Ιδιοκτήτες σχολείων και ΟΙΕΛΕ ανταλλάσσουν «ξίφη» και στη μέση ο υπουργός Παιδείας

ΣΙΕΙΕ: "Η συντεχνιακή ηγεσία της ΟΙΕΛΕ υπαγορεύει όρους σε υπουργικά έγγραφα".

24/02/2016

Ενημερώθηκε: 24/02/2016, 22:01

Άκουσε το άρθρο

Η ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ της ΟΙΕΛΕ και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, που έχουν συνηθίσει τελευταία, από σήμερα περνά σε άλλο επίπεδο, καθώς στη μέση βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μετά τa έγγραφa που υπέγραψε για την παύση   κάθε αξιολόγησης στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών,  με  ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα  καταγγέλλει  τον υπουργό Παιδείας , ότι:

Α. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ στα έγγραφα επιχειρηματολογία   ανυπόστατη και έωλη.

Β. Το υπουργικό έγγραφο που ξεκινά με την ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ  «όλα τα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας» δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι το ζήτημα δεν είναι η αξιολόγηση καθ’ εαυτή, αλλά ότι πίσω από αυτή επιχειρείται η επαναφορά, από το παράθυρο, των ρητρών μονιμότητας σε ένα τμήμα του ιδιωτικού τομέα.

Γ. Η  συντεχνιακή ηγεσία της ΟΙΕΛΕ υπαγορεύει όρους σε υπουργικά έγγραφα .

Δ. Το μέλλον θα δείξει αν θα επανέλθει ως παράκεντρο εξουσίας ή αν η τελική σοβιετοποίηση ιδιωτικών σχολείων θα παραμείνει ευσεβής πόθος της.

Το esos επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα της ΟΙΕΛΕ  κ. Χριστόπουλο, ο οποίος απάντησε στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών χαρακτηρίζει επιχειρηματολογία των νέων  εγγράφων  του υπουργού Παιδείας ανυπόστατη και έωλη, διότι:

•    Το άρθρο  16 παρ. 8 του Συντάγματος αναφέρεται στην υπηρεσιακή κατάσταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η οποία ρυθμίζεται από τις Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ και ουδόλως επηρεάζεται από την εσωτερική αξιολόγηση ιδιωτικού σχολείου.

•    Το άρθρο 62 παρ. 7 του ν. 1566/85 προβλέπει ότι «[…] οι διατάξεις αυτού του νόμου εφαρμόζονται ανάλογα στις ιδιωτικές σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο εκπαιδευτικό προσωπικό τους […]». Ως εκ τούτου, διαδικασίες και ρυθμιστικοί κανόνες που διέπουν τα κρατικά σχολεία και την ιδιότητα των εκπαιδευτικών τους ως υπαλλήλων του κράτους δεν μπορούν να ισχύσουν και στις ιδιωτικές σχολικές μονάδες, που αποτελούν φορείς ιδιωτικού δικαίου.

•    Στο Π.Δ. 152/2013 (περ. ιβ, παρ.1, άρθρο 4), στο οποίο παραπλανητικά παραπέμπει η ανακοίνωση του υπουργείου της 22-2-2016, δεν αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Αυτό ορίζεται σαφώς στο νόμο 4072/2012, άρθρο 329.

•    Στην ίδια ανακοίνωση ομολογείται το παγκοίνως γνωστό στην κοινότητα των ιδιωτικών και των κρατικών εκπαιδευτικών λειτουργών ότι, δηλαδή, το εν λόγω ΠΔ «βρίσκεται τυπικά σε ισχύ», αφού σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. «η διαδικασία αξιολόγησης δεν ολοκληρώθηκε, καθώς μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε την αναστολή της».

•    Επίσης στην Υ.Α. 30972/Γ1/05-03-2013|ΦΕΚ Β΄614/15-03-2013) που καθορίζει τους αξιολογητές, τους τομείς, τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης, δεν γίνεται καμία αναφορά «αδιακρίτως» σε κρατικά και σε ιδιωτικά σχολεία.

•    Τέλος, η τουλάχιστον ατυχής μνεία της ΥΑ Φ.353.1/324/105657/Δ1/02 (περί καθηκοντολογίου) και του υποδηλούμενου άρθρου 20 παρ. 10 (άσκηση διοικητικού και πειθαρχικού ελέγχου από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία) αναδεικνύει την σοβιετικού τύπου αντίληψη ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων εκθέτοντας τον Υπουργό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ