Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Οι απαντήσεις του νέου προέδρου του ΕΣΥΠ στις ερωτήσεις Βουλευτών

Δημοσίευση: 02/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΥΠ καθηγητής Ν. Θεοτοκάς κατά τη σημερινή συζήτηση, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δέχθηκε ερωτήσεις από Βουλευτές και έδωσε τις ακόλουθες απαντήσεις

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ:Ξεκινάω από ένα τελευταίο ερώτημα, το οποίο είναι: τι λέτε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα, που πρέπει να την κάνουμε κάποτε επί της ουσίας. Υποθέτω όμως ότι δεν εννοείτε τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με πανεπιστημιακούς τίτλους διά της μεθόδου του φραντσάιζ στην Αθήνα. Εάν δεν εννοείτε αυτό, τότε είναι ένα θέμα προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα και στους αρμόδιους θεσμούς με επιχειρήματα, τα οποία νομίζω ότι όλοι μπορούμε να προσκομίσουμε και να στηρίξουμε πια τις απόψεις μας.

ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ: Λέτε για τον διάλογο που έγινε για τον νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου. Κάποια στιγμή θα συζητήσουμε και επί της ουσίας αυτού του διαλόγου, αλλά για πείτε μου: ο προηγούμενος διάλογος που είχε γίνει με την Προεδρία του κ. Μπαμπινιώτη και τα πορίσματά του, τα οποία είναι σωρευμένα αυτή τη στιγμή στο Ε.ΣΥ.Π., σε ποιο σημείο χρησιμοποιήθηκαν; Φώτισαν πράγματα, τα οποία εγώ διάβασα και έμαθα, μορφώθηκα, απέκτησα δηλαδή μια εικόνα όψεων της ζωής του σχολείου που δεν την είχα έτσι οργανωμένη στο μυαλό μου.
Δυστυχώς, η πολιτεία έχει μάθει ενόψει ενός πολιτικού στόχου να χρησιμοποιεί τον διάλογο και ό,τι από τον διάλογο μοιάζει να μπορεί να βιδώσει πάνω στο μεγάλο σχέδιο που έχει φτιάξει.

ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Γι' αυτό και είπα, εάν μου επιτρέπετε, το μεγάλο στοίχημα είναι θεσμοί, όπως το Ε.ΣΥ.Π., να αποκτήσουν τη θεσμική τους ανεξαρτησία και την αυτοτέλειά τους από την πολιτεία. Ο Πρόεδρος είναι λογικό να ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά τα μέλη που συμμετέχουν και τα μέλη που δουλεύουν στις Επιτροπές πρέπει να είναι θεσμικοί παράγοντες της εκπαίδευσης ή της έρευνας και γι' αυτό το πράγμα έχουν στο διεθνή χώρο παραδείγματα και, επίσης, νομίζω ότι αξίζει να το συζητήσουμε, εν πάση περιπτώσει, η μορφή του Ε.ΣΥ.Π. θα είναι ένα κομμάτι από το διάλογο που θα διεξαχθεί στο εσωτερικό του Ε.ΣΥ.Π.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΙΜΕΝΑ-ΘΕΣΕΙΣ: Ειπώθηκε για τον σημερινό διάλογο και νομίζω ότι χρειάζεται να ξεκαθαρισθεί ένα στοιχειώδες πράγμα. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση, έχει μια ιδιαιτερότητα, που είναι η εξής. Δεν ήρθε να καταθέσει θέσεις για την εκπαίδευση, αλλά ήρθε να προχωρήσει σε μια συζήτηση, από την οποία θα προκύψουν κυβερνητικές θέσεις, όχι το προϊόν του διαλόγου, θα προκύψουν κυβερνητικές θέσεις. Αυτό είναι πρωτοφανές, μας ξενίζει γιατί δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Και μάλιστα αυτός ο διάλογος από τον οποίο θα προκύψουν οι κυβερνητικές θέσεις, ξαφνικά είναι δημόσιος.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ: Είναι καλό να μάθουμε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κρισιμότητα των πραγμάτων μας επιβάλλει λίγο να σοβαρευτούμε και να αλλάξουμε τρόπους και συμπεριφορές. Η μέχρι τώρα κουβέντα, στο εσωτερικό του διαλόγου, αποσκοπεί να θέσει ζητήματα προ-συζήτησης στα θεσμικά όργανα, ένα από αυτά είναι η Επιτροπή της Βουλής. Ένα άλλο από αυτά είναι το Ε.ΣΥ.Π , ένα άλλο από αυτά είναι οι χώροι του συνδικαλισμού, οι χώροι της πρακτικής της εκπαιδευτικής. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης φάσης, που υποτίθεται ότι θα έληγε τον Απρίλιο, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να λήξει τον Απρίλιο, των συζητήσεων της Επιτροπής Διαλόγου, δεν είναι οι απόψεις του Κράτους για την Παιδεία, είναι οι εισηγήσεις της Κυβέρνησης προς τους Θεσμούς. Αυτό έχει παρεξηγηθεί και φοβάμαι ότι δημιουργεί μια σειρά από πολύ -πολύ σοβαρά θέματα.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Να πω μερικά πράγματα που με αφορούν. «Είσαι ένας κομματικός άνθρωπος, που υποτίθεται ότι θα αναλάβεις ένα χώρο συζητήσεων για την εκπαίδευση, όπου κτλ. κτλ. ». Νομίζω, έχω μια μεγάλη δουλειά και δράση στον χώρο της εκπαίδευσης, όχι τη συνδικαλιστική δράση που θυμάται ο κ. Φορτάκης στο πλευρό της ΠΟΣΔΕΠ, αλλά στον χώρο των Θεσμών. Έχω τέσσερις τετραετίες πρόεδρος ή αναπληρωτής πρόεδρος τμήματος. Είναι κάμποσο διάστημα.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ ΟΤΑΝ ΒΓΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Παραιτήθηκες, όταν βγήκε ο νόμος της κυρίας Διαμαντοπούλου». Θυμάστε γιατί; Διότι τον πρόεδρο του τμήματος, τον έκανε πρόεδρο μιας παρέας και είπα ότι εγώ δεν σκοπεύω να το κάνω αυτό. Ωστόσο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά τον θεσμό, υπέβαλα γραπτώς την παραίτησή μου στον Πρύτανη. Ο Πρύτανης την έφερε στην Σύγκλητο , η οποία αρνήθηκε την παραίτησή μου. Δεν έφυγα λοιπόν από την προεδρία του τμήματος. Ξέρετε πότε παραιτήθηκα; Όταν διαφωνώντας με την επιλογή ενός μέρους του κόμματος και της παράταξης, που θυμάται ο κ.Φορτσάκης, ετέθη ένα ζήτημα, αποχής από τις εκλογές για τα συμβούλια. Είπα «όχι κύριοι», δημοσίευσα ένα κείμενο στην ΑΥΓΗ με την άποψή μου περί του «όχι» και επέστρεψα την κομματική μου ταυτότητα. Εκεί λοιπόν αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για το συμβούλιο και βεβαίως παραιτήθηκα από πρόεδρος τμήματος, πράγμα που δεν έκαναν άλλοι πρόεδροι τμήματος, διότι θεώρησα ότι, το να είναι κανείς και πρόεδρος και υποψήφιος για το συμβούλιο, δημιουργεί ένα μικρό προβληματάκι πανεπιστημιακής τάξης.
Αυτή ήταν λοιπόν η ιστορία της παραίτησης. Και αυτή είναι η ιστορία της «κομματικότητας», όπως την καταλαβαίνω εγώ, μέσα από μια εμπειρία αυτού, που τόσο εύκολα λέμε σήμερα , «Ανανεωτική Αριστερά». Η «κομματικότητα» δεν υπαγορεύει στάση στα ζητήματα των Θεσμών, υπαγορεύει αν θέλετε απόψεις, υπαγορεύει όρους για την διαμόρφωση απόψεων, αλλά φτιάχνει κάτι άλλο αυτή η παράδοση που σας έλεγα. Έχει μια ορισμένη στάση απέναντι στον διάλογο κάθε φορά. Αυτή η στάση είναι δοκιμασμένη και σε ό,τι αφορά ξανά αυτό το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, και πληρωμένη.

Η ΟΜΙΛΙΑ

Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Θεοτοκάς διατύπωσε, μεταξύ άλλων τις ακόλουθες θέσεις:

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΥΠ :Το Ε.ΣΥ.Π. είναι ένας θεσμός, αρκετά παλιός πια. Η έννοια του παλιού και του καινούργιου στις μέρες μας «τρέχει» πάρα πολύ γρήγορα. Ο τελευταίος νόμος που είχε ορίσει τη σύνθεση του Ε.ΣΥ.Π, ο ν.2817/ 2000, είναι ένας νόμος πολύ οικονομημένος. Δεν προβλέπει λεπτομέρειες της διαδικασίας. Ωστόσο, δυστυχώς, οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα, τα οποία ορίζουν ακόμη τη σύνθεσή του, ξαναφέρνουν την προβληματική μίας αρχικής σύνθεσης, που καθιστά, δυστυχώς, το Ε.ΣΥ.Π ένα όργανο, που είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει, επί της ουσίας .
Παρ’ όλα αυτά, με τη συμβολή των Κομμάτων και των συμμετεχόντων, μπορούμε να λύσουμε τις δυσκολίες που φτιάχνει η σύνθεση, που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα και μέσω των Επιτροπών που προβλέπει ο νόμος, μπορούμε να φτιάξουμε λειτουργικά όργανα, για να συζητήσουμε επί της ουσίας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: Εδώ υπάρχει μία παράκληση προς τα Κόμματα: να έχουν τη μέριμνα να ορίσουν αντιπροσώπους με το κριτήριο των πιο ειδικών, σε ότι αφορά στα θέματα που θα συζητούνται. Νομίζω ότι ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό, θα ήταν να «ανοίξουμε» στο τραπέζι των συζητήσεων τη λογική, όχι μόνο της Ολομέλειας του Ε.ΣΥ.Π, που καταλαβαίνω ότι πρέπει να είναι πολιτικά στελέχη των Κομμάτων, αλλά στις Επιτροπές τα Κόμματα να συμμετέχουν μέσω εμπειρογνωμόνων και μέσω ανθρώπων που έχουν εμπειρία των θεμάτων που κουβεντιάζουμε.

ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΕΣΥΠ : Η δική μου γνώμη είναι το Ε.ΣΥ.Π χρειάζεται και νομοθετικά να αλλάξει. Χρειάζεται να συμμετέχει και το κομμάτι των Ερευνητών που έρχεται να ανατροφοδοτήσει σήμερα με τα ξένα πανεπιστήμια. Το μεγάλο πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν ότι στη σύνθεση του Ε.ΣΥ.Π, εννοώ στον ορισμό των εκπροσώπων, έπαιζε ρόλο πάρα πολύ η κυβερνητική βούληση. Μπορούμε να καταλήξουμε, ίσως, να φτιάξουμε ένα Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε κυβερνώσα συνθήκη, δηλαδή, από το κάθε Κόμμα που είναι στην Κυβέρνηση.
Χρειάζεται να φτιάξουμε όργανα. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που αν είναι δυνατό, να απεμπλακούν από τη σχέση που έχουν με την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΣΥΠ: Κλείνοντας, όπως πολλοί θεσμοί στον τόπο μας, έτσι και το Ε.ΣΥ.Π είναι φτωχό. Είχα μία πολλή μεγάλη και κρίσιμη επικοινωνία με τον απελθόντα Πρόεδρο του Ε.ΣΥ.Π, τον κ. Κάτσικα. Έχει σημασία να επισημάνω ότι προχθές «έπεσε» η ιστοσελίδα του Ε.ΣΥ.Π, την οποία είχε πληρώσει ο προηγούμενος Πρόεδρος ως συνδρομή στο μηχανισμό που την στηρίζει. Χρειάζεται, ίσως, να ξαναδώσουμε το βάρος που πρέπει να έχουν αυτά τα θεσμικά όργανα.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.