηρίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Ο. σχετικά με θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού, της ομοφοβίας, των δικαιωμάτων του Παιδιού και γενικότερα της οργάνωσης του Δημοκρατικού Σχολείου, έπειτα από αίτημά τους.

Αρμοδιότητες της επιτροπής

Οι αρμοδιότητες της Κ.Ε.Ε. ορίζονται ως εξής:

• Εποπτεύει και συντονίζει τη δομή του δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας, του εκφο− βισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού, της ομοφοβίας, των δικαιωμάτων του Παιδιού και γενικότερα της οργάνωσης του Δημοκρατικού Σχολείου (Ε.ΣΥ.Δ.Π., Π.Ο.Δ.Π. και Ο.Δ.Π.) στο έργου του.

• Εισηγείται σε θέματα που αφορούν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το επιστημονικό σκέλος της μεθοδολογίας υλοποίησης των δράσεων ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού, της ομοφοβίας, των δικαιωμάτων του Παιδιού και γενικότερα της οργάνωσης του Δημοκρατικού Σχολείου.

• Υποστηρίζει επιστημονικά τις υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. που έχουν άμεση σχέση με την υλοποίηση δράσεων που αφορούν όσα ανεφέρθησαν προηγουμέ− νως, στις ενέργειες προγραμματισμού και οργάνωσης και υλοποίησης των σχετικών δράσεων.

 Ενδεικτικές ενέργειες υποστήριξης από την Κ.Ε.Ε., αναφέρονται:

− καταγραφή και μελέτη του φαινομένου της σχολικής βίας και εκφοβισμού

− εκπόνηση επιμορφωτικού υλικού, όπου απαιτηθεί

− οργάνωση και υλοποίηση βιωματικών θεματικών ερ− γαστηρίων, εφόσον απαιτηθεί − διενέργεια σχολικών διαγωνισμών καλών πρακτικών σχετικών με το Δίκτυο,

− ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας για θέματα που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού, της ομοφοβίας, των δικαιωμάτων του Παιδιού και γενικότερα της οργάνωσης του Δημοκρατικού Σχολείου.

• Υποστηρίζει επιστημονικά την υλοποίηση δράσεων με επιτόπιες επισκέψεις σε περιφερειακά σημεία όλης της χώρας, εφόσον απαιτηθεί.

• Εκπροσωπεί το ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε σχετικές δράσεις (ημε− ρίδες, συνέδρια), επιστημονικού ενδιαφέροντος.

• Εισηγείται τα κριτήρια επιλογής/ορισμού των μελών του Δικτύου, όπως, Επιτροπών Συντονισμού Δράσεων Πρόληψης, Περιφερειακών Ομάδων Δράσεων Πρόληψης (Σχολικοί Σύμβουλοι, Στελέχη Εκπαίδευσης κ.α.).

• Εισηγείται για θέματα σχετικά με το περιεχόμενο και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού, της ομοφοβίας, των δικαιωμάτων του Παιδιού και γενικότερα της οργάνωσης του Δημοκρα− τικού Σχολείου.

• Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με στόχο τη συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση της σχολικής βίας, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού, της ομοφοβίας, των δι− καιωμάτων του Παιδιού και γενικότερα της οργάνωσης του Δημοκρατικού Σχολείου, καθώς και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Λειτουργία της επιτροπής

Η επιτροπή λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί συλλογικών οργάνων και τηρεί πρακτικά συνεδριάσεων. Η Κ.Ε.Ε. υποστηρίζει τις αρμόδιες υπη− ρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. έπειτα από αίτημα τους.

Η απάντηση στο εκάστοτε αίτημα θα δίνεται στο χρονικό διάστημα δέκα (10) εργάσιμων μερών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη στο αίτημα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ