Το υπουργείο μελετά νέο νόμο για τις μετεγγραφές

19/02/2016

Ενημερώθηκε: 20/02/2016, 10:07

Άκουσε το άρθρο

-Λόγω της πραγματικά άσχημης οικονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα την τελευταία πενταετία-εξαετία, έχουμε πολλές αιτήσεις για μετεγγραφές, αλλά δεν μπορούμε να φορτώνουμε όλα τα τμήματα, ειδικά του κέντρου.

-Γιατί στην περιφέρεια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, τους πήραμε όλους όσους ζητήσανε μετεγγραφή. Είναι, για να σας πω συγκεκριμένα, οκτώ τμήματα της Αθήνας που δημιουργούν το «πρόβλημα».

-Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε –κι εκεί η οποιαδήποτε πρόταση είναι καλοδεχούμενη, εμείς το επεξεργαζόμαστε– ένα νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα κατοχυρώνονται με τις μετεγγραφές.

-Και έχετε δίκιο: δεν υπάρχει δικαιότερο σύστημα. Δεν υπάρχει δυστυχώς. Μακάρι να υπήρχε.

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Γ. Στύλιου, ενώ σημείωσε τα εξής:

-Έχουμε τις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές, που για πρώτη φορά εξατομικευμένα η Επιτροπή βλέπει τις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν πραγματικές ανάγκες, κυρίως από ασθένειες κλπ. και όχι μόνο με συμβατικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια που δεν υπήρχαν ποτέ, δηλαδή εξατομικευμένα.

-Φοιτήτρια, για παράδειγμα, με γονείς φυλακισμένους και από ορφανοτροφείο, παίρνει μετεγγραφή, αυτονόητα βέβαια, όπως και κάποιες τέτοιες περιπτώσεις.

-Μετά τη ρύθμιση του κ. Λοβέρδου σύμφωνα με την οποία μετεγγράφησαν όλοι οι φοιτητές που έκαναν αιτήσεις, είχαμε προσφυγή τμημάτων πανεπιστημίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

-Και το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε απόφαση ότι δεν επιτρέπονται μετεγγραφές πάνω από το 10% για κάθε τμήμα. Όχι για κάθε πανεπιστήμιο γενικά, για κάθε τμήμα. Άρα, τα τμήματα μάς έδωσαν μόρια υποδοχής.

-Η στάθμιση που έπρεπε να κάνουμε –και αυτό προσπάθησα να κάνω με την υπουργική απόφαση- είναι να έχουμε και την εμπιστοσύνη αυτών που αιτούνται μετεγγραφής και όχι μόνο την εμπιστοσύνη τους, αλλά να βοηθήσουμε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις σπουδές τους παιδιά τα οποία είναι από οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια ή έχουν άλλες ανάγκες, αλλά και να σταθμίσουμε επίσης την καλή λειτουργία των τμημάτων.

-Δεν είναι ο νόμος ο οποίος εμπόδισε τις μετεγγραφές, ότι έκανε κάποιος από την Κυβέρνησή μας κάτι τόσο άσχημο. Είναι τα ίδια τα τμήματα που προσέφυγαν γιατί δεν μπορούσαν, ειδικά βέβαια κάποια από τα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άρα, έπρεπε να σταθμίσουμε τα δύο.

-Σε ό,τι αφορά τα μόρια, λέτε ότι υπάρχουν μόνο εισοδηματικά κριτήρια. Νομίζω ότι είναι τα πλέον αντικειμενικά κριτήρια και ότι δεν υπάρχουν για άλλα. Υπάρχει για την πολυτεκνία, υπάρχει για την τριτεκνία και πέραν της τριτεκνίας, εάν σπουδάζουν φοιτητές, εάν η ίδια η οικογένεια έχει φοιτητές σε διαφορετική πόλη, παίρνει επιπλέον μόριο.

-Κοιτάξτε, τα κοινωνικά κριτήρια έχουνε μόρια, τα επιπλέον, τα πολλά μόρια, τα παίρνουν τα εισοδηματικά κριτήρια, γιατί όπως καταλαβαίνετε μια τρίτεκνη οικογένεια δεν καθίσταται αυτομάτως και με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. Μια τρίτεκνη οικογένεια, όμως, με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια έχει πολλά μόρια γι’ αυτό και έχει επιπλέον μόριο λόγω τριτεκνίας. Άρα, βάλαμε και κοινωνικούς παράγοντες, αλλά οι οικονομικοί υπάρχουν, γιατί το θεωρήσαμε το πλέον αντικειμενικό κριτήριο.

-Όσον αφορά την επαρχία, η συνεργάτης μου έχει κάνει πραγματικά καταγραφή όλων των δεδομένων που υπάρχουν, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε μια άλλη νομοθετική ρύθμιση. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι όντως δεν πρέπει να αποψιλωθεί και η επαρχία, τα επαρχιακά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Δηλαδή πρέπει να ενισχυθούν. Άρα, αυτό που πρέπει να προσέξουμε με το καλό είναι να ενισχύσουμε τη φοιτητική μέριμνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Όσον αφορά αυτό το τελευταίο που είπατε, κυρία Υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω να το μεταφέρετε και στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ήδη το μετέφερα και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σας ευχαριστώ πολύ.
Όσο για τις παχιές αγελάδες, θυσιάστηκαν στον βωμό μιας πλαστής ευημερίας!

ΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

Ο κ. Στύλιος τόνισε τα εξής:

 Είναι δεκτό το αντικειμενικό πρόβλημα που λέτε.

Το αναγνωρίζω κι εγώ ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι μετεγγραφές.

Είναι μια σκέψη και είναι θετική η σκέψη έτσι όπως την εκφράσατε κι εσείς ότι στα περιφερειακά πανεπιστήμια από περιφερειακό σε περιφερειακό, από τμήμα σε τμήμα, θα μπορούσε να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία και μια πιο μεγάλη άνεση.

Εκεί βέβαια θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι κάποια τμήματα, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, που είναι το μοναδικό στη χώρα και δεν είναι από περιφερειακό σε περιφερειακό, θέλουν ιδιαίτερα κριτήρια και μεγαλύτερη προσοχή, για να μην έχουμε άλλα προβλήματα δυσλειτουργίας στο τμήμα. Είμαι και απόφοιτος του συγκεκριμένου Τμήματος και γνωρίζω πολύ καλά τι έχει συμβεί στην πορεία.

Κυρία υπουργέ, επιφυλάσσομαι για αυτό που είπατε.

Περιμένουμε κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό επιδιώκουμε, πιο θεσμικά και πιο αντικειμενικά και πιο γρήγορα και πιο έγκαιρα να μπορούν να ανακοινωθούν οι μετεγγραφές, ούτως ώστε και οι οικογένειες να έχουν βρει τον δρόμο τους, αλλά και το Υπουργείο να μην επιφορτίζεται με αυτά τα θέματα και να κάνει άλλη πολιτική.

Σχόλια (2)

Αντώνης Τσιόγκας
|

Εφόσον τα οικονομικα κριτήρια ισχύουν φαντάζομαι και για οικογένειες με ένα παιδί τότε για να είναι δίκαιο το σύστημα θα πρέπει σε μια οικογένεια με περισσότερα παιδιά το ποσο επί τον αριθμό των παιδιών να δίνει τα ίδια μόρια, γιατί τα έξοδα είναι πολλαπλάσια αν μια οικογένεια έχει δύο παιδιά φοιτητες σε διαφορετική πόλη, 3 παιδια πιθανόν κλπ.
Παράδειγμα:
μια οικογένεια με 1 παιδί με 3000€ εισόδημα παίρνει 5 μόρια
μια οικογένεια με 2 παιδιά θα έπρεπε με 6000€ εισόδημα να παίρνει τα 5 μόρια
μια οικογένεια με 3 παιδιά θα έπρεπε με 9000€ εισόδημα να παίρνει τα 5 μόρια
με 4 με 12000€ και ουτω καθ εξής.
Το ίδιο και για τις άλλες κατηγορίες.

Αντ Νικ
|

Άρες μάρες κουκουνάρες, Σία!...
Πότε θα μας πείτε ποιες περιπτώσεις συγκεκριμένα περιλαμβάνονται στις κατ` Εξαίρεση Μετεγγραφές; Θα δώσετε τα ονόματα και τους λόγους που επικαλέσθηκαν ή να τα ζητήσουμε μέσω βουλευτών;
Δώσατε ένα παράδειγμα με παιδί φυλακισμένων και από ορφανοτροφείο... Ναι αλλά αυτά είναι ατυχή! Καθώς αυτά καλύπτονται από τις κανονικές μετεγγραφές... προφανώς, θα έχουν μηδενικό εισόδημα (5 μόρια), ορφάνια 3...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ