ΒΟΥΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε επεξεργασία προτάσεις για τον διορισμό εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατά την παρούσα χρονική περίοδο ο εν ισχύ νόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ και για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής προσωπικού τόσο για τους διορισμούς μονίμων όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι ο Ν.3848/2010.
Δημοσίευση: 26/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. επεξεργάζεται προτάσεις για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου των διορισμών και των προσλήψεων εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αυτό τονίζει ο υπουργός Παιδείας  Νίκος Φίλης, σε έγγραφο το οποίο διαβίβασε στη Βουλή, ενώ σημειώνει τα εξής:

Α. Κατά την παρούσα χρονική περίοδο ο εν ισχύ νόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ και για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής προσωπικού τόσο για τους διορισμούς μονίμων όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι ο Ν.3848/2010 (ΦΕΚ71/Α΄/19-5-2010).

Β. Στο άρθρο 3 ορίζεται ότι οι ανωτέρω πίνακες καταρτίζονται σύμφωνα με τις μονάδες από τον γραπτό διαγωνισμό, ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια.

Γ. Στο άρθρο 9, παρ.7 ορίζεται ότι η προϋπηρεσία των εκπ/κων των ιδιωτικών σχολείων προσμετράται στους πίνακες του ΑΣΕΠ υπό τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των 60 μηνών (άρθρο 3) που ισχύει για όλους τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς. Στο άρθρο 3 , παρ. 1 ορίζεται ότι στους ανωτέρω πίνακες εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση σε αυτόν ή σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Δ. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. με βάση τη συνταγματική (άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος) υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις Δικαστικές Αποφάσεις, οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια που αντίκειται προς τα όσα κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε., (αρ. 527/2015 απόφαση του Σ.τ.Ε., με την οποία κρίθηκε η συνταγματικότητα των διατάξεων των παρ. 1, 8 και 9 του άρθρου 9 του ν.3848/2010) ήτοι να διορίσει, ως μονίμους, εκπαιδευτικούς από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία και τους πίνακες των ρυθμίσεων του 24μήνου και 30μήνου.

Ε. Ήδη, με την αρ. 130262/E1/18-2-2015 (ΦΕΚ 1765 Β΄, ΑΔΑ: Ω892465ΦΘ3-1ΘΓ) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατάθηκε η μεταβατική περίοδος της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄) έως και το σχολικό έτος 2015-2016, κατά το μέρος που αφορά στους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π. 2008, και μόνο.

Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης σημειώνει ότι η καταμέτρηση των λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων δεν δύναται να πραγματοποιηθεί εκ των προτέρων, καθώς τα λειτουργικά κενά προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για διάφορους λόγους (π.χ. άδεια άνευ αποδοχών, ανατροφής τέκνου, αποσπάσεις, παραιτήσεις, θάνατοι) βάσει των οποίων πραγματοποιούνται αντίστοιχα και οι προσλήψεις.

Σχόλια (1)

 
Αρτεμη
26 Φεβ 2016 13:50

Υπουργε μου, οι προσληψεις αναπληρωτων δεν επηρεαζονται απο την αποφαση του ΣΤΕ.
ΜΗΝ υποβαθμισεις την προυπηρεσια προς οφελος κοινωνικων-μεταπτυχιακων κριτηριων, μονο εμεις κ οι οικογενειες μας ξερουμε πως την αποκτησαμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.