Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Βουλευτές θέτουν θέμα ακύρωσης επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 02/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εάν προτίθεται να ακυρώσει την διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης μετά την πληθώρα καταγγελιών για μεθοδεύσεις και κομματικές επιλογές από το κυβερνών κόμμα, εφόσον δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας;

Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει, στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν   οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας   Άννα Καραμανλή και Μαρία Αντωνίου

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Αδιαφάνεια, στημένες διαδικασίες και κομματικές επιλογές στην Εκπαίδευση

Πλήθος δικαιολογημένων αντιδράσεων προκάλεσαν τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Αχαΐα και η Ρόδος υπάρχουν σημαντικές καταγγελίες για μεθόδευση και στημένες διαδικασίες, αφού η διαδικασία της συνέντευξης ανέτρεψε πλήρως την κατάταξη των υποψηφίων φέρνοντας σε όλες τις περιπτώσεις πρώτους υποψηφίους που έχουν στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Νικόλαου Φωτόπουλου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Βαθμολογήθηκε πρώτος στην κατάταξη, πριν από τη συνέντευξη, με μέσο όρο 13,25, πετώντας ουσιαστικά στον κάλαθο των αχρήστων το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Ιανουαρίου 2016, που τον ανέδειξε ως τον μοναδικό υποψήφιο από τους δέκα για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που ξεπέρασε το 20% (23,55%) με 65 ψήφους, έχοντας παράλληλα πολύ πλούσιο βιογραφικό. Με την διαδικασία της συνέντευξης προσπεράστηκαν και ο δεύτερος και ο τρίτος στη σειρά υποψήφιοι, προκειμένου να γίνει Διευθύντρια Εκπαίδευσης η κα Ζαχαρούλα Πετράκη-Ασημακοπούλου – η οποία φέρεται να αποτελεί εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ - που ήταν τέταρτη, αφού βαθμολογήθηκε με άριστα 15,00.

Σημειώνεται ότι και οι δύο νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης που φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν είχαν πάρει κανένα μόριο από την κάλπη της 8ης Ιανουαρίου 2016. Και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε σύνολο δεκαέξι θέσεων διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νικητές αναδείχθηκαν εννέα υποψήφιοι που προέρχονται ή υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. Φ. 353.1/ 10 / 202115 /E3/ 10-12-2015 Υπουργική Απόφαση «τα έντυπα αξιολόγησης συγκεντρώνονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και φυλάσσονται σε φάκελο, ο οποίος μονογράφεται από τον πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου». Δυστυχώς, τα έντυπα αξιολόγησης της συνέντευξης, της πρώτης ημέρας 12-1-2016 για τους υποψηφίους Διευθυντές  Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, δεν σφραγίστηκαν σε φακέλους και δεν μονογράφηκαν όπως, σαφώς, ορίζει η υπουργική απόφαση, αλλά παραδόθηκαν στη Γραμματεία ανοιχτά. Σφραγίστηκαν και μονογράφηκαν ύστερα από μία ημέρα στις 13-1-2016 μετά από ένσταση του ενός αιρετού. Κάτι τέτοιο, βέβαια, κάνει τη διαδικασία διαβλητή και φυσικά την καθιστά άκυρη, αφού στην παραπάνω Υπουργική Απόφαση ορίζεται σαφώς η διαδικασία.

Ανάλογες τακτικές ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση πρόσφατα και στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι στο σύνολό τους ήταν υποψήφιοι με το κυβερνών κόμμα ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία αξιολογική ή αξιοκρατική διαδικασία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Εάν προτίθενται να ακυρώσει την διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης μετά την πληθώρα καταγγελιών για μεθοδεύσεις και κομματικές επιλογές από το κυβερνών κόμμα, εφόσον δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας;

Αθήνα, 02.02.2016
                                                                                  
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας   
 Άννα Καραμανλή
Μαρία Αντωνίου

 

Σχόλια (1)

 
PE19
02 Φεβ 2016 16:30

50-50 Δεν αντέχεται !!!!
Αφού τους δικούς τους θέλουν να βάλουν (ενδεχομένως σωστά) τι βγάζουν νόμους και ταλαιπωρούν το κόσμο !!!
Καλύτερα να μπαίνουν Δ/ντες με υπουργική ή απόφαση του Π.Δ/ντη να κρίνονται όμως και μαζί τους να κρίνεται και αυτός που τους έβαλε!!! Κυβερνητικοί εκπρόσωποι είναι θεωρητικά.
Μπορεί κάποιος με κανένα τυπικό πρoσoν να είναι χαρισματικός Δ/ντης. Αν κάποιος τον πιστεύει να τον βάλει στην θέση αυτή αν κριθεί ( από μια ανεξάρτητη αρχή ) άριστος αυτός που τον έβαλε εκεί να πάρει τα εύσημα αλλιώς να πάνε και 2 σπίτι τους.
Οι βλακείες που υπάρχουν στον 4327 και στις ουρές του, φαίνονται τώρα (πάλι κρίνοντας βιογραφικά και όχι αξιολογώντας εργασία στην συγκεκριμένη θέση). Πάντως με τον συγκεκριμένο νόμο και τις συγκεκριμένες κρίσεις σε πολλές περιπτώσεις οι επιλεγέντες Δ/ντες εκπαίδευσης ξεκινούν με βαρίδια ( όπως ξεκίνησαν και πολλοί Δ/ντες σχολείων έχοντας απέναντι συναδέλφους που δεν τους ψήφησαν).
Καλύτερα λοιπόν να ορίζονται παρά να επιλέγονται ( και όχι να εκλέγονται).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ