Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Διχαστικές και άκρως προσβλητικές οι δηλώσεις της Σ. Αναγνωστοπούλου

Δημοσίευση: 12/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Θ. Παπαθεοδώρου
πρώην υφ. Παιδείας, Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Οι δηλώσεις της υπουργού Αναπληρωτή Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου σχετικά με τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι διχαστικές και  άκρως προσβλητικές  για το ακαδημαϊκό προσωπικό των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Αναπαράγουν τις συνήθεις, παρωχημένες εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν εμπάθεια, αλλά και άγνοια της ακαδημαϊκής  πραγματικότητας .

Θυμίζουμε στην κ. υπουργό ότι οι καθηγητές δεν ¨βάζουν στην τσέπη τους χρήματα από τα μεταπτυχιακά¨, αλλά εργάζονται σε αυτοχρηματοδοτούμενα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, τα οποία το υπουργείο Παιδείας δεν υποστηρίζει οικονομικά. Συμμετέχουν στην παραγωγή έρευνας και καινοτομίας, παρά τις συνθήκες υποχρηματοδότησης που επικρατούν, και πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  μαζί με την επιστροφή που επιχειρεί σε αντιμεταρρυθμιστικά πρότυπα της πανεπιστημιακής λειτουργίας με παλιά υλικά, επέλεξε να κουβαλήσει και λάσπη εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων.

Η συνταγή είναι αποτυχημένη και η μέθοδος θλιβερή.

 

Σχόλια (2)

 
Κώστας
14 Φεβ 2016 21:12

Η κ. Υπουργός που είναι μόνο υπέρ της δωρεάν παιδείας, μήπως μπορεί να μου απαντήσει πότε θα εξεταστώ σε μία σειρά από μαθήματα που τα οφείλω από τον Σεπτέμβριο του 2015, και δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να εξεταστώ, λόγω μη πρόσληψης ή απόσπασης των απαραίτητων εκπαιδευτικών; Η κ. Υπουργός που είναι υπέρ της δωρεάν παιδείας, μήπως μπορεί να μου απαντήσει πότε θα διδαχθώ μία σειρά από μαθήματα των χειμερινών εξαμήνων όπως το μάθημα των Αγγλικών, της Νομισματικής, της Φωτογραφίας, της Συντήρησης Βιβλίων-Κωδίκων-Εγγράφων κ.ά που δεν διδάχτηκα στο φετινό χειμερινό εξάμηνο για τον ίδιο προαναφερόμενο λόγο; Εάν εσάς σας ενδιέφερε και σπουδάσατε σχετικά με τον Τουρκικό Πολιτισμό, εμένα με ενδιαφέρουν οι Σπουδές στη Διαχείριση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Είναι δικαίωμά μου να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και υποχρέωσή σας να αποσπάσετε ή να προσλάβετε καθηγητές.

 
Άσπα Γοσποδίνη, Καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας,
14 Φεβ 2016 10:04

Συμφωνώ απολύτως με τις απόψεις του κ. Παπαθεοδώρου. Επιτέλους, δημοσιεύονται τέτοιες απόψεις που αποδομούν εν συντομία τις οπισθοδρομικές απόψεις της υπουργού, και στηρίζονται στην καλή γνώση του τρόπου λειτουργίας των αυτοχρηματοδοτούμενων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην εποχή της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ και της βαθειάς κρίσης της χώρας.
Τα αυτοχρηματοδοτούμενα Μεταπτυχιακά Προγράμματα δεν απορροφούν δημόσια κονδύλια, ούτε οι καθηγητές βάζουν στην τσέπη τους δημόσιο χρήμα πλέον του μισθού τους. Αντιθέτως, σε εποχή μηδαμινής δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ, παράγουν ακαδημαϊκό έργο σε δύσκολες συνθήκες, και συνεισφέρουν στις λειτουργικές ανάγκες των ΑΕΙ με αύξηση εσόδων των ΑΕΙ. Από τα δίδακτρα των αυτοχρηματοδοτούμενων Μεταπτυχιακών, το 35% κρατείται από τα ΑΕΙ (μέσω ΕΛΚΕ) για τα λειτουργικά έξοδα των πανεπιστημίων. Το 65% των διδάκτρων διατίθεται για (α) αμοιβές Γραμματειακής υποστήριξης του προγράμματος, (β) τεχνική υποστήριξη (Η/Υ, διαλέξεις μέσω online τηλεδιασκέψεων), (γ) ωριαία αποζημίωση των διδασκόντων (μέλη ΔΕΠ και εξωτερικοί εντεταλμένοι καθηγητές) η οποία κυμαίνεται μεταξύ 30-50 ευρώ την ώρα σύμφωνα με τη βαθμίδα και τα τυπικά προσόντα των διδασκόντων.
Εάν διακοπεί με αναχρονισιτκό νόμο η λειτουργία των αυτοχρηματοδοτούμενων Μεταπτυχιακών, τα ΑΕΙ δεν θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη χώρα μας, και η ζήτηση θα στραφεί σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων!! Τα ΑΕΙ θα γίνουν φτωχότερα ως προς τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα και τα οικονομικά διαθέσιμά τους για λειτουργικά έξοδα.

ΑΣΠΑΣΙΑ ΓΟΣΠ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ