Διαβάζοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτρoπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τα οποία λάβαμε σήμερα δημοσιεύουμε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θ. Κικινή, όταν ο υπουργός Παιδεία Ν. Φίλης είπε τα εξής:
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ : Περιφέρειες στην Αθήνα, όπου ερχόντουσαν οι γονείς και έλεγαν «οφείλεις να λύσεις το πρόβλημα του ολοήμερου σχολείου, μας το είπε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, εσύ θα το λύσεις». Και τώρα που φεύγει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και αναγκάζεται, για να αποφύγει τα προβλήματα, που θα προκύψουν, να μας δώσει μια κατάσταση, έχουμε πολλά πλασματικά κενά. Καθηγητές, εκπαιδευτικούς, ευρύτερα, με 10 ώρες εργασία, 8 ώρες εργασία, 15 ώρες εργασία. Δηλαδή, πολύ κάτω από το πραγματικό τους ωράριο. Και καλά ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αυτό το πράγμα δεν το έβλεπε, οι Σχολικοί Σύμβουλοι δεν το βλέπανε; Στη σχολική μονάδα ο Διευθυντής δεν το έβλεπε αυτό;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΙΚΙΝΗΣ: Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι συνάδελφοί μας φέτος, αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, έχουν κάνει υπερωρίες, που είναι απλήρωτες, όχι λιγότερες ώρες.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ : Εγώ σέβομαι το συνδικαλιστικό σας λόγο.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΙΚΙΝΗΣ: Δεν είναι συνδικαλιστικός λόγος.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ : Ελάτε από το γραφείο μου, αν θέλετε, να σας δείξω από πολλές περιφέρειες τα στοιχεία. Δεν θέλω να βγάλω τώρα φέιγ βολάν. Πολλές περιφέρειες με επίσημες αποτιμήσεις των κενών. Σε περιφέρεια, όπου δεν λειτουργούσαν ολοήμερα και που, με βάση τα κενά, που μπορέσαμε να διαπιστώσουμε, προχθές, από προχθές λειτουργούν επτά ολοήμερα, σε μια εκπαιδευτική περιφέρεια, όταν έλεγε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης στους γονείς «δεν έχω εκπαιδευτικούς, πήγαινε να ζητήσεις από το Φίλη».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΙΚΙΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, βγάλτε τα δημοσίως, αλλά βγάλτε και δημοσίως πόσοι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει υπερωρίες και έχουν δουλέψει παραπάνω απ’ αυτά, που έπρεπε να κάνουν. Όλα στο φως.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ : Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό των εκπαιδευτικών, χάριν σε αυτόν υπάρχει το σχολείο, σήμερα. Είμαι σαφής. Χωρίς να θέλω να μπω σε μια συζήτηση, που δεν είναι του Εθνικού Διαλόγου μας, το θέμα το συνταξιοδοτικό. Βεβαίως, δεν μπορεί να έχεις ένα δάσκαλο, μια δασκάλα, έναν καθηγητή στα 67, μέσα στην τάξη. Αυτό είναι σαφές. Πρέπει να σκεφθούμε τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού. Ως Υπουργείο, όσο προχωράει η συζήτηση και σηκώνεται στα πόδια της η χώρα μας, γιατί αυτό είναι το κύριο να σηκωθεί στα πόδια της η χώρα μας και να βγούμε από το βάραθρο της κρίσης, στο ξέφωτο της ανάπτυξης, θα κάνουμε κουβέντα και θα βρούμε λύσεις. Σας ευχαριστώ και πάλι και ζητώ συγνώμη, που δεν μπόρεσα να είμαι από την αρχή εδώ.
Eίναι τα σχολεία στα οποία έγιναν οι υποχρεωτικές μετατάξεις των γυμναστών! Αυτά για τα οποία φωνάζουμε ότι δεν έπρεπε να γίνουν οι υποχρεωτικές μετατάξεις!!