Placeholder

ΒΟΥΛΗ

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δύσκολα πρέπει να κλείνουν τα Τμήματα, όπως δύσκολα πρέπει να ανοίγουν

Δημοσίευση: 08/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Δύσκολα πρέπει να κλείνουν τα Τμήματα, όπως δύσκολα πρέπει να ανοίγουν, είπε σήμερα στη Βουλή η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απαντώντας σε  ερώτηση του Βουλευτή Γιάννη  Μανιάτη, σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, και υπογράμμισε:

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ: Εμείς με το ΑΘΗΝΑ είδαμε ένα πράγμα, να μπαίνουν και να βγαίνουν σαν πινέζες από τον χάρτη τα τμήματα, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο. Δεν είμαστε αυτής της άποψης.

ΤΜΗΜΑ  ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Εμείς δεν θεωρούμε ότι το Τμήμα του Ναυπλίου πρέπει να το βγάλουμε από τον χάρτη, έτσι. Ίσα ίσα, το αντίθετο, τμήματα τέτοια πρέπει να ενδυναμωθούν και πρέπει να βρούμε τους τρόπους να ενδυναμωθούν.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ: Ενώ η αξιολόγηση ορίζει ότι για να φτιαχτεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, πρέπει να ενδυναμωθεί το προπτυχιακό, εγώ αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχει Μεταπτυχιακό και μάλιστα με υψηλά δίδακτρα, 1.400 ευρώ, περίπου, ο φοιτητής ανά εξάμηνο. Εδώ είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή, να το φτιάξουμε, να ενισχυθεί το προπτυχιακό, να ενισχυθεί και το μεταπτυχιακό, αλλά δεν φτιάχνεις μεταπτυχιακό στον αέρα και μάλιστα με δίδακτρα.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΔΙΠ: Θα σας διαβάσω ένα απόσπασμα από την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ τον Φεβρουάριο του 2014 για το τμήμα του Ναυπλίου: «Οι αρχικοί προγραμματικοί στόχοι του τμήματος, αποφασίστηκαν με προχειρότητα στη φάση της ίδρυσής του και σε κυβερνητικό και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα δημιουργείτο στο Ναύπλιο πανεπιστημιακού επιπέδου τμήμα χορού. Στη συνέχεια, το αρχικό σχέδιο τροποποιήθηκε και ιδρύθηκε ως Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, αλλά επειδή ήταν κοντά γεωγραφικά το Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας και της Πάτρας, τότε αποφασίστηκε να φτιαχτεί Θεατρικών Σπουδών κατά τα πρότυπα του ΑΠΘ», δηλαδή της Θεσσαλονίκης.

Καταλαβαίνετε και μόνο από αυτό πώς φτιάχτηκαν τα τμήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το εν λόγω τμήμα φτιάχνεται το 2003, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου έχουμε μια εκτόξευση των τμημάτων. Πληροί τις προϋποθέσεις αυτό το τμήμα για να υπάρχει – αν κάνουμε μια επί της ουσίας συζήτηση;

Για μένα ένα τμήμα θεατρικών σπουδών στο Ναύπλιο, σας το είπα και όταν με επισκεφτήκατε στο γραφείο μου και το εννοώ, δίπλα στην Επίδαυρο είναι ένα τμήμα που έχει λόγο ύπαρξης, γιατί μπορεί να έχει μια διαπολιτισμική λειτουργία ειδικά σε αυτόν τον χώρο. Το τμήμα, όμως, όλα αυτά τα χρόνια φρόντισε να είναι σε μια τέτοια κατάσταση, να έχει τις κτιριακές υποδομές, να έχει το ανθρώπινο δυναμικό, από το 2003 μέχρι το 2010;
 
Ο κ. Μανιάτης

Ο Βουλευτής που έκανε την επίκαιρη ερώτηση τόνισε τα εξής:

Παίρνω αφορμή από την παρουσία του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη εδώ: Οφείλω να σχολιάσω ότι ο κ. Φίλης μάς είπε μόλις βάρβαρο τον κ. Τσίπρα. Διότι όλοι συμφωνούμε ότι τα μνημόνια είναι μια βαρβαρότητα, αλλά το Μνημόνιο ΙΙΙ του κ. Τσίπρα, το οποίο δεν είχε κανένα λόγο η χώρα να υπογράψει, προφανώς προέκυψε από βάρβαρες επιλογές του κ. Τσίπρα. Ο καθείς, κατά συνέπεια, μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Με αφορμή όμως αυτό, κυρία Υπουργέ, θέλω να συνεχίσω σε σχέση με την ερώτηση που μόλις ανέπτυξε ο συνάδελφος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την ενισχυτική διδασκαλία. Να φέρω σε γνώση σας και ένα ακόμα ζήτημα που αφορά σε ειδική ομάδα παιδιών για τα οποία δεν έχει υπάρξει η αναγκαία πρόνοια από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.

Αναφέρομαι στη δημιουργία ενός ειδικού επαγγελματικού λυκείου στην Αργολίδα σε συνέχεια των υφισταμένων τάξεων και των μαθητών που φοιτούν στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδας, όπου έχουμε πλήρη επάρκεια σε στελεχιακό δυναμικό, πλήρη επάρκεια σε εξοπλισμούς. Ενώ υπάρχει αίτημα και από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και από όλους τους φορείς της Αργολίδας, για ανεξήγητους λόγους το Υπουργείο Παιδείας δεν συμφωνεί να λειτουργήσει ειδικό επαγγελματικό λύκειο και στην Αργολίδα, κάτι το οποίο –νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι– συνιστά υποχρέωσή μας, υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας.

Έρχομαι, κυρία Πρόεδρε, τώρα στο κείμενο της ερώτησής μου. Ο Υφυπουργός κ. Πελεγρίνης, πριν λίγες εβδομάδες, ως μη όφειλε, άνοιξε ένα θέμα περί της μη αναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο. Μάλιστα, είπε και μια επιπολαιότητα –να το πω έτσι, για να είμαι επιεικής- ότι υπάρχουν μόνο δύο μέλη ΔΕΠ που διδάσκουν, τη στιγμή που ήδη υπάρχουν δεκαπέντε μέλη ΔΕΠ και συνολικά πάνω από είκοσι πέντε διδάσκοντες.

Είμαι βέβαιος ότι θα πάρω επαρκείς εξηγήσεις από την κυρία Υπουργό. Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα τμήμα Θεατρικών Σπουδών που έχει το χαρακτηριστικό της εγγύτητας με το θέατρο της Επιδαύρου και το θέατρο του Άργους, το οποίο λειτουργεί στην πόλη του Ναυπλίου με τα γνωστά κτιριολογικά, αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά. Έχουμε ένα τμήμα που έχει βγάλει πάνω από τετρακόσιους σαράντα αποφοίτους, ένα τμήμα στο οποίο σήμερα φοιτούν πάνω από τριακόσιοι πενήντα φοιτητές. Επιπλέον –και κλείνω με αυτό- υπέστη τον Φεβρουάριο του 2014 αξιολόγηση από τριμελή επιτροπή εξωτερικών κριτών και βαθμολογήθηκε με εξαιρετικά θετικό βαθμό.

Η ερώτηση είναι: ο κ. Πελεγρίνης, που ζήτησε την κατάργηση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, εκφράζει την πολιτική βούληση του Υπουργείου ή είπε μια κουβέντα παραπάνω και η υπόλοιπη ηγεσία του Υπουργείου τον επαναφέρει στην τάξη;

Σχόλια (1)

 
Σιδέρης Κωνσταντίνος
09 Φεβ 2016 09:45

Πολύ ωραία τα λέει η κα Υπουργός και χαίρομαι γι΄αυτό!

<< Ενώ η αξιολόγηση ορίζει ότι για να φτιαχτεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, πρέπει να ενδυναμωθεί το προπτυχιακό, εγώ αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχει Μεταπτυχιακό και μάλιστα με υψηλά δίδακτρα, 1.400 ευρώ, περίπου, ο φοιτητής ανά εξάμηνο. Εδώ είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή, να το φτιάξουμε, να ενισχυθεί το προπτυχιακό, να ενισχυθεί και το μεταπτυχιακό, αλλά δεν φτιάχνεις μεταπτυχιακό στον αέρα και μάλιστα με δίδακτρα.>>

Ας ενημερώσει κάποιος την κα Υπουργό ότι υπάρχουν Τμήματα που ενώ δεν χορηγούν Πτυχίο χορηγούν Μεταπτυχιακό! Κάτι πρέπει να γίνει με αυτά τα θέματα!

Κάποιος πρέπει να αχοληθεί και με τους Προπτυχιακούς Φοιτητές!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ