ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Αλλαγές στο καθηκοντολόγιο των Σχολικών Συμβούλων σχετικά με Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των σχολείων

Το ΦΕΚ με την τροποποιητική υπουργική απόφαση-Υπόλογοι για το ωρολόγιο πρόγραμμα και για τα κενά των σχολείων
Δημοσίευση: 21/02/2016
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε τροποποίηση της υπουργικής απόφαση  353.1/324/105657/Δ1 (ΦΕΚ 1340/2002 τ.Β ́)  που προβλέπει το καθηκοντολόγιο  των Σχολικών Συμβούλων σχετικά με  Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των σχολείων υπέγραψε ο υπουργός Παιδεάις Νίκος Φίλης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση  :

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Α. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα (Ε.Ω.Π.) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συντάσσεται το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου από τον Διευθυντή του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Β. Το Ε.Ω.Π., για την Α/θμια Εκπαίδευση υποβάλλεται στο Σχολικό Σύμβουλο σε τρία αντίγραφα, ελέγχεται και εγκρίνεται από τον Σχολικό Σύμβουλο ως προς το παιδαγωγικό του μέρος και ως προς την κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Ο Σχολικός Σύμβουλος, αφού το εγκρίνει, επιστρέφει ένα εγκεκριμένο αντίγραφο στο σχολείο και ένα αποστέλλεται για ενημέρωση στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Ε.Ω.Π. ελέγχεται και εγκρίνεται ως προς την πλήρη κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση που υπάρχουν δυσκολίες στη σύνταξη του Ε.Ω.Π., ο Σχολικός Σύμβουλος δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες για τη διαμόρφωση του, οι οποίες και εφαρμόζονται από τον Σύλλογο των διδασκόντων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας.

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Α. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα (Ε.Ω.Π.) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συντάσσεται εντός του μηνός Σεπτεμβρίου από τον Διευθυντή του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων. Το Ε.Ω.Π. ελέγχεται και εγκρίνεται από τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο ως προς το παιδαγωγικό του μέρος και ως προς την κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Β. Το Ε.Ω.Π. ελέγχεται και εγκρίνεται ως προς την πλήρη κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από τον οικείο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ - ΕΓΚΡΙΣΗ

Σύμφωνα με την τροποποιητική υπουργική απόφαση:

1. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εποπτεύουν τη σύνταξη και εγκρίνουν τα Ε.Ω.Π. των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας ευθύνης τους, την εφαρμογή της κείμενης σχετικής νομοθεσίας και την υλοποίηση του πνεύματος των ισχυόντων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ.).

2 . Οι αρμόδιοι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνουν εγγράφως προς το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΔΕ) τρόπους αξιοποίησης του πλεονάζοντος διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών ως προς την κάλυψη κενών σε διδακτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξει

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Σχόλια (9)

 
Σεβαστή
23 Φεβ 2016 08:23

Άραγε πού είναι η αλλαγή στο καθηκοντολόγιο; Στη διατύπωση; Ο έλεγχος των ΕΩΠ ήταν πάντα ένα από τα καθήκοντα των ΣΣ. Αν θέλουμε την ουσία του πράγματος πρέπει να δούμε ποιες είναι οι συνέπειες όταν δεν εφαρμόζεται το καθηκοντολόγιο. Το κρυφτούλι παίζεται όχι μόνο μεταξύ διευθυντών σχολείων και υπολοίπων ανωτέρων στελεχών αλλά και μεταξύ των ιδίων των ανωτέρων στελεχών...Η νοοτροπία της αλληλοεξυπηρέτησης δεν αλλάζει. Είναι εθνικό χαρακτηριστικό και ο έλληνας το κουβαλάει όπου κι αν βρεθεί. Αυτά που άνακάλυψε' και αποκάλυψε ο νυν υπουργός για τις πλασματικές ώρες, θέσεις και τα πλασματικά τμήματα τα έχουν ανακαλύψει κι άλλοι πριν από αυτόν...τα αποτελέσματα γνωστά. Όταν έρχεται η ώρα της δράσης, όλοι κάνουν πίσω. Κι ενώ είναι γραμμένο σε νόμους και διατάξεις ποιοι πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, κάτι γίνεται, κάτι σκαλώνει και η ζωή συνεχίζεται.

 
da
22 Φεβ 2016 12:37

ΕΑΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΕ ΦΙΛΗ ΕΓΩ ΘΑ ΓΙΝΩ ΑΠΟ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΣΑΣ 45 ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΔΗΜΟΥΣ ΑΔΕΔΥ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΚΛΠ ΚΛΠ 5000 ΕΚΤΟΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΣΠΑ ........ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΕΝΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΜΑΣ ΟΤΙ ΟΙ Σ.Σ. ΟΙ ΔΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΙ ΔΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ .............. ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.

 
Στέλιος
21 Φεβ 2016 20:53

Πόσα χρόνια πίσω θα μας γυρίζουν επιτέλους με τη μιζέρια τους!

 
patra
21 Φεβ 2016 19:40

@ Cliar
ναι συμφωνώ μαζί σου.
Από συμβουλευτικός - παιδαγωγικός - διδακτικός ο θεσμός των Σ.Σ. μετατρέπεται σε ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ και πολύ φοβάμαι ότι αυτί συνδέεται με την ΝΕΑ αξιολόγηση!
__Πίστεψες για το μάθημα στην αίθουσα;
__ Μέντορας σημαίνει και πολλά καντάρια προσόντα και προσωπικότητα και να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή!!
* Μέντωρ-ορος : σώφρων φίλος και σύμβουλος!!!!

 
patra
21 Φεβ 2016 18:47

(1) "ελέγχεται και εγκρίνεται από τον Σχολικό Σύμβουλο ως προς το παιδαγωγικό του μέρος και ως προς την κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών."
(2) "Το Ε.Ω.Π. ελέγχεται και εγκρίνεται ως προς την πλήρη κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από τον οικείο Διευθυντή Δ. Ε.."
__ Ποια η διαφορά κάλυψης και πλήρους κάλυψης του διδακτικού ωραρίου;;
__ Η γραφειοκρατία αυξάνεται πλέον και θα έλεγε κανείς ότι το υπουργείο κάποιον φορέα ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ, αφού προστίθεται ένας ακόμα ελεγκτικός κρίκος, ποιον άραγε:
(α) τη διεύθυνση του κάθε σχολείου; που είναι αρμόδια για τη σύνταξη του Ω.Π!
(β) τις υπηρεσίες ή το διευθυντή εκπαίδευσης κάθε διεύθυνσης, αφού μέχρι τώρα εκεί γινόταν ο έλεγχος;

__ Με τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς έχει υπόψη του το υπουργείο τον αριθμό των Ω.Π. που θα διεκπεραιώνονται στην αρχή κάθε σχ. χρονιάς;
__ Οι αποσπάσεις και οι διαθέσεις θα γίνονται με βάση την άποψη των συμβούλων ή -ειδικά για τις αποσπάσεις- με κάποια μοριοδότηση*, ώστε να μη βολεύονται οι γνωστοί;;
__Τα Υπ. Συμβούλια γίνονται έρμαια των Σ.Σ. ή θα μπορούν να απορρίπτουν τις προτάσεις των Σ.Σ. και σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχει και διαιτητής;;
* Η μοριοδότηση των αποσπάσεων είχε εισαχθεί σε πολλά Υπ. Συμβούλια!

 
Cliar
21 Φεβ 2016 17:59

Μάλλον αυτό είναι το καινούριο καθήκον που θα έχουν οι νέοι σχολικοί σύμβουλοι από την επόμενη χρονιά. Ούτε αυτά που ακούγονταν για μάθημα που θα διδάσκουν στην τάξη θα ισχύσει, ούτε για ρόλους μέντορα. Θα είναι υπόλογοι για το ωρολόγιο πρόγραμμα και για τα κενά των σχολείων! Ωραία. Για να δούμε πόσοι (και ποιοι) θα κάνουν αίτηση για τις θέσεις συμβούλων.

 
Λευτέρης
21 Φεβ 2016 16:52

Επιτέλους μία καλή είδηση !!
Αν αυτό συνδυαστεί με την πλήρη εφαρμογή του καθηκοντολόγιου σε θέματα παρουσίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία (υποχρεωτική παραμονή για 30 ώρες την εβδομάδα ) και για την αναπλήρωση εκπαιδευτικού που απουσιάζει εκτάκτως ή λόγω προγραμματισμένης άδειας, τότε είναι βέβαιο ότι θα αλλάζουν, προς το καλύτερο, πολλά στην καθημερινότητα του σχολείου !!!!

 
giorgos
21 Φεβ 2016 16:45

Καλά, ποιοί ερασιτέχνες του Υπουργείου εισηγήθηκαν αυτή την τροποποίηση του καθηκοντολογίου;
Κάτι ανάλογο δεν είχε ισχύσει και με τους προηγούμενους πριν 2-3 χρόνια και πάρθηκε γρήγορα πίσω;
Αλήθεια, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα (Ε.Ω.Π.) στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συντάσσεται το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου και διαρκεί ως το τέλος του σχ. έτους;
Γιατί η Υ.Α. δεν μιλά για εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα δέκα, αν όχι περισσότερα, στην πλειοψηφία των σχολικών μονάδων τουλάχιστον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;
Α !!! ξέχασα ότι από την επόμενη σχ. χρονιά όλοι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου 2016. Να το δω και να μην το πιστεύω ........

 
Γιώργος
21 Φεβ 2016 14:39

Δηλαδή υπονοεί ο υπουργός ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θα είναι στελεχωμένες οι σχολικές μονάδες; (όπως φέτος;)
Θα τρελαθούμε τελείως....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.