Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Φεύγουν από τον Εθνικό Διάλογο οι πρόεδροι των ΤΕΙ και καταγγέλλουν αδιαφανή κριτήρια στην κατανομή 500 μελών ΔΕΠ/ΕΠ

Η απάντηση της Αν. υπ. Παιδείας στην ανακοίνωση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ
Δημοσίευση: 26/02/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ ανακοίνωσε σήμερα ότι  αποσύρει τον εκπρόσωπό της Καθηγητή      Μιχάλη Μπρατάκο από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία τον οποίο όπως τονίζει «θεωρεί άκρως προσχηματικό και με προειλημμένες αποφάσεις» για τους εξής   λόγους:

- Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι οι θέσεις κατανεμήθηκαν με μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια. Είναι καταφανέστατο, ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η αναλογία Καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μέσος όρος 1/100) συγκριτικά με Πανεπιστήμια (μέσος όρος 1/30).

-Οι ισχυρισμοί περί μεγαλύτερων αναγκών των Πανεπιστημίων δεν ευσταθούν, διότι μπορεί ο αριθμός των ΤΕΙ  προς εκείνο των Πανεπιστημίων να είναι 1:2, ωστόσο η αναλογία των φοιτητών μας είναι 7 προς 10 και αριθμητικά το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά  έναντι των Πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ).

- Επί πλέον, οι ανάγκες σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ξεπερνούν τις 860 θέσεις, όπως είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο, και αντ΄αυτού το Υπουργείο ενέκρινε τις 671 θέσεις με κονδύλια από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων για 50 θέσεις μόνο!

-Οι υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν οικονομικά από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων, τα οποία όμως για τα περισσότερα ΤΕΙ έχουν εξαντληθεί και δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους.

-Η αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε περαιτέρω μαρασμό.

-Ακόμη, θεωρεί ότι η μη προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης που υποσχέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Σία Αναγνωστοπούλου για τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά) μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων κάνει φανερό το ανακόλουθο λόγων και έργων της Αν. Υπουργού.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ

H Σύνοδος των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρου των ΤΕΙ με ιδιαίτερη έκπληξη, πικρία και απογοήτευση διαπιστώνει την κατάφωρα άδικη και επί της ουσίας παράνομη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, της 24ης /2/2016, για την κατανομή 500 θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού μεταξύ ΤΕΙ (135 θέσεις) και Πανεπιστημίων (365 θέσεις).

Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι οι θέσεις κατανεμήθηκαν με μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια. Είναι καταφανέστατο, ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η αναλογία Καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μέσος όρος 1/100) συγκριτικά με Πανεπιστήμια (μέσος όρος 1/30). Οι ισχυρισμοί περί μεγαλύτερων αναγκών των Πανεπιστημίων δεν ευσταθούν, διότι μπορεί ο αριθμός των ΤΕΙ  προς εκείνο των Πανεπιστημίων να είναι 1:2, ωστόσο η αναλογία των φοιτητών μας είναι 7 προς 10 και αριθμητικά το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά  έναντι των Πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ). Επί πλέον, οι ανάγκες σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ξεπερνούν τις 860 θέσεις, όπως είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο, και αντ΄αυτού το Υπουργείο ενέκρινε τις 671 θέσεις με κονδύλια από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων για 50 θέσεις μόνο! Οι υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν οικονομικά από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων, τα οποία όμως για τα περισσότερα ΤΕΙ έχουν εξαντληθεί και δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους.

Η αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε περαιτέρω μαρασμό. Ακόμη, θεωρεί ότι η μη προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης που υποσχέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Σία Αναγνωστοπούλου για τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά) μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων κάνει φανερό το ανακόλουθο λόγων και έργων της Αν. Υπουργού.

Κατόπιν αυτών καλούμε τον Υπουργό κ. Ν. Φίλη, να δώσει τον αλγόριθμο κατανομής, που χρησιμοποιήθηκε στη δημοσιότητα και μετά από σχετικό διάλογο με τη Σύνοδο να προβεί στη διορθωτική απόφαση που εξέδωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Σία Αναγνωστοπούλου.

Για τους παραπάνω λόγους, η Σύνοδος αποσύρει τον εκπρόσωπό της Καθηγητή    κ. Μιχάλη Μπρατάκο από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία τον οποίο θεωρεί άκρως προσχηματικό και με προειλημμένες αποφάσεις.
Επιπρόσθετα, η Σύνοδος με κάθε πρόσφορο μέσο ξεκινά την πληροφόρηση των χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους για την αντιδημοκρατική απόφαση του Υπουργείου και προτίθεται να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των Ιδρυμάτων, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

Η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων και Αναπλ. Προέδρου ΤΕΙ

Μπρατάκος Μιχάλης – Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας
Καπετανάκης Ευάγγελος – Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης
Πασχαλούδης Δημήτριος – Πρόεδρος ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Η απάντηση της Αν. υπ. Παιδείας στην ανακοίνωση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ

Η ανακοίνωση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ μόνο θλίψη προκαλεί, τονίζει η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στη σημερινή ανακοίνωση της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ και υπογραμμΊζει τα εξής:

Α. Αντί να χαιρετίσουν καταρχάς την πρόσληψη ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ μελών ΕΠ για τα Ιδρύματα, θεωρούν την απόφαση του Υπουργείου αντιδημοκρατική. Σε αυτά τα 6 χρόνια ΠΟΤΕ  δεν κάλεσαν ούτε τους γονείς ούτε τους φοιτητές, ούτε τις τοπικές κοινωνίες να αντισταθούν στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ. Τώρα, που μετά από πολύ αγώνα  εξασφαλίστηκαν αυτές οι θέσεις, ΤΩΡΑ καταγγέλλουν το Υπουργείο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Όταν την εποχή των «παχέων αγελάδων» οι τότε κυβερνήσεις –καθ’ ομολογίαν των ίδιων των Προέδρων- έδιναν 700 θέσεις στα Πανεπιστήμια και 50 στα ΤΕΙ, τότε δεν μιλούσαν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά .

Β. Όταν, επίσης, την εποχή των «παχέων αγελάδων» προκηρύξεις για πλήρωση μελών ΕΠ των ΤΕΙ κηρύσσονταν άγονες, και πάλι η Σύνοδος των Προέδρων δεν έθετε θέμα δημοκρατίας.

Γ. Σήμερα που δίνονται για πρώτη φορά θέσεις, θεωρούν ότι θα λύσουν τα χρόνια προβλήματα των ΤΕΙ δια μαγείας και αυτόματα.

Δ. Το κοινό κριτήριο κατανομής θέσεων για το σύνολο των ΑΕΙ ήταν και παραμένει η σταδιακή μείωση της αναλογίας διδασκόντων/διδασκουσών-διδασκομένων. Αυτή η αναλογία είναι συντριπτικά δυσμενέστερη για τα ΤΕΙ. Η λύση ωστόσο που προκρίθηκε δεν ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση των Πανεπιστημίων, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της αναλογίας στα ΤΕΙ.

Ε. Όπως όλοι/ ες γνωρίζουν, ακολουθούν άλλες 500 θέσεις το φθινόπωρο οι οποίες θα κατανεμηθούν με τρόπο που θα ενισχύσει τη βελτίωση αυτής της αναλογίας στα ΤΕΙ.

Ζ. Όσο για τη ρύθμιση για τα διδακτορικά στα ΤΕΙ, υπάρχει στο ν/σ για την έρευνα μεταβατική διάταξη που το ρυθμίζει. Μάλλον οι Πρόεδροι των ΤΕΙ δεν είναι καλά ενημερωμένοι

 

Σχόλια (2)

 
Μελος ΕΠ
27 Φεβ 2016 09:46

Αυτη τη μεταβατικη διαταξη για τα διδακτορικα απο τα Τει δεν τη βρισκω πουθενα στο ν/σ για την ερευνα που εχει τεθει σε διαβουλευση. Μηπως μας δουλευουν ξανα?

 
ΘΠ
01 Μαρ 2016 11:01

Τα ΤΕΙ έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται. Από τη στιγμή που η σχέση διδασκόντων / διδασκόμενων στα ΤΕΙ είναι σαφώς μικρότερη από αυτή των πανεπιστημίων, το Υπουργείο θα έπρεπε να κάνει την κατανομή των θέσεων για την πρόσληψη καθηγητών υπέρ των ΤΕΙ. Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνές δικαιολογίες.
Όσο για τα διδακτορικά, πουθενά στις μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για την έρευνα δεν υπάρχει κάτι σχετικό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ