Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

"Βροχή" επιστολών στο e-mail του υπ. Παιδείας από φοιτητές για τις μετεγγραφές

Ρύθμιση για τις μετεγγραφές για να καλυφθούν οι 2.508 κενές θέσεις
Δημοσίευση: 21/01/2016
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκατοντάδες επιστολές φοιτητών, των οποίων  απορρίφθηκε η μετεγγραφή τους έλαβε αυτές τις ημέρες  το υπουργείο Παιδείας, ενώ το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας “κατακλίστηκε” από ερωτήματα και διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων.

Οι διαμαρτυρίες προέρχονται κυρίως από πολύτεκνους, που δεν κατάφεραν να πάρουν τη μετεγγραφή που ζήτησαν.

Παράλληλα διατυπώνονται και πολλά αιτήματα για την κάλυψη των  2.508 θέσεων, που προέκυψαν από τις μετεγγραφές που ανακοινώθηκαν, καθώς και για τις θέσεις που έμειναν κενές λόγω μη   αποδοχής από τους μετεγγραφέντες φοιτητές.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας για πρώτη φορά ανακοίνωσε τηλέφωνα και e-mail για να επικοινωνούν οι φοιτητές σχετικά με τις μετεγγραφές, τα οποία είναι τα εξής:

Τμήμα Δ’ Φοιτητικών Θεμάτων και Υποτροφιών της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης στα τηλέφωνα 210 344 27 54 – 2404- 3469- 3468- 2448 ή να αποστείλουν τα ερωτήματά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση foitmer@minedu.gov.gr

Ρύθμιση για τις μετεγγραφές για να καλυφθούν οι 2.508 κενές θέσεις

Οπως χθες αποκάλυψε το esos το νομικό επιτελείο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη μελετά νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προωθηθεί ρύθμιση, με τη μορφή   Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή τροπολογίας στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τις διαδικασίες για την κάλυψη 2.508 θέσεων, που προέκυψαν από τις μετεγγραφές που ανακοινώθηκαν.

Η επιδίωξη του Νίκου Φίλη είναι με τη νέα ρύθμιση:

Α. Να επωφεληθούν οι ίδιοι οι φοιτητές που έκαναν μεετεγγραφή αλλά δεν ικανοποιήθηκε,και,

Β. Να ενισχυθούν τα Περιφερειακά ΑΕΙ, στα οποία διαπιστώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων.

Ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων ήταν 2.508 που επιμερίζονται σε 151 Τμήματα τα οποία τελικά δεν κάλυψαν τις προσφερόμενες θέσεις τους. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι των κενών θέσεων. Ο ένας  έχει να κάνει με την αντιστοίχιση των Τμημάτων και άλλος με την περιοχή όπου εδρεύει το κάθε Τμήμα, καθώς Τμήματα της περιφέρειας προσέφεραν θέσεις που δεν καλύφθηκαν.

Όσον αφορά τον πρώτο λόγο των κενών θέσεων, του μικρού αριθμού αντίστοιχων Τμημάτων, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν  τα ξενόγλωσσα Τμήματα.

Στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καλύφθηκαν οι 12 από τις 24 προσφερόμενες θέσεις, στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας μόλις οι 2 από τις 20 θέσεις. Στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης η βάση διαμορφώθηκε στο 1 μόριο και καλύφθηκε 1 από τις 13 προσφερόμενες θέσεις.

Κενές θέσεις, όπως αναφέρθηκε, υπήρχαν και σε αρκετά περιφερειακά Τμήματα, γεγονός που αποδίδεται στο μικρό ενδιαφέρον των υποψηφίων για μετεγγραφή στα εν λόγω Τμήματα.

Στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ καλύφθηκαν οι 2 εκ των 32 προσφερόμενων θέσεων παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά αντίστοιχα Τμήματα. Το φαινόμενο των κενών θέσεων προς μετεγγραφή παρατηρείται και σε άλλα Τμήματα της περιφέρειας. Ο αριθμός των Τμημάτων με κενές θέσεις ανέρχονταν σε 151 σε σύνολο 289, ενώ υπήρχαν και 6 Τμήματα που δεν είχαν περιορισμό στις προσφερόμενες θέσεις.

Σημειώνουμε ότι μόλις 2.935 σε σύνολο 13.260, ήτοι το 22.13%, ήταν ο αριθμός και το ποσοστό των προτιμήσεων που αφορούσε Τμήματα της περιφέρειας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ 151 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας

Η Επιτροπή Μετεγγραφέντων φοιτητών, έχει προγραμματίσει για αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι,, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας

•    Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές και κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνο!
•    Να γίνουν αναπληρώσεις των εργαστηρίων που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν οι φοιτητές.
•    Να ανοίξουν τα απαραίτητα συστήματα ώστε να γίνουν οι δηλώσεις μαθημάτων.
•    Να πάρουν όλοι οι φοιτητές από μετεγγραφή τις φοιτητικές παροχές που δικαιούνται με τη λήψη κωδικών και πάσο, όπως δωρεάν σίτιση-συγγράμματα-αναλώσιμα!
•    Να υπάρξουν έξτρα ημερομηνίες μετά το τέλος της εξεταστικής ώστε να διευκολυνθούν οι μετεγγραφέντες που θα λάβουν τώρα τα βιβλία τους για να περάσουν τα μαθήματα!
•    Να σταλούν τώρα από το υπουργείο στις γραμματείες των τμημάτων οι κατάλληλες λίστες με τα ονόματα των μετεγγραφέντων που πέρασαν στις σχολές τους!

Πρώτα ο έλεγχος των δικαιολογητικών για τις μετεγγραφές και στο τέλος οι διαγραφές

Οι φοιτητές που βάσει των μορίων τους μετεγγράφονται   δεν πρέπει να προχωρήσουν    στη διαδικασία διαγραφής από τη Σχολή ή το Τμήμα  που φοιτά πριν ολοκληρωθεί  ο έλεγχος των δικαιολογητικών του και πάρει τη σχετική έγκριση από το Τμήμα υποδοχής.

Την επισήμανση αυτή κάνει το υπουργείο Παιδείας με σημερινή ανακοίνωση  , ενώ διευκρινίζει πως η   διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η ακόλουθη:

Θα βγουν ανακοινώσεις από τις Σχολές υποδοχής για την υποβολή των δικαιολογητικών

Οι μετεγγραφέντες καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους

Τα δικαιολογητικά ελέγχονται

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και αφού διαπιστωθεί ότι  τα δικαιολογητικά είναι ορθά θα ειδοποιηθούν οι φοιτητές από το Τμήμα υποδοχής ώστε να προχωρήσουν σε διαγραφή από το Τμήμα στο οποίο είχαν εισαχθεί.

 

Σχόλια (1)

 
Αγγελική Σκούμπου
21 Ιαν 2016 16:52

Όπως αναφέρετε στο http://www.esos.gr/arthra/41961/vrohi-epistolon-sto-e-mail-toy-yp-paidei... το νομικό επιτελείο του υπουργού μελετά νομοθετική ρύθμιση με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή τροπολογίας στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τις διαδικασίες για την κάλυψη 2.508 θέσεων, που προέκυψαν από τις μετεγγραφές που ανακοινώθηκαν.
Η επιδίωξη του υπουργού κ. Νίκου Φίλη είναι με τη νέα ρύθμιση:
Α. Να επωφεληθούν οι ίδιοι οι φοιτητές που έκαναν μετεγγραφή αλλά δεν ικανοποιήθηκε ,
Το υπουργείο θα πρέπει να λάβει υπ όψιν και την ύπαρξη επιπλέον κενών θέσεων :
1. Από φοιτητές έχουν κάνει αίτηση και κρίθηκαν επιτυχείς για μεταγραφή αλλά τελικά δεν θα εγγραφούν στην νέα σχολή .
2. Από φοιτητές έχουν κάνει αίτηση και κρίθηκαν επιτυχείς για μεταγραφή δηλώνοντας ψευδή στοιχεία ως προς τα μόρια και δεν έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά

Ερώτημα : θα υπάρξει διαδικασία κάλυψης αυτών των θέσεων από φοιτητές που έχουν αιτηθεί μετεγγραφής αλλά οι θέσεις αυτές καλύφθηκαν από τις παραπάνω κατηγορίες ;:
Ευχαριστώ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ