ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Μαθήματα για το παρόν, μαθήματα για το μέλλον

Δημοσίευση: 23/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από τον Νοέμβρη του 2014 το 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης υλοποιεί ένα τριετές  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+  KA201 με τίτλο “Lessons for present, lessons for future”. 8 σχολεία από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στην  σύμπραξη: Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Φινλανδία και Ελλάδα.

Θέμα του προγράμματος οι απολυταρχικές ιδεολογίες όπως αυτές κυριάρχησαν στην Ευρώπη κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και οι τραγικές συνέπειες τους, τα χιλιάδες θύματα, η γενοκτονία των Εβραίων.  Και το ερώτημα επιτακτικό:  πώς μέσα από την εκπαίδευση  και την καλλιέργεια της υγιούς  ιστορικής μνήμης  οι μελλοντικές γενιές θα αποτρέψουν αντίστοιχες θηριωδίες  από το να ξανασυμβούν.

Στην διάρκεια του ενάμιση χρόνου υλοποίησης του προγράμματος πολλά έχουν συμβεί: συμμετοχή των εμπλεκόμενων καθηγητών  σε  εκπαιδευτικά σεμινάρια (του ΑΠΘ, του Εβραϊκού Μουσείου, της Centropa, του  Galicia Museum, Krakow), παρουσιάσεις εργασιών μαθητών, συμμετοχή σε εκδηλώσεις της πόλης σχετικές με το θέμα του προγράμματος, ταξίδια μαθητών και καθηγητών σε χώρες που συμμετέχουν στην σύμπραξη. Οι εμπειρίες από όλα αυτά πολύτιμες και καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία όλων μας.

Και τώρα είναι η σειρά μας. Από τις 29 Φεβρουαρίου ως τις 4 Μαρτίου  οι εταίροι μας μαθητές και καθηγητές θα επισκεφτούν την πόλη μας. Συνολικά 38 μαθητές  θα φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου. Στο σχολείο μας οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Αρχικά  ευπρεπίστηκε  όσο ήταν δυνατόν η εμφάνιση του κτιρίου, μια προσπάθεια που ένωσε τις δυνάμεις όλων:  μαθητών, καθηγητών, συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου.

Τώρα προετοιμάζονται με πολύ προσοχή οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν: δραματοποιημένη παρουσίαση των μαθητών με θέμα την ποίηση και το Ολοκαύτωμα, παρουσίαση της πόλης μέσα από τα μάτια των μαθητών, παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας, διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες της πόλης μας,  μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να συμμετάσχουν και οι ξένοι μαθητές, επισκέψεις σε  μνημεία της Θεσσαλονίκη και στην γύρω περιοχή που σχετίζονται με το θέμα, αλλά και αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο σχολείο.

Ελπίζουμε ότι η παρουσία των εταίρων μας στην πόλη και το σχολείο μας θα είναι πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και αντάξια του πνεύματος της φιλοξενίας που χαρακτηρίζει την ελληνική ψυχή. 

Ετικέτες: 
Erasmus

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.