ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Περισσότερα από 4.000.000€ σε υποτροφίες και βραβεία από το Ε.Κ.Π.Α. τη διετία 2014-2015

Δημοσίευση: 08/02/2016
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαχειρίζεται διάφορα Κληροδοτήματα ειδικού σκοπού που χορηγούν υποτροφίες και βραβεία. Οι υποτροφίες χορηγούνται για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό. Στη σημερινή εξαιρετικώς δύσκολη οικονομικά συγκυρία γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία αυτών των υποτροφιών και των βραβείων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο τη διετία 2014-2015 το Ε.Κ.Π.Α. μέσω των Κληροδοτημάτων του χορήγησε περισσότερα από 4.000.000€ σε υποτροφίες και βραβεία! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εγκεκριμένη επιχορήγηση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για το έτος 2015 ανήλθε σε 2.156.446€ για το σύνολο των λειτουργιών του.

Στον σύνδεσμο http://www.uoa.gr/foithtes/paroxes-drasthriothtes/ypotrofies-brabeia.html  βρίσκονται πάντοτε περισσότερες πληροφορίες, καθώς και οι σχετικές ανακοινώσεις και προκηρύξεις.

Πιο αναλυτικά από τα έσοδα των Κληροδοτημάτων χορηγούνται:

Α. Υποτροφίες (με διαγωνισμό ή επιλογή):

α) Χορηγούνται, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, όλων των Τμημάτων και των Σχολών, ανεξαρτήτως καταγωγής ή εισοδήματος (κυρίως από την Κληρ/μία Α. Παπαδάκη). Επίσης, χορηγούνται με κριτήριο την καταγωγή (Κληρ/μία Κ. Γεροστάθη, Μ. Ράδου, Ι. Σφογγοπούλου κ.λπ.) ή το οικογενειακό εισόδημα (Ι. Λαμπρίδου, Λ. Λιόντα κ.λπ.).

β) Χορηγούνται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων των Α.Ε.Ι., με κριτήριο κυρίως την καταγωγή (Κληρ/μία Θ. Μανούση, Σπυρ. Μπαλτατζή, Μ. Στάη κ.λπ.)
Επίσης, χορηγούνται υποτροφίες και σε μαθητές Δημοτικού ή μέσης εκπαίδευσης με κριτήριο την καταγωγή και την οικονομική κατάσταση από Κληροδοτήματα Σπ. Μπαλτατζή και Ι. Σφογγοπούλου. Από τα έσοδα της Κληρονομίας Σπ. Μπαλτατζή χορηγούνται και υποτροφίες σε μαθητές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι.).
Κατ΄ έτος χορηγούνται περίπου 220 προπτυχιακές και 50 μεταπτυχιακές υποτροφίες, καθώς και 6 για μαθητές Δημοτικού και 10 περίπου για μαθητές Μ.Ε. Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν τις υποτροφίες που έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία πέντε έτη.

Β. Βραβεία

α) Χορηγούνται, κατ’ έτος, βραβεία σε αριστούχους φοιτητές όλων των Σχολών και των Τμημάτων  του Πανεπιστημίου μας (45  βραβεία).

β) Βραβεύονται επίσης  επιστημονικές εργασίες φιλολογικού, ιστορικού, νομικού, ιατρικού κ.λπ. περιεχομένου.

Γ. Εκτυπώσεις

Εκτυπώνονται διδακτορικές διατριβές και επιστημονικές εργασίες, όπως προβλέπεται ειδικώς σε ορισμένα Κληροδοτήματα (π.χ. Σαριπόλου).

Δ. Χορηγίες στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (Αρεταίειο  και  Αιγινήτειο)

Καλύπτεται η νοσηλεία απόρων ασθενών, όπως ειδικώς προβλέπεται σε ορισμένα Κληροδοτήματα, καθώς και ορισμένες ανάγκες των Χειρουργικών Κλινικών του Πανεπιστημίου.

 Ε. Συνολικά

Συνολικά διατέθηκαν για υποτροφίες τα εξής ποσά:

Α. Για το έτος 2014:  2.795.968,93€ (Προπτ/κές  2.012.147€ + Μετ/κές 783.821,93€).

Β. Για το έτος 2015: 1.265.811,56€ (Προπτ/κές 719.917,75€ + Μετ/κές 545.893,81€). Για το έτος αυτό το συνολικό ποσό ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο, καθώς λόγω της μη τεκμηριωμένης, τουλάχιστον, απόφασης της Πολιτείας για τη διαθεσιμότητα σχεδόν του μισού διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος (για το 2014), υπήρξαν Υπηρεσίες που βρέθηκαν για σημαντικό διάστημα ακέφαλες ή/και με ελάχιστο ή καθόλου προσωπικό!

Συνολικά το Ε.Κ.Π.Α. για τα έτη 2014 και 2015 διέθεσε για υποτροφίες 4.061.780,4€!

Ετικέτες: 
ΕΚΠΑΥποτροφίες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.