Ερώτηση στη Βουλή για τη νομιμότητα παύσης του Διευθυντή και Προέδρου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

21/01/2016

Άκουσε το άρθρο

Είναι νόμιμη η διαπιστωτική πράξη λήξης της θητείας και παύσης του Διευθυντή και Προέδρου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ή αυτή εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες;

Το ερώτημα αυτό θέτει ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ  Θ. Φορτσάκης  προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, με ερώτηση που κατέθσε στη Βουλή.

Στην  ερώτηση ο κ. Φορτσάκης αναφέρει τα εξής:

-Προβληματισμό δημιουργεί η υπ’αρ. 1266/ΦΕΚ ΥΟΔΔ 5/11-1-2016 διαπιστωτική πράξη με θέμα «Λήξη θητείας Διευθυντή Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος» του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φωτάκη, με την οποία διαπιστώθηκε η από 1-1-2016 λήξη της θητείας και παύση άσκησης των καθηκόντων του Διευθυντή και Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος λόγω συνταξιοδότησης.

-Η πράξη αυτή φαίνεται ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αρχή της νομιμότητας, καθώς, όπως καταγγέλλεται, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δεχθεί, και μάλιστα πολύ πρόσφατα, σε άλλη περίπτωση Διευθυντή Ινστιτούτου, ότι αυτός μπορεί να αποτελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Eρευνητικού Kέντρου παρά τη συνταξιοδότησή του.

-Έτσι, φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας ασκεί παρέμβαση στη διοικητική αυτοτέλεια των ερευνητικών κέντρων, παρότι αυτή κατοχυρώνεται στα άρθρα 15 και 16 του Ν. 4310/2014 για την έρευνα και στο Προεδρικό Διάταγμα 71/1987, που διέπει τη λειτουργία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Σημειώνεται ότι στο Ν. 4310/2014 υπάρχει πρόβλεψη για παράταση της θητείας Διευθυντή Ερευνητικού Κέντρου, έως έξι μήνες, σε περίπτωση λήξης αυτής, μέχρι την αντικατάστασή του κατά την προβλεπόμενη διαδικασία.

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ