Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το 30% πανεπιστημιακών βάζει «στην τσέπη του» μέρος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Δημοσίευση: 11/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Ένα μεγάλο ποσοστό των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), της τάξεως του 30%, βάζει «στην τσέπη του» μέρος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών”

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία Πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ πρόσθεσε τα εξής:

"Όταν μιλάμε για δίδακτρα, και εγώ λέω ευθαρσώς τη γνώμη μου, είμαι κατά των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά, για τα προπτυχιακά δεν το συζητώ καν. Θα μπορεί εδώ, να γίνει μια συζήτηση των διδάκτρων, προσέξτε, εδώ μου είπατε, καλύπτουν λειτουργικά έξοδα των πανεπιστημίων. Έμαθα για ένα 30% περίπου - και όχι από κουτσομπολιά, από έρευνα που έχουμε κάνει - των μελών ΔΕΠ, που βάζουν λεφτά στην τσέπη τους από αυτά τα δίδακτρα. Θα μου πείτε το επιχείρημα, ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί. Συμφωνώ απολύτως, είμαι πανεπιστημιακός και ξέρω πάρα πολύ καλά, ότι είναι χαμηλοί.
Η λύση πια είναι; Παίρνω από τα δίδακτρα και βάζω στην τσέπη μου;"

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ:  (Δεν ακούγεται  τι ακριβώς λέει)

ΑΘΑΝΑΣΙΑ(ΣΙΑ)ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ : Μη με διακόπτετε σας παρακαλώ πολύ, διότι κόβετε τον ειρμό των σκέψεών μου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ πολύ η κάθε άποψη έχει τη λογική της, αφήστε τη να αναπτυχθεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Δεν πρόκειται για την κάθε άποψη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Η κάθε άποψη που κατατίθεται κύριε συνάδελφε…

ΑΘΑΝΑΣΙΑ(ΣΙΑ)ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ : Μπορούμε να συζητήσουμε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Μίλησε πολύ συγκεκριμένα και δεν είναι για μια οποιαδήποτε θεωρητική άποψη, είπε ότι «βάζουν λεφτά στην τσέπη τους».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε όλα τα μεθοδολογικά όπλα να την αντικρούσετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ:  (Δεν ακούγεται  τι ακριβώς λέει)

Απορώ, πως είναι εδώ οι Πρόεδροι και οι Πρυτάνεις, παράνομα; Έχετε καταλάβει ότι είστε η πλειοψηφία;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε τη δυνατότητα να την αντικρούσετε; Η λογική σας είναι θεμελιωμένη για να την αντικρούσει; Εάν είναι θα το κάνετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Έχει  συνειδητοποιήσει η κυρία Υπουργός, ότι είναι Υπουργός;            

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):Κάνουμε συζήτηση δεν κάνουμε πολεμική.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ : Εάν με αφήνατε να μιλήσω, θα μπορούσαν να σας λυθούν διάφορες απορίες. Έχουμε όμως ένα θέμα, ποια είναι τα μεταπτυχιακά, πως έχουν δημιουργηθεί και ποια είναι τα κριτήρια αυτών των μεταπτυχιακών; Έχουν λειτουργικά έξοδα τα οποία μπορούσαν να δικαιολογήσουν σε ένα βαθμό δίδακτρα; Αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε. Είναι άλλο τα δίδακτρα τα βάζω στην τσέπη μου και άλλο είναι τα δίδακτρα ή ένα τέλος. Δεν ξέρω, δεν είμαι σίγουρη, αλλά αυτό είναι θέμα προς συζήτηση, του πως είναι αυτά τα μεταπτυχιακά και αν εκεί υπάρχουν λειτουργικά έξοδα, αλλά αυτά τα λειτουργικά έξοδα δεν δικαιολογούν δίδακτρα μέχρι ενός ποσού που δεν θέλω να το πω. Αλλά δίδακτρα 10 χιλιάδες και 12 χιλιάδες ευρώ, ανά κεφαλή, κάνουν επιχειρήσεις τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με συγχωρείται πάρα πολύ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο πραγματικά διαστρεβλώνει το ρόλο της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Εδώ, θα ήθελα να πω ένα πράγμα με τον πλέον, κατηγορηματικό τρόπο. Ένα Υπουργείο Παιδείας, είναι υποχρεωμένο να προστατεύσει και να διασφαλίσει κατ’ αρχήν και κατ’ αρχάς το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και της Τριτοβάθμιας. Δεν είναι για να δει, πως θα αναπτυχθεί ως επιχείρηση ένα Πανεπιστήμιο ή ένα ΤΕΙ. Ένα ακόμη θέμα για αυτό, είναι ότι σε μια φάση μικροπρόθεσμη μπορεί να νομοθετήσει το Υπουργείο, και βέβαια, έχει άποψη, όμως το πώς θα είναι ο μεταπτυχιακός χάρτης, χρειάζεται συζήτηση για να δείξω το μικροπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο της νομοθεσίας.

Εκεί ας βάλουμε και ο κ. Παντής, ήταν χρήσιμο, παρά τις ενστάσεις που μίλησε, ναι και εγώ το ομολογώ, ότι δεν το είχα σκεφτεί, γι’ αυτό γίνεται ο διάλογος, του πόσους μύθους φτιάχνουμε και είμαστε και επιστήμονες και οι οποίοι είναι μύθοι εντελώς ξεκάρφωτοι.

Το να φτιαχτούν αγγλόφωνα τμήματα, δεν λέω ότι είμαι κατά, για να μη ξεκινήσει κανείς με αυτό, αλλά το να φτιαχτούν αγγλόφωνα τμήματα και σε προπτυχιακό επίπεδο, λύνει κανένα πρόβλημα; Θα αρχίσουν να συρρέουν οι ορδές των ξένων, οι οποίοι θα έρθουνε;

Μακάρι, να γίνει σε ένα μέλλον, αλλά εδώ θέλω να ρωτήσω και να το θέσω ευθέως προς σκέψη για την επόμενη συνάντηση.

Τι κάνουμε, όχι μόνο ως πολιτική ηγεσία, αλλά ως Ακαδημαϊκή Κοινότητα με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και με μια βιομηχανία, που έχει στηθεί μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών, που θα γεμίσουν την αγορά μας με αμφιβόλου ποιότητας τίτλους;

Το λέω ευθαρσώς, πρέπει να σκεφτούμε γι’ αυτά τα θέματα;
Είναι μεσοπρόθεσμα, αλλά επιτακτικής ανάγκης να τα σκεφτούμε και το πως θα προστατεύσουμε τους δικούς μας αποφοίτους, τις δικές μας σπουδές. Δεν είναι το θέμα, αν θα γίνει ανταγωνιστικό το Πανεπιστήμιο ή του Τ.Ε.Ι. ή το Ερευνητικό Κέντρο με αυτή την έννοια, το θέμα είναι πως θα μπορεί, αυτό που είπε ο κ. Σεβαστάκης, να διαφυλάξει τη γνώση, γιατί η γνώση είναι παραγωγή.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρείο Συνόδου Πρυτάνεων):
Για το θέμα των μεταπτυχιακών, που είναι ένα πρόβλημα και ένα θέμα ακανθώδες, στις σημερινές συνθήκες εκφράζοντας την άποψη της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι δύσκολο να ζητήσουμε από την πολιτεία να επιχορηγήσει πλήρως δωρεάν μεταπτυχιακά. Έχουμε την άποψη ότι χρειάζεται μια αποτύπωση των μεταπτυχιακών, θεωρούμε, για παράδειγμα, απαράδεκτο ένα τμήμα που έχει 5 μέλη ΔΕΠ να έχει 10 μεταπτυχιακά προγράμματα, να δούμε πού υπάρχουν επικαλύψεις, να δούμε εάν υπερβολικά δίδακτρα - όπου αυτά υπάρχουν - δικαιολογούνται από τη δομή του προγράμματος, να ενισχύσουμε με υποτροφίες φοιτητές που έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά νομίζω ότι είναι δύσκολο σήμερα να προχωρήσουμε σε μια απότομη κατάργηση όλων των διδάκτρων, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να κλείσουν μεταπτυχιακά προγράμματα, το οποίο και δεν επιθυμούμε.

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά  με τις δηλώσεις της Αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για τις αμοιβές μελών ΔΕΠ στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, διευκρινίζει τα εξής:

Α. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ διδάσκουν σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς να λαμβάνουν καμία πρόσθετη αμοιβή εκτός από το μισθό τους.

Β. Παράλληλα είναι γνωστό ότι υπάρχουν και λειτουργούν στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με υψηλά δίδακτρα μέρος των οποίων αφορά αμοιβές των συμμετεχόντων σε αυτά Πανεπιστημιακών.

Γ. Το 30% στο οποίο αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων αφορά μέλη ΔΕΠ που εργάζονται για μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία ζητούν δίδακτρα.

Δ. Το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ως κύριο μέλημά του τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και προασπίζει τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας που εργάζονται υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες διατηρώντας με προσωπικό κόστος το υψηλό επίπεδο των Ιδρυμάτων τους.

Σχόλια (3)

 
G
12 Φεβ 2016 19:37

Για να κοστίζει ένα μεταπτυχιακό 10000Ε το άτομο, προφανώς, οδηγεί σε κάποια πολύ καλή δουλειά διαφορετικά κανείς δεν θα πλήρωνε τόσα χρήματα.

ένα τέτοιο μεταπτυχιακό συνήθως δέχεται 10-20 άτομα, δηλαδή 100000-200000Ε για 18 ή 24 μήνες.

Το πανεπιστήμιο κρατά το 40%, το οποίο πάει στον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας (ΕΛΚΕ) και με αυτό πλέον καλύπτει όλες τις ανάγκες του πλην της μισθοδοσίας των υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ, καθώς το κράτος έχει σταματήσει να δίνει χρήματα από το 2012 και μετά ακόμη και για την εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών.

άρα μένουν 60.000-120.000 Ε. Από αυτά ένα 10-15% κρατά το τμήμα για γενικές ανάγκες (μεταξύ των οποίων είναι πλέον και η καθαριότητα), οπότε μένουν 54.000-108.000Ε.

Τα μισά από αυτά είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του ίδιου του μεταπτυχιακού προγράμματος, δηλαδή αναλώσιμα (αν είναι πχ χημικό αντιδραστήρια, συντήρηση οργάνων κτλ) σημειώσεις (τύπωμα, βιβλία προτζέκτορες κτλ) ή ότι άλλο χρειάζεται, οπότε μένουν 27.000-54.000Ε.

ένα τέτοιο μεταπτυχιακό υποστηρίζεται από περίπου 5-10 μέλη ΔΕΠ, άρα τα ποσά για τον κάθε έναν (ας πούμε 5 μέλη ΔΕΠ και όχι 10) είναι 5400-10800) για 18 μήνες (όχι 24) δηλαδή 300-600Ε το μήνα, από τα οποία υπάρχει παρακράτηση 5% από τον ΕΛΚΕ (γιατί είναι μισθοδοσία), 20% παρακράτηση φόρου, και ασφαλιστικές κρατήσεις, στην πράξη μένει στην τσέπη του μέλους ΔΕΠ το ~74%, δηλαδή 222-444Ε το μήνα και από αυτά υπάρχει περαιτέρω παρακράτηση φόρου με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης η οποία ανέρχεται στο ~12% (32-20=12). Αυτό για μια δουλειά που συνήθως είναι 3-6 ώρες την εβδομάδα για μάθημα, επιπλέον των μαθημάτων που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε σε προπτυχιακά μαθήματα και εργαστήρια, άπειρες ώρες για την επίβλεψη των μεταπτυχιακών, διορθώσεις εργασιών, masters κτλ

και τέλος, αυτά είναι χρήματα που παίρνουν όσοι μετέχουν σε τέτοια μεταπτυχιακά ΝΟΜΙΜΑ, δεν κλέβει κανείς, η αριστερή υπουργός όμως το κάνει να φαίνεται ότι είναι κάτι κλέφτες που εκμεταλλεύονται τον κοσμάκη, χωρίς να σκέφτεται ότι ένα μέλος ΔΕΠ έχει επενδύσει σε χρήματα, χρόνο και εις βάρος της κοινωνικής του ζωής τουλάχιστον 10 χρόνια περισσότερα από ότι όλοι οι υπόλοιποι για να μπορέσει να γίνει μέλος ΔΕΠ, δεν είναι μισθοδοτούμενος από το κόμμα σε καμία φάση της ζωής του και αναγκάζεται να ζει πολλές φορές με λιγότερα από 1400Ε το μήνα.

με αυτά κατάντησε η αριστερά στην Ελλάδα χειρότερη από τους φασίστες....

 
μητρόπουλος
12 Φεβ 2016 12:15

Η υπουργός λέει όντως λόγια του αέρα, και δεν έχω καταλάβει που αποσκοπεί το όλο θέμα.
Χωρίς ονόματα απλά συκοφαντεί και η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών πρέπει να προσφύγει εναντίον της...

 
Όχι άλλο κάρβουνο!!
11 Φεβ 2016 23:26

30% ;;; γιατί όχι 40% ;; ή και 50%
Ωραία η θεωρία...
Να καταθέσουν επιτέλους ΜΠΣ με τα αντίστοιχα ονόματα και τις αμοιβές.
Αλλιώς είναι λόγια του αέρα για ευρεία κατανάλωση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.