Στη Βουλή φέρνουν τις Μετεγγραφές 21 Βουλευτές της ΝΔ

29/01/2016

Άκουσε το άρθρο

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις μετεγγραφές κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, στη Βουλή ο Βουλευτής Γιώργος Στύλιος, την οποία    συνυπογράφουν 20 ακόμη Βουλευτές.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία φοιτητών, ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή της να λάβουν μετεγγραφή όσοι φοιτητέςσυγκέντρωσαν πέντε ή περισσότερα μόρια.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της,το Υπουργείο επισπεύδει την έκδοση ΥΑ, η οποία θα προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων. Ο φοιτητές θα δύνανται να απευθύνονται σε αυτή για την επανεξέταση της αίτησής τους.

Με ευθύνη του Υπουργείου, η διαδικασία των μετεγγραφών παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση. Ανακοινώθηκαν ενώ έχει ήδη παρέλθει το πρώτο εξάμηνο.Στην περίπτωση των φοιτητών οι οποίοι έχουν ήδη μετεγγραφεί στη δεύτερη πόλη σε σειρά προτίμησής τους, είναι άγνωστο αν οι φοιτητές αυτοί θα μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ενστάσεων.

Επιπλέον, μεγάλος αριθμός οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, σπουδάζει τέκνα σε διαφορετικές πόλεις. Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, με αυξημένα τα ποσοστά ανεργίας και αναγκάζονται να συντηρούν τρία ή περισσότερα σπίτια. Στην περίπτωση μάλιστα δύο τέκνων που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, που είναι και η συνηθέστερη, προβλέπεται ένα μόνο μόριο. Υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι εργάζονται, κατά κανόνα με πολύ χαμηλές απολαβές, και  δηλώνουν το δικό τους ΑΦΜ. Οι φοιτητές αυτοί δεν δικαιούνται μετεγγραφή διότι συνυπολογίζεται και το εισόδημα των γονέων.

Αποδεικνύεται, ότι το εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό)ως το κριτήριο με αυξημένη βαρύτητα για μετεγγραφή δεν είναι δίκαιο ούτε ξεκάθαρο. Δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε κοινωνικά κριτήρια όπως ορφανά τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ενώ δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι  οικονομικές υποχρεώσεις των γονέων - φοιτητών.

Προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών που έχουν λάβει μετεγγραφή.Το χειμερινό εξάμηνο έχει χαθεί και δεν έχετε λάβει καμία μέριμνα. Το Υπουργείο, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στα Ιδρύματα και ιδιαίτερα στα Περιφερειακά να αυξήσουν τα ποσοστά των μετεγγραφών ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Επιπλέον, οι μετεγγραφές μεταξύ Περιφερειακών Τμημάτων θα μπορούσαν να έχουν αυξημένα ποσοστά.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάστε κύριε Υπουργέ

1.    Πότε θα ανακοινωθεί η σύσταση της Επιτροπής και ποιό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας;  

2.    Τι προτίθεστε να πράξετε για τις οικογένειες που συντηρούν τρία σπίτια;

3.    Θα επανεξετάσετε τους συντελεστές βαρύτητας και άλλων κριτηρίων όπως τριτεκνία, πολυτεκνία, ορφανά τέκνα και λοιπά κοινωνικά κριτήρια;

Ο Ερωτώντες Βουλευτές,

1.    Γιώργος Στύλιος  Νομός Άρτας
2.    Ιωάννης Ανδριανός Νομός Αργολίδας
3.    Ελευθέριος Αυγενάκης Νομός Ηρακλείου
4.    Απόστολος Βεσυρόπουλος Νομός Ημαθίας
5.    Κωνσταντίνος Βλάσης Νομός Αρκαδίας
6.    Γεώργιος Γεωργαντάς Νομός Κιλκίς
7.    Στέργιος Γιαννάκης Νομός Πρεβέζης
8.    Βασίλειος Γιόγιακας Νομός Θεσπρωτίας
9.    Αναστάσιος (Τάσος) Δημοσχάκης Νομός Έβρου
10.    Γεώργιος Καρασμάνης Νομός Πέλλης
11.    Κωνσταντίνος Κουκοδήμος Νομός Πιερίας
12.    Χρήστος Μπουκώρος Νομός Μαγνησίας
13.    Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Νομός Καβάλας
14.    Κωνσταντίνος Σκρέκας Νομός Τρικάλων
15.    Κωνσταντίνος Τσιάρας Νομός Καρδίτσας
16.    Δημήτρης Κυριαζίδης Νομός Δράμας
17.    Μαρία Αντωνίου Νομός Καστοριάς
18.    Γεώργιος Βαγιωνάς Νομός Χαλκιδικής
19.    Χρήστος Κέλλας Νομός Λάρισας
20.    Ανδρέας Κατσανιώτης Νομός Αχαΐας
21.    Γιάννης Αντωνιάδης Νομός Φλώρινας

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ