Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ στον υπουργό για τα Μεταπτυχιακά

Δημοσίευση: 06/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το ΔΣ του ΕΦΜ ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, απέστειλε στον υπουργό Παιδείας την ακόλουθη επιστολή , σχετικά με την απαγόρευση στους πανεπιστημιακούς να αμείβονται για τη διδασκαλία στα Μεταπτυχιακά:  

Από αναφορά σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα  (Ρύθμιση για την κατάργηση αμοιβών των καθηγητών που διδάσκουν στα Μεταπτυχιακά στο Σχέδιο Νόμου για την Έρευνα) προκύπτει ότι το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην απαγόρευση των μελών ΔΕΠ των ελληνικών ΑΕΙ να διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα έναντι ‘οποιασδήποτε φύσεως και μορφής’ αμοιβής. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

1. Στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΜΠΣ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου απασχολείται μεγάλος αριθμός καταξιωμένων μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και η συνεισφορά τους στη λειτουργία τους ΕΑΠ θεωρείται γενικά θετική. Η συμμετοχή αυτών στη διδασκαλία των ΠΜΣ του ΕΑΠ ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ), εφόσον δεν παρεμποδίζει την άσκηση των καθηκόντων τους στο ΑΕΙ στο οποίο είναι διορισμένα και δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί (π.χ. διαθεσιμότητας, συνολικών απολαβών από το ελληνικό δημόσιο κλπ) καθίσταται επιβεβλημένη λόγω της αδυναμίας εκλογής μελών ΔΕΠ στο Ίδρυμα. Η ενδεχόμενη ερμηνεία του νόμου ως καθολική απαγόρευση στα μέλη ΔΕΠ των ελληνικών ΑΕΙ να διδάσκουν στα ΠΜΣ του ΕΑΠ με αμοιβή θα οδηγήσει άμεσα σε υποβάθμιση των ΜΠΣ που προσφέρει το ΕΑΠ. Θα πρέπει, επομένως, να υπάρξει ρητή αναφορά στην δυνατότητα των μελών ΔΕΠ όλων των ελληνικών ΑΕΙ να διδάσκουν στα ΠΜΣ του ΕΑΠ με αμοιβή.

2. Επιπλέον, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πολλά από τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ απασχολούνται αποκλειστικά στα ΜΠΣ του Ιδρύματος καθώς είναι εκλεγμένα σε γνωστικό αντικείμενο που εμπίπτει σε ΜΠΣ. Πρέπει, λοιπόν, να διευκρινιστεί ότι η όποια απαγόρευση δεν αφορά τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ που αμείβονται ακριβώς για να διδάσκουν σε ΜΠΣ, διαφορετικά μπορεί να κριθεί ότι δεν είναι σύννομη η απασχόλησή τους σε αυτά, με προφανείς επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Για το ΔΣ του ΕΦΜ ΔΕΠ ΕΑΠ
Ο Πρόεδρος                     Ο Γραμματέας
Ευθύμιος Ζέρβας       Αυγουστίνος Ι. Δημητράς

 

Σχόλια (2)

 
Καθηγητής ΑΕΙ
06 Φεβ 2016 13:20

Εκλεγμένοι καθηγητές με γνωστικό αντικείμενο αποκλειστικά σε μεταπτυχιακά;;; Τη στιγμή που σε όλα τα άλλα πανεπιστήμια απαγορεύεται αυτό; Να κάνουν και προπτυχιακά όπως όλοι οι άλλοι .... δεν καταλάβατε. Μου αρέσει ο τρόπος που εκτίθεστε..... .... ας ελπίσουμε ότι θα έρθει η στιγμή που όλα αυτά τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν. Η διόρθωση φυσικά δεν θα είναι εξαίρεση από το νόμο αλλά συμμόρφωση και των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ με ότι ισχύει σε όλα τα Πανεπιστήμια. Είναι καιρός να αφήσετε τα περί ιδιαιτερότητας και αλλά τέτοια. Άντε να δούμε θα κάνει γι όλα αυτά τίποτε ο νέος Πρόεδρος;;;;;

 
Μέλος ΕΠ ΤΕΙ
06 Φεβ 2016 12:54

Καλά θα κάνει τότε το Υπουργείο να τους υποχρεώσει πρώτα να καλύπτουν το ωράριό τους στο ΑΕΙ που εκλέχτηκαν και ας περάσει και αυτή τη ρύθμιση για όλα τα μεταπτυχιακά.

Και επειδή μπορεί να φαίνομαι κυβερνητικός, δηλώνω αντιΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι το κόκκαλο. Έχω ήδη αντιδράσει στις ανακοινώσεις περί ρύθμισης για τα μεταπτυχιακά γιατί προσωπικά με θίγει αφού σκόπευα να διδάξω σε μεταπτυχιακά και να αμοιφθώ έξτρα για την έξτρα δουλειά που θα έκανα αλλά και την διδασκαλία Παρασκευές και Σάββατα. Αλλά πλέον προτιμώ να τα αφήσω όλα σε νέους επιστήμονες και ας υποβαθμιστεί το επίπεδο του μεταπτυχιακού. Το πολύ-πολύ να δίνουμε πολλές υποτροφίες ώστε να μειωθεί σε κάποιους το κόστος των διδάκτρων αφού είχαμε προυπολογίσει διδασκαλία και καθηγητών από ΑΕΙ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ