ΒΟΥΛΗ

Τι απάντησε ο υπουργός στη Βουλή στις καταγγελίες για στημένες διαδικασίες και κομματικές επιλογές

Από κανένα μέλος του Συμβουλίου δεν εγείρεται ζήτημα παρέμβασης της γραμματείας ή άλλου υπαλληλικού προσωπικού της Περιφερειακής Διεύθυνσης
Δημοσίευση: 23/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Σε καμία φάση της διαδικασίας επιλογής Διευθυντών  ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας  δεν προσβλήθηκε  οι ουσία της διαδικασίας, που αποβλέπει στη διαφύλαξη της μυστικότητας και του αδιάβλητου της , όπως άλλωστε προκύπτει από τις δηλώσεις όλων των τακτικών μελών του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων  των δύο αιρετών , που έχουν καταχωρηθεί στα πρακτικά.

Β. Η γνησιότητα των εντύπων αξιολόγησης, ονομαστικά για κάθε υποψήφιο, επιβεβαιώθηκε με δημόσια δήλωση όλων των παρόντων μελών του Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 13—16, στην οποία οι φάκελοι ανοίχθηκαν και κάθε μέλος παρέλαβε από τον Πρόεδρο τα προσωπικά του έντυπα αξιολόγησης της προηγούμενης μέρας, για επιβεβαίωση της γνησιότητάς τους.

Γ. Στη συνέχεια τα έντυπα  παραδόθηκαν εκ νέου στον πρόεδρο και τοποθετήθηκαν στους κλειστούς φακέλους, οι οποίοι μονογράφηκαν.

Δ. Ολα τα τακτικά μέλη του Συμβουλίου Επιλογής διαβεβαίωσαν ομόθυμα  ότι δεν θέτουν ζήτημα παραβίασης της μυστικότητας της διαδικασίας.

Ε. Από κανένα μέλος του  Συμβουλίου δεν εγείρεται  ζήτημα παρέμβασης της γραμματείας ή  άλλου υπαλληλικού προσωπικού της Περιφερειακής Διεύθυνσης, δεδομένου ότι τα έντυπα αξιολόγησης  της 12ης Ιανουαρίου 2016 παραδόθηκαν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιλογής.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Παιδείας  Νίκος Φίλης στη Βουλή, επικαλούμενος σχετικό έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, απαντώντας σε ερώτηση- καταγελία των Βουλευτών Κ. Γκιουλέκα, Α. Καραμανλή και Μ. Αντωνίου,   (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ) ενώ παρουσίασε τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Στο σύνολο των 16 Διευθύνσεων ΠΕ και ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, η σειρά των υποψηφίων, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί με τα αντικειμενικά  μόρια των κριτηρίων 1 και 2 και τη μοριοδότηση της ψηφοφορίας, ανατράπηκε ύστερα από τη συνέντευξη σε 2 Διευθύνσεις ΠΕ και 3 Διευθύνσεις  ΔΕ. Σε αυτές τις 5 περιπτώσεις οι διαφορές στη βαθμολογία των υποψηφίων πριν τη συνέντευξη κυμαινόταν από 0,06 έως 1,33 μονάδες.

2.Επί 87 υποψηφίων Διευθυντών ΠΕ και ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικά υποβλήθηκαν 13 ενστάσεις κατά των τελικών πινάκων , εκ των οποίων οι 10 από υποψήφιους Διευθυντές ΠΕ και οι 3 από υποψήφιους Διευθυντές ΔΕ.

3. Σχετικά με συγκεκριμένη αναφορά στη ΠΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η διαφορά της τέταρτης από τον πρώτο υποψήφιο του προσωρινού πίνακα ανέρχονταν σε 1,33 μονάδες.

 

Σχόλια (2)

 
Παύλος Παπαδόπουλος
25 Φεβ 2016 12:08

Φαίνεται ότι ο υπουργός δε γνωρίζει (ή δεν θέλει να το παραδεχτεί) ότι ο πρώτος υποψήφιος στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης ήταν ο μόνος από τους υποψηφίους που συγκέντρωσε πάνω από το 20% στην ψηφοφορία. Αν δεν είχε προστεθεί η διαδικασία της συνέντευξης και ίσχυε ότι και για τους Διευθυντές των Σχολείων, θα ήταν ο μοναδικός που θα προκρινόταν, καθώς οι υπόλοιποι θα είχαν αποκλειστεί. Μάλλον θα έπρεπε να επικεντρώσουμε σε αυτό και όχι στη διαφορά των 1,33 μονάδων.
Επίσης, η τροποποίηση του σχετικού νόμου με την προσθήκη της συνέντευξης - και μάλιστα στο τέλος της διαδικασίας - σίγουρα μας προδιαθέτει για "στημένα" αποτελέσματα. Γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να ανατραπούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Αλλά τελικά, ας μας πει η κυβέρνηση: Γιατί ανατρέπει νόμους και δημοκρατικές διαδικασίες (όπως η ψηφοφορία); Δεν αποδείχτηκε ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν ο πιο δημοκρατικός και (ίσως) αξιοκρατικός τρόπος ανάδειξης των άξιων; Εδώ που τα λέμε, τα στελέχη των σχολείων γνωρίζουν καλύτερα απ'όλους ποιοί είναι οι καλύτεροι γι' αυτές τις θέσεις. Γιατί η ίδια η κυβέρνηση αναιρεί αυτό το δίκαιο νόμο που η ίδια θέσπισε;

 
teos
23 Φεβ 2016 23:13

Όπως και με τους Κουράκη Μπαλτά έτσι και τώρα μακρυά και από αυτόν τον υπουργό οι στημένες κομματικές επιλογές στελεχών εκπαίδευσης. Δεν μιλάμε πλέον για ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς αλλά μάλλον για το αντίθετο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.