Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Αποσύρθηκε η διάταξη για την κατάργηση χορήγησης επάρκειας διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών

Την ίδια διάταξη είχε αποσύρει και ο Α. Λοβέρδος, ως υπουργός Παιδείας
Δημοσίευση: 17/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αποσύρθηκε από το  υπό ψήφιση νομοσχέδιο     “Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια - Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)” η διάταξη που όριζε:

Α. Την κατάργηση της   χορήγησης επάρκεια διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών στους κατόχους Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας.

Β. Η αρμοδιότητα αναγγελίας έναρξης διδασκαλίας επαγγέλματος μεταφέρεται στον ΕΟΠΠΕΠ .

Η  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΟΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΠΟΥ ΨΗΦΊΣΤΗΚΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Είναι η δεύτερη φορά που αποσύρεται από τη Βουλή η συγκεκριμένη τροπολογία. Την πρώτη φορά την είχε αποσύρει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως υπουργός Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας δεν χορηγεί επάρκεια διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών από τις 26 Μαρτίου 2014, με αποτέλεσμα  από τότε να παραμένουν στο “συρτάρι” περισσότερες  από 10.000 αιτήσεις, περιμένοντας από πέρσι την έκδοση υπουργικής απόφασης –όπως ορίζει ο νέος νόμος-η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια χορήγησης.

 Τα «βρόντηξε»  o Α. Λοβέρδος

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος απέσυρε τροπολογία για την μεταφορά της αρμοδιότητας αναγνώρισης των Οργανισμών που χορηγούν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας στον ΕΟΠΠΕΠ .

Τη στιγμή που ανακοίνωνε στην Ολομέλεια της Βουλής την απόσυρση της τροπολογίας ξέσπασε χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «Μιλάμε για λαμόγια που βρίζουν, γι’ αυτό μιλάω. Για υβριστές τέτοιους», χωρίς να κατονομάσει ποιους εννοεί.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επειδή εγώ δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν έχω καμία σχέση με αυτούς, αλλά έχω σχέση με το θέμα, ήθελα να το προχωρήσω. Έτσι, είπα «νόμος σήμερα», με εξουσιοδοτική διάταξη του υπουργού, για να κάνω και τα κριτήρια και να τα κάνω όλα γρήγορα. Μου είπαν «θα τα κάνεις εσύ με υπουργική απόφαση; Άρα αυτό σημαίνει ότι θα τα κάνεις με υπουργική απόφαση, διότι θέλεις να ευνοήσεις τον Γεωργιάδη ή τον α’ και το β’». Τους είπα ότι «αν θέλετε Προεδρικό Διάταγμα, θα με καθυστερήσετε οκτώ μήνες». Υπήρξαν μομφές κ.λπ. Μιλάμε για λαμόγια που βρίζουν, γι’ αυτό μιλάω. Για υβριστές τέτοιους.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχουν έρθει πάρα πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μου έθεσαν το θέμα και εγώ το συμμερίζομαι. Η παρέμβασή σας φοβάμαι ότι μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά μπορεί να ανοίξει μία κερκόπορτα τεραστίου μεγέθους. Γιατί; Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Πολύ ωραία. Αυτό ισχύει για όλους. Τώρα βάζουμε μία ρύθμιση με κριτήρια που σήμερα εδώ δεν είναι γνωστά, αλλά θα γίνουν γνωστά στο Προεδρικό Διάταγμα. Θα κάνετε την αλλαγή απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί. Θα επιτρέπεται σε κάποιον ενδιάμεσο φορέα να λέει ποια από τα πιστοποιημένα ευρωπαϊκά φροντιστήρια είναι τελικά πιστοποιημένα ή όχι. Μπορεί μεν αυτό να μην έχει και μεγάλη σημασία, γιατί αφού είναι πιστοποιημένα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα είναι πιστοποιημένα ούτως ή άλλως είτε εσείς τα αναγνωρίσετε είτε όχι. Όμως, αντιλαμβάνεστε ότι σε επίπεδο καθημερινής διαφήμισης, σε επίπεδο άγρας πελατών, σε επίπεδο εντυπώσεων, ότι αυτό που θα κάνετε, χωρίς τη θέλησή σας, επαναλαμβάνω, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του α’ ή του β’.Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτό πρέπει να το αποσύρετε. Εάν θέλετε να το φέρετε, να φέρετε στη Βουλή τα κριτήρια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Βάλτε τα κριτήρια, κύριε Υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Είπα για Προεδρικό Διάταγμα. Τώρα, επειδή ούτε το Προεδρικό Διάταγμα τους αρέσει, γιατί δεν θέλουν να γίνει τίποτα, τα λαμόγια λένε «φέρνετε Προεδρικό Διάταγμα, όπου θα παρέμβει το Συμβούλιο της Επικρατείας».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Μα, υπάρχει διαπλοκή στο χώρο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γι’ αυτό λοιπόν κι εγώ γυρίζω σελίδα. Τους λέω ότι αυτοί και αυτή η λογική έφεραν την Ελλάδα εδώ που την έφεραν. Αυτή η δυσπιστία των γκρίζων ζωνών. Όσοι μιλάνε είναι από τις γκρίζες ζώνες και τους επιτίθεμαι αυτή τη στιγμή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Να τα βάλουμε στο νόμο να διασφαλιστούμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Το παίρνω όλο πίσω. Εγώ προσωπικά δεν θα πάθω τίποτα. Δέκατα δεν θα μου ανεβάσουν. Κάνω πολιτικές για τη χώρα μου. Δέκατα, για το κάθε λαμόγιο, δεν θα ανεβάσω. Τα παίρνω πίσω. Θέλω αυτά που λέω να γραφτούν και στα μπλογκς που έγραψαν, αυτά που έγραψαν απ’ έξω και να τα φέρουμε κατευθείαν στη Βουλή. Όμως η ισχύουσα κατάσταση είναι η κοινή λογική του «απατεωνισμού», που έφερε την Ελλάδα εδώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για να μην παρεξηγηθώ, όπως στην παρέμβασή μου, κύριε Υπουργέ –και σας ευχαριστώ- εγώ δεν αμφισβητώ καθόλου την πρόθεσή σας, ούτε την ανάγκη να υπάρξει αυτή η παρέμβαση. Είμαι υπέρ της παρεμβάσεως. Απλώς, για να μην αφήσουμε την ευκαιρία να δημιουργηθεί η εντύπωση γι’ αυτή τη γκρίζα ζώνη, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο δόκιμο αυτό που τώρα είπατε -και αφού συμφωνεί και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ακόμα καλύτερα- να γίνει με κριτήρια που θα είναι γνωστά στη Βουλή και άρα θα πρέπει να τα ψηφίζουν όλοι οι Βουλευτές και να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θέλουμε να κάνουμε και την άλλη εβδομάδα φέρτε το. Εγώ είμαι υπέρ της ταχύτητας. Να μην καθυστερήσουμε, αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε αν μη μπορεί κάποιος να πει ότι έχουμε την… ΑΝΔΡΕΑΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μετά θα λένε «όχι με το νόμο».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αφήστε τι θα λένε. Εμείς νομοθετούμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Να το πάρετε πίσω και να το ξαναφέρετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα λένε «όχι το νόμο», διότι ο νόμος δεν είναι δυνατόν να καθορίζει τα κριτήρια. Το διάταγμα καθορίζει τα κριτήρια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία, συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην το χαλάσουμε τώρα. Πάμε να βγάλουμε και Πρόεδρο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνούν να γίνει μια ενέργεια, αρκεί να μη γίνει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ λέω να γίνει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Πάρτε το πίσω και ξαναφέρτε το.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ : Μιλάτε και οι τρείς τώρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης πρόλαβα και το έγραψα -συγγνώμη για τα γράμματά μου- και το καταθέτω. «Το άρθρο 7 της τροπολογίας με γενικό αριθμό 2030 και ειδικό 286 αποσύρεται».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ωραία, καλό!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να δούμε όταν θα φέρουμε τον νόμο τι θα λέτε!

Διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων για τα Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας¨

Διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων στο χώρο των πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας και Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών η οποία αποτελεί παράβαση των ιδεατών όρων υγιούς ανταγωνισμού, αναφέρει το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Παιδείας που είχε συγκροτηθεί από την Αννα Διαμαντοπούλου.

Η Ομάδα Εργασίας στηρίζει αυτή τη διαπίστωση ότι «πληροφορήθηκε ότι ορισμένοι φορείς πιστοποίησης επιστρέφουν μέρος των χρημάτων έως και 30% που εισπράττουν από τους υποψήφιους, ως εξέταστρα στους ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών ή σε όπια εκπαιδευτική μονάδα άλλης φύσεως στέλνει τους μαθητές του στο συγκεκριμένο σύστημα πιστοποίησης.

Το πόρισμα το οποίο το υπουργείο Παιδείας ποτέ δεν δημοσιοποίησε, το έφερε στη δημοσιότητα η ΟΙΕΛΕ.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για τεράστια προβλήματα ανομίας και αδιαφάνειας στο θέμα της πιστοποίησης προσόντων στο χώρο των ξένων γλωσσών με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν οι επιτήδειοι.

 

Σχόλια (5)

 
Ελεύθερος
17 Φεβ 2016 17:43

Το Α (η χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας) είναι ντροπή που δεν καταργείται επί τέλους.

Το Β (η ανάθεση πιστοποιήσεως για έναρξη διδασκαλίας στον ΕΟΠΠΕΠ) ευτυχώς που αποσύρθηκε.

 
ΠΟΛΥΖΩΗΣ
17 Φεβ 2016 22:29

ΕΧΩ 3 PROFICIENCY ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΔΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

 
Δεσποινα Στρογγυλη
16 Δεκ 2016 13:59

Ειναι το λιγοτερο απαραδεκτο,αν οχι εγκληματικο,να εχουν παει χιλιαδες ωρες των παιδιων μας χαμενες,για να μη μιλησω για τις στερησεις των οικογενειων που εξαπατηθηκαν,νομιζοντας οτι προσφεραν στα παιδια τους εφοδια για το μελλον τους κ να χρειαζεται να πιστοποιησουν ,για πολλοστη φορα τις χιλιοπληρωμενες γνωσεις τους,για να μπορεσουν να δουλεψουν καπου,για να εχουν τουλαχιστον ενα χαρτζηληκι,γιατι δεν μπορουμε να μιλαμε για μισθο επιβιωσης...Ελεος πια..Ας

 
γαβ
13 Ιουν 2017 23:16

Μισό λεπτό ρε παιδιά, εγώ σπατάλησα χρόνια πληρώνοντας και διαβάζοντας για τα αγγλικά και άλλες γλώσσες, με απώτερο στόχο να πάρω επάρκεια και άδεια διδασκαλίας, ώστε να ανοίξω το δικό μου φροντιστήριο.Και έρχεται ένας Λοβέρδος και δεν μου δίνει άδεια να κάνω τη δικιά μου επιχείρηση ! Έλεος ρε Λοβέρδο ! Τη γλώσσα την πιστοποιήσαμε.Αρκετά νομίζω σας ανεχτήκαμε ! Καιρός όλοι σας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να πάτε στον αγύριστο και να μας αδειάσετε τη γωνιά ! Δεν θέλουμε τέτοιους πολιτικούς που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και βάζουν φραγμούς σε όσους έχουμε proficiency για να διδάξουμε μόνο με αυτό τη γλώσσα.Αν δεν είμαστε καλοί, η αγορά θα το κρίνει, όχι ο τίτλος σπουδών.Και δεν κατάλαβα δηλαδή, ολόκληρα ξένα πανεπιστήμια δίνουν άδεια και επάρκεια, το Υπουργείο τί ζόρι τραβάει; Πολύ καλά έγινε που αποσύρθηκε και καλούμε το ΣΥΡΙΖΑ να μη θέσει εμπόδιο ώστε να πάρουμε όσοι θέλουμε άδεια διδασκαλίας και να ξεκινάμε να διδάσκουμε.Άλλωστε θα υπάρξουν και έσοδα στα δημόσια ταμεία από τους φόρους που θα πληρώνουμε ως επιχειρήσεις.Τί φοβάται πια το υπουργείο;;; Έλεος δηλαδή !!

 
Ηλιανα Βαρ.
08 Σεπ 2017 01:54

Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα και εγω με την σειρά μου να πω ότι ειναι στενάχωρο που εχουν παγώσει οι διαδικασίες εδω και τόσα χρόνια.
Μια μικρή διευκρίνιση. Οποίος εχει μεταπτυχιακό απο Αγγλία σε κλάδο οικονομικά στον τομέα της υγείας και proficiency δεν μπορεί να λάβει επάρκεια διδάσκαλος ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ